2010–2019
Досконала любов проганяє страх геть
Жовтня 2011


Досконала любов проганяє страх геть

Якщо ви будете реагувати на запрошення поділитися своїми віруваннями і почуттями щодо відновленої євангелії Ісуса Христа, дух любові й дух відваги буде вашим постійним напарником.

Президенте Монсон, нас переповнюють емоції з приводу оголошення стосовно нових храмів. Це було особливо радісною звісткою для моїх багатьох, багатьох родичів у штаті Вайомінг.

Будь-де у світі, коли будується новий храм, Церква проводить щось особливе---а в Сполучених Штатах і Канаді це вже гарна загальна традиція---ми проводимо дні відкритих дверей. Протягом цих тижнів, які передують освяченню нового храму, ми відчиняємо двері й запрошуємо місцевих урядовців і релігійних провідників, місцевих членів Церкви й людей інших віросповідань пройтися екскурсією нашим новозбудованим храмом.

Усе це прекрасні події, які допомагають людям, які не знайомі з Церквою, дізнатися про неї дещо більше. Майже кожен, хто відвідує новий храм, дивується і його зовнішнім виглядом, і внутрішньою красою. Вони вражені майстерністю й увагою до кожної деталі храму. Більш того, багато відвідувачів відчувають щось незвичайне й особливе під час екскурсії неосвяченим храмом. Це загальні відгуки відвідувачів наших днів відкритих дверей, але найбільш розповсюджена відповідь інша. Те, що більш за все вражає відвідувачів, це члени Церкви, яких вони зустрічають під час днів відкритих дверей. Вони залишають храмову територію глибоко враженими тими, хто їх приймав,---святими останніх днів.

Зараз на Церкву звертають увагу в усьому світі більше, ніж будь-коли раніше. Працівники ЗМІ щодня пишуть або говорять про Церкву, розповідаючи про її різні заходи. Багато найвідоміших служб новин у Сполучених Штатах постійно обговорюють Церкву або її членів. І ці обговорення також поширюються по всій земній кулі.

Церква також користується увагою в Інтернеті, який, як ви знаєте, цілковито змінив шлях обміну інформації між людьми. У будь-який час протягом дня по всьому світу триває обговорення Церкви і її вчень в Інтернеті, на блогах та в соціальних мережах людьми, які ніколи не писали статті в газети або журнали. Вони знімають відео і розміщують його для показу он-лайн. Це звичайні люди---як члени нашої віри, так і інших віросповідань---усі вони говорять про Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Зміни в способі нашого спілкування частково пояснюють те, чому “мормони” тепер більш помітні, ніж раніше. З іншого боку Церква завжди зростає чисельно і територіально. Більше людей мають членів Церкви за сусідів та друзів, відомі члени Церкви займають місця в уряді, в бізнесі, в сфері розваг, освіти і просто всюди, так здається. Це помітили навіть ті, хто не є членами Церкви, і вони дивуються, що відбувається. Це прекрасно, що так багато людей зараз знають про Церкву і про святих останніх днів.

Незважаючи на те, що Церква стає більш відкритою, все ще залишається багато людей, які нас не розуміють. Декого з них було навчено ставитися до Церкви підозріло, спиратися на негативні стереотипи стосовно неї, не цікавлячись джерелом їхнього походження та тим, чи відповідають вони дійсності. Є також багато дезінформації та непорозумінь стосовно того, що являє собою Церква і її вірування. Так було ще з часів пророка Джозефа Сміта.

Джозеф Сміт написав свою історію частково, “щоб вивести з омани громадську думку і надати усім шукачам істини можливість володіти фактами” (Джозеф Сміт---Історія 1:1). Дійсно завжди будуть ті, хто викривлятиме істину й навмисне спотворюватиме вчення Церкви. Але більшість тих, у кого є запитання стосовно Церкви, просто бажають зрозуміти. Це---неупереджені люди, які щиро цікавляться нами.

Зростання помітності та репутації Церкви відкриває для нас, як для її членів, неймовірні можливості. Ми можемо сприяти “виводу з омани громадської думки” та виправляти хибну інформацію, коли нас описують такими, якими ми не є. Але більш важливо, що ми можемо ділитися тим, ким ми є.

Ми можемо робити дещо конкретне---і ви можете це робити,---щоб покращувати розуміння Церкви [у світі]. Якщо ми робимо це з тим самим духом і поводимося так само, як під час проведення днів відкритих дверей храму, наші друзі та сусіди почнуть розуміти нас краще. Їхні підозри розвіються, негативні стереотипи зникнуть і вони почнуть сприймати Церкву такою, як вона є насправді.

Дозвольте мені запропонувати кілька ідей того, що ми можемо робити.

По-перше, ми повинні бути сміливими, проголошуючи Ісуса Христа. Ми хочемо, аби інші знали у що ми віримо: Він є головною постаттю всієї людської історії. Його життя і вчення є серцем Біблії та інших книг, які ми вважаємо Святим Письмом. Старий Завіт подає фундамент для земного служіння Христа. Новий Завіт описує Його земне служіння. Книга Мормона пропонує нам друге свідчення Його земного служіння. Він прийшов на землю проповідувати Свою євангелію як основу для всього людства, аби всі Божі діти могли дізнатися про Нього і Його вчення. Потім Він віддав Своє життя, щоб стати нашим Спасителем і Викупителем. Спасіння можливе лише завдяки Ісусу Христу. Саме тому ми віримо, що Він є головною постаттю всієї людської історії. Наша вічна доля завжди знаходиться в Його руках. Як це прекрасно---вірити в Нього й приймати Його як нашого Спасителя, нашого Господа і нашого Вчителя.

Ми також віримо, що лише через Христа можливо знайти повноту радості, надії і щастя---як у цьому житті, так і у вічностях. Наше вчення, викладене в Книзі Мормона, промовляє рішучо: “Отже, ви повинні просуватися вперед з непохитною вірою в Христа, маючи справжню яскравість надії, і любов до Бога і до всіх людей. Отже, якщо ви просуватиметеся вперед, бенкетуючи словом Христа, і витерпите до кінця, ось так каже Батько: Ви будете мати вічне життя” (2 Нефій 31:20).

Ми проголошуємо нашу віру в Ісуса Христа і приймаємо Його як нашого Спасителя. Він благословить нас і вестиме у всіх наших стараннях. Поки ми працюємо тут, у смертному житті, Він буде зміцнювати нас і заспокоювати в часи випробувань. Члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів живуть вірою в Нього, Чия Церква це є.

По-друге, будьте праведним прикладом для інших. Після того як ми заявимо пронаші вірування, ми повинні дотримуватися поради, даної нам у 1 Тимофію 4:12: “Будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості”.

Спаситель навчав важливості бути прикладом нашої віри, коли сказав: “Отак, ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі” (Матвій 5:16).

Намагаючись наслідувати Його приклад, ми повинні зробити наше життя прикладом великодушності і доброчесності для світу. Добрі справи кожного з нас можуть сприяти довірі як до Спасителя, так і до Його Церкви. В той час, як ми зайняті добрими справами, є чесними і праведними чоловіками і жінками, наші життя будуть віддзеркалювати Світло Христа.

Наступне, розповідайте про Церкву. В плині нашого щоденного життя ми благословенні багатьма можливостями ділитися нашими віруваннями з іншими людьми. Коли колеги по роботі або знайомі запитують про наші релігійні вірування, вони запрошують нас поділитися тим, ким ми є й у що віримо. Вони можуть зацікавитися або не зацікавитися Церквою, але їм цікаво пізнати нас дещо глибше.

Моя порада вам---прийняти їхнє запрошення. Ваші знайомі не запрошують вас навчати, проповідувати, роз’яснювати або напучувати. Залучіть їх до діалогу---поділіться чимось із ваших вірувань і запитайте щось про їхні вірування. Оцініть рівень їхньої зацікавленості тими запитаннями, які вони ставлять. Якщо вони ставлять багато запитань, сконцентруйте бесіду на відповідях до цих запитань. Завжди пам’ятайте, що для них краще, аби не ви розповідали, а щоб вони самізапитували.

Здається, деякі члени Церкви прагнуть тримати в секреті своє членство в Церкві. В них є свої причини. Наприклад, їм може здаватися, що певне місце не годиться, щоб ділитися своїми віруваннями. Ймовірно, вони бояться, що можуть припуститися помилки, або що їм поставлять запитання, на яке вони не зможуть відповісти. Якщо у вас колись були такі думки, я хочу вам дещо порадити. Просто пам’ятайте слова Івана: “Страху немає в любові, але досконала любов проганяє страх геть” (1 Іван 4:18). Якщо ми просто будемо любити Бога і наших ближніх, нам обіцяно, що ми здолаємо свої страхи.

Якщо ви нещодавно заходили на сайт: Mormon.org, який є Церковним веб-сайтом для зацікавлених Церквою, ви бачили членів Церкви, які розмістили інформацію про себе. Вони створюють он-лайн-профілі, де пояснюється, ким вони є і чому їхні вірування мають для них важливе значення. Вони сміливо говорять про свою віру.

Ми повинні цінувати такі розмови і підходити до них з Христовою любов’ю. Наш тон, говоримо ми чи пишемо, має бути чемним і ввічливим, незалежно від реакції з боку інших. Мимаємо бути чесними, відкритими й намагатися висловлюватися чітко. В будь-якому випадку ми прагнемо уникати суперечок або образ.

Апостол Павло пояснив: “Але за Святим, що покликав вас, будьте й самі святі в усім вашім поводженні” [при спілкуванні] (1 Петра 1:15).

Сьогоднішній спосіб спілкування, здається, все більше і більше залучає Інтернет. Ми заохочуємо людей, молодих і літніх, користуватися Інтернетом і соціальними ЗМІ для того, щоб ділитися своїми релігійними переконаннями.

Користуючись Інтернетом, ви можете натрапити на “живу розмову” про Церкву. Керуючись Духом, не вагайтеся додати свій голос до цих розмов.

Послання євангелії Ісуса Христа не схоже ні на що інше, чим ви будете ділитися з людьми. В добу поінформованості воно є найважливішою інформацією в усьому світі. Немає питань щодо її цінності. Це---дорогоцінна перлина (див. Матвій 13:46).

Розмовляючи про Церкву, ми не намагаємося її прикрасити. Нам не потрібно прагнути справити враження нашим посланням. Нам слід передавати послання чесно і прямо. Якщо ми відчинимо зв’язки спілкування, послання відновленої євангелії Ісуса Христа саме доведе свою істинність тим, хто готові його прийняти.

Іноді виникає велика розбіжність---прірва непорозуміння---між тим, як ми сприймаємо Церкву зсередини, і тим, як інші бачать її ззовні. Це основна причина того, навіщо ми проводимо дні відкритих дверей перед освяченням кожного нового храму. Члени Церкви-волонтери під час днів відкритих дверей просто намагаються допомогти іншим побачити Церкву так, як бачать її вони---зсередини. Вони сприймають Церкву як чудову роботу, навіть диво, і вони бажають, аби й інші пізнали це. Я прошу вас чинити так само.

Я обіцяю вам, якщо ви будете реагувати на запрошення поділитися своїми віруваннями і почуттями щодо відновленої євангелії Ісуса Христа, дух любові й дух відваги буде вашим постійним напарником, бо “досконала любов проганяє страх геть” (1 Іван 4:18).

Настав час дедалі зростаючих можливостей ділитися євангелією Ісуса Христа з іншими. Готуймося користуватися цими нагодами, які даються нам, аби поділитися своїми віруваннями. Про це я смиренно молюся в ім’я Ісуса Христа, амінь.