2010–2019
Готувати світ до Другого пришестя
Квітня 2011


Готувати світ до Другого пришестя

Ваша місія буде священною можливістю приводити інших до Христа і допомагати готуватися до Другого пришестя Спасителя.

Цього вечора я буду звертатися конкретно до тих, кому від 12 до 25 років, і хто має священство Бога. Ми дуже багато про вас думаємо і молимося про вас. Ми бачимо те, які ви хороші і пишаємося вами. Колись я розповідав історію про нашого чотирирічного онука, який сильно штовхнув свого молодшого брата. Утішивши заплакану дитину, моя дружина Кеті повернулася до чотирирічного хлопця і серйозно запитала: “Чому ти пхнув свого молодшого брата?” Він подивився на свою бабусю і відповів: “Пробач, бабуню. Я загубив свою каблучку Вибирай Правду і тепер не можу правильно вибирати”. Ми знаємо, що ви з усіх сил намагаєтеся завжди вибирати правду. Ми дуже любимо вас.

Чи приходилося вам замислюватися над тим, чому вас прислали на землю у цей конкретний час? Ви народилися не в часи Адама і Єви, чи коли Єгиптом правили фараони, або під час правління династії Мінь. Ви прийшли на землю у цей час, через 20 століть після Першого пришестя Христа. Священство Бога було відновлене на землі і Господь почав Свою роботу по підготовці світу до Свого повернення в славі. Це дні великих можливостей і важливої відповідальності. Ці дні належать вам.

Прийнявши хрищення, ви заявили про свою віру в Ісуса Христа. Ваше висвячення у священство посилило ваші таланти і духовні здібності. Один із ваших важливих обов’язків—це допомогти приготувати світ до Другого пришестя Спасителя.

Господь призначив пророка, Президента Томаса С. Монсона, керувати роботою Його священства. Вам Президент Монсон сказав: “Господу потрібні місіонери”1. “Кожний гідний, здатний до служіння молодий чоловік повинен підготуватися, щоб служити на місії. Місіонерське служіння є обов’язком священства, виконання якого Господь чекає від вас, кому було так багато дано”2.

Місіонерське служіння вимагає жертви. Завжди буде щось, що вам буде треба залишити позаду для того, щоб відгукнутися на заклик пророка служити.

Ті, хто слідкує за іграми з регбі, знають, що Новозеландська команда All Blacks (Ол блекс), чия назва відображає колір їхньої форми, є найпрестижнішою командою усіх часів3. Якщо когось обирають грати в команді All Blacks у Новій Зеландії, то це можна порівняти із грою за команду, яка бореться за кубок США з американського футболу або бере участь у Чемпіонаті світу з футболу.

У 1961 році, Сідні Гоуінг, на той час 18-літній носій священства Ааронового, наближався до статусу зірки Новозеландського регбі. Через його надзвичайні здібності багато хто вважав, що вже наступного року його оберуть до національної команди з регбі All Blacks.

У 19 років, у критично важливий момент його зростаючої кар’єри у регбі, Сід оголосив, що він полишає регбі заради служіння на місії. Дехто сказав, що він несповна розуму. Інші називали його дурнем4. Вони запевняли його, що така можливість в регбі може ніколи не з’явитися вдруге.

Для Сіда питання було не в тому, що він залишає позаду. Він думав про ту можливість і відповідальність, які були в нього попереду. На ньому був обов’язок священства віддати два роки свого життя для проголошення того, що Господь Ісус Христос та Його відновлена євангелія реальні. Ніщо—навіть можливість грати в команді національного рівня з усією славою, яка на нього чекала—ніщо не могло відволікти його від виконання свого обов’язку5.

Його було покликано пророком Бога служити у Західній Канадській місії. Сорок вісім років тому, цього місяця, дев’ятнадцятирічний старійшина Сідні Гоуінг поїхав з Нової Зеландії, щоб служити на місії для Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Сід розповів мені про випадок, який трапився з ним на місії. Вечоріло, і вони з напарником вже мали повертатися до свого житла. Але вони вирішили відвідати ще одну сім’ю. Батько впустив їх. Старійшина Гоуінг і його напарник свідчили про Спасителя. Сім’я прийняла Книгу Мормона. Батько читав її всю ніч. Протягом наступних півтора тижня він прочитав усю Книгу Мормона, Учення і Завіти і Дорогоцінну Перлину. Через кілька тижнів сім’я охристилася6.

Служити на місії чи бути прийнятим у Новозеландську команду All Blacks? Відповідь Сіда була такою: “Благословення [приводити інших] до євангелії з надлишком покриває будь-яку жертву, яка від [вас] може вимагатися”7.

Можливо вам цікаво, що трапилося з Сідом Гоуінгом після його місії. Найважливіше—це вічний шлюб з його коханою Коллін; п’ять благородних дітей і покоління онуків. Він жив, довіряючи своєму Небесному Батькові, дотримуючись заповідей та служачи іншим.

А як же регбі? Після місії Сід Гоуінг став одним із найвизначніших півзахисників у історії All Blacks, зігравши в 11 сезонах, крім того, що багато років був капітаном команди8.

Наскільки хорошим був Сід Гоуінг? Він був настільки хорошим, що розпорядок тренувань та ігор змінювався лише тому, що він відмовився грати в неділю9. Сід був настільки хорошим, що королева Англії відзначила його вклад у регбі10. Він був настільки хорошим, що про нього була написана книга, яка називалася Супер Сід.

А що якби усі ці почесті не прийшли до Сіда після його місії? Одним із великих чудес служіння на місії для цієї Церкви є те, що Сід Гоуінг і тисячі таких як він, запитували не “що я отримаю в результаті служіння на місії?”, а “що я можу дати?”

Ваша місія буде священною можливістю приводити інших до Христа і допомагати готуватися до Другого пришестя Спасителя.

Господь давно говорив про необхідні приготування до Його Другого пришестя. Еноху Він сказав: “І праведність пошлю Я з небес; а істину пошлю Я з землі… праведність та істина вимиватимуть землю, неначе потопом, щоб зібрати Моїх вибраних з чотирьох чвертей землі”11. Пророк Даниїл пророкував, що в останні дні євангелія буде котитися до кінців землі як камінь “що з гори відірвався… сам, не руками”12. Нефій говорив про Церкву в останні дні, яка буде не чисельною, але поширеною по всьому лицю землі13. Господь проголосив у цьому розподілі: “…і вас покликано звершити збирання Моїх вибраних”14. Мої молоді брати, ваша місія—це велична можливість і відповідальність важлива для цього обіцяного збирання і пов’язана з вашою вічною долею.

З перших днів відновлення брати дуже серйозно ставилися до свого обов’язку проповідувати євангелію. У 1837, лише через сім років після того, як Церква була організована, у часи бідності і переслідування, місіонерів послали навчати євангелії в Англії. Проминуло небагато років і місіонери вже проповідували в таких різноманітних місцях, як Австрія, Французька Полінезія, Індія, Барбадос, Чилі та Китай15.

Господь благословив цю роботу і Церква була встановлена по всьому світу. Ці збори перекладаються на 92 мови. Ми вдячні за 52 225 місіонерів повного дня, які служать у більше ніж 150 країнах16. Над праведними місіонерами, які свідчать про Спасителя, ніколи не заходить сонце. Подумайте про духовну силу 52 тисяч місіонерів, обдарованих Духом Господа, які сміливо проголошують, що “не буде дано ніяке інше ім’я або іншу путь, чи засіб, якими спасіння може прийти до дітей людських, тільки в імені Христа”17. Ми висловлюємо вдячність десяткам тисяч місіонерів, які повернулися, які доклали своїх найкращих зусиль і продовжують їх докладати. Підготовка цього світу до Другого пришестя Спасителя значною мірою виконується завдяки роботі Господа через Своїх місіонерів.

Місіонерське служіння—це духовна робота. Достойність і підготовка є суттєво важливими. Президент Монсон сказав: “Молоді чоловіки, я закликаю вас готуватися до місіонерського служіння. Будьте чистими, непорочними і гідними того, щоб представляти Господа”18. У ті роки, які передують вашій місії, будь-ласка, пам’ятайте священне завдання, яке чекає на вас. Ваші дії до місії дуже вплинуть на силу священства, яку ви принесете з собою на місію. Добре підготуйтеся.

Президент Монсон говорив про те, що “кожний гідний, здатний до служіння молодий чоловік [готується], щоб служити на місії”19. Бувають випадки, коли людина через стан здоров’я або з інших причин не може служити. Ви будете знати про свою здатність служити, поговоривши зі своїми батьками або єпископом. Якщо у вас саме така ситуація, будь-ласка, не почувайте себе менш важливою людиною, виконуючи доступне вам благородне доручення. Господь дуже щедрий з тими, хто Його любить, і Він відкриє перед вами інші двері.

Дехто може думати, що перейшли вік придатності для служіння. Мій друг із Китаю, зустрів Церкву в Камбоджі, коли йому було двадцять з чимось. Він цікавився, чи варто йому все ще думати про місію. Після його молитов і розмов з єпископом, його було покликано і він з честю відслужив у Нью-Йорку. Якщо вас непокоїть ваш вік, помоліться і поговоріть з вашим єпископом. Він спрямує вас.

П’ятдесят процентів місіонерів служать в рідній країні. І це правильно. Господь пообіцяв, що “кожна людина почує повноту євангелії на своєму рідному язикові, своєю рідною мовою”20. Ви будете покликані через пророцтво і служитимете там, де ви будете потрібні найбільше.

Я люблю зустрічатися з місіонерами по всьому світу. Відвідуючи недавно Австралійську Сіднейську місію, знаєте кого я знайшов? Старійшину Сіднея Гоуінга—легенду регбі з Нової Зеландії. Зараз, у 67 років, він знову місіонер, але цього разу із напарником, якого сам обирав: сестрою Коллін Гоуінг. Він розповів мені про сім’ю, яку вони мали змогу навчати. Батьки були членами Церкви, але малоактивними у Церкві протягом дуже багатьох років. Старійшина і сестра Гоуінг допомогли заново запалити вогонь віри в цій сім’ї. Старійшина Гоуінг розповів мені про силу, яку він відчув, коли стояв біля христильної купелі поряд з батьком з цієї сім’ї, у той час як найстарший син, у якого вже є священство, христив свого молодшого брата і сестру. Він розповів про те, яка це радість—бачити як об’єднана сім’я разом іде до вічного життя21.

Звертаючись до вас, члени Першого Президентства сказали:

“Ви—обрані духи, які прийшли у світ в цей час, коли обов’язки і можливості, а також і спокуси є найбільшими…

Ми молимося за кожного з вас… щоб ви могли здійснити величну роботу, яка чекає на вас попереду… щоб ви були гідні [і мали бажання] нести відповідальність за розбудову Божого царства й підготовку світу до Другого пришестя Спасителя”22.

Мені дуже подобається картина Гаррі Андерсона, де зображено Друге пришестя Спасителя. Вона нагадує мені, що Він прийде у величі і силі. Дивовижні події відбудуться на землі і на небесах23.

Ті, хто чекають на прихід Спасителя, “шукатимуть [Його]”. І Він пообіцяв: “Я прийду”. Праведні побачать Його “на хмарах небесних [з усіма святими ангелами], зодягнутого силою і великою славою”24. І “ангел засурмить у сурму і свят[их]… з чотирьох частин світу”25буде “піднято, щоб зустріти Його”26. Ті, “що спали”, маються на увазі достойні святі, які померли, також “вийдуть, щоб зустріти [Його]”27.

В Писаннях сказано: “поставить Господь Свою ногу на… гору”28 і “[Він] подасть Свій голос, і всі кінці землі почують його”29.

Мої молоді брати у священстві, я свідчу про велич, але, найважливіше, про невідворотність цієї чудової події. Спаситель живе. Він повернеться на землю. І чи по цей бік завіси, чи по інший ми з вами радітимемо Його приходу, і подякуємо Господу за те, що Він послав нас на землю в цей час виконувати наш священний обов’язок, допомагати готувати світ до Його повернення, в ім’я Ісуса Христа, амінь.

  1. Томас С. Монсон, “Господу потрібні місіонери”, Ліягона, січ. 2011, с. 4.

  2. Томас С. Монсон, “Коли ми знову зустрічаємось разом”, Ліягона, лист. 2010, сс. 5–6.

  3. Див. stats.allblacks.com.

  4. Див. Боб Хоуітт, Super Sid: The Story of a Great All Black (1978), 27.

  5. Телефонна розмова з президентом Максвелом Хорсфордом, кіл Кайкохе, Нова Зеландія, бер. 2011.

  6. Телефонна розмова зі старійшиною Сіднеєм Гоуінгом, бер. 2011.

  7. Лист електронною поштою від старійшини Сіднея Гоуінга, бер. 2011.

  8. Див. stats.allblacks.com/asp/profile.asp?ABID=324.

  9. Телефонна розмова з президентом Максвелом Хорсфордом, кіл Кайкохе, Нова Зеландія, бер. 2011.

  10. У 1978 Сід Гоуінг був нагороджений званням MBE (Кавалер Ордену Британської Імперії) за його вклад у регбі (див. Хоуітт, Super Sid, 265).

  11. Мойсей 7:62.

  12. Даниїл 2:45.

  13. Див. 1 Нефій 14:12–14.

  14. Учення і Завіти 29:7.

  15. Див. Deseret News 2011 Church Almanac (2011), 430, 432, 458, 463, 487, 505.

  16. Станом на 31 грудня 2010 р.

  17. Мосія 3:17.

  18. Томас С. Монсон, Ліягона, січ. 2011, с. 4.

  19. Томас С. Монсон, Ліягона, лист. 2010, сс. 5–6.

  20. Учення і Завіти 90:11.

  21. Телефонна розмова зі старійшиною Сіднеєм Гоуінгом, бер. 2011.

  22. “Послання від Першого Президентства”, Заради зміцнення молоді: наш обов’язок перед Богом (брошура, 2001), сс. 2–3.

  23. Див. Учення і Завіти 43:18; 45:40.

  24. Учення і Завіти 45:44.

  25. Учення і Завіти 45:45, 46.

  26. Учення і Завіти 88:96.

  27. Учення і Завіти 45:45; див. також Учення і Завіти 29:13; 88:96–97.

  28. Учення і Завіти 45:48.

  29. Учення і Завіти 45:49.