2010–2019
Покоління, що протистоїть гріху
Квітень 2017 р.


Покоління, що протистоїть гріху

Коли ви навчаєте, ведете і любите дітей, ви можете отримати особисте одкровення, яке допоможе вам створити і озброїти доблесне покоління, що протистоїть гріху.

Півтора роки тому президент Рассел М. Нельсон говорив про потребу “навчати і виховувати покоління, що протистоїть гріху”1. Ця фраза—“покоління, що протистоїть гріху”—глибоко запала мені в душу.

Ми шануємо дітей, які намагаються зберігати своє життя чистим і бути слухняними. Я бачила силу багатьох дітей по всьому світу. Вони залишаються життєрадісними, стійкими і непохитними2 в багатьох важких обставинах і ситуаціях. Ці діти розуміють свою божественну особистість, відчувають любов Небесного Батька до себе і прагнуть виконувати Його волю.

Однак є діти, яким важко залишатися стійкими і непохитними, і чий тендітний розум поранено3. Їх атакують з усіх боків “вогненні стріли супротивника”4 і їм потрібні допомога й підтримка. Вони надзвичайно вмотивовують нас вийти вперед і вести війну проти гріха, щоб привести наших дітей до Христа.

Послухайте слова старійшини Брюса Р. Мак-Конкі, проголошені приблизно 43 роки тому:

“Як члени Церкви ми беремо участь у великій боротьбі. Ми на війні. Ми долучилися до справи Христа в битві проти Люцифера. …

Не є новиною те, що повсюди вирує велика війна, в якій, на жаль, є багато втрат, деякі є фатальними. …

… І ніхто не може зберігати в цій війні нейтралітет”5.

Сьогодні війна стала ще більш напруженою. Битва торкається кожного з нас, і наші діти стоять у перших рядах перед силами супротивника. Таким чином, нам ще більше потрібно зміцнити наші духовні стратегії.

Зміцнення дітей у протистоянні гріху, є завданням і благословенням для батьків, дідусів і бабусь, членів сім’ї, вчителів і провідників. Кожен з нас має обов’язок допомагати. Втім Господь особливо наставляв батьків навчати своїх дітей “розуміти вчення про покаяння, віру в Христа, Сина живого Бога, і хрищення й дар Святого Духа” та “молитися і ходити чесно перед Господом”6.

Питання, як “виховувати [наших] дітей у світлі та істині”7, може бути нелегким, оскільки воно є індивідуальним для кожної сім’ї і кожної дитини, однак Небесний Батько надав універсальні настанови, які допоможуть нам. Дух надихатиме нас діяти у найефективніші способи, щоб мати змогу духовно захищати наших дітей.

Щоб розпочати, необхідно мати бачення важливості цього обов’язку. Ми повинні розуміти нашу—та їхню—божественну сутність і мету до того, як зможемо допомогти нашим дітям побачити, ким вони є, і чому вони тут. Ми мусимо допомогти їм безсумнівно знати про те, що вони є синами і дочками люблячого Небесного Батька, і що Він має божественні плани щодо них.

По-друге, щоб протистояти гріху, важливо розуміти вчення про покаяння. Бути людьми, які протистоять гріху, не означає бути безгрішними, але означає те, що слід постійно каятись, пильнувати і бути доблесними. Здатність протистояти гріху, можливо, приходить як благословення за постійне протистояння гріху. Як сказав Яків: “Спротивляйтесь дияволові,—то й утече він від вас”8.

Юні воїни “були надзвичайно хоробрими, бо мали мужність … ; але знаєте, це ще не все—вони були … вірними завжди в усьому, що їм довірялось. Так, … їх було навчено дотримуватися заповідей Бога і ходити чесно перед Ним”9. Ці молоді чоловіки вирушили на війну, маючи за зброю Христові чесноти проти своїх супротивників. Президент Томас С. Монсон нагадав нам, що “кожному з нас постійно доводиться виявляти сміливість. Сміливість необхідна у кожний день нашого життя, а не тільки в якихось важливих подіях. Вона часто потрібна нам, коли ми приймаємо рішення або реагуємо на обставини, що складаються навколо нас”10.

Наші діти вдягають духовну броню, коли дотримуються моделі особистого щоденного учнівства. Можливо, ми недооцінюємо можливості дітей зрозуміти концепцію щоденного учнівства. Президент Генрі Б. Айрінг радив нам “почати заздалегідь і бути в цьому твердим[и]”11. Тож, третій ключ у допомозі дітям протистояти гріху—почати у дуже ранньому віці з любов’ю закарбовувати їм основні євангельські вчення і принципи—з Писань, Уложень віри, брошури Заради зміцнення молоді, пісень Початкового товариства, гімнів та наших особистих свідчень—які вестимуть дітей до Спасителя.

Набуття міцних звичок молитися, вивчати Писання, проводити домашній сімейний вечір і поклонятися в Суботній день, веде до цілісності характеру, внутрішньої послідовності та твердих моральних цінностей—іншими словами, духовної цілісності. У сучасному світі, де цілісність майже зникла, наші діти заслуговують на те, щоб розуміти, що таке справжня цілісність, і чому вона є такою важливою—особливо тоді, коли ми готуємо їх укладати священні завіти при хрищенні і в храмі, та дотримуватися їх. Як навчає путівник Проповідуйте Мою євангелію: “Зобов’язання готують людей [у тому числі й дуже юних] до укладання і дотримання священних завітів”12.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд навчав: “Коли ми говоримо про дотримання завітів, ми говоримо про серце і душу нашої мети в земному житті”13. В укладанні й дотриманні завітів з нашим Небесним Батьком є особлива сила. Супротивник знає це, тому й затьмарив поняття укладання завітів14. Допомога дітям у розумінні, укладанні й дотриманні священних завітів є ще одним ключем у створенні покоління, що протистоїть гріху.

Як ми готуємо наших дітей до укладання і дотримання священних завітів, коли вони стають на шлях завітів і просуваються ним? Якщо навчати дітей дотримуватися простих обіцянь, коли вони ще маленькі, це допоможе їм дотримуватися святих завітів пізніше у житті.

Дозвольте навести простий приклад: Під час домашнього сімейного вечора батько запитав: “Чи маємо ми добрі стосунки, як сім’я?” П’ятирічна Ліззі поскаржилася, що її старший брат, Кевін, часто дражнив і ображав її. Кевін неохоче визнав, що Ліззі має рацію. Мама Кевіна запитала його, що він може робити, щоб краще товаришувати зі своєю сестрою. Кевін подумав і вирішив, що пообіцяє Ліззі цілісінький день не дражнити її.

Наприкінці наступного дня, коли всі зібрались на сімейну молитву, батько Кевіна запитав його про його справи. Кевін відповів так: “Тату, я виконав своє обіцяння!” Ліззі радісно підтвердила це, і вся сім’я привітала Кевіна.

Тоді мама Кевіна сказала, що якщо він зміг дотримуватися свого обіцяння протягом одного дня, то чому б йому не зробити цього протягом двох днів? Кевін погодився спробувати це знову. Минуло два дні, Кевін успішно дотримався свого обіцяння, а Ліззі була навіть ще більш вдячною! Коли його батько запитав, чому він так добре виконав свої обіцяння, Кевін відповів: “Я дотримався свого обіцяння, бо сказав, що зроблю це”.

Кілька маленьких обіцянь, яких успішно дотрималися, приводять до цілісності. Постійна практика в дотриманні обіцянь є для дітей духовною підготовкою до укладання їхнього першого завіту хрищення і отримання дару Святого Духа, коли вони обіцяють служити Богу і виконувати Його заповіді15. Обіцяння і завіти є нероздільними.

У книзі Даниїла ми дізнаємося про Шадраха, Мешаха та Авед-Неґо, які відмовилися поклонятися боввану царя Навуходоносора16. Цар попередив їх, що їх буде кинуто до палахкотючої огненної печі, якщо вони не погодяться. Вони відмовились і сказали:

“Наш Бог, Якому ми служимо, може врятувати нас з палахкотючої огненної печі. …

А якщо ні, нехай буде тобі, о царю, знане, що богам твоїм ми не служимо”17.

“А якщо ні”. Подумайте над значенням цих трьох слів і про те, як вони стосуються дотримання завітів. Ці три молоді чоловіки не ставили визволення умовою свого послуху. Навіть якби їх не було визволено, вони дотримувалися б свого обіцяння, даного Господу, оскільки сказали, що робитимуть це. Дотримання наших завітів ніколи не залежить від нашої ситуації. Ці три молодих чоловіка, так само як і юні воїни, є чудовим прикладом протистояння гріху для наших дітей.

Як ці приклади застосовуються в наших домівках і в наших сім’ях? “Рядок за рядком, приписання за приписанням”18, ми допомагаємо дітям потроху відчувати смак успіху. Коли вони дотримуються своїх обіцянь, то відчувають Духа у своєму житті. Старійшина Джозеф Б. Віртлін навчав, що “досконалою винагородою за цілісність є постійне напарництво Святого Духа”19. Тоді “зміцніє … впевненість [наших дітей] у присутності Бога”20. З джерела цілісності з’являється могутнє покоління, що протистоїть гріху.

Брати і сестри, тримайте своїх діток ближче до себе—настільки близько, щоб вони бачили, як ви поклоняєтеся Богу щодня, і бачили, як ви дотримуєтеся своїх обіцянь і завітів. “Діти чудово наслідують усе, тож, дайте їм щось чудове для наслідування”21. Ми дійсно допомагаємо навчати і виховувати для Господа покоління, що протистоїть гріху. Обіцяння за обіцянням і завіт за завітом.

Я свідчу, що Ісус Христос веде цю Церкву. Коли ви навчаєте, ведете і любите своїх дітей так, як Спаситель, ви можете отримати особисте одкровення, яке допоможе вам створити і озброїти доблесне покоління, що протистоїть гріху. Я молюся, щоб наші діти вторили словами Нефія: “Зроби Ти так, аби я тремтів, побачивши гріх!”22 Я свідчу, що наш Спаситель спокутував гріхи світу23, оскільки сказав, що Він зробить це, і що Він любить нас більше, ніж ми, прості смертні, можемо збагнути24, оскільки Він сказав, що любитиме нас. В імʼя Ісуса Христа, амінь.