2010–2019
Порада молодим
Жовтня 2011


Порада молодим

Незважаючи на спротив, випробування і спокуси, вам не потрібно слабнути чи боятися.

Моє звернення до молоді є більш особистісним, ніж завжди, бо я буду порівнювати свою молодість з вашою.

Ви---надзвичайно дорогоцінні. Я бачив вас у десятках країн по всіх континентах. Ви набагато кращі за нас, коли ми були молодими. Ви більше знаєте про євангелію. Ви більш зрілі й більш вірні.

Мені 87 років. Ви, мабуть, дивуєтеся, як я у своєму віці можу вам чимось допомогти. Я вже був там, де ви зараз є, і знаю, куди ви йдете. Але ви ще не були там, де зараз я. Я процитую кілька рядків з поетичної класики:

Стара ворона повільною стала,

А молода вже стрімко літала.

Речі, яких молода не знає,

Стара ворона знає багато.

З мудрим знанням стара ворона,

Юну ворону навчає багато.

Чого не знає стара ворона?

Вона не знає як швидко літати.

Юна ворона стрімко літає,

Навколо старої робить кульбіти.

Чого юна ворона не знає?

Вона не знає куди летіти 1.

Це не Уордсворт, але все-таки поетична класика!

Через усе, що відбувається у світі, через заниження моральних норм, ви, молоді люди, зростаєте на території ворога.

З Писань ми знаємо, що була війна на небесах і що Люцифер повстав та разом зі своїми прибічниками “скинений був… додолу”2.Він поставив собі за мету підірвати план Небесного Батька і прагне панування над думками і вчинками всіх людей. Цей вплив є духовним і він поширений “повсюди на цій землі”3.

Але, незважаючи на спротив, випробування і спокуси, вам не потрібно слабнути чи боятися.

Коли мені було 17 років, я ось-ось мав закінчити середню школу. Я був, на мою думку, дуже посереднім учнем з певними фізичними вадами. Але раптом одного недільного ранку все навколо нас похитнулося. Наступного дня нас запросили прийти до школи. На сцені стояв стілець з маленьким радіоприймачем. Директор увімкнув радіо. Потім ми почули голос президента Франкліна Делано Рузвельта, який оголошував, що було бомбардовано Перл Харбор. Сполучені Штати були у стані війти з Японією.

Потім усе це ще раз повторилося. І знову голос президента Рузвельта цього разу оголосив, що наша країна була у стані війни з Німеччиною. Друга світова війна вибухнула по всьому світу.

Раптом усе наше майбутнє стало непевним. Ми не знали, що чекає попереду. Чи доживемо ми до того, що одружимося й матимемо сім’ю?

Сьогодні є “війни і чутки про війни, і вся земля… у сум’ятті”4. Ви, наша молодь, можете відчувати непевність і відсутність безпеки у своєму житті. Я хочу дати вам пораду, настанову й застереження стосовно того, що слід робити, а чого не слід.

Євангельський план---це “великий план щастя”5. А сім’я є центральною частиною того плану. Вона залежить від гідного використання тих життєдайних сил, що є у вашому тілі.

З натхненного документа “Сім’я: Проголошення світові”, який було видано Першим Президентством і Кворумом Дванадцятьох Апостолів, ми дізнаємося, що в доземному житті “усі люди---чоловіки і жінки---[були] створені за образом Бога. Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю. Стать є невід’ємною властивістю [і ми її мали в тому доземному існуванні]…

…Більш того, ми проголошуємо, що Бог заповідав, аби священна сила породження застосовувалася тільки чоловіком і жінкою, законно одруженими як чоловік і дружина”6.

Велике покарання, яке отримав Люцифер і його послідовники, полягало в тому, що вони не могли мати смертного тіла.

Багато зі спокус, які постають перед вами, і безсумнівно, найсерйозніші з них, пов’язані з вашим тілом. У вас є не лише сила створювати тіла для нових поколінь, але ви також маєте свободу волі.

Пророк Джозеф Сміт навчав: “Усі істоти, які мають тіло, мають владу над тими, які його не мають”7. Тому кожна жива душа, яка має фізичне тіло, в кінці кінців має владу над супротивником. Ви спокушаєтеся через свою земну природу, але ви також маєте владу над дияволом і його ангелами.

Коли я закінчив середню школу, багато моїх однокласників відразу ж пішли на війну. Дехто з них ніколи з неї не повернувся. Решта з нас невдовзі пішла в армію. Ми не знали, що буде в майбутньому. Чи виживемо ми на війні? Чи світ буде таким самим, коли ми повернемося?

Оскільки я був упевнений, що мене візьмуть до армії, то записався до військово-повітряних сил. Невдовзі я був у Санта-Ані, шт. Каліфорнія, на курсах дольотної підготовки.

У той час я не мав міцного свідчення про те, що євангелія істинна, однак я знав, що мої вчителі семінарії---Авель С. Річ і Джон П. Ліллівайт---знали про її істинність. Я чув, як вони свідчили, і я їм вірив. Я думав про себе: “Зараз я спиратимусь на їхнє свідчення, поки не здобуду власного”. Так і було.

Я чув про патріарші благословення, але ще не отримав свого. У кожному колі є висвячений патріарх, який має дух пророцтва і дух одкровення. Він уповноважений давати особисті, приватні благословення тим, хто приходить з рекомендацією від єпископа. Я написав своєму єпископу з проханням отримати таку рекомендацію.

Дж. Роланд Сендстром був висвяченим патріархом, який жив у колі Санта-Ана. Він нічого не знав про мене і ніколи мене раніше не бачив, однак дав мені благословення. У ньому я знайшов відповіді та настанови.

Хоча патріарші благословення є дуже особистісними, я поділюся з вами короткою цитатою зі свого: “Підказки Святого Духа будуть скеровувати тебе, і тебе буде попереджено про небезпеки. Якщо ти дослухатимешся до тих застережень, наш Небесний Батько благословить тебе, щоб ти міг знову побачити своїх рідних”8.

Те слово якщо, хоча і таке коротке, збільшилося до розмірів сторінки. Я матиму благословення повернутися з війни, якщо дотримуватимуся заповідей і якщо прислухатимусь до спонукань Святого Духа. Хоча я отримав цей дар під час хрищення, однак ще не знав, що таке Святий Духа або як діють спонукання.

Те, що мені необхідно було знати про спонукання, я знайшов у Книзі Мормона. Я прочитав, що “ангели розмовляють силою Святого Духа; отже, вони промовляють слова Христа. Отже, … бенкетуйте словами Христа; бо ось, слова Христа скажуть вам усе, що вам треба робити”9.

Мабуть найважливіше, про що я дізнався, читаючи Книгу Мормона,---це те, що голос Духа приходить як відчуття, а не як звук. Ви навчитеся, як навчився і я, “прислухатись”, бо той голос радше відчувається, аніж чується.

Нефій дорікав своїм старшим братам такими словами: “Ви бачили ангела, і він говорив з вами; так, ви чули Його голос час від часу; і Він розмовляв з вами тихим, лагідним голосом, але ви були поза почуттям, так що не [відчували] Його слова”10.

Деякі критики казали, що ці вірші є помилковими, оскільки ми чуємо слова, а не відчуваємо їх. Але якщо ви взагалі що-небудь знаєте про духовне спілкування, то знаєте, що найкраще слово, яким можна скористатися, аби описати його, це слово відчуття.

Дар Святого Духа з вашого дозволу буде вести і захищати й навіть виправляти ваші дії. Саме голос Духа приходить у розум у вигляді думки або у вигляді відчуття, вкладеного у ваше серце. Пророк Енош сказав: “Голос Господа дійшов до моєї свідомості”11. І Господь казав Оліверу Каудері: “Знай, Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці через Святого Духа, Який зійде на тебе”12.

Ніхто не сподівається, що ви проживете життя, не припустившись жодної помилки, але якщо ви будете на порозі великої помилки, то обов’язково отримаєте застереження від Святого Духа. Це обіцяння стосується всіх членів Церкви.

Хтось припуститься дуже серйозних помилок, порушень закону євангелії. Саме час нагадати вам про Спокуту, покаяння і повне прощення, настільки довершене, що ви можете знову стати чистими. Господь сказав: “Ось, хто покаявся у своїх гріхах, того прощено, і Я, Господь, не пам’ятаю їх більше”13.

Якщо супротивник візьме вас у полон через неправильну поведінку, я нагадую, що ви тримаєте ключ, який відчинить двері в’язниці зсередини. Ви можете бути омиті й стати чистими завдяки спокутній жертві Спасителя Ісуса Христа.

У скрутні часи ви можете думати, що не гідні спасіння, оскільки наробили помилок, великих чи маленьких, і вважаєте, що для вас усе втрачено. Це ніколи не буде правдою! Лише покаяння може зцілити рани. І покаяння може зцілити рани, якими б вони не були.

Якщо ви поступово починаєте робити те, чого не повинні робити, або якщо ви спілкуєтеся з людьми, які ведуть вас у хибному напрямку, то настав час захистити свою незалежність---свою свободу волі. Дослухайтеся до голосу Святого Духа, і ви не зійдете на манівці.

Я знову повторюю, що в наш час молодь зростає на території ворога, де норми моралі сповзають вниз. Але як Господній служитель я обіцяю, що ви будете захищені й збережені від нападів супротивника, якщо будете дослухатися до спонукань Святого Духа.

Одягайтеся скромно; розмовляйте благоговійно, слухайте надихаючу музику. Уникайте аморальності та негідних вчинків. Будьте господарями свого життя і накажіть собі бути відважними. Оскільки ми так сильно на вас покладаємося, то й ви будете мати надзвичайні благословення. Ви завжди в полі зору люблячого Небесного Батька.

Сила мого свідчення змінилася з того часу, коли мені необхідно було спиратися на свідчення моїх учителів семінарії. Сьогодні я спираюся на інших під час ходьби з причини похилого віку й перенесеного в дитинстві поліомієліту, але не через сумніви в питаннях духовного характеру. Я навчився вірити, розуміти і пізнавати дорогоцінні істини про євангелію та про Спасителя Ісуса Христа.

Як один з Його особливих свідків я свідчу, що результат цієї битви, яка почалася в доземному житті, не підлягає сумніву. Люцифер програє.

На початку ми говорили про ворон. Вам, молодим воронам, не потрібно безцільно літати туди й сюди, не будучи впевненими, що на вас чекає попереду. Є ті, хто знає дорогу. “Бо не чинить нічого Господь Бог, не виявивши таємниці Своєї Своїм рабам пророкам”14. Господь організував Свою Церкву на принципі ключів і рад.

На чолі Церкви стоять 15 чоловіків, підтриманих як пророки, провидці й одкровителі. Кожен член Першого Президентства і Кворуму Дванадцятьох Апостолів тримає всі ключі священства, необхідні для управління Церквою. Старший апостол---це Пророк, Президент Томас С. Монсон. Він єдиний, хто має повноваження застосовувати всі ті ключі.

Згідно з вимогами, що містяться в Писаннях, Перше Президентство і Дванадцятеро працюють як рада і рішення цієї ради мають прийматися одностайно. Так воно і є. Ми довіряємо Господу, Який вказує нам шлях, і намагаємося лише чинити Його волю. Ми знаємо, що Він дуже довіряє нам, як кожному окремо, так і всім разом.

Ви маєте навчитися “наді[ятися] на Господа всім своїм серцем; а на розум свій не поклада[тися]”15. Ви повинні бути гідними довіри й оточити себе друзями, бажання яких співпадатимуть з вашими.

Іноді у вас виникне спокуса подумати ось що, як це було і зі мною в часи моєї юності: “Дивлячись на те, як розгортаються події, світ скоро перестане існувати. Кінець світу настане до того, як я здійсню те, що маю здійснити”. Все не так! Ви повинні йти вперед і робити те, що правильно: одружитися, мати сім’ю, побачити своїх дітей і онуків, а, може, навіть і правнуків.

Якщо ви будете слідувати цим принципам, то перебуватимете під наглядом і захистом. Ви самі, завдяки спонуканням Святого Духа, будете знати, яким шляхом іти, бо “силою Святого Духа ви зможете пізнати правду про все”16. Я обіцяю, що так і буде, і я прикликаю благословення на вас, дорогоцінна молодь, у ім’я Ісуса Христа, амінь.

  1. John Ciardi, “Fast and Slow,” Fast and Slow: Poems for Advanced Children and Beginning Parents (1975), 1. © 1975 by John L. Ciardi. Used by permission of Houghton Mifflin Harcourt Publishing Company. All rights reserved.

  2. Об’явлення 12:9; див. також Учення і Завіти 76:25–26.

  3. Учення і Завіти 52:14.

  4. Учення і Завіти 45:26.

  5. Aлма 42:8.

  6. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, с. 129.

  7. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 212.

  8. Патріарше благословення Бойда К. Пекера, надане Дж. Роландом Сендстромом 15 січ. 1944 р.

  9. 2 Нефій 32:3.

  10. 1 Нефій 17:45; курсив додано.

  11. Eнош 1:10.

  12. Учення і Завіти 8:2.

  13. Учення і Завіти 58:42.

  14. Aмос 3:7.

  15. Приповісті 3:5.

  16. Moроній 10:5.