2010–2019
Ціна сили священства
Квітень 2016


Ціна сили священства

Чи готові ми молитися, поститися, навчатися, шукати, поклонятися і служити як чоловіки Бога, щоб нам мати силу священства?

Шість місяців тому на жовтневій генеральній конференції 2015 року я звертався до сестер Церкви стосовно їхньої божественної ролі як жінок Бога. Зараз я хочу звернутися до вас, брати, стосовно вашої божественної ролі як чоловіків Бога. Подорожуючи по світу, я дивуюся силі та щирій великодушності чоловіків і юнаків цієї Церкви. Неможливо перерахувати, скільки сердець ви зцілили і скільки життів ви надихнули. Дякую вам!

У моєму виступі на попередній конференції я розповів про свій болючий досвід, отриманий мною багато років тому, коли я, кардіохірург, не зміг врятувати життя двох маленьких сестер. З дозволу їхнього батька я хочу розповісти більше про ту сім’ю.

Троє дітей, народжених в сім’ї Рут і Джиммі Хетфілдів, страждали на вроджений порок серця. Їхній перший син, Джиммі молодший, помер без остаточного діагнозу. Я познайомився з сім’єю, коли батьки шукали допомоги для своїх двох доньок—Лорел Енн та її молодшої сестри, Гей Лін. Я був просто убитий горем, коли обидві дівчинки померли після операцій1. Зрозуміло, що Рут і Джиммі духовно зламалися.

Згодом я дізнався, що вони затаїли почуття образи на мене та Церкву, яке не зникало. Протягом майже шістдесяти років мене турбувала ця ситуація, і я переживав за Хетфілдів. Кілька разів я безуспішно намагався встановити з ними зв’язок.

І ось, однієї ночі минулого травня, мене розбудили ті дві маленькі дівчинки, які були по той бік завіси. Хоч я не бачив і не чув їх фізичними відчуттями, я все ж відчув їхню присутність. Я чув їхні благання духовно. Їхнє послання було коротким і ясним: “Брате Нельсон! Ми ні до кого не запечатані! Чи можете ви допомогти нам?” Невдовзі після цього я дізнався, що їхня мати померла, а їхній батько і молодший брат все ще були живі.

Підбадьорений благаннями Лорел Енн і Гей Лін, я знову намагався зв’язатися з їхнім батьком, який, як я дізнався, жив зі своїм сином Шоном. Цього разу вони виявили бажання зустрітися зі мною.

У червні я буквально став на коліна перед Джиммі, якому зараз 88 років, і відверто поговорив з ним. Я говорив про благання його доньок і сказав йому, що для мене буде честю виконати запечатувальні обряди для його сім’ї. Я також пояснив, що йому і Шону треба буде докласти багато зусиль і витратити багато часу, щоб бути готовими і гідними увійти в храм, бо жоден з них ще не отримав ендаументу.

Дух Господній був аж відчутним на дотик під час тієї зустрічі. І коли Джиммі і Шон прийняли моє запрошення, я був у нестямі від радості! Вони старанно працювали зі своїми президентом колу, єпископом, домашніми учителями і провідником місіонерської діяльності приходу, а також з молодими місіонерами та літньою місіонерською парою. Потім зовсім недавно в храмі в м. Пейсон, шт. Юта, я мав надзвичайний привілей запечатати Рут до Джиммі і їхніх чотирьох дітей до них. Ми з Венді плакали, коли отримали той вражаючий досвід. Того дня було зцілено багато сердець!

Зображення
Старійшина і сестра Нельсон в храмі з сім’єю Хетфілдів

Роздумуючи про це, я був у захопленні від Джиммі і Шона і того, що вони були готові зробити. Вони стали для мене героями. Якби я міг отримати те, чого бажає моє серце, то хотів би, щоб кожний чоловік і молодий чоловік в цій Церкві могли продемонструвати сміливість, силу та покірність цих батька та сина. Вони були готові пробачити і позбутися старих образ і звичок. Вони були готові підкоритися настановам їхніх провідників священства, щоб Спокута Ісуса Христа змогла очистити і звеличити їх. Кожен з них був готовий стати чоловіком, який є гідним носієм священства “за найсвятішим чином Бога”2.

Носій—це людина, яка підтримує вагу того, що несе. Це священна довіра—бути носієм священства, яке є могутньою силою і повноваженням Бога. Подумайте про це: священство, яке дарується нам, є тією самою силою і тим самим повноваженням, якими Бог створив цей та інші незліченні світи, управляє небесами та землею і підносить Своїх послушних дітей3.

Недавно ми з Венді були на зборах, де органіст зібрався вже грати вступний гімн. Його очі були на нотах, а його пальці—на клавішах. Він почав натискати клавіші, проте звуку не було. Я прошепотів до Венді: “Не йде енергія”. Я зрозумів: щось зупинило потік електричної енергії до органу.

Отже, брати, так само я боюсь, що є надто багато чоловіків, яким були дані повноваження священства, але яким бракує сили священства, тому що потік енергії заблокований такими гріхами, як лінощі, нечесність, гординя, аморальність або заклопотаність мирським.

Я боюсь, що є надто багато носіїв священства, які нічого не зробили або зробили мало для того, щоб розвинути свою здатність мати доступ до сил небес. Я хвилююся за усіх тих, хто є нечистими у своїх думках, почуттях чи діях або хто принижує своїх дружин чи дітей, і тим самим блокує для себе силу священства.

Я боюсь, що, на жаль, надто багато хто віддав свою свободу вибору супротивнику і своєю поведінкою говорить: “Я більше дбаю про те, як задовольнити свої власні бажання, ніж роблю щось, аби владою Спасителя благословляти інших”.

Брати, я боюсь, що дехто серед нас може прокинутися одного дня і зрозуміти, що таке насправді влада священства, і відчути превеликий жаль, тому що витратили набагато більше часу, прагнучі влади над іншими чи влади на роботі, аніж вчилися повномірно використовувати владу Бога4. Президент Джордж Альберт Сміт навчав, що “ми знаходимося тут не для того, щоб просто коротати години цього життя, а потім перейти до сфери вознесіння; але ми тут для того, щоб готувати себе день за днем до позицій, які наш Батько хоче, щоб ми зайняли в майбутньому”5.

Навіщо чоловіку марнувати свої дні і погодитися на сочевичне вариво Ісава6, коли йому була довірена можливість отримати всі благословення Авраама?7

Я палко благаю кожного з нас жити гідно привілеїв, які ми маємо як носії священства. Настане день, коли лише ті чоловіки, які ставилися до їхнього священства серйозно, старанно шукаючи можливості вчитися від Самого Господа, будуть здатні благословити, скеровувати, захищати, зміцнювати та зцілювати інших. Лише чоловік, який заплатив ціну за силу священства, буде здатний творити чудеса для тих, кого любить, і зберегти свій шлюб та сім’ю зараз і на всю вічність.

Яка ціна за те, щоб розвинути таку силу священства? Старший апостол Спасителя Петро—той самий Петро, з яким Яків та Іван дарували священство Мелхиседекове Джозефу Сміту та Оліверу Каудері8—назвав якості, яких нам слід прагнути, щоб стати “учасниками Божої Істоти”9.

Зображення
Петро, Яків та Іван дають Священство Мелхиседекове.

Він назвав віру, чесноту, пізнання, стримання, терпеливість, благочестя, братерство, любов і старанність10. І не забутьте про покірність!11 Тож я запитую: “Що скажуть наші члени сім’ї, друзі та співробітники стосовно того, як ми з вами розвиваємо ці та інші духовні дари?”12 Чим більше ті якості розвиваються, тим більшою буде наша сила священства.

Як ще ми можемо збільшити нашу силу священства? Нам потрібно молитися від усього серця. Ввічливий перелік минулих та майбутніх заходів, який закінчується проханнями про благословення, не може встановити той вид зв’язку з Богом, що приносить стійку силу. Чи готові ви молитися, щоб знати, як молитися про більшу силу? Господь навчить вас.

Чи готові ви досліджувати Писання та бенкетувати словами Христа13—навчатися серйозно, щоб отримати більше сили? Якщо ви хочете побачити, як тане серце вашої дружини, нехай вона застане вас за вивченням учення Христа в Інтернеті14 або за читанням Писань!

Чи готові ви поклонятися в храмі регулярно? Господь любить навчати у Своєму святому домі. Уявіть собі, яким задоволеним Він буде, якщо ви попросите Його навчити вас про ключі священства, повноваження і силу, коли ви виконуєте обряди Мелхиседекового священства в святому храмі15. Уявіть, наскільки могла б збільшитися ваша сила священства.

Чи готові ви наслідувати приклад Президента Томаса С. Монсона у тому, як він служив іншим? Десятиліттями було так, що, коли він повертався додому, його маршрут ставав довшим, оскільки він дослухався до спонукань Духа вирушити до чийогось порогу, а потім чув, наприклад, такі слова: “Як ви знали, що сьогодні річниця смерті нашої доньки?” або “Як ви знали, що в мене сьогодні день народження?” І якщо ви дійсно хочете мати більше сили священства, ви будете берегти свою дружину й піклуватися про неї, сприймаючи її та її поради.

Якщо все це звучить як щось надмірне, то, будь ласка, давайте подумаємо, наскільки б іншими були наші стосунки з дружиною, дітьми і колегами на роботі, якби ми переймалися тим, щоб отримати силу священства так само, як переймаємося нашою карʼєрою або збільшенням коштів на банківському рахунку. Якщо ми покірно станемо перед Господом і попросимо Його навчати нас, Він покаже нам, як збільшити наш доступ до Його сили.

У ці останні дні, як ми знаємо, будуть землетруси в різних місцях16. Можливо, одне з таких місць буде в наших власних домівках, де можуть статися емоційні, фінансові або духовні “землетруси”. Сила священства може заспокоїти моря та заживити розломи в землі. Сила священства може також заспокоїти розум та заживити розломи в серцях тих, кого ми любимо.

Чи готові ми молитися, поститися, навчатися, шукати, поклонятися і служити як чоловіки Бога, щоб нам мати таку силу священства? Через те що дві маленькі дівчинки так палко хотіли запечататися до своєї сім’ї, їхні батько і брат були готові заплатити ціну, щоб бути носіями Мелхиседекового священства.

Мої дорогі брати, нам була дана священна довіра—повноваження Бога благословляти інших. Нехай кожен з нас підніметься як чоловік, який був висвячений Богом наперед, щоб бути готовим стати носієм священства Бога, хоробро бажаючи заплатити будь-яку ціну, щоб збільшити свою силу у священстві. З тією силою ми можемо допомогти світу підготуватися до Другого пришестя Спасителя Ісуса Христа. Це Його Церква, яку веде сьогодні Його пророк Президент Томас С. Монсон, якого я дуже люблю і підтримую. Я свідчу про це в ім’я Ісуса Христа, амінь.