Funstuf

By Laura S. Shortridge


Church Words and Phrases Game

Directions: A neutral scorekeeper reads the definitions alternately to two equal teams. If the team receiving the definition gives the correct answer, it receives 2 points; if it does not give the correct answer, the other team may get 1 point for the correct answer before receiving the next definition.

  1. 1.

    I am the most sacred place on earth, and I hope that you come to me when you get married. What am I? Answer: A temple

  2. 2.

    I am the word of God, written by holy men in ancient times as well as in this dispensation. What am I? Answer: The scriptures

  3. 3.

    I am a meeting, usually held on the first Sunday of each month, in which members share their testimonies of the gospel. What am I? Answer: Fast and testimony meeting

  4. 4.

    I am a solemn agreement between you and Heavenly Father. If you keep your end of the agreement, you are guaranteed that Heavenly Father will keep His. What am I? Answer: A covenant

  5. 5.

    I am symbolic of the sacrifice Jesus made for us. When you partake of me on Sunday, you renew the covenants you made when you were baptized. What am I? Answer: The sacrament

  6. 6.

    I am a sacred ordinance that must be performed by a man with the proper authority when you become a member of the Church. What am I? Answer: Baptism

  7. 7.

    I am the power and authority of God. Worthy young men may receive me when they turn twelve years old. What am I? Answer: The priesthood (Aaronic)

  8. 8.

    I am a Church organization that helps teach children the gospel. What am I? Answer: Primary

  9. 9.

    I teach the gospel, especially to nonmembers, and although not every member is one full-time, President David O. McKay said that every member should be one. What am I? Answer: A missionary

  10. 10.

    I was written when Joseph Smith was asked what Church members believed. I have thirteen parts; you should memorize me before you graduate from Primary. What am I? Answer: The Articles of Faith

  11. 11.

    As President of the Church, I speak for God to all the world. What am I? Answer: A prophet

  12. 12.

    I am a special health code revealed to Joseph Smith. If you follow my advice, you “shall find wisdom and great treasures of knowledge” (D&C 89:19). What am I? Answer: The Word of Wisdom

  13. 13.

    I and my two counselors preside over the ward. You come to me for interviews and tithing settlement. What am I? Answer: A bishop

  14. 14.

    I am given to you when you are confirmed a member of the Church. As long as you try your best to choose the right, I will be your constant companion. What am I? Answer: The (gift of the) Holy Ghost

  15. 15.

    I am one of twelve special witnesses of Jesus Christ. You can hear me speak at general conferences. What am I? Answer: An Apostle

  16. 16.

    I am the ten percent of your income that you give to a member of the bishopric to help build new meetinghouses and temples and to help run the Church. What am I? Answer: Tithing

  17. 17.

    I am a blessing given to you by a man in your stake who was called for just this purpose. One important thing that I tell you is your lineage in the house of Israel. What am I? Answer: A patriarchal blessing

  18. 18.

    I am an inner knowledge that Jesus is the Christ and that The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints is true. What am I? Answer: A testimony

  19. 19.

    I am a group of members presided over by a bishop and his two counselors. What am I? Answer: A ward

  20. 20.

    I am a group of wards presided over by a president and his two counselors. What am I? Answer: A stake

  21. 21.

    I am the weekly meeting when family members study the gospel, serve, and have fun together. What am I? Answer: Family home evening

  22. 22.

    I am the event that took place when Joseph Smith first prayed in the Sacred Grove. What am I? Answer: The First Vision

  23. 23.

    I am food, clothing, and other important things that the prophet has counseled us to gather and store. What am I? Answer: A year’s supply

  24. 24.

    I am the words/thoughts you use when you talk to Heavenly Father. What am I? Answer: A prayer

Handcart Races

Celebrate Pioneer Day with your own handcart race. First, color both figures and carefully cut out along the heavy lines. Then mount them on lightweight cardboard. Punch a hole where marked in each box.

Cut two pieces of twine or lightweight string 6′ (1.8 m) long. Tie one end of each string to a sturdy object such as a table leg, chair leg, or even a fence. Thread one figure onto each string.

Make your handcarts move by quickly raising and lowering the strings. The first handcart to the opposite end of its string wins!

Insect Scramble

Unscramble the insect names, then match each insect to the correct description of it.

1. weargi ____________

a. This tiny insect sucks plant juices.

2. respid ____________

b. This native European flying insect produces wax and honey.

3. sinmat ____________

c. This large, harmless insect with double netlike wings eats other insects.

4. neeboyeh ____________

d. This insect has jointed antennae and pinchers on the end of its body.

5. tomosqui ____________

e. Some types of this insect spread malaria.

6. tomh ____________

f. This insect has large, often brightly colored wings.

7. ropepraghss ____________

g. Many of these eight-legged creatures spin webs to entangle prey.

8. trickec ____________

h. Great numbers of this leaping insect can totally destroy crops.

9. tan ____________

i. The larvae of this nocturnal insect have feathery antennae and sometimes eat clothes.

10. flubertty ____________

j. This large, insect-eating insect often looks as if it is praying.

11. oowd soule ____________

k. Sometimes called a cicada, this short-horned grasshopper strips vegetation.

12. slocut ____________

l. This small, strong insect lives in a colony, where it has special duties.

13. phida ____________

m. This leaping insect chirps by rubbing its forewings together.

14. tang ____________

n. When annoyed, this insect, sometimes called a pill bug, can roll into a ball.

15. nagflordy ____________

o. This tiny fly bites.

Answers:

(1) earwig-d, (2) spider-g, (3) mantis-j, (4) honeybee-b, (5) mosquito-e, (6) moth-i, (7) grasshopper-h, (8) cricket-m, (9) ant-l, (10) butterfly-f, (11) wood louse-n, (12) locust-k, (13) aphid-a, (14) gnat-o, (15) dragonfly-c.