2010–2019
Невимовний дар від Бога
Жовтеньь 2012


Невимовний дар від Бога

Святий Дух працює у цілковитій єдності з Небесним Батьком та Ісусом Христом, виконуючи багато важливих ролей та чітких обов’язків.

У 1994 році Президент Говард В. Хантер запросив усіх членів Церкви “зробити храм … величним символом [нашого] членства”1. Пізніше того ж року було завершено будівництво храму в Баунтіфулі, штат Юта. Ми, як і багато хто, з нетерпінням чекали на можливість повести нашу молоду сім’ю на дні відкритих дверей, що проводились до освячення. Ми старанно працювали над підготовкою дітей до входження в храм, і щиро молилися, щоб вони отримали духовний досвід, щоб храм став головним фокусом їхнього життя.

Коли ми благоговійно проходили по храму, я почав захоплюватися величною архітектурою, елегантним оздобленням, світлом, яке пробивалося крізь високі вікна і багатьма надихаючими картинами. У всіх відношеннях ця священна будівля була дійсно винятковою.

Зайшовши до целестіальної кімнати, я раптом відчув, що наш наймолодший син, шестирічний Бен, тулиться до моєї ноги. Він був якимось неспокійним—мабуть навіть трохи стривоженим.

“Що сталося, сину?”—пошепки запитав я.

“Тату,—відповів він,—що тут відбувається? Я ніколи такого не відчував”.

Усвідомивши, що вірогідно це вперше наш маленький син відчував з такою силою вплив Святого Духа, я став на коліна на підлогу поряд з ним. У той час як інші відвідувачі проходили повз нас, Бен і я провели кілька хвилин поряд, дізнаючись разом про Святого Духа. Мене здивувала легкість, з якою ми могли обговорювати його священні почуття. Під час розмови з’ясувалося, що найбільше Бена надихало не те, що він бачив, але те, що він відчував—не фізична краса навколо нас, але тихий, лагідний голос Духа Бога в його серці. Я розповідав йому про те, чого дізнався з власного досвіду, тоді як його дитяче здивування пробудило в мені почуття глибокої вдячності за цей невимовний дар від Бога—дар Святого Духа2.

Хто такий Святий Дух?

Святий Дух—це третій член Божества, і тому, як і Бог Батько та Ісус Христос, Він знає наші думки і наміри наших сердець3. Святий Дух любить нас і бажає нашого щастя. Оскільки Він знає про труднощі, які на нас чекають, Він може скеровувати і навчати нас усьому, що нам слід робити, щоб повернутися жити з нашим Небесним Батьком знову4.

На відміну від Небесного Батька та Ісуса Христа, які мають прославлені тіла з плоті і кісток, Святий Дух є духовною особою, яка спілкується з нашими духами через почуття і враження5. Як духовна істота, Він має унікальну відповідальність бути посередником, через якого приходить особисте одкровення. В Писаннях Святого Духа часто називають Дух Святий, Дух Господній, Святий Дух обіцяння, або просто Дух6.

У чому полягає місія Святого Духа?

Святий Дух працює у цілковитій єдності з Небесним Батьком та Ісусом Христом, виконуючи багато важливих ролей та чітких обов’язків. Основна мета Святого Духа—це свідчити про Бога Батька і Його Сина, Ісуса Христа7 і навчати нас правді про все8. Тверде свідчення від Святого Духа має набагато більшу надійність, ніж свідчення з будь-якого іншого джерела. Президент Джозеф Філдінг Сміт навчав, що “Дух Бога, спілкуючись з духом людини, має силу доносити істину ефективніше і зрозуміліше, ніж вона буде донесена через особисте спілкування навіть з небесними істотами”9.

Святий Дух також відомий як Утішитель10. У часи неспокою чи відчаю, або коли нам просто треба знати, щоб Бог поруч, Святий Дух може надихати наші духи, давати нам надію і навчати нас “мирним речам царства”11, допомагаючи нам відчути “мир Божий, що вищий від усякого розуму”12.

Кілька років тому, коли ми з нашими родичами зібралися за святковою вечерею, мій тато почав грати в ігри зі своїми численними онуками. Раптом, без якихось попередніх ознак, він втратив свідомість і помер. Ця несподівана подія могла би бути спустошуючою, особливо для його онуків, викликаючи запитання, на які важко відповісти. Однак, коли ми зібрали навколо нас наших дітей, помолилися і прочитали слова пророків Книги Мормона про мету життя, Святий Дух утішив кожного з нас особисто. Способами, які важко описати словами, відповіді, яких ми шукали, з ясністю увійшли у наші серця. Того дня ми відчули спокій, який був справді вищий нашого розуму, однак свідчення Святого Духа було певним, безперечним та істинним.

Святий Дух—учитель і одкровитель13. Коли ми вивчаємо євангельські істини, обмірковуємо їх і молимося про них, Святий Дух просвітлює наш розум і пришвидшує наше розуміння14. Він незгладимо записує істину у наших душах і може викликати могутню зміну у наших серцях. Коли ми ділимося цими істинами з нашими сім’ями, з іншими членами Церкви, і з друзями та сусідами в нашій громаді, Святий Дух також стає і їхнім вчителем, бо Він доносить послання євангелії “до сердець дітей людських”15.

Святий Дух надихає нас допомагати іншим в служінні. Для мене найяскравішими прикладами дослухання до підказок Святого Духа у служінні іншим, є життя і служіння Президента Томаса С. Монсона, який сказав: “Я навчився тому, що коли ми під час виконання наших обов’язків прислухаємося до тихої підказки і діємо не зволікаючи, наш Небесний Батько направлятиме наші кроки і благословлятиме наше життя й життя інших. Я знаю, що немає приємнішого досвіду чи солодших почуттів, ніж тоді, коли прислухавшись до підказки, ми потім усвідомили, що Господь через нас відповів на чиїсь молитви”16.

Розповім лише один зворушливий випадок. Коли Президент Монсон служив єпископом, він дізнався, що член його приходу, Мері Уотсон, лежить у лікарні. Коли він пішов її провідати, то побачив, що вона лежить у одній великій палаті з кількома іншими пацієнтками. Підійшовши до ліжка сестри Уотсон, він помітив, що пацієнтка на сусідньому ліжку швидко накрила свою голову.

Поговоривши з сестрою Уотсон, і давши їй благословення священства, Президент Монсон потиснув їй руку, попрощався, і зібрався йти. Потім сталося щось просте, але дивовижне. Тут я цитую слова зі спогадів самого Президента Монсона про той випадок:

“Я не міг від неї відійти. Складалося враження, наче на моєму плечі лежить невидима рука, а в душі я відчував, як промовляються наступні слова: “Підійди до сусіднього ліжка, де, як щойно ти увійшов, маленька жінка накрила обличчя”. І я так і зробив …

Я підійшов до ліжка іншої пацієнтки, ніжно постукав її по плечу, і обережно потягнув до себе покривало, яким вона накрила обличчя. І ось, що я бачу! Вона також була членом мого приходу. Я не знав, що вона теж лежала у цій лікарні. Її звали Кетлін Мак-Кі. Коли наші очі зустрілися, вона вигукнула крізь сльози: “О, єпископе, коли ви увійшли крізь ці двері, я відчула, що ви прийшли сюди, щоб відвідати мене і благословити у відповідь на мою молитву. Я раділа глибоко в душі, бо думала, що ви знаєте, що я тут. Але коли ви зупинилися біля іншого ліжка, моє серце наче впало, бо я зрозуміла, що ви прийшли не до мене”.

Я сказав [сестрі] Мак-Кі: “Не має значення, що я не знав, що ви тут. Однак важливо, що наш Небесний Батько знав, і що ви тихо молилися про благословення священства. Саме Він надихнув мене порушити вашу приватність”17.

Як до нас промовляє Святий Дух?

Ми всі мали відчуття Святого Духа, хоча не завжди мабуть розпізнавали їх. Коли у нашому розумі виникають натхненні думки, ми знаємо, що вони істинні, через духовні відчуття, які з’являються в нашому серці. Президент Бойд К. Пекер навчав: “Святий Дух говорить таким голосом, який ви скоріш відчуваєте, ніж чуєте. … Коли ми говоримо про те, щоб “прислухатися” до шепоту Духа, то часто при цьому описуємо духовну підказку словами: “У мене з’явилося відчуття …”18. Саме через ці священні почуття від Святого Духа ми розуміємо, чого від нас хоче Бог, бо це, як говориться в Писаннях, “є дух одкровення”19.

Що означає отримати дар Святого Духа?

У процесі навчання нашого шестирічного сина Бена, я думав про важливість пояснення йому різниці між його відчуттями, які були впливом Святого Духа, і даром Святого Духа, який він мав отримати після хрищення. До хрищення усі, хто чесно і щиро шукають істину, можуть відчувати вплив Святого Духа час від часу. Однак можливість отримати постійний супровід Святого Духа і повноту усіх пов’язаних з цим благословень доступна лише гідним охрищеним членам Церкви, які отримують дар Святого Духа через рукопокладання тих, хто має владу священства Бога.

Через дар Святого Духа ми отримуємо додаткові здібності і духовні дари, більше одкровень і захисту, постійний провід і спрямування і обіцяні благословення освячення і піднесення в целестіальному царстві. Усі ці благословення даються в результаті нашого особистого бажання отримати їх і приходять, коли ми приводимо наші життя у відповідність з волею Бога і шукаємо Його постійного скерування.

Згадуючи той випадок з Беном у храмі в Баунтіфулі, шт. Юта, я маю багато приємних відчуттів і вражень. Одним з чітких спогадів є той, що поки я занурився у велич того, що бачив, біля мене маленька дитина мала у своєму серці сильні почуття. Ніжним нагадуванням мене запросили не лише зупинитися і стати на коліна, але також прислухатися до заклику Спасителя, стати як мале дитя—смиренне, покірне і готове почути тихий, лагідний голос Його Духа.

Я свідчу про реальне існування і божественну місію Святого Духа, і що силою Святого Духа ми можемо пізнати правду про все. Я свідчу, що дар Святого Духа—це дорогоцінний і невимовний дар усім, хто прийде до Його Сина, охриститься в Його ім’я і отримає Святого Духа через конфірмацію в Його Церкві. Про ці священні істини я приношу особисте свідчення в ім’я Ісуса Христа, амінь.