2010–2019
Прагніть знання: у вас є робота для виконання
Квітня 2012


Прагніть знання: у вас є робота для виконання

Благословіть своїх дітей та свої майбутні домівки, здобуваючи якомога більше знання.

Мої дорогі молоді жінки, як же ми любимо кожну з вас! Ми бачимо, що ви сміливо встаєте і сяєте світлом у світі, де великі випробування супроводжуються великими можливостями. Це може змусити вас задуматися: “А що у майбутньому чекає на мене?” Я запевняю: у вас, цнотливих дочок Бога, майбутнє---блискуче! Ви живете в час, коли євангельські істини відновлені, і ці істини ви можете знайти у Писаннях. Після свого хрищення ви отримали дар Святого Духа, і Святий Дух буде навчати вас істині й готуватиме вас до життєвих випробувань.

Бог дав вам моральну свободу вибору і можливість перебуваючи на землі навчатися, і Він має роботу, яку вам належить виконати. Щоб цю роботу виконати, ви повинні відчувати особисту відповідальність---прагнути знання. Ключ до вашого майбутнього, ваш “яскравий промінь надії”1 можна знайти в оновленій брошурі Заради зміцнення молоді там, де сказано про освіту, і в цінності “Знання” Товариства молодих жінок.

“Освіта … відкриватиме двері можливостям” 2. Якщо ви дослухаєтеся до настійливої Господньої рекомендації “прагнути знання, саме через навчання і також через віру”3, ви здобудете не лише знання через вивчення, але й додаткове світло, навчаючись через віру.

Прагніть знання, старанно навчаючись. Рідко коли ще ви зможете присвячувати для навчання стільки часу, як зараз. Президент Гордон Б. Хінклі мудро порадив молоді Церкви: “Стала звичка навчатися, якої ви набуваєте під час свого навчання в школі, буде дуже впливати на ваше прагнення здобувати знання упродовж усього вашого життя”4. “Ви повинні здобути всю можливу для вас освіту. … Ідіть на всі необхідні жертви, щоб підготуватися до виконання роботи [цього] світу. … Тренуйте свій розум і свої руки, щоб, крокуючи своїм життям, сприяти встановленню добра”5.

Звертаючись конкретно до жінок, Президент Томас С. Монсон сказав: “Часто майбутнє є невідомим; отже нам належить готуватися до невизначеностей. … Я закликаю вас здобувати освіту і ті навички, які стануть у пригоді, якщо така ситуація виникне, так щоб ви були підготовлені до того, щоб заробляти”6.

Молоді жінки, прислухайтеся до поради цих мудрих і натхненних пророків. Будьте гарними студентками. Вставайте і сяйте світлом у ваших школах своєю старанною роботою, чесністю та цілісністю. Якщо у вас виникають якісь проблеми з навчанням чи опускаються руки, зверніться по допомогу до своїх батьків, учителів і членів Церкви, які можуть допомогти. Ніколи не здавайтесь!

Складіть список того, чого ви хочете навчитися, потім “Поділіться вашими цілями щодо освіти з сім’єю, друзями і провідниками, щоб вони могли вас підтримувати і заохочувати”7. Такою є модель для виконання програми Особистий розвиток.

Ви є свідками інформаційного вибуху, який став можливим завдяки технологіям. На вас постійно зливається море звуків, відеоматеріалів та інформації в різних мережах. Будьте розбірливі і не дозволяйте лавині знань збити вас зі шляху чи загальмувати ваш розвиток. Встаньте, молоді жінки! Ви визначаєте свої цілі. Ви вирішуєте, що буде входити у ваш розум і серце.

Ваше найважливіше навчання буде відбуватися поза класною кімнатою. Оточіть себе зразковими жінками, які можуть допомогти вам набути навичок, корисних для ведення домашнього господарства, для занять малюванням, музикою, спортом, для дослідження сімейної історії, для вміння писати чи виступати. Знайомтеся з ними і просіть їх бути вашими наставниками. Коли ви навчитеся чогось нового, навчіть цього інших під час спільних заходів або самі станьте наставниками іншим молодим жінкам, як це є за вимогами для отримання вашої нагороди Почесна Бджола.

Крім моєї чудової мами, у мене в житті наставників було багато. Спершу я дізналася, що таке наставництво, ще коли мені було дев’ять років. Моя вчителька з Початкового товариства навчила мене вишивати хрестиком, і я вишила “Я принесу світло євангелії у свій дім”, і ця картина вісіла у моїй кімнаті увесь час, поки я була підлітком. Моя вчителька направляла мене, поправляла і завжди заохочувала йти далі. Потім були й інші наставники. Дві чудові швачки у моєму приході навчили мене шити. Завдяки їхньому керівництву, терпінню й заохочуванню я пошила сукню для конкурсу швачок, коли мені було 14 років, і я завоювала там приз! Цей процес збільшив моє прагнення мати більше знання та вміння також і в іншому.

Здобуття знань, яким ви займаєтеся тепер, приноситиме великі дивіденди, коли ви станете матір’ю. “Рівень освіти матері великою мірою впливає на вибір освіти її [дітей]”8. Материнська освіта може стати “ключем у розірванні кола бідності”9. “Освічені жінки … дбають про те, щоб народити здоровіших немовлят, мати здоровіших дітей, бути більш впевненими, життєрадісними, ставати більш розважливими і розсудливими”10.

Із документа “Сім’я: Проголошення світові” ми дізнаємося, що “мати в першу чергу відповідальна за виховання своїх дітей”11. Надання освіти вашим дітям---це частина цього виховання, це ваша священна відповідальність. Як і юні воїни, що були “навчені своїми матерями”12, ви будете найважливішим із усіх вчителів ваших дітей, які тільки у них будуть, тому прийміть рішення ретельно навчатися. Благословіть своїх дітей і свій майбутній дім, навчаючись тепер всього, чого тільки можете.

Прагніть навчатися через віру. Ми навчаємося через віру, коли старанно здобуваємо духовне знання через молитву, вивчення Писань, послушність і коли ми прагнемо проводу Святого Духа, Який свідчить нам про всю істину. Якщо ви робите свою частину у здобутті знання, Святий Дух може просвітлювати ваш розум. Якщо ви стараєтеся тримати себе гідними, Святий Дух буде направляти і додаватиме більше світла у ваше навчання.

Коли я була молодою жінкою, то якось позичила лижі, які були надто довгими, та черевики, які були надто великими, і моя подруга вчила мене ходити ось на цих лижах! То був прекрасний весняний день, залитий яскравим сонцем, навколо був білий-білий сніг, пропливали хмаринки, височіло синє небо. Я дізналася, що палке бажання з’їхати зі схилу відкриває дорогу до задоволення. І хоч я й падала кілька разів на своїх занадто довгих лижах, та все ж я вставала і далі продовжувала вчитися ходити на них. Я полюбила спорт!

Однак я скоро зрозуміла, що для прогулянок на лижах не всі дні й погодні умови бувають такими ідеальними. У хмарні дні ми ходили на лижах в умовах “розсіяного світла”. Воно буває, коли світло від сонця розсіюється хмарами. Дивлячись на білий сніг, ви не можете відчути глибочину і вам важко оцінити крутість схилу чи побачити впадини і бугри на пагорбі.

Молоді жінки, ви можете дивитися вперед у своє майбутнє, як я тоді дивилася на той спуск з гори на лижах. Часом ви можете відчувати, що живете в розсіяному світлі і не можете бачити того, що лежить у вас попереду. Навчання через віру дасть вам впевненість і допомагатиме визначати свій шлях у часи непевності.

У 25-му розділі Євангелії від Матвія притча про десятьох дів навчає нас, що духовна підготовка є надзвичайно важливою і повинна досягатися особисто. Ви згадаєте, що супроводжувати молодого на весільний бенкет були запрошені всі десять дів, але достатньо оливи в каганцях було лише у п’ятьох мудрих дів.

“Нерозумні ж сказали до мудрих: “Дайте нам із своєї оливи, бо наші каганці ось гаснуть”.

Мудрі ж відповіли та сказали: “Щоб, бува, нам і вам не забракло,--- краще вдайтеся до продавців, і купіть собі”.

І як вони купувати пішли, то прибув молодий; і готові ввійшли на весілля з ним,---і замкнені двері були”13.

Ви можете подумати, що п’ять мудрих дів вчинили егоїстично---не поділилися своєю олією, але ж це було неможливо. Духовна підготовка повинна набуватися особисто, крапля за краплею, і нею неможливо поділитися.

Ось тепер для вас настав час старанно зростати у своєму духовному знанні---крапля за краплею---через молитву, вивчення Писань та послушність. Ось тепер для вас настав час здобувати свою освіту---крапля за краплею. Кожна чеснотна думка і дія також додають олії у ваш каганець, готуючи вас до скерування Святим Духом, нашим божественним вчителем.

Святий Дух буде направляти вас у вашій подорожі тут, у смертному житті, навіть коли ви будете відчувати себе у розсіяному світлі, у непевності, що лежить перед вами. Вам не треба боятися. Якщо ви стоїте на шляху, що веде до вічного життя, Святий Дух буде направляти вас у прийнятті рішень і у вашому навчанні.

Я свідчу, виходячи з власного досвіду: якщо ви будете прагнути знання не тільки через навчання, але й через віру, ви будете направлятися в тому, що “Господу … потрібно, аби ви робили, і в тому, що вам потрібно буде знати”14.

Я отримала своє патріарше благословення ще молодою жінкою, і в ньому мені було дано пораду підготуватися, здобувши хорошу освіту, і з молодих років життя навчатися тому, що буде потрібно для ведення домашнього господарства і виховання сім’ї. Тож я так хотіла цього благословення---мати сім’ю; однак благословення це не приходило аж до моїх 37 років, коли я нарешті вийшла заміж. На той час мій чоловік був удівцем, тож у день, коли ми запечатувалися в храмі, я зненацька була благословенна не тільки чоловіком, але й сім’єю з чотирьох дітей.

Задовго до цього у мене було багато днів, коли я відчувала себе так, наче їду на лижах у розсіяному світлі, і я запитувала себе: “А що у майбутньому чекає на мене?” Я старалася виконувати настанови зі свого патріаршого благословення. Я старанно навчалася, щоб стати шкільною вчителькою, і продовжувала свою освіту, щоб стати директором початкової школи. Я молилася своєму Небесному Батьку і прагнула проводу Святого Духа. Я палко трималася обіцяння пророків, які запевняли мене: якщо я “залишуся вірною і праведною, буду триматися [своїх] завітів, служити Богу та любити [свого] Небесного Батька і Господа Ісуса Христа, то [мені] не буде відмовлено в жодному вічному благословенні, які має наш Небесний Батько для Своїх вірних дітей”15.

Я знаю, що моя освіта підготувала мене до життя, яке я собі й уявити не могла, бувши молодою жінкою. Я думала, що здобуваю освіту, щоб навчати в школі, а також моїх майбутніх дітей, але я не знала, що Господь готує мене також навчати англійській мові в Монголії, де ми були на місії з моїм чоловіком, і навчати молодих жінок Церкви по всьому світу, або навчати моїх онуків цінності знання---усі ці прекрасні благословення я ніколи і не уявляла собі.

Я свідчу, що наш Небесний Батько знає і любить вас. Він поклав велику надію на вас і має роботу, яку тільки ви можете виконати. Я хочу запевнити вас, що ви будете підготовлені для цієї чудової роботи, якщо прагнутиме знання через навчання і також через віру. Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Гордон Б. Хінклі, “Спуститися, щоб підняти іншого”, Ліягона, січ. 2002 р., с. 67; Ensign, Nov. 2001, 54.

  2. Заради зміцнення молоді (брошура, 2011 р.), с. 9.

  3. Учення і Завіти 88:118.

  4. Gordon B. Hinckley, Way to Be! Nine Ways to Be Happy and Make Something of Your Life (2002), 28.

  5. Gordon B. Hinckley, “Seek Learning,” New Era, Sept. 2007, 2, 4.

  6. Томас С. Монсон, “Якщо ви підготовлені, ви не будете боятися”, Ліягона, лист. 2004, с. 116, і Ensign, Nov. 2004, 116.

  7. Заради зміцнення молоді, с. 9

  8. Cheryl Hanewicz and Susan R. Madsen, “The Influence of a Mother on a Daughter’s College Decision,” Utah Women and Education Project, Research Snapshots, no. 3 (Jan. 2011):1.

  9. Marjorie Cortez, “Mom’s Education Key to Halt Poverty Cycle,” Deseret News, Sept. 23, 2011, A1.

  10. Olene Walker, “More Utah Women Need to Finish College,” Salt Lake Tribune, Oct. 30, 2011,O4.

  11. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, лист. 2010, і Ensign, Nov. 2010

  12. Алма 56:47.

  13. Матвій 25:8–10.

  14. Henry B. Eyring, “Education for Real Life,” Ensign, Oct. 2002, 18.

  15. M. Russell Ballard, “Preparing for the Future,” Ensign, Sept. 2011, 27.