2010–2019
Перехід триває!
Жовтень 2017 р.


Перехід триває!

Дорога назад, до нашого Небесного Батька, є найважливішою дорогою нашого життя.

Сто сімдесят років тому Бригам Янг вперше поглянув на Долину Солоного озера і проголосив: “Ось це місце!”1 Він знав це місце через одкровення від Господа.

До 1869 року понад 70 тис. святих подолали подібний шлях. Незважаючи на багато відмінностей---у мові, культурі й національності---вони мали однакове свідчення про Батька, Сина і Святого Духа, Відновлення євангелії Ісуса Христа й бажання будувати Сіон---місце миру, щастя і краси, щоб готуватися до Другого пришестя Спасителя.

Зображення
Джейн Маннінг Джеймс

Серед тих перших святих, які прибули в Юту, була Джейн Маннінг Джеймс---дочка звільнених рабів, навернена до відновленої Церкви і надзвичайно вірна послідовниця Христа, яка подолала багато випробувань. Сестра Джеймс залишалася вірною святою останніх днів до кінця свого життя. Вона померла в 1908 році.

Вона писала: “Я хочу сказати прямо зараз, що моя віра в євангелію Ісуса Христа, як її навчають у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, така ж сильна сьогодні, ні---якщо це можливо, навіть сильніша, ніж вона була в той день, коли я охристилася. Я сплачую десятину і пожертвування, дотримуюся Слова мудрості, я рано лягаю спати і рано прокидаюся, я намагаюся з усіх своїх невеликих сил показувати гарний приклад всім людям”2.

Сестра Джеймс, як і багато інших святих останніх днів, не лише будувала Сіон своєю кров’ю, потом і сльозами, але також прагнула отримати Господні благословення, живучи за євангельськими принципами якнайкращим чином, і трималася своєї віри в Ісуса Христа---великого Цілителя всіх, хто щиро Його шукає.

Перші святі не були досконалими, але вони встановили фундамент, на якому ми будуємо сім’ї та суспільство, де люблять завіти і дотримуються їх. Про це розповідається в багатьох репортажах новин по всьому світу: про нашу відданість Ісусу Христу і наше волонтерське служіння з надання допомоги тим, хто поруч, і тим, хто живе далеко3.

Президенте Айрінг, я також хочу висловити своє захоплення десятками тисяч ангелів у жовтих футболках, які служили в Техасі, Мексиці та інших місцях, згадуваних вами.

Я глибоко переконаний, що якщо ми втрачаємо свій зв’язок з тими, хто вже пішов з життя, у тому числі з нашими предками, які пройшли шлях піонерів, ми втратимо догоцінний скарб. У минулому я казав про “Віру в кожному кроці”, і буду про це казати в майбутньому, бо я знаю, що підростаюче покоління повинно мати таку саму віру в Господа Ісуса Христа і Його відновлену євангелію, яка була у перших святих4.

Мої предки, які були піонерами, належали до тих вірних піонерів, які тягнули ручні візки, їхали возами і йшли пішки до Юти. Вони, подібно до сестри Джейн Маннінг Джеймс, мали глибоку віру в кожному своєму кроці, коли прокладали власний шлях.

У щоденниках вони описують багато труднощів, голод і хвороби, а також свідчення про їхню віру в Бога і відновлену євангелію Ісуса Христа.

У них не було багато майна, але у них було багато благословень завдяки братерству і сестринству, які вони знайшли у Церкві Ісуса Христа. Коли у них була можливість, вони підбадьорювали тих, хто занепав духом, і благословляли хворих, служачи одне одному за допомогою священства Божого.

Сестри в Каче-Веллі, шт. Юта, служили святим у дусі Товариства допомоги, щоб “працювати в єдності, аби допомагати тим, хто в нужді”5. Моя прабабуся Маргарет Мак-Ніл Баллард служила опліч свого чоловіка Генрі, коли він 40 років головував у якості єпископа в Другому Логанському приході. Маргарет була президентом Товариства допомоги упродовж 30 з тих років. Вона приводила у свій дім бідних, хворих, вдів та сиріт, і вона навіть одягала померлих у чистий храмовий одяг.

Хоча треба і важливо пам’ятати історичний перехід мормонів у 19-му столітті, нам необхідно пам’ятати, що “перехід життям продовжується!” для кожного з нас, коли ми доводимо свою “віру в кожному кроці”.

Зображення
Члени Церкви збираються на місцях

Новонаверненим тепер не потрібно збиратися в піонерські поселення на заході Сполучених Штатів. Натомість навернені збираються в місцевих підрозділах, де святі поклоняються Небесному Батькові в ім’я Ісуса Христа. За наявності 30 тис. місцевих підрозділів, встановлених по всьому світу, всі збираються у своєму Сіоні. Як зазначається в Писаннях: “Чисті серцем—це і є Сіон”6.

Коли ми йдемо дорогою життя, то проходимо через випробування, які виявляють, чи будемо ми виконувати заповіді, які дав Господь7.

Багато з нас долають чудову подорож відкриттів---вона веде до особистих досягнень і духовного підйому. Однак дехто перебуває на шляху, що веде до смутку, гріха, розчарування і розпачу.

У такому випадку запитайте себе: який ваш кінцевий пункт призначення? Куди ваші кроки вас ведуть? І чи веде ваша подорож до багатьох благословень, обіцяних Спасителем?8

Перехід назад до Небесного Батька є найважливішим переходом у нашому житті, і він триває кожного дня, кожного тижня, кожного місяця і кожного року, якщо ми збільшуємо свою віру в Нього і Його Улюбленого Сина Ісуса Христа.

Ми повинні обережно ставитися до того, куди наші кроки нас приведуть. Ми повинні бути пильними і дослухатися до поради, яку Ісус дав своїм учням, відповідаючи на ці запитання: “Скажи нам, коли станеться це? І яка буде ознака приходу Твого й кінця віку?”

Ісус же промовив у відповідь їм: “Стережіться, щоб вас хто не звів!”9

Сьогодні я повторюю пораду, з якою раніше зверталися провідники Церкви.

  • Брати і сестри, тримайте доктрину Христа в чистоті і не піддавайтеся обману тих, хто видозмінює вчення. Євангелія Батька і Сина була відновлена через Джозефа Сміта, пророка цього останнього розподілу.

  • Не слухайте тих, кого не було висвячено і/або рукопокладено в їхні церковні покликання й підтримано за загальною згодою членами Церкви10.

  • Стережіться організацій, груп або осіб, які заявляють, що мають втаємничені відповіді на доктринальні питання, яких, за їхніми словами, сучасні апостоли і пророки не мають або не розуміють.

  • Не слухайте тих, хто спонукає вас до участі у схемах швидкого збагачення. Наші члени Церкви втратили надто багато грошей, тож будьте обережними.

У деяких місцях надто багато наших членів Церкви поглядають за відмітку й шукають таємні знання, вдаючись до коштовних та сумнівних практик з метою зцілення й підтримки.

В офіційній заяві Церкви, виданій рік тому, написано: “Ми закликаємо членів Церкви бути обережними, коли йдеться про участь у будь-якій групі, що обіцяє---за гроші---дивовижне зцілення або заявляє, що володіє особливими методами доступу до сили зцілення, джерелом якої не є належним чином висвячені носії священства”11.

У Довіднику Церкви міститься порада: “Члени Церкви не повинні користуватися медичними або оздоровчими методами, які, з точки зору етики або закону, є сумнівними. Місцеві провідники повинні радити членам Церкви, які мають проблеми зі здоров’ям, проконсультуватися з компетентними, професійними практикуючими лікарями, які мають ліцензію в країнах, де практикують”12.

Будьте мудрими і зрозумійте, що такі практики можуть негативно впливати на ваш емоційний стан, а згодом зашкодити вашому духу і тілу.

Для наших предків-піонерів незалежність та самозабезпечення були вкрай необхідними, але і відчуття громади мало таке ж важливе значення. Вони працювали разом і допомагали одне одному долати фізичні й психологічні труднощі того часу. Для чоловіків був кворум священства, а для жінок---Товариство допомоги. Ця модель не змінилася і в наші дні.

Товариство допомоги і кворуми священства піклуються про духовне і матеріальне благополуччя наших членів Церкви.

Залишайтеся на євангельському шляху, маючи “віру в кожному кроці”, аби ви могли безпечно повернутися назад у присутність Небесного Батька та Ісуса Христа. Господь---наш дорогий Спаситель. Він---Викупитель світу. Ми повинні шанувати священне ім’я Господа і жодним чином не легковажити ним, завжди намагаючись дотримуватися Його заповідей. Якщо ми так будемо чинити, Він благословить нас і безпечно вестиме додому.

Я запрошую кожного, хто чує мій голос, радо вітати і приймати всіх, хто сьогодні прокладає свою дорогу, незалежно від того, на якій ділянці шляху він знаходиться.

Пам’ятайте, що немає величнішого послання, яким людина може поділитися, ніж послання Відновлення, яке, якщо його приймають і живуть за ним, обіцяє вічну радість і мир---а саме вічне життя. Тож давайте застосовувати свою енергію, силу і свідчення, щоб допомагати нашим місіонерам знаходити, навчати і христити Божих дітей, аби вони могли мати силу євангельського вчення як дороговказ у повсякденному житті.

Нам потрібно з милосердям ставитися до Божих дітей і позбутися будь-яких забобонів, у тому числі расизму, сексизму і націоналізму. Можна сказати, що ми дійсно віримо в те, що благословення відновленої євангелії Ісуса Христа призначаються для кожної Божої дитини.

Я свідчу, що “перехід триває” і запрошую вас залишатися на євангельському шляху, поки ви будете продовжувати просуватися вперед, з любов’ю і співчуттям простягаючи руку допомоги всім Божим дітям, аби ми могли об’єднаними зусиллями очистити серця і руки для отримання “багатьох благословень”, що чекають на всіх, хто дійсно любить Господа. Про це я молюся в ім’я Ісуса Христа, амінь.