2010–2019
Пізнавати серцем
Жовтеньь 2012


Пізнавати серцем

Один із способів приходу до Христа полягає у прагненні пізнавати важливі істини серцем.

“Прийдіть до Мене, щоб ви могли відчути і побачити”1. Це заповідь, з якою Спаситель звернувся до людей, які колись у давнину мешкали на Американському континенті. Вони відчули своїми руками і побачили на власні очі, що Ісус є Христос. Ця заповідь є такою ж важливою для нас сьогодні, як була для них у той час. Коли ми приходимо до Христа, то можемо відчути і “дізнатися напевно”2—не своїми руками і очами—але всім нашим серцем і розумом, що Ісус є Христос.

Один із способів приходу до Христа полягає у прагненні пізнавати важливі істини серцем. Тоді враження, що прийдуть від Бога, дадуть нам знання, яке ми не зможемо отримати жодним іншим чином. Апостол Петро знав напевне, що Ісус є Христос, Син живого Бога. Спаситель пояснив, що джерелом цього знання для Петра були не “тіло і кров …, але … Небесний Отець”3.

Пророк Авінадій пояснив важливість цих почуттів, які йдуть від Бога до нашого серця. Він сказав, що ми не зможемо цілковито розуміти Писання, доки не спрямуємо свої серця на розуміння4.

Ця істина прекрасно викладена у відомій дитячій книзі Маленький принц Антуана де Сент-Екзюпері. У цій історії Маленький принц подружився з лисом. На прощання лис поділився з Маленьким принцом секретом. Він сказав: “Ось мій секрет … : лише серцем можна бачити по-справжньому; найважливішого очами не побачиш”5.

88-річний брат Томас Коело є гарним прикладом людини, яка найважливіше бачила серцем. Він був відданим членом вищої ради в Пейсанду, Уругвай. До того, як брат Коело приєднався до Церкви, він потрапив у аварію, коли їхав на мотоциклі. Коли він лежав на землі, не в змозі встати, двоє наших місіонерів допомогли йому підвестися і дістатися додому. Він казав, що відчув щось особливе, коли місіонери прийшли йому на допомогу. Згодом він знову був глибоко зворушений під час того, як місіонери його навчали. Сила тих почуттів була такою, що він прочитав Книгу Мормона від палітурки до палітурки лише за кілька днів. Брат Коело був охрищений і відтоді невтомно служив. Я пам’ятаю, як він їздив на мотоциклі вгору і вниз вулицями нашого міста, навіть у холодні і дощові зими, щоб привести інших до Церкви, щоб і вони могли відчути, побачити і пізнати напевне, як це сталося з ним.

Сьогодні, оточені такою кількістю інформації, ми можемо подумати: здійснення пошуку серед мільйонів сторінок у мережі Інтернет дасть нам усе потрібне знання. На веб-сайтах можна знайти добру і погану інформацію, але самої інформації замало. Бог дав нам інше джерело для отримання кращого знання6, а саме, знання, посланого з Небес. Наш Небесний Батько може дати нам таке знання, коли ми здійснюємо пошук у небесній мережі своїм серцем і розумом. Пророк Джозеф Сміт сказав, що він мав “у [своєму] серці найстарішу книгу—а саме, дар Святого Духа”7.

Ми отримуємо доступ до цього небесного джерела, коли, зокрема, вивчаємо Писання, дослухаємося до слів живих пророків і молимося. Також важливо виділяти час, аби бути спокійними8 і відчувати небесні спонукання. Тоді ми “відчуємо і побачимо” те, чого неможливо пізнати за допомогою сучасних технологій. Як тільки ми здобудемо певний досвід пошуку в цій небесній мережі, то навчимося розпізнавати істину, навіть читаючи книгу з історії або інші матеріали. Щирі шукачі істини пізнають правду про все силою Святого Духа9.

А тепер слова застереження: доступ до цієї небесної мережі погіршується через беззаконня і забуття Господа. Нефій сказав своїм братам, що вони не могли “сприйняти слова [Господа]”, тому що були “скорі не беззаконня і повільні у згадці Господа”10. Беззаконня заважає нашій здатності бачити, відчувати і любити інших. Якщо ж ми швидкі згадувати Господа у молитві, роблячи це “з усією енергією нашого серця”11, і пам’ятаємо свій духовний досвід, це збільшує нашу здатність бачити і відчувати те, що йде від Христа. А тепер я запитую вас:

  • Чи пам’ятаєте ви той спокій, який відчули, коли після багатьох страждань волали до Бога в могутній молитві?

  • Чи пам’ятаєте ви, як змінювали перелік призначених справ, щоб діяти за спонуканням серця?

Визначні чоловіки з Книги Мормона заохочували набувати доступ до більшого знання, згадуючи про пережиті ними важливі духовні події. Алма зміцнював своїх дітей, нагадуючи їм історію свого навернення12. Геламан навчав Нефія і Легія пам’ятати—пам’ятати, що на камені Христа вони повинні побудувати свій фундамент, щоб диявол не мав сили над ними13. Ми маємо робити те ж саме. Коли ми пам’ятаємо Бога, це допомагає нам відчувати і жити. Це дає нам відчути глибше значення слів царя Веніямина, який сказав: “І ось, о людино, пам’ятай і не загинь”14.

Одним із найсвященніших для мене спогадів, який я плекаю, є те почуття, яке я відчув, коли дізнався про те, що Книга Мормона є словом Бога. Я пізнав, що ми можемо відчути радість, яку неможливо описати словами. Того дня, стоячи на колінах, я відчув і дізнався напевно те, чого не міг пізнати жодним іншим чином. Цей спогад став для мене джерелом вічної вдячності в моєму житті. І він зміцнює мене у важкі часи.

Ті, хто отримує знання не від тіла і крові, а від нашого Небесного Батька, знають напевно, що Ісус є Христос і це Його Церква. Саме це знання дає силу робити необхідні зміни, щоб прийти до Христа. Тому ми запрошуємо зараз кожну душу охриститися, покаятися і звернутися до Нього15.

Приходячи до Христа, кожна душа може побачити, відчути і пізнати напевне, що Христос страждав за наші гріхи і спокутав їх, щоб ми могли мати вічне життя. Якщо ми каємося, нам не треба буде зазнавати непотрібних страждань16. Завдяки Йому, поранені душі і розбиті серця можуть бути зцілені. Не існує такого тягаря, який Він не міг би полегшити або забрати. Він знає про наші слабкості і хвороби. Я обіцяю і свідчу вам, що коли всі двері здаються зачиненими, коли всюди, здається, спіткає невдача, Він не залишить вас. Христос допоможе і Він є рятівною дорогою для тих, хто бореться зі згубними звичками, депресією або чимсь іншим. Він знає, “як допомогти Своєму народові”17. Шлюби і сім’ї, які зазнають страждань з різних причин—економічних труднощів, поганого впливу ЗМІ або сімейних обставин—відчують заспокійливий вплив з небес. Як втішно “відчувати і бачити”, що Він встав з мертвих “із спасінням на Своїх крилах”18, що завдяки Йому ми знову зустрінемо і обіймемо тих дорогих нам людей, які пішли з життя! Справді, нагородою за наше навернення до Нього є наше зцілення19.

Я знаю напевне, що все це істинно. Тому я приєднуюся до голосів людей, які жили в давнину на Американському континенті, і вигукую: “Осанна! Благословенне ім’я Всевишнього Бога!”20 Він дає нам спасіння. Я свідчу, що Ісус є Христос, Святий Месія. Він—Господь Саваот, наш Спаситель і Викупитель. В ім’я Ісуса Христа, амінь.