Семінарії та інститути
Якою б не була тема уроку, навчайте про Ісуса Христа


“Якою б не була тема уроку, навчайте про Ісуса Христа”, Навчати, як навчав Спаситель. Для всіх, хто навчає вдома та в Церкві (2022)

“Якою б не була тема уроку, навчайте про Ісуса Христа”, Навчати, як навчав Спаситель

Зображення
Ісус і Його апостоли на Останній вечері

Зоставляю вам мир, художник Уолтер Рейн

Якою б не була тема уроку, навчайте про Ісуса Христа

У відновленій євангелії Ісуса Христа є багато того, про що слід навчати—є принципи, заповіді, пророцтва та історії з Писань. Але все це—гілки одного дерева, оскільки все це має одну мету: допомогти всім людям прийти до Христа і вдосконалитися в Ньому (див. Яром 1:11; Мороній 10:32). Тому, якої б теми ви не навчали, пам’ятайте, що насправді ви навчаєте про Ісуса Христа і про те, як стати подібними до Нього. Святий Дух може допомогти вам навчитися розпізнавати істини про Спасителя і Його викупительну силу, які містяться у всіх євангельських принципах, заповідях і вченнях пророків (див. Кн. Якова 7:10–11).

Ви навчаєте темі “Жертва”? Дослідіть разом з учнями, як жертви, на які ми йдемо, скеровують наші душі до “великої й останньої жертви” Спасителя (див. Алма 34:10). Ви навчаєте темі “Єдність”? Поговоріть про єдність, яка є між Ісусом Христом і Його Батьком, і про Його заклик до нас бути єдиними з Ними (див. Іван 17). Вбачайте у кожній євангельській темі нагоду навчати про Ісуса Христа і дізнаватися про Нього.

Розгляд кожної заповіді також є такою нагодою. Не зосереджуйтесь виключно на законах євангелії—дізнавайтеся також і про Законодавця. Якщо ви обговорюєте Слово мудрості й обмежуєтеся тільки розглядом того, що слід і чого не слід робити для ведення здорового способу життя, то втрачаєте нагоду обміркувати, наскільки сильно, мабуть, Ісус Христос турбується про нас—як про наше духовне, так і про фізичне благополуччя,—що дав нам цей закон. Зосередьтеся на тому, що Спаситель готовий і палко бажає благословити нас Своєю силою, щоб допомогти нам жити за Його законами. У кожній заповіді, яку Він дає нам, відкривається щось про Його задум, волю і серце—знайдіть радість в тому, щоб дізнатися про це разом!

Наголошуйте на прикладі Ісуса Христа

Під час навчання і вивчення ми можемо приділяти основну увагу Ісусу Христу, визнаючи, що Він є досконалим уособленням усіх євангельських принципів, і наголошуючи на цьому. Ми, учні, не лише дотримуємося принципів—ми наслідуємо Ісуса Христа. Якщо ми зосереджуємося на досконалому прикладі Спасителя, Святий Дух буде свідчити про Нього і надихати нас йти за Ним.

Уявіть на мить, що ви навчаєте принципу “Витерпіти до кінця”. Обговорення того, чому Спаситель є взірцем терпіння до кінця, може викликати почуття глибокого благоговіння перед Ним. Чого ваші учні можуть навчитися з Його прикладу? Які почуття у них можуть виникати, коли вони бачать Його приклад?

Зображення
Спаситель зцілює чоловіка, який лежить на землі

Спаситель є досконалим прикладом для усіх нас. Він зцілив усіх їх, художник Майкл Малм

Навчайте про титули, ролі та якості Ісуса Христа

У Писаннях наведено багато титулів Ісуса Христа. Кожен з них вказує на одну з Його ролей у Божому плані. Завдяки цим титулам ми дізнаємося про Його божественні якості. Ви можете, наприклад, дослідити з учнями, що говорять нам про Ісуса Христа такі Його титули, як Агнець Божий, Заступник, Виконавець віри та Світло для світу. Також, допомагаючи учням дізнатися більше про Спасителя, навчайте не тільки того, що Він сказав та зробив, але й того, Хто Він є і яку роль Він прагне відігравати у нашому житті. Коли ви разом вивчатимете характер і якості Спасителя, Святий Дух допоможе вам краще зрозуміти Його і поглибить вашу любов до Нього.

Шукайте символи, які свідчать про Ісуса Христа

Господь проголосив: “Все створено і зроблено, щоб нести свідчення про Мене” (Мойсей 6:63; див. також 2 Нефій 11:4). Знаючи цю істину, ми можемо навчитися бачити у Писаннях дуже багато символів, які свідчать про Спасителя. Зокрема, це такі символи як хліб, вода та світло. Зрозумівши, як вони стосуються Спасителя, ми можемо дізнатись про Його силу і якості. Ви також можете знаходити паралелі між життям Спасителя і життям пророків та інших вірних чоловіків і жінок, про яких йдеться у Писаннях. Шукаючи символи, ви знайдете істини про Спасителя там, де інакше вони могли б залишитися поза вашою увагою.