2010–2019
Зараз настав час встати і сяяти!
Квітня 2012


Зараз настав час встати і сяяти!

Як дочки Бога, ви народжені, щоб вести.

З вікна мого офісу Товариства молодих жінок мені відкривається захоплюючий вид Солт-Лейкського храму. Кожний день я бачу ангела Моронія, який стоїть угорі на храмі як сяючий символ не лише своєї, але й нашої віри. Я люблю Моронія, бо він в дуже злочестивому суспільстві залишався чистим і вірним. Він---мій герой. Він стояв там сам. Я відчуваю, що він стоїть сьогодні угорі на храмі, неначе запрошуючи нас бути сміливими, пам’ятати, хто ми є, і бути гідними увійти у святий храм---“устати і сяяти повсюди”1, стати вище гамору світу і, як пророкував Ісая, прийти “на гору Господню”2---у святий храм.

Сьогодні тут зібралися вибрані Господні дочки. Немає більш впливової групи, яка б відстоювала істину й праведність в усьому світі, ніж молоді жінки та жінки Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Я бачу ваше благородство і знаю, що ви маєте божественні сутність та долю. Ви відзначалися ще у передземному світі. Ваш родовід супроводжують завіти та обіцяння. Ви успадкували духовні риси відданих патріархів Авраама, Ісака і Якова. Пророк Божий колись назвав кожну з присутніх тут цього вечора “яскравим сяйвом надії”3 на майбутнє. Я погоджуюся з цим! У цьому дуже складному світі ваше світло яскраво сяє. Дійсно, це “незабутні дні”4. Це---ваші дні, і тепер настав час для молодих жінок, де б вони не були, “устати і сяяти повсюди, щоб ваше світло могло бути прапором для народів”5.

“Норма---це мірило, яким визначається точність або довершеність”6. Ми повинні бути нормою святості, яку видно всьому світу! Оновлена брошура Заради зміцнення молоді містить не лише моральні норми, щоб дотримуватися їх у точності, але в ній також вказані й обіцяні благословення, що прийдуть за їх дотримання. Слова, які є в цій важливій книжці,---це норми для світу, і життя за цими нормами дасть вам можливість знати, що робити, аби ставати більш схожими на Спасителя та бути щасливими у світі, який дедалі більше поринає в темряву. Життя за нормами з цієї брошури допоможе вам підготуватися до постійного напарництва Святого Духа. І у світі, в якому ви живете, вам буде потрібне це напарництво, щоб приймати дуже важливі рішення, які значною мірою визначатимуть ваші майбутні успіхи та щастя. Життя за цими принципами допомагатиме кожній з вас підготуватися, щоб увійти у святі Господні храми і там отримати благословення й силу, що чекають на вас, якщо ви складете священні завіти і будете дотримуватися їх7.

Коли наша дочка, Емі, була ще маленькою дівчинкою, їй подобалося спостерігати за кожним моїм рухом, коли я збиралася до церкви. Після спостереження за тим, що я звичайно робила, вона розчісувала своє волосся й одягала платтячко, а потім завжди просила мене покласти на її личко трохи “блиску”. “Блиском” вона називала густий крем, яким я користувалася, щоб уберегтися від зморшок. І я на її прохання трохи намазувала кремом щічки та губи Емі, після чого вона усміхалася й казала: “Ну а тепер ми вже готові йти!” Однак Емі не усвідомлювала, що вона вже мала свій “блиск”. Її личко аж сяяло, бо вона була такою чистою, невинною, хорошою. Вона мала Святого Духа, і це було видно.

Я хочу, щоб всі молоді жінки, які зібралися тут цього вечора, знали й розуміли: ваша краса---ваш “блиск”---залежить не від макіяжу, не від густого крему або наймоднішого одягу чи найстильнішої зачіски. Вона---у вашій особистій чистоті. Якщо ви живете за моральними нормами і гідні постійного напарництва Святого Духа, ви можете мати могутній вплив у світі. Ваш приклад, навіть світло у ваших очах, будуть впливати на інших, які бачитимуть ваш “блиск”, і вони захочуть бути схожими на вас. Де вам узяти це світло? Господь є цим світлом, “і Дух просвітлює кожну людину в усьому світі, яка прислухається до голосу Духа”8. Божественне світло видно у ваших очах і у вашому виразі обличчя, коли ви наближаєтеся до Небесного Батька і Його Сина, Ісуса Христа. Отак ми й отримуємо цей “блиск”! А ось, як ви всі можете бачити, “крем-блиск” так і не уберіг мене від зморшок!

Заклик “устаньте і сяйте повсюди”---це заклик до кожної з вас вести світ у надзвичайно важливій справі---встановити стяг---і вести це покоління у цнотливості, чистоті та храмовій гідності. Якщо ви хочете щось змінити у світі, ви повинні самі відрізнятися від світу. Я повторю слова Президента Джозефа Ф. Сміта, який сказав жінкам свого часу: “Не [молодим] жінкам цього світу вести вас, а вам вести … [молодих] жінок світу в усьому, що … очищує дітей людських”9. Ці слова є актуальними й тепер. Як дочки Бога, ви народжені, щоб вести.

У світі, в якому ми живемо, щоб вам вести, буде необхідно мати провід й постійне напарництво Святого Духа, Який казатиме вам “усе, що вам слід робити”10---якщо ви будете розпізнавати Його настанови й підказки та будете їх дотримуватися. А оскільки Святий Дух не живе у нечистих храмах, кожній з нас необхідно буде перевіряти свої звички та своє серце. Усім нам потрібно щось змінювати---каятися. Як стверджував батько царя Ламонія у Книзі Мормона: “Я відмовлюся від усіх своїх гріхів, щоб тільки знати Тебе”11. А ми, ви і я, готові зробити те саме?

Група молоді з Квін-Кріка, Аризона, вирішили “устати і сяяти повсюди” та вести молодь їхнього містечка, живучи за моральними нормами, які містяться у брошурі Заради зміцнення молоді. Усі вони написали у своєму щоденнику щось з того, що, як відчували, заважає їхньому розвитку, або щось з того, що вони хотіли б змінити у своєму житті, а потім, у буквальному розумінні, закопали це в землю. Вони зійшлися разом, вирвали сторінку зі свого щоденника, де було це записано, і покидали ці сторінки в яму в землі, так само, як зробив народ Аммона у Книзі Мормона зі своєю зброєю війни12. А потім вони поховали ті сторінки, і того дня всі вони зобов’язалися змінитися. Вони покаялися. Вони вирішили встати!

Чи є у вашому житті те, що вам слід змінити? Ви можете це зробити. Ви можете покаятися, завдяки безмежній спокутній жертві Спасителя. Він здійснив її для вас і для мене, щоб ми змінилися, знову стали чистими й непорочними і ставали схожими на Нього. І Він пообіцяв, що коли ми так робимо, Він не буде більше пам’ятати наші гріхи й помилки13.

Іноді може здаватись, що залишатися сяючими майже неможливо. Перед вами виникає дуже багато труднощів, які можуть відгородити вас від джерела всього світла, яким є Спаситель. Буває, що важко йти цією дорогою, і може навіть часом здаватися, що густий туман затьмарює світло. Так сталося з молодою жінкою на ім’я Флоренс Чедвік. Уже в 10 років вона зрозуміла, що була здібною плавчинею. Вона перепливла Ла-Манш за рекордно короткий час---13 годин і 20 хвилин. Флоренс подобалося долати труднощі, і вона пізніше спробувала проплисти від узбережжя Каліфорнії до острову Санта-Каталіна---це 21 миля (34 км). Цього разу вона, пропливши 15 годин, стомилася. Густий туман не давав їй бачити перед собою берегову лінію. Її мати пливла у човні поряд з нею, і Флоренс сказала їй, що, здається, вона не дотягне до фінішу. Її мати й тренер заохочували її продовжувати заплив, але єдине, що вона бачила,---це туман. Вона припинила свій заплив, але, опинившись уже в човні, побачила: до берегової лінії залишилася лише одна миля (1,6 км). Пізніше, коли в неї брали інтерв’ю і спитали, чому вона відмовилася продовжувати свій заплив, вона зізналася, що зробила це не через холодну воду і не через велику дистанцію. Вона сказала: “Мене здолав туман”14.

З часом вона знову здійснила такий заплив, і знову був густий туман. Але цього разу вона пливла й успішно досягла узбережжя. І коли її запитали, у чому полягала різниця, вона відповіла, що, незважаючи на густий туман, вона впродовж усього свого запливу тримала в уяві берегову лінію15.

Для Флоренс Чедвік метою була берегова лінія. Для кожної з нас метою є храм. Молоді жінки, залишайтеся зосередженими. Не губіть з поля зору ваші цілі. Не давайте густому туману морального забруднення і принижуючим голосам світу заважати вам досягати своїх цілей, жити за моральними нормами, радіти напарництву Святого Духа і бути гідними входити у святі храми. Завжди тримайте серце й розум зосередженими на храмі---цьому святому домі Спасителя.

Кілька тижнів тому я стояла в целестіальній кімнаті храму Рено, Невада. Світло, що лилося в кімнату, було яскравим, і завдяки кришталевій люстрі, яка веселками відбивала його своїми численними відшліфованими гранями, сяяло навіть ще яскравіше. У мене аж подих перехопило, коли я усвідомила, що це ж Спаситель є “світло і життя світу”16, що це Його світло ми повинні відображати і відбивати. Ми є тими маленькими кришталиками, які відбивають його світло, і щоб бути здатними робити це, ми повинні бути чистими і вільними від пилу цього світу. Стоячи у храмі того дня, я знову почула у своєму розумі заклик Моронія до нас---дочок Сіону: “Прокинься, і встань з праху”17. “Не торка[й]ся злого дару, ані чогось нечистого”18. “Прокинься, і встань … і зодягнись у свій красивий одяг, о дочко Сіону; … щоб завіти Вічного Батька, які Він склав з тобою, о доме, Ізраїля, було виконано”19.

Обіцяні благословення храму поширюються не лише на вас, але й на всі покоління. Якщо ви ставите своєю метою храм, ваш вплив задля добра буде долати час і відстань, і робота, яку ви виконуєте для тих, хто вже пішов з життя, буде виповненням пророцтва!

На останній конференції я з великим хвилюванням слухала, як старійшина Девід А. Беднар запрошував кожну з вас з ентузіазмом долучитися до дослідження історії вашої сім’ї та храмової роботи для тих, хто помер без благословень відновленої євангелії Ісуса Христа20. Коли він виголосив вам це запрошення, моє серце так і забилося. В Ученні і Завітах ми читаємо, що були “інші вибрані духи, яких було прибережено, щоб вони народилися в повноті часів і взяли участь у закладенні основ великої роботи останніх днів, у тому числі у зведенні храмів і виконанні в них обрядів для викуплення мертвих”21. Це--- ваш день, і ваша робота розпочалась! Зараз настав час бути гідними храмової рекомендації й отримати її. Виконуючи цю роботу, ви будете ставати спасителями на горі Сіон22.

Старійшина Рассел М. Нельсон сказав про вас: “Вплив молодих жінок Церкви, як той сплячий велетень: пробудиться, устане і буде надихати жителів землі, бо є могутньою силою задля праведності”23. Молоді жінки, устаньте і займіть своє місце у славетних подіях, які будуть формувати ваше майбутнє і майбутнє світу. Зараз настав для цього час!

“У відблисках зорі злітає Божий стяг, і на святій горі Господь Свій перст простяг!”24 Молоді жінки, це ви той стяг! Будьте цнотливими й чистими, прагніть напарництва Святого Духа, поховайте свої гріхи й провини, не втрачайте з поля зору своїх цілей і не дайте густому туману морального забруднення загороджувати вас від них, будьте гідними тепер увійти у храм. Покладайтеся на свій “блиск”! Я свідчу від всього серця, що Бог живий і що Він буде просвітлювати наше життя, якщо ми наближаємося до Його Улюбленого Сина---нашого Спасителя, Ісуса Христа. І я молюся, щоб, як Мороній, ми “устали і сяяли повсюди, щоб [наше] світло могло бути прапором для народів”!25 В ім’я Ісуса Христа, амінь.