2010–2019
І серця дітей повернуться
Жовтня 2011


І серця дітей повернуться

Я запрошую молодь Церкви дізнатися про Дух Іллі та відчути Його.

Вивчення і пізнання євангелії Ісуса Христа й життя за нею є послідовністю дій, які часто виявляються повчальними. Подумайте, наприклад, про уроки, які ми засвоюємо стосовно духовних пріоритетів, з низки головних подій, що сталися, коли повноту євангелії Спасителя було відновлено в ці останні дні.

У священному гаю Джозеф Сміт бачив Вічного Батька та Ісуса Христа і розмовляв з Ними. Серед іншого, Джозеф дізнався про істинну природу Божества і про те, що одкровення не припинилися. Це величне видіння сталося в “урядження виповнення часів” (Ефесянам 1:10) і є однією з видатних подій в історії світу.

Приблизно три роки потому, у відповідь на палку молитву увечері 21 вересня 1823 року, спальня Джозефа почала наповнюватися світлом, доки вона “не стала світлішою, ніж у полудень” (Джозеф Сміт—Історія 1:30). Біля його ліжка з’явився чоловік, назвав юнака по імені і проголосив, що “він вісник, посланий … з присутності Бога, і що його ім’я Мороній” (вірш 33). Він розповів Джозефу стосовно появи Книги Мормона. А після цього Мороній процитував уривок з книги Малахії у Старому Завіті з деяким відхиленням від викладу мовою, що використовується у Біблії короля Джеймса: “Ось, Я відкрию вам священство рукою Іллі-пророка перед настанням великого і страшного дня Господнього.

… І він посадить у серця дітей обіцяння, дані батькам, і серця дітей привернуться до їхніх батьків, бо без цього всю землю буде спустошено вщент за Його пришестя” (вірші 38, 39).

Загалом, настанови Моронія молодому пророку складалися з двох основних тем: (1) Книги Мормона і (2) слів Малахії, в яких передвіщалася роль Іллі у відновленні “всього, про що провіщав Бог відвіку устами всіх святих пророків Своїх” (Дії 3:21). Таким чином, через підготовчі події відновлення було відкрито вірне розуміння природи Божества, наголошено на важливості Книги Мормона і передбачено роботу зі спасіння й піднесення, як для живих, так і для померлих. Ця надихаюча низка подій виявляє, які духовні справи становлять найвищу пріоритетність для Божества.

Моє послання зосереджене на служінні й Дусі Іллі, про які передвіщено Моронієм в той час, коли він вперше навчав Джозефа Сміта. Я щиро молюсь про допомогу Святого Духа.

Служіння Іллі

Ілля був старозавітним пророком, через якого творилися могутні чудеса. Він запечатав небеса і три з половиною роки над стародавнім Ізраїлем не було дощу. Він помножив їжу й олію вдови. Він підняв юнака з мертвих і прикликав вогонь з небес у протистоянні пророкам Ваала. (Див. 1 Царів 17–18). Наприкінці земного служіння Іллі, він “вознісся … у вихрі на небо” (2 Царів 2:11) і був перетворений.

“З одкровення останніх днів ми дізнаємося, що Ілля мав силу Мелхиседекового священства запечатувати і він був останнім пророком до часу [земного служіння] Ісуса Христа, який використовував її” (Bible Dictionary, “Elijah”). Пророк Джозеф Сміт пояснив: “Дух, влада і покликання Іллі є в тому, щоб ви мали владу тримати ключі … повноти Мелхиседекового священства … ; і, … щоб отримати … всі обряди, що належать царству Божому” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 313; курсив додано). Це священне повноваження запечатувати необхідне, аби обряди священства були законними і зв’язували, як на небі, так і на землі.

Ілля явився разом із Мойсеєм на горі Преображення (див. Матвій 17:3) і передав це повноваження Петру, Якову та Івану. Ілля знову явився з Мойсеєм та іншими 3 квітня 1836 року у Кертлендському храмі і передав ті самі ключі Джозефу Сміту та Оліверу Каудері.

У Писаннях написано, що Ілля-пророк явився перед Джозефом та Олівером і сказав:

“Ось, повністю настав час, про який було сказано вустами Малахії---який свідчив, що його [Іллю] буде послано перед тим, як настане великий і жахливий день Господа---

Щоб повернути серця батьків до дітей, а дітей до батьків, аби всю землю не було покарано прокляттям---

Отже, ключі цього розподілу ввірено у ваші руки; і через це ви можете знати, що великий і жахливий день Господа вже близько---під самими дверима” (УЗ 110:14–16).

Відновлення Іллею повноваження запечатувати у 1836 році було необхідним, щоб підготувати світ до Другого пришестя Спасителя, і воно стало початком великої зацікавленості у дослідженні сімейної історії в усьому світі.

Дух і робота Іллі

Пророк Джозеф Сміт проголосив: “Найвеличнішим обов’язком, покладеним на нас Богом у цьому світі, є знаходити своїх померлих. … Бо необхідно, щоб сила запечатування була в наших руках, аби запечатувати своїх дітей і своїх померлих для повноти розподілу часів---розподілу, щоб здійснити обіцяння, дані Ісусом Христом до заснування світу, на спасіння людей. … Звідси, Бог сказав: “Я пошлю вам пророка Іллю” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 481).

Джозеф продовжував пояснення:

Джозеф продовжував пояснення: “Але яка ж мета [приходу Іллі], або яким чином вона буде виконана? Має бути передано ключі, дух Іллі має прийти, євангелія має встановитися, святі Божі зібратися, Сіон має бути побудовано і святі прийдуть як спасителі на Горі Сіон (див. Oвдій 1:21).

“Але яким чином вони стають спасителями на горі Сіон? Зводячи храми … і йдучи й виконуючи всі обряди … заради їхніх пращурів, що померли, … ; це і є ланцюгом, що з’єднує серця батьків до дітей, і дітей---до батьків, що виконує місію Іллі” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, сс. 478–479).

Старійшина Рассел М. Нельсон навчав, що Дух Іллі---це “прояв Святого Духа, Який свідчить про божественну природу сім’ї” (“A New Harvest Time,” Ensign, May 1998, 34). Цей особливий вплив Святого Духа спонукає людей знаходити своїх предків та членів сім’ї---як померлих, так і живих,---записувати інформацію про них та дорожити ними.

Дух Іллі впливає, як на членів Церкви, так і на людей, які до неї не належать. Втім, як члени відновленої Церкви Христа, за завітом ми маємо обов’язок знаходити своїх предків і виконувати для них спасительні обряди євангелії, “щоб вони не без нас досконалість одержали” (Євреям 11:40; див. також Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт, с. 481). І “нас без наших мертвих не можна зробити досконалими” (УЗ 128:15).

Саме тому ми проводимо сімейно-історичні дослідження, будуємо храми і виконуємо вікарні обряди. Саме тому було послано Іллю, щоб відновити повноваження запечатувати, яке зв’язує, як на небі, так і на землі. Ми є посередниками Господа у роботі зі спасіння і піднесення, яка вбереже “всю землю, [щоб її] не було покарано прокляттям” (УЗ 110:15), коли Він знову повернеться. Це є нашим обов’язком і великим благословенням.

Запрошення підростаючому поколінню

А зараз, звертаючись до молодих жінок і молодих чоловіків та дітей підростаючого покоління, я наголошую на важливості Духа Іллі у вашому житті сьогодні. Моє послання призначається всій Церкві загалом, але особливо---для вас.

Багато хто з вас можуть вважати, що сімейно-історичну роботу мають виконувати головним чином люди старшого покоління. Але я не знаю про обмеження за віком, про які б говорилося в Писаннях або проголошених провідниками Церкви інструкціях, і які б обмежували служіння в цій важливій роботі лише дорослими. Ви---сини й дочки Бога, діти завіту і будівельники царства. Вам не потрібно чекати досягнення певного віку, щоб виконувати свій обов’язок допомагати в роботі зі спасіння людської сім’ї.

Господь в наші дні відкрив доступ до дивовижних ресурсів, які дають вам можливість пізнавати цю роботу, що яскріє Духом Іллі, та любити її. Наприклад, сайт FamilySearch являє собою зібрання записів, ресурсів та послуг, які легкодоступні з особистих комп’ютерів та різноманітних портативних пристроїв і призначені допомагати людям знаходити й записувати дані про свою сімейну історію. Ці ресурси також доступні в центрах сімейної історії, які розташовані в багатьох наших церковних будівлях по всьому світі.

Зовсім не випадково, що сайт FamilySearch та інші засоби з’явилися саме тоді, коли молоді люди настільки обізнані в різноманітних інформаційних та комунікаційних технологіях. Ваші пальці тренувалися набирати текст не лише для того, щоб спілкуватися з друзями, а й щоб прискорити й просунути вперед роботу Господа. Навички й здібності, якими вочевидь наділені багато молодих людей сьогодні,---це підготовка сприянню роботі зі спасіння.

Я запрошую молодь Церкви дізнатися про Дух Іллі та відчути Його. Я запрошую вас до дослідження й пошуку ваших предків, та підготуватися до виконання повірених хрищень у домі Господа за вашу померлу рідню (див. УЗ 124:28–36). І я прошу вас допомагати іншим людям виявляти свою сімейну історію.

Якщо ви з вірою відкликатиметеся на це запрошення, ваші серця повернуться до батьків. Обіцяння, дані Аврааму, Ісаку та Якову, закарбуються у ваших серцях. Ваші патріарші благословення, з проголошенням родоводу, з’єднають вас з цими батьками і стануть більш значущими для вас. Ваша любов і вдячність за ваших предків зросте. Ваше свідчення про Спасителя і навернення до Нього стануть глибокими й міцними. І я даю вам обіцяння, що ви будете захищені проти наростаючого впливу супротивника. Якщо ви братимете участь у цій святій роботі і любитимете її, вас буде захищено в юності й протягом усього вашого життя.

Батьки й провідники, будь ласка, допоможіть вашим дітям та молоді дізнатися про Дух Іллі і відчути Його. Але не перестарайтеся в цьому і не давайте надто багато детальної інформації або настанов. Запрошуйте молодь досліджувати, експериментувати та навчатися самостійно (див. Джозеф Сміт---Історія 1:20).Будь-яка молода людина може зробити те, що я пропоную, за допомогою навчальних модулів, доступних на сайті lds.org/familyhistoryyouth. Президентства кворумів Ааронового священства та класів Товариства молодих жінок можуть відігравати важливу роль, допомагаючи всій молоді ознайомитися з цими основними ресурсами. Молодь все більше потребує того, щоб бути учнями, які діють, і у такий спосіб отримують додаткові світло й знання силою Святого Духа, а не просто пасивними студентами, які, головним чином, знаходяться під впливом (див. 2 Нефій 2:26).

Батьки й провідники, ви будете дуже здивовані тим, як швидко ваші діти та молодь Церкви стануть висококваліфікованими користувачами цих засобів. Насправді, завдяки цій молоді ви засвоїте цінні уроки стосовно ефективності використання цих ресурсів. Молодь може багато дати старшим людям, які відчувають дискомфорт у користуванні технологіями або бояться їх, чи не знайомі з сайтом FamilySearch. Ви також отримаєте багато благословень, коли молодь присвячуватиме більше часу сімейно-історичній роботі та служінню в храмі та проводитиме менше часу за відеоіграми, в Інтернеті та у Facebook.

Трой Джексон, Джерен Хоуп та Ендрю Аллан є носіями Ааронового священства, яких покликано натхненним єпископом викладати разом уроки з сімейної історії в їхньому приході. Ці молоді чоловіки у своєму прагненні навчатися і бажанні служити представляють багатьох з вас.

Трой сказав: “Раніше я приходив до Церкви і просто сидів там, але зараз я усвідомлюю, що мені потрібно іти додому і щось робити. Всі ми можемо виконувати сімейно-історичну роботу”.

Джерен доповів, що, більше дізнавшись про сімейно-історичну роботу, він зрозумів: “що за іменами стоять реальні люди. Я все більше й більше відчував бажання подавати імена в храм”.

А Ендрю зауважив: “Я і не знав, що так сильно можу полюбити сімейну історію. Під час підготовки до викладання уроків кожного тижня, Святий Дух часто спонукав мене використовувати і пробувати деякі методи, викладені в уроці. Раніше сімейна історія була чимось лякаючим. Але за допомогою Духа я зміг справитися зі своїм покликанням і допомогти багатьом людям у нашому приході”.

Мої улюблені молоді брати та сестри, сімейно-історична робота---це не просто цікава програма чи захід, фінансований Церквою; скоріше---це життєво важлива складова роботи зі спасіння й піднесення. Вас було підготовлено до цього дня будувати царство Бога. Ви тут, на цій землі, зараз, щоб допомагати в цій славетній роботі.

Я свідчу, що Ілля повернувся на землю і відновив священне повноваження запечатувати. Я свідчу, що те, що зв’язане на землі, може бути зв’язаним на небесах. І я знаю, що молодь підростаючого покоління має відігравати ключову роль в цій величній роботі. Я свідчу про це в священне ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.