2010–2019
Устаньте і сяйте повсюди
Квітня 2012


Устаньте і сяйте повсюди

Один з найкращих способів, яким ми можемо встати і сяяти повсюди---упевнено виконувати Божі заповіді.

Розділити цей вечір з вами---це привілей для мене. Кожний січень я захоплено чекаю на оголошення нової теми для спільних заходів. Однак я завжди знаходжу мить, щоб оцінити, чи засвоїла я уроки з теми минулого року.

А тепер давайте згадаємо недавні теми: “Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно”1, “Будьте стійкі і непохитні, завжди багаті на добрі справи”2, “Будь зразком для вірних”3, “Будь сильний та відважний”4 і тринадцяте уложення віри: “Ми віримо, що повинні бути чесними, вірними, цнотливими, доброзичливими, чеснотними і творити добро всім людям”5.

Вивчення цих уривків з Писань і зосередження на них протягом усього року дозволило їм стати частиною нашого серця, нашої душі і нашого свідчення. Ми сподіваємося, ви будете і далі керуватися ними, поки ми не перейдемо до теми спільних заходів 2012 року, що знаходиться в Ученні і Завітах.

Заголовок до розділу 115 пояснює: це був 1838 рік, дія відбувалася у Фар-Уесті, Міссурі. Джозефу Сміту “повідомлялося про волю Бога стосовно розбудови того місця і Господнього дому”. Пророк був оптимістично налаштований і підбадьорений. У вірші 5, в якому ми знаходимо цьогорічну тему, Господь каже йому: “Істинно я кажу вам усім: Устаньте і сяйте повсюди, щоб ваше світло могло бути прапором для народів”.

Про що ви думаєте, коли чуєте слово устаньте? Особисто я думаю про вас---благородну молодь Церкви. Я уявляю, як ви з готовністю щоранку встаєте зі свого ліжка, щоб відвідувати ранкову семінарію. Я бачу, як ви встаєте з колін, щодня віддано помолившись. Я думаю, як ви сміливо встаєте, щоб поділитися своїм свідченням і відстояти свої моральні норми. Я відчуваю натхнення від вашої відданості євангелії та ваших хороших прикладів. Багато хто з вас вже прийняли це запрошення---устати і сяяти повсюди, і ваше світло заохочує інших робити те саме.

Один з найкращих способів, яким ми можемо встати і сяяти повсюди---упевнено виконувати Божі заповіді. Ми дізнаємося про ці заповіді з Писань, від сучасних пророків і зі сторінок брошури Заради зміцнення молоді. У кожної з вас неодмінно має бути її примірник. У своєму примірнику я обвела кружечком слова для і тебе, як мене навчила одна шановна подруга. Ця проста позначка нагадує мені, що ці моральні норми є не просто загальними вказівками, а що вони---особисто для мене. Я сподіваюсь, ви знайдете час, щоб обвести кружечком ці слова у своїй брошурі, прочитаєте її від початку до кінця і відчуєте, як Дух свідчить, що ці норми є також і для вас.

Можливо, у когось з вас виникає спокуса зневажливо поставитися до моральних норм в брошурі Заради зміцнення молоді або применшити їх значення. Вони можуть подивитися на цю брошуру і сказати: “Глянь, мамо, у цій книжці нічого не сказано про [і називає якесь сьогоденне питання]”. Або вони можуть так себе виправдовувати: “Те, що я роблю, не таке вже й погане. І я точно не така погана, як [і називає ім’я когось із друзів чи знайомих]”.

Президент Гарольд Б. Лі навчав: “Найважливішою серед усіх заповідей Бога є та, яку найважче виконувати сьогодні”6. Цар Веніямин пояснював: “Я не можу сказати вам про все те, коли ви можете вчинити гріх; бо є різні шляхи і засоби, а саме, їх так багато, що я не можу перелічити їх”7. Якщо вам важко дотримуватися цих норм і заповідей, я закликаю вас знаходити підтримку в євангелії. Читайте Писання. Заходьте на офіційний церковний веб-сайт, LDS.org, щоб там знайти відповіді на свої запитання. Поговоріть зі своїми батьками, своїми церковними провідниками та іншими, хто яскраво сяє, живучи за євангелією. Моліться. Виливайте своє серце Небесному Батьку, Який любить вас. Використовуйте щоденно дар покаяння. Служіть іншим. І що найважливіше---прислухайтеся до підказок Святого Духа і дотримуйтеся їх.

Президент Томас С. Монсон закликав усіх нас такими словами: “Мої юні друзі, будьте сильними. … Ви знаєте, що є правильним, а що є хибним, і ніяка маска, якою б привабливою вона не була, не змінить цього. … Якщо ваші, так звані, друзі вмовляють вас зробити щось таке, що, як ви знаєте, є неправильним,---ви будете тією людиною, яка стоятиме за правду, навіть якщо доведеться робити це наодинці”8.

Небесний Батько не хоче, щоб ми дивилися на світ і йшли його шляхами, що постійно змінюються. Він хоче, щоб ми дивилися на Нього і йшли за Його незмінним напрямком. Він хоче, щоб ми жили за євангелією і вели інших до неї, дотримуючись високих моральних норм.

У Писаннях є багато чудових прикладів, що ілюструють цю думку. У книзі Суддей у Старому Завіті ми дізнаємося про Самсона. Самсон від народження мав великий потенціал. Його матері було дано обіцяння: “Він зачне спасати Ізраїля з руки филистимлян”9. Але коли Самсон виріс, він більше дивився в напрямку спокус світу, а ніж у Божому напрямку. Самсон вибирав робити те, що було йому “любо”10, а не те, що було правильним. Неодноразово у Писаннях зустрічається фраза “І він зійшов”11, коли розповідається про подорожі, вчинки і вибір Самсона. Замість того, щоб вставати і сяяти повсюди, реалізуючи свій великий потенціал, Самсон піддався світу, втратив Богом дану йому силу та трагічно й рано помер.

З іншого боку, у Писаннях наведено приклад Даниїла. Даниїл також від народження мав великий потенціал. У книзі Даниїла, розділ 6, ми читаємо: “Даниїл блищав над найвищими урядниками та сатрапами, бо в ньому був високий дух”12. Коли випробування світу прийшли до Даниїла, він не дивився вниз---на світ, він встав і подивився в небеса. Замість того, щоб виконати царський, світський наказ не молитися нікому іншому, а тільки царю впродовж 30 днів, Даниїл “пішов до свого дому,---а вікна його в його горниці були відчинені навпроти Єрусалиму, і в три усталені пори на день він падав на свої коліна, і молився та славив свого Бога, бо робив так і перед тим”13.

Даниїл не побоявся встати і сяяти повсюди у виконанні Божих заповідей. Хоч він і провів дуже незручно ніч у лев’ячій ямі за те, що відстоював правильне, та він був захищений і благословенний за свій послух. Наступного ранку цар Дарій звільнив Даниїла із лев’ячої ями і видав наказ, щоб кожний неодмінно боявся Даниїлового Бога і наслідував приклад вірності, який подав Даниїл. Дійсно, Даниїл показує нам, що означає бути прапором для народів і ніколи не понижувати свої моральні норми перед лицем спокус, які йдуть від світу.

Я мала благословення почути про багато прикладів сучасної молоді, таких же молодих людей, як ви, які не бояться встати і сяяти повсюди та дозволяють своєму світлу бути прапором серед своїх ровесників. Джоанна була єдиним членом Церкви серед учнів середніх класів своєї школи і єдиною молодою жінкою у своєму приході. Вона зобов’язалася перед собою і Господом, що ніколи не буде казати поганих слів. Коли для виконання якогось шкільного проекту їй призначили в напарники молодого чоловіка, який не мав такого зобов’язання, вона не понизила свої моральні норми. Вона попросила його шанувати й поважати її цінності. З часом, після багатьох лагідних і не зовсім лагідних нагадувань, її друг набув нових звичок і вже менше казав поганих слів. Цю зміну помітили багато людей, у т.ч. й мати цього молодого чоловіка, яка подякувала Джоанні за хороший вплив на життя її сина14.

Під час виконання недавнього доручення на Філіппінах я зустріла Карен, яка розповіла про випадок, що стався з нею, коли вона була в класі Лавр; тоді вона вчилася на бакалавра у галузі готельного і ресторанного менеджменту. Викладач вимагав, щоб кожний студент навчився готувати і куштувати різні напої, які будуть подаватися у ресторанах. Деякі з цих напоїв містили алкоголь, і Карен знала, що куштувати їх було б порушенням Господніх заповідей. Незважаючи на серйозні наслідки свого вчинку, Карен знайшла в собі сміливість встати і сяяти повсюди і не куштувала ці напої.

Карен пояснила: “Мій викладач підійшов до мене і спитав, чому я їх не пила. Він сказав: “Міс Карен, як ви можете відчути смак і розказати про цей важливий елемент, якщо ви навіть не скуштували ці напої?” Я відповіла йому, що я---член Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, а ми, члени цієї Церкви, не п’ємо те, що є шкідливим для нас. Що б не чекало на мене, навіть якщо я отримаю погану оцінку, я до цього поставлюся з розумінням, але я не буду відмовлятися від своїх моральних норм”.

Пройшло кілька тижнів, про той день нічого не було сказано. У кінці семестру Карен знала, що на її остаточну оцінку мабуть таки вплине її відмова куштувати напої. Вона вагалася і не хотіла дивитися на свою оцінку, але коли подивилася, то побачила, що її оцінка була найвищою в групі.

Вона сказала: “Цей випадок мене навчив, що Бог … дійсно буде благословляти нас, коли ми йдемо за Ним. Я також знаю, що якби я отримала погану оцінку, я б усе одно не жалкувала про зроблене. Я знаю, що я ніколи не зазнаю невдачі в Господніх очах, якщо вибираю робити те, що, як я знаю, є правильним”15.

Дорогі молоді жінки, кожна з вас народилася з великим потенціалом. Ви---улюблені дочки Небесного Батька. Він знає вас, і Він любить вас. Він запрошує вас “устати і сяяти повсюди”, і Він обіцяє: якщо ви це робитимете, Він буде підтримувати і благословляти вас. Я молюся, щоб кожна з вас знайшла в собі сміливість прийняти Його запрошення й отримати Його обіцяння, в ім’я Ісуса Христа, амінь.