2010–2019
Дивіться в майбутнє з вірою
Квітня 2011


Дивіться в майбутнє з вірою

Істина, завіти і обряди дають нам можливість подолати страх і дивитися в майбутнє з вірою!

Улюблені брати і сестри! Дякую за вашу підтримку—не лише за підняті руки, але також і за ваше надихаюче служіння вдома, у Церкві та в своїй громаді. Ми любимо бути з вами й бачити вас в оточенні сімей і друзів. Де б ви не жили, ми помічаємо, скільки зусиль ви докладаєте, щоб зробити цей світ кращим. Ми підтримуємо вас! Ми любимо вас! Так само, як ви молитеся за нас, ми молимося за вас!

Ми уявляємо, як ви зібралися сім’ями біля телевізора чи комп’ютера, щоб дивитися генеральну конференцію вдома. Небайдужі мати й батько надіслали мені фотографію, яку вони зробили під час конференції. Вони спостерігали за реакцією свого півторарічного сина, який впізнав обличчя і голос промовця. Дитина почала слати в телевізор повітряні поцілунки. Хлопчик хотів підійти ближче. Тому його кмітлива старша сестра швидко взяла братика на плечі й піднесла ближче. Ось ця фотографія.

Так, у телевізорі це я, а діти біля нього—це наші онуки. За кілька років цей хлопчик стане старійшиною, отримає ендаумент у храмі й буде готовий вирушити на місію. Пізніше він буде запечатаний зі своєю вічною супутницею, яку собі обере. Чи можете ви собі уявити його чоловіком і батьком, у якого є власні діти? І одного дня він попрощається зі своїм дідусем, маючи впевнене знання про те, що смерть—це частина життя.

Так і є. Ми живемо, щоб померти, і помираємо, щоб жити знову. З огляду вічності, єдина смерть, яка є дійсно передчасною,—це смерть людини, яка не підготувалася до зустрічі з Богом.

Як апостоли і пророки ми турбуємося не лише про своїх дітей і онуків, але і про вас також, і про кожну Божу дитину. Усе, що майбутнє приготувало для кожної священної дитини Бога, формується її батьками, сім’єю, друзями і вчителями. Таким чином зараз наша віра стає складовою віри, яку наші нащадки матимуть пізніше.

Кожна людина торує свій шлях у мінливому світі—у світі конкуруючих ідеологій. Сили зла завжди будуть в опозиції до сил добра. Сатана постійно намагається змусити нас іти його шляхами і зробити нещасними, такими, як він1. І завжди будуть звичні життєві випробування: хвороби, збитки, нещасні випадки.

Ми живемо в час безладу. Землетруси і цунамі спричиняють руйнацію, уряди зазнають краху, економічні негаразди набирають величезних масштабів, сім’я знаходиться під ударом, а показник розлучень зростає. У нас багато причин для занепокоєння. Але нам не потрібно дозволяти страхові витісняти віру. Ми можемо боротися з тим страхом, зміцнюючи віру.

Почніть зі своїх дітей. Ви, батьки, несете першочергову відповідальність за зміцнення їхньої віри. Дайте їм відчути свою віру, навіть якщо ви долаєте важкі випробування. Зосередьте свою віру на люблячому Небесному Батькові та Його улюбленому Синові Ісусі Христі. Навчайте цій вірі з глибоким переконанням. Навчайте кожного дорогоцінного хлопчика або дівчинку, що кожен з них є дитиною Бога, створеною за Його образом, і має священну мету і потенціал. Кожен народився, аби долати труднощі і розвивати віру2.

Навчайте вірити в Божий план спасіння. Навчайте, що земний шлях—це період випробувань, період труднощів і перевірок, щоб побачити, чи будемо ми робити все, що Господь заповідує нам робити3.

Навчайте вірити в дотримання всіх заповідей Божих, знаючи, що їх було дано з метою благословляти Його дітей і приносити їм радість4. Застерігайте їх, що вони зустрінуть таких людей, які дотримуватимуться певних заповідей, а на інші не зважатимуть, бо приймуть рішення порушувати їх. Я називаю це ресторанний підхід до послуху. Така практика вибору і підбору не спрацює. Вона призведе до нещастя. Щоб підготуватися до зустрічі з Богом, людині потрібно виконувати всі Його заповіді. Щоб виконувати заповіді, необхідна віра, а дотримання заповідей зміцнить ту віру.

Послух дає можливість Богові безперешкодно проливати благословення. Він благословить Своїх слухняних дітей, звільнивши їх від залежності й страждання. І Він благословить їх більшим світлом. Наприклад, людина дотримується Слова мудрості, знаючи, що такий послух не лише робить її незалежною від згубної звички, але також приносить додаткові благословення мудрості й прихованих знань5.

Навчайте вірити в знання стосовно того, що послух заповідям Божим забезпечує фізичний і духовний захист. І пам’ятайте: Божі святі ангели завжди готові допомагати нам. Господь сказав наступне: “Я йтиму перед вашим лицем. Я буду праворуч і ліворуч від вас, і мій Дух буде у ваших серцях, а Мої ангели—навколо вас, щоб підтримувати вас”6. Яке обіцяння! Коли ми вірні, Він і Його ангели допомагатимуть нам.

Непохитна віра зміцнюється завдяки молитві. Ваші сердечні молитви важливі для Нього. Згадайте про палкі й гарячі молитви пророка Джозефа Сміта в жахливі дні ув’язнення у в’язниці Ліберті. Господь відповів, змінивши бачення пророком цих подій. Він сказав: “Знай, сину мій, що все це додасть тобі досвіду і буде тобі на благо”7.

Якщо ми молимося, думаючи про вічну перспективу, нам не потрібно сумніватися, чи будуть почуті наші найзворушливіші й найщиріші молитви. Ось яке обіцяння міститься в 98 розділі Учення і Завітів:

“Ваші молитви досягли вух Господа, … і їх записано з цією печаткою та завітом—Господь поклявся і постановив, що їх буде задовільнено.

Отже, Він дає вам це обіцяння з незмінним завітом, що їх буде виконано; і все, від чого ви страждали, спрацює вам на благо і у славу Мого імені, каже Господь”8.

Господь використав найсильніші слова, щоб запевнити нас: Печатка! Завіт! Поклявся! Постановив! Незмінний завіт! Брати і сестри, вірте Йому! Бог почує ваші щирі й палкі молитви, і зміцнить вашу віру.

Щоб розвинути міцну віру, важливо мати тверде зобов’язання бути платником повної десятини. Спочатку необхідно мати віру, щоб платити десятину. Потім платник десятини розвиває настільки сильну віру, що сплата десятини стає для нього дорогоцінним привілеєм. Десятина—це давній закон, даний Богом9. Він дав обіцяння Своїм дітям, що відкриє отвори небесні і проллє “благословення аж надмір”10. І не лише це. Завдяки десятині ваше ім’я буде записано серед народу Божого і ви будете збережені у день “помсти і спалення”11.

Чому нам так необхідно мати настільки сильну віру? Тому що попереду на нас чекають важкі дні. У майбутньому бути відданим святим останніх днів часто буде нелегко чи непопулярно. Кожного буде випробувано. Апостол Павло застерігав, що в останні дні віддані послідовники Господа “будуть переслідувані”12. Саме ці переслідування можуть або підкосити вас до мовчазної слабкості, або спонукати до більш взірцевої й відважної поведінки в повсякденному житті.

Те, як ви справляєтеся з життєвими випробуваннями, також є етапом розвитку вашої віри. Сила приходить, коли ви пам’ятаєте, що ви маєте божественну сутність—безцінний спадок. Господь нагадував вам, вашим дітям і вашим онукам, що ви—законні спадкоємці, що вас було збережено на небесах, щоб народитися в цей особливий час, у цьому особливому місці, аби зростати і ставати Його прапороносцями і завітним народом. Якщо ви будете ходити Господніми шляхами праведності, ви матимете благословення залишатися в Його доброті й бути світлом і спасителем для Його народу13.

Кожному з вас, брати і сестри, доступні благословення, що здобуваються силою святого Мелхиседекового священства. Ці благословення можуть змінювати обставини життя людей, коли йдеться про здоров’я, провідництво Святого Духа, особисті стосунки і можливості, що відкриваються в майбутньому. Сила і повноваження цього священства має ключі до всіх духовних благословень Церкви14. І що є найбільш визначним—Господь проголосив, що буде сприяти здійсненню цих благословень, відповідно до Його волі15.

Найбільші з усіх благословень священства проливаються у святих храмах Господа. Залишаючись вірними укладеним там завітам, ви і ваша сім’я отримуєте право на благословення вічного життя16.

Ваші винагороди чекають на вас не лише в майбутньому житті. Багато благословень будуть вашими у цьому житті, серед ваших дітей і онуків. Вам, вірні святі, не доведеться боротися на самоті. Вдумайтеся в це! Господь проголосив: “Я стану на прю із твоїми суперечниками, синів же твоїх Я спасу”17. Пізніше прийшло це обіцяння для вірних з Його народу: “Я, Господь, вів їхні битви і битви їхніх дітей, і дітей їхніх дітей, … до третього й четвертого покоління”18.

Наш улюблений Президент Томас С. Монсон дав нам пророче свідчення. Він сказав: “Я свідчу, що нам обіцяно незліченну кількість неймовірних благословень. І хоча можуть збиратися грозові хмари, і дощі проливатимуться на нас, знання євангелії та любов до Небесного Батька і до нашого Спасителя будуть втішенням і підтримкою та принесуть радість нашим серцям, якщо ми будемо ходити в праведності й дотримуватися заповідей”.

Президент Монсон далі сказав: “Мої дорогі брати і сестри, не бійтеся. Будьте в доброму гуморі. Майбутнє таке ж яскраве, як і ваша віра”19.

До могутнього проголошення Президента Монсона я додаю своє. Я свідчу, що Бог є нашим Батьком. Ісус є Христом. Його Церкву було відновлено на землі. Його істина, завіти і обряди дають нам можливість подолати страх і дивитися в майбутнє з вірою! Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

  1. Див. 2 Нефій 2:27.

  2. Петро навчав цього поняття, коли висловив надію, що ми можемо стати “учасниками Божої Істоти, утікаючи від пожадливого світового тління” (2 Петра 1:4).

  3. Див. Aврам 3:25.

  4. Див. 2 Нефій 2:25.

  5. Див. Ученняі Завіти 89:19; див. також Iсая 45:3.

  6. Учення і Завіти 84:88.

  7. Учення і Завіти 122:7. Ще один приклад того, як змінювався погляд на події, описано в Псалмах: “Бережи мою душу; …спаси ти, мій Боже, Свого раба, що на Тебе надію кладе! Змилосердься до мене, о Господи, бо я кличу до Тебе весь день. … Я буду всім серцем своїм вихваляти Тебе, Господи, Боже Ти мій, і славити буду повіки Ім’я Твоє” (Псалми 86:2–3, 12).

  8. Учення і Завіти 98:2–3.

  9. Про десятину згадується у восьми книгах Старого Завіту: Бутті, Левиті, Числах, Повторенні закону, Другій хронік, Неємії, Амосі та Малахії.

  10. Maлахія 3:10.

  11. Учення і Завіти 85:3.

  12. 2 Tимофію 3:12.

  13. Див. Учення і Завіти 86:8–11.

  14. Див. Учення і Завіти 107:18.

  15. Див. Учення і Завіти 132:47, 59.

  16. Див. Aвраам 2:11.

  17. Iсая 49:25; див. також Учення і Завіти 105:14.

  18. Учення і Завіти 98:37.

  19. Tомас С. Монсон, “Будьте в доброму гуморі”, Ліягона, трав. 2009, с. 92.