Семінарії та інститути
Рекомендації щодо різних навчальних умов та різних категорій учнів


“Рекомендації щодо різних навчальних умов та різних категорій учнів”, Навчати, як навчав Спаситель. Для всіх, хто навчає вдома та в Церкві (2022)

“Рекомендації щодо різних навчальних умов та різних категорій учнів”, Навчати, як навчав Спаситель

Зображення
чоловік навчає сім’ю

Рекомендації щодо різних навчальних умов та різних категорій учнів

Принципи навчання так, як навчав Спаситель, можуть застосовуватися при будь-якій нагоді—вдома, в церкві, будь-де. Однак кожна нагода виникає за унікальних, притаманних для неї обставин. Цей розділ містить додаткові рекомендації, які будуть специфічними для різних категорій учнів та різних навчальних умов.

Дім і сім’я

Домівка—це найкраще місце для навчання і вивчення євангелії

Президент Рассел М. Нельсон навчав, що домівка повинна бути “осеред[ком] вивчення євангелії” (“Стати взірцевими святими останніх днів”, Ліягона, лист. 2018, с. 113). Навчання, яке відбувається в церкві або в семінарії, є корисним і потрібним, але його призначення—підкріплювати навчання, яке відбувається вдома. Основне і найкраще місце для вивчення євангелії, як особистого так і сімейного,—це домівка.

Втім, це не означає, що якісне вивчення євангелії відбувається вдома автоматично; для цього потрібно старанно докладати зусиль. Президент Нельсон висловив думку, що вам, можливо, потрібно “перетворити” або “переробити свою домівку”. Для цього необов’язково руйнувати стіни або встановлювати нове покриття на підлогу, але, принаймні, можна оцінити загальну атмосферу у вашій домівці й те, як ви впливаєте на цю атмосферу (“Стати взірцевими святими останніх днів”, с. 113). Наприклад, подумайте про музику, відео та інші медіа у вашій домівці, про зображення на стінах і про те, як члени вашої сім’ї розмовляють одне з одним і ставляться одне до одного. Чи прикликає це вплив Святого Духа? Чи виділяєте ви час для особистого і сімейного вивчення євангелії? Чи відчувають члени сім’ї, знаходячись у вас вдома, що їх люблять, що їм безпечно і що вони близькі до Бога?

Ви можете відчувати, що духовна атмосфера у вашій домівці вам не підконтрольна. У такому випадку справляйте якомога позитивніший вплив і просіть Господа про допомогу. Він шануватиме ваші праведні зусилля. Коли ви намагаєтеся навчати євангелії і вивчати її, навіть якщо ви не бачите бажаних результатів відразу, ви досягаєте успіху.

Вивчення вдома ґрунтується на стосунках

Принцип “Любіть тих, кого навчаєте” стосується усіх місць, де навчають євангелії, але саме домівка є тим місцем, де найбільш природно має виявлятися і найглибше відчуватися любов. Навіть якщо ваша домівка далека від ідеалу, вона має бути осередком навчання євангелії, оскільки саме там розбудовуються наші найбільш тривалі стосунки. Вчителі, які навчають поза домівкою, можуть бути більш досвідченими або освіченими, але в них ніколи не буде такого потенціалу для створення сповнених любові, вічних стосунків, який є вдома. Тому плекайте ці стосунки. Виділяйте час і докладайте необхідних зусиль, щоб слухати членів вашої сім’ї та розбудовувати довіру і поглиблювати порозуміння між вами. Це допоможе створити міцний фундамент для ваших зусиль з навчання і вивчення євангелії вдома.

Навчання вдома може бути як запланованим, так і спонтанним

Більшість церковних уроків проводяться один раз на тиждень, і вони заплановані від початку до кінця, але так не завжди буває вдома. Ви можете проводити заплановані уроки на домашньому вечорі або сімейне вивчення Писань, але часто нагоди для навчання в сім’ї виникають у неформальній, повсякденній обстановці—за обіднім столом, під час виконання хатньої роботи, під час гри, поїздки на роботу чи до школи, читання книги або спільного перегляду фільму. Злива з бурею може бути нагодою поговорити про те, як Спаситель дає нам прихисток від духовних бур. Підліток, якому потрібно прийняти непросте рішення, може бути готовий дізнатися про особисте одкровення. Дитині, яка злякалася, може допомогти ваше свідчення про Утішителя. Дітей, які погано поводяться чи неналежно ставляться одне до одного, можна навчати про покаяння і прощення.

Через те, що такі моменти незаплановані, ви не можете підготуватися до них, так само як до звичайного уроку. Однак ви можете підготувати себе—бути сприйнятливими до Духа і старатися “завжди [бути] готовими” (1 Петра 3:15). Будь яка мить може стати доречною для навчання або вивчення.

Навчання вдома відбувається за допомогою малих, простих, послідовних зусиль

Іноді батьки відчувають розчарування, коли їхні спроби навчати євангелії вдома, здається, не приносять успіху. Взяті окремо, один домашній вечір, однократне вивчення Писань або одна розмова на євангельську тему, можливо, не здаватимуться чимось дуже результативним. Але сумарно малі, прості зусилля, яких неодноразово послідовно докладають деякий час, можуть бути більш потужними і зміцнювати сильніше, ніж випадкова нагода навчити чогось дуже важливого чи проведений взірцевий урок. Господь сказав: “Все має статися у свій час. Отже, не втомлюйтесь у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи. І з малого виходить те, що є великим” (Учення і Завіти 64:32–33; див. також Алма 37:6–7). Тому не здавайтеся і не хвилюйтеся з приводу досягнення чогось грандіозного кожного разу. Просто будьте послідовними у своїх зусиллях.

У домівці вивчення і життя нероздільно пов’язані одне з одним

Євангелія має безпосереднє застосування вдома. Це місце, де люди, з якими ви вивчаєте євангелію, є тими, з ким ви живете за нею кожного дня. Дійсно, в переважній більшості випадків життя за євангелією є нашим способом вивчення євангелії. Тому, вивчаючи євангелію вдома і навчаючи їй там, шукайте способи пов’язати те, що ви вивчаєте, з тим, що ви робите. У вашій домівці старайтеся жити за євангелією, а не лише говорити про неї.

Зображення
жінка навчає дітей

Нагоди для навчання в сім’ї часто виникають в неформальній, повсякденній обстановці.

Навчання дітей

Дітям потрібна різноманітність

Усі діти різні, і у міру їхнього розвитку їхні потреби змінюватимуться. Застосування різних навчальних методів допоможе задовольнити їхні різноманітні потреби. Наприклад, подумайте про можливість використання таких засобів:

  • Історії. Історії допомагають дітям бачити, як євангелія застосовується у повсякденному житті. Використовуйте історії з Писань, зі свого життя, розповіді з історії вашої сім’ї або з церковних журналів, особливо історії або розповіді про Спасителя. Плануйте, як ви залучатимете дітей до участі—вони можуть тримати зображення, повторювати фрази або розігрувати в ролях частини історії.

  • Наочні матеріали. Зображення, відео та предмети можуть допомогти дітям зрозуміти і запам’ятати євангельські принципи. Багато зображень і відео можна знайти в Бібліотеці медіа на сайті ChurchofJesusChrist.org.

  • Музика. Гімни та інші священні пісні можуть допомогти дітям відчути Божу любов, відчувати Духа і вивчати євангельські істини. Мелодії, ритми та прості рими можуть допомогти дітям запам’ятати євангельські істини на довгі роки. Коли ви співаєте з дітьми, допоможіть їм відкрити для себе і зрозуміти принципи, яких навчають у піснях.

Більшість дітей вчаться найкраще, коли задіяно декілька органів чуття. Знайдіть способи, щоб допомогти дітям використовувати їхні органи зору, слуху і дотику під час навчання. У деяких випадках ви можете навіть знайти способи, щоб задіяти їхні органи нюху і смаку!

Дітям подобається творити

Коли ви пропонуєте дітям намалювати, побудувати, розфарбувати або написати щось пов’язане з принципом євангелії, ви допомагаєте їм краще зрозуміти цей принцип і залишаєте їм відчутне нагадування про те, що вони вивчили. Вони також можуть скористатися результатами своєї творчості, щоб поділитися вивченим з іншими. У кожному номері журналу Друг є творчі завдання для дітей.

Дітям притаманна цікавість

Коли діти ставлять запитання, розглядайте це як нагоди, а не як спосіб відволікти увагу. Наявність запитань у дітей є свідченням того, що вони готові навчатися, а в їхніх запитаннях ви знайдете цінні підказки про те, що вони думають і що відчувають. Допоможіть їм побачити, що відповіді на їхні духовні запитання можна знайти у Писаннях та словах сучасних пророків.

Дітям потрібна любов, навіть коли їхня поведінка є руйнівною

Іноді дитина поводиться таким чином, що заважає навчанню інших. У більшості випадків руйнівна поведінка виникає через незадовільнену потребу. Коли це відбувається, ставтеся з терпінням і любов’ю до дитини та намагайтеся зрозуміти, з якими викликами вона, можливо, стикається. Може бути так, що їй просто слід надати більше можливостей для активної участі в уроці, наприклад, тримати зображення, щось малювати або читати уривок з Писань.

Якщо дитина продовжує заважати, можливо, буде корисним поговорити з нею наодинці. В дусі любові й терпіння поясніть ваші очікування і вашу впевненість в тому, що вона може поводитися так, як від неї очікується. Хваліть дитину, коли вона робить більш правильний вибір.

У дітей є багато того, чим вони можуть поділитися

Коли діти дізнаються щось нове, вони природно хочуть поділитися цим з іншими. Заохочуйте це бажання, даючи дітям можливість навчати принципів євангелії одне одного, членів їхніх сімей та їхніх друзів. Також просіть їх поділитися з вами своїми думками, почуттями та досвідом, пов’язаними з принципами, яких ви навчаєте. Ви дізнаєтеся, що у них є прості, чисті та сильні ідеї.

Діти можуть відчувати Дух, але їм, можливо, потрібно допомогти розпізнати Його вплив

Навіть ті діти, які ще не отримали дар Святого Духа, можуть відчувати Його вплив, особливо, коли вони дізнаються про Ісуса Христа і Його євангелію. Роблячи праведний вибір, вони можуть відчувати, як Спаситель схвалює його через Духа. Розкажіть дітям про різні способи, у які Дух спілкується з нами. Допоможіть їм розпізнавати Його голос, коли Він промовляє до них. Це допоможе їм набути навичку—упродовж всього свого життя прагнути особистого одкровення і діяти згідно з ним.

Навчання молоді

Молодь має великий потенціал

У молоді є потенціал виконувати важливу роботу, служачи Господу. Багато подій, записи про які містяться у Писаннях, є ілюстрацією того, що Бог впевнений у духовних здібностях молоді. Якщо молодь відчуває, що ви довіряєте їй, їхня впевненість в їхньому божественному потенціалі буде зростати, і вони здивують вас тим, чого вони можуть досягти. З любов’ю допоможіть їм побачити, що Небесний Батько знає, ким вони можуть стати. Наслідуйте приклад Спасителя: продовжуйте виявляти їм свою любов, підбадьорюйте їх, терпеливо працюйте з ними і ніколи не здавайтеся.

Молодь пізнає себе

Молодь, яку ви навчаєте, закладає основу свого свідчення. Вони знаходяться у процесі відкриття для себе своїх вірувань і переконань. І вони приймають рішення, які вплинуть на їхній життєвий шлях. Щоб духовно вижити в ці небезпечні часи і виконати місію, призначену для них Господом, молоді, яку ви навчаєте, потрібно знати, як отримувати зміцнення під час випробувань, як знаходити відповіді на свої запитання, і мати сміливість “бути свідками Бога” (Мосія 18:9).

У молоді є зростаюче прагнення до пізнання через обмірковування і набуття досвіду, а не просто через сприйняття інформації на слух. Це означає, що для навчання молоді вам потрібно добре опанувати навички слухання. Коли молодь відчуватиме, що її зрозуміли, то буде більш сприйнятливою до порад і скерування. Запевніть їх, що Господь знає їх і допоможе їм знаходити відповіді на запитання і долати випробування. Вони можуть виявляти віру в Нього, набуваючи звички щодня молитися і вивчати Писання, а також служити іншим. Якщо заохочувати молодь брати участь в церковних уроках і навчатися самостійно, це може допомогти їм набути особистого досвіду, який зміцнить їхнє свідчення про їхній божественний спадок.

Багатьом юнакам і дівчатам зручно користуватися технологіями

Якщо молодь, яку ви навчаєте, має власні електронні пристрої, пам’ятайте, що ці пристрої є знаряддями для покращення вивчення. Навчіть їх користуватися електронними версіями Писань та іншими матеріалами, які містяться в “Євангельській бібліотеці”. Ви також можете відправляти молоді повідомлення та посилання, щоб допомогти їм підготуватися до наступних уроків.

Зображення
урок Недільної школи

Молоді потрібно зрозуміти, що Небесний Батько знає, ким вони можуть стати.

Навчання дорослих

Дорослі можуть брати на себе відповідальність за своє навчання

На заняттях з вивчення євангелії дорослі учні здатні діяти самостійно (див. 2 Нефій 2:26). Запропонуйте їм підготуватися до обговорення євангелії, вивчаючи матеріали заздалегідь, і заохочуйте їх ділитися тим, що вони вивчають за допомогою Духа. Ви також можете запитати їх, спільному вивченню яких євангельських принципів вони хотіли би приділити час.

Вивчаючи, дорослі покладаються на власний досвід

Йов стверджував: “Мудрість—у старших, бо довгість днів—розум” (Йов 12:12). Як правило, мудрість і духовне розуміння приходять після того, як роками набувається досвід. Навчаючи дорослих, пропонуйте їм поділитися досвідом, який зміцнив їхню віру в Небесного Батька та Ісуса Христа. Це дасть їм можливість свідчити про те, як вони дізналися про істинність євангельських принципів, які вивчають. Коли діляться досвідом, це також зміцнюватиме стосунки між тими, кого ви навчаєте, допомагаючи “усі[м] … бути наставленими всіма” (Учення і Завіти 88:122).

Дорослі прагнуть практичного застосування

У дорослих, яких ви навчаєте, може бути багато ролей і обов’язків у їхніх професіях, громадах, церковних покликаннях і сім’ях. Вивчаючи євангелію, вони часто думають, як те, що вони вивчають, може допомогти їм у виконанні цих ролей. Запропонуйте їм дізнатися, як Боже слово стосується їхніх унікальних обставин. Для цього ви можете запитати їх, у чому полягає важливість євангельських принципів у їхньому житті та як вони можуть застосовувати їх у житті.

Дорослі можуть думати комплексно

Завдяки своєму досвіду і знанню дорослим відомо, що не завжди є легкі відповіді на запитання, які стосуються євангелії. Вони можуть розуміти, що уривок з Писань може мати багато значень, і вони можуть застосовувати євангельський принцип у різних життєвих ситуаціях. Запропонуйте їм обміркувати, як євангельські принципи пов’язані між собою і тим, що відбувається в їхньому житті. Заохочуйте їх брати участь в уроці та в обговоренні, щоб вони могли навчатися, ділячись одне з одним своїм унікальним баченням.

Зображення
жінка проводить урок

Дорослі можуть багато розповісти про досвід, завдяки якому зміцнилася їхня віра в Небесного Батька та Ісуса Христа.

Навчання людей з вадами

Допомагайте кожній людині зростати і розвиватися

Джозеф Сміт навчав: “Усі розуми і духи, яких Бог будь-коли посилав у світ, мають здатність збільшуватися” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 211). Припустіть, що всі Божі діти здатні набувати знань і розвиватися. Просіть, щоб Господь допоміг вам дізнатися, як допомогти кожній людині.

Дізнайтеся про конкретні потреби

Поговоріть з учнями або їхніми батьками чи доглядальниками. Дізнайтеся, які способи засвоєння знань є найкращими для кожної людини і які стратегії є найкориснішими. Ви також можете порадитися з іншими провідниками та вчителями, які можуть поділитися своїм досвідом і думками. Стратегії навчання, які можуть бути корисними, див. на сайті disabilities.ChurchofJesusChrist.org.

Створюйте позитивну атмосферу

Створюйте позитивну атмосферу, в якій кожна людина відчуває, що вона у безпеці та що її люблять. Не вважайте, що всі учні з вадами є однаковими, і ставтеся до кожної людини з любов’ю і повагою. Заохочуйте інших виявляти доброту і прихильність.

Зробіть усе необхідне, щоб всі могли брати участь

Можна зробити невеликі зміни у вправах, щоб завдяки їм могли навчатися всі учні, зокрема й ті, хто має фізичні обмеження або кому важко навчатися. Наприклад, якщо у вправі пропонується показати якесь зображення, ви можете замість цього проспівати пов’язану з ним пісню, щоб залучити учнів з вадами зору.

Установіть порядок, складіть розклад і дотримуйтеся його

Один із способів установити порядок—це виготовити плакат з розкладом. Ваш розклад може складатися з молитов, часу для навчання і часу для вправ. Дотримання розкладу може допомогти деяким учням менше відчувати невпевненість і тривогу.

Зрозумійте, що викликає проблемну поведінку

Дізнайтеся про вади або обставини, через які людина може поводитися неналежно. Приділяйте особливу увагу тому, що відбувається, коли виникає проблемна поведінка. З молитвою подумайте, як змінити ситуацію, аби краще підтримати учнів.

Більше інформації щодо навчання людей з вадами див. на сайті disabilities.ChurchofJesusChrist.org.

Зображення
клас Товариства молодих жінок

Учителі можуть створювати позитивну навчальну атмосферу, в якій всі відчувають, що їх приймають і люблять.

Віртуальне навчання

Ознайомтеся з технологіями

Перед початком вашого уроку або ваших зборів присвятіть деякий час ознайомленню з технологією, яку ви будете використовувати. Дізнайтеся, як користуватися деякими з її функцій, наприклад, як ділитися відео або зображеннями. Ви можете провести “тестові” збори з членами сім’ї або друзями.

У більшості приходів та колів є фахівець з технічних питань. Ви також можете знати інших людей, які мають досвід проведення віртуальних зборів. Попросіть їх дати пораду або надати скерування.

Усуньте все, що може відволікати

Якщо можливо, знайдіть тихе місце, щоб, знаходячись там, взяти участь у ваших зборах. Фоновий шум може відволікати. Попросіть учнів також знайти тихе місце або тримати свої мікрофони вимкнутими, якщо вони не говорять.

Використовуйте камеру

Якщо можливо, хай ваша камера буде увімкнутою, щоб учні могли бачити ваше обличчя. Пропонуйте учням (але не вимагайте від них), щоб вони також увімкнули свої камери. Це може допомогти створити атмосферу єдності та підтримки одне одного.

Користуйтеся функцією “Віртуальний чат”

У багатьох програмах для проведення віртуальних зборів учасники можуть писати запитання або коментарі у вікні чату. У деяких програмах учасники також можуть віртуально піднімати свою руку. Розкажіть учням про ці можливості. Ви можете доручити комусь стежити за піднятими руками або коментарями в чаті, щоб мати змогу зосередитися на проведенні обговорення.

Знаходьте способи залучати учнів

Під час віртуального навчання іноді може бути важко бачити або чути людей. Докладіть старанних зусиль, щоб залучити тих, хто хоче бути залученими. Іноді для цього потрібно створювати менші групи (наприклад, розділяючи великий клас Недільної школи). Іноді слід заздалегідь просити учнів брати участь у конкретний спосіб. Якими б не були обмеження під час використання технологій, не забувайте про людей, які прагнуть і готові навчатися, і не залишайте їх поза увагою.