2010–2019
Сила Ааронового священства
Жовтня 2011


Сила Ааронового священства

Ви і ваш чин в Аароновому священстві є надзвичайно важливими в роботі Небесного Батька з Його дітьми і для підготовки цієї землі до Другого пришестя.

Нещодавно під час навчання для генеральних авторитетів Президент Томас С. Монсон знову звертав особливу увагу на обов’язки і можливості носіїв Ааронового священства1. Саме в дусі цього навчання я звертаюся до вас.

Обов’язок, якщо його належно виконують, визначає долю народів і країн. Принцип виконання обов’язку є настільки основоположним, що носії священства отримують таку настанову: “Отже, нехай кожна людина вивчить свій обов’язок і діє у чині, на який її призначено, з усією старанністю”2.

Президент Монсон пояснює: “Почуття обов’язку з’являється поступово, коли ми, носії священства, приймаємо і починаємо виконувати дані нам доручення”3. Президент Монсон процитував Джоржда Альберта Сміта: “Це ваш обов’язок—перш за все, дізнатися, чого Господь хоче, а тоді з силою і міццю Його святого священства так звеличувати ваше покликання у присутності ваших товаришів, що люди будуть раді слідувати за вами”4.

Кажучи про Свій обов’язок, Господь сказав: “ Я … не шукаю-бо волі Своєї, але волі Отця”5. “Бо Я з неба зійшов не на те, щоб волю чинити Свою, але волю Того Хто послав Мене”6. Завдяки тому, що Ісус Христос виконав Свій обов’язок, “все людство може бути спасенним через послушність законам і обрядам євангелії”7. Брати, це той стандарт, на який ми повинні рівнятися.

З власного досвіду я переконався, що ви, хто служить дияконами, вчителями і священиками, є настільки готовими, надійними і здібними, наскільки ми очікуємо цього від вас. Ми захоплюємося вами. Ваша енергія передається нам, ваші здібності вражають, спілкування з вами надихає. Ви і ваш чин в Аароновому священстві є надзвичайно важливими в роботі Небесного Батька з Його дітьми і для підготовки цієї землі до Другого пришестя Його Святого Сина. Наш погляд на вас і на ваш обов’язок сягає далі вашого. Павло казав про вас такими словами: “Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості!”8

Чоловікам у давнину

Було дано священство Ааронове.

Через левитів, священиків і пророків

Воно благословляло Божих дітей.

Тоді прийшов у світ Спаситель,

Шукаючи Івана,

Щоб охриститися тією ж силою

І розпочати роботу спасіння.

В останні дні та сама сила

Була знову відновлена на землі,

Щоб усі євангельські істини

Могли знайти місце в душі.

Ааронове священство---прекрасна істина,

Підготована для нас,

Щоб викуплення міг здіійснити

Улюблений Божий Син!

І той, хто служить цією силою---

Про нього скажемо: “Це вже не хлопчик,

Бо має він священства мантію.

Дивись, це---муж”9.

“Владою і повноваженням… Ааронового священства є тримати ключі від священнослужіння ангелів та виконувати зовнішні обряди, букву євангелії, хрищення покаяння для відпущення гріхів, згідно з завітами та заповідями”10. Президент Бойд К. Пекер зазначив: “Ми маємо великий успіх у поширенні влади священства. Майже всюди встановлено його владу. … Проте поширення влади священства, я гадаю, випередило поширення сили священства”11. Заради вічного благополуччя Божих дітей одне й друге має урівноважитися.

Наш пророк вказав нам, як це можна зробити. Цитуючи Джорджа К. Кеннона, Президент Монсон сказав: “Я хочу бачити, що сила священства зростає. …Я хочу бачити, як ця сила і влада розповсюджується по всій організації священства, сягаючи від найвищих чинів до найменшого і найсмиреннішого диякона у Церкві. Кожен чоловік має прагнути одкровень від Бога і насолоджуватися ними. Вони є світлом з небес, що сяє в його душі і дає знання щодо обов’язків, щодо тієї частини роботи, яка покладається на нього у священстві”12.

Що може робити диякон, учитель чи священик, аби отримати дух одкровення і звеличувати своє покликання? Він може жити так, щоб насолоджуватися очищуючою, освячуючою і осяйною силою Святого Духа.

Важливість цього міститься у словах Алми: “І ось я кажу вам, що то і є чин, за яким я покликаний… проповідувати… підростаючому поколінню, … що вони мають покаятися і народитися знову13. Коли людина народжується знову, її серце змінюється. Вона вже не прагне до чогось злого й нечистого. Вона відчуває глибоку й незмінну любов до Бога. Вона хоче бути хорошою, служити іншим і дотримуватися заповідей14.

Президент Джозеф Ф. Сміт описував свій досвід, пов’язаний із цією могутньою зміною: “Мене охопило почуття чистого миру, любові і світла. Я відчував душею, що якщо і грішив, … мене було прощено; мене було дійсно очищено від гріха; моє серце було зворушене, і я відчував, що не завдам шкоди навіть найменшій комашці під моїми ногами. Мені здавалося, що я хочу робити добро повсюди, кожному і всьому. Я відчував новизну життя, оновлене бажання робити те, що правильно. У моїй душі не залишилось і сліду від бажання робити погане. Дійсно, я був маленьким хлопчиком, це правда… але саме таке почуття охопило мене і я знав, що воно було від Бога. Те відчуття було й відтоді назавжди залишилося живим свідченням того, що я прийняв Господа”15.

Тож ми закликаємо вас, чудові молоді брати, старанно намагатися “народитися знову”16. Моліться про цю могутню зміну в своєму житті. Вивчайте Писання. Понад усе прагніть пізнати Бога і стати такими, як Його святий Син. Насолоджуйтеся своєю юністю, однак “відкин[ьте] дитяче”17.

Остерігайтеся нечестивих і безглуздих розмов.

Утікайте від зла.

Уникайте суперечок.

Покайтеся, якщо в цьому є потреба18.

Це допоможе вам розвинути найшляхетніші риси вашої чоловічої природи. У вас будуть такі якості, як сміливість, надійність, смирення, віра і доброта. Друзі вами будуть захоплюватися, батьки вас хвалитимуть, брати у священстві будуть на вас покладатися, молоді жінки обожнюватимуть вас і ставатимуть навіть кращими завдяки вам. Бог вас шануватиме і проллє на ваше служіння у священстві сили згори.

Решта з нас робитиме свою частину. Як батьки і дідусі ми будемо готувати вас до ще доблеснішого служіння в Божому царстві. Як ваші брати ми будемо показувати вам кращий приклад для наслідування. Ми збільшимо силу ваших кворумів. Ми будемо підтримувати президентства ваших кворумів, коли вони застосовуватимуть свої ключі в керівництві. Ми надамо вам можливість повною мірою виконувати обов’язки в Аароновому священстві й звеличувати свої покликання в ньому.

Завдяки вашому служінню Церква отримає великі благословення. “Ангели розмовляють силою Святого Духа”19. І ви також можете це робити. Коли ви розмовляєте силою Святого Духа і прислуговуєте священні символи причастя, чоловіки і жінки, хлопчики і дівчатка намагатимуться покаятися, збільшити віру в Христа і завжди мати поруч Святого Духа.

Коли ви поститеся і збираєте пожертвування від посту, члени Церкви відчують спонукання наслідувати Спасителя. Господь дбав про бідних, пригноблених і всіх запрошував: “Ідіть за Мною”20. Коли ви служите, піклуючись про тих, кому менше поталанило, то залучаєте й нас до Його священної роботи допомагаєте нам зберігати прощення за власні минулі гріхи21.

Коли ви “відвід[уєте] дім кожного члена”22, не бійтеся і не соромтеся. У необхідний момент Святий Дух надасть вам слова, які необхідно сказати, свідчення, яке треба буде скласти, служіння, яке слід буде здійснити.

Ваші старанні зусилля “завжди пильнувати Церкву”23 принесуть плоди. Ваше щире ставлення переконає найзапеклішого атеїста й розірве окови супротивника. Коли ви запросите інших прийти з вами до церкви, прийняти з вами причастя, разом з вами послужити, це стане довгоочікуваним бальзамом для тих, хто загубився в сутінках, де світло євангелії ледве пробивається або й зовсім не сяє.

О мої улюблені молоді браття, “не занедб[уйте] благодатного дара в собі”24, якого ви отримали тоді, коли вам було дароване Ааронове священство й вас рукопоклали.

“Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму.

Тож, не соромся засвідчення Господа нашого. …Страждай з Євангелією за силою Бога,

Що нас … покликав святим покликом, …що нам дан[ий] в Христі Ісусі попереду вічних часів”25.

Наш улюблений пророк “закликав вас під прапори ”26. Ми вітаємо вас, молимося за вас, радіємо, служачи з вами, і дякуємо Богові за силу вашого спасительного служіння.

Я свідчу, що Бог є нашим Вічним Батьком і перебуває на небесах. Ісус Христос є святим Божим Сином, Викупителем світу, а ви, вірні носії Ааронового священства, є Його посланцями на землі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

  1. Toмас С. Монсон, Навчання для генеральних авторитетів, квіт. 2010.

  2. Учення і завіти 107:99.

  3. Томас С. Монсон, “Священне покликання служити”,Ліягона, трав., 2005, с. 54.

  4. Джордж Альберт Сміт, у Conference Report, Apr. 1942, 14; див. також Toмас С. Монсон, Ліягона, трав. 2005, с. 54.

  5. Іван 5:30.

  6. Іван 6:38.

  7. Уложення віри 1:3.

  8. 1 Tимофію 4:12.

  9. Вірш Кіта Б. Мак-Мулліна; див. Keith B. McMullin, “Behold the Man,” Ensign, Nov. 1997, 42.

  10. Учення і Завіти 107:20.

  11. Бойд К. Пекер, “Сила священства”, Ліягона, трав. 2010, с. 7.

  12. Джордж К. Кеннон, Deseret Weekly, Nov. 2, 1889, 593; цитовано Томасом С. Монсоном під час навчання для генеральних авторитетів, квіт. 2002 р.

  13. Aлма 5:49; курсив додано.

  14. Див. Меріон Дж. Ромні, “According to the Covenants,” Ensign, Nov. 1975, 71–73.

  15. Джозеф Ф. Сміт, у Conference Report, Apr. 1898, 66.

  16. Див. Іван 3:3–7; Aлма 5:14–21, 49.

  17. 1 Коринтянам 13:11.

  18. Див. 2 Tимофію 2:16, 22–26.

  19. 2 Нефій 32:3.

  20. Лука 18:22; див. також Іван 14:12–14.

  21. Див. Moсія 4:26.

  22. Учення і Завіти 20:47.

  23. Учення і Завіти 20:53.

  24. 1 Tимофію 4:14.

  25. 2 Tимофію 1:7–9.

  26. Toмас С. Монсон, Навчання для генеральних авторитетів, квіт. 2010.