2010–2019
Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя
Квітень 2018


Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя

У майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа.

Який це чудовий привілей святкувати Великдень з вами цієї неділі на генеральній конференції! Не може бути чогось більш кращого, ніж відзначати найважливішу подію, яка будь-коли відбувалася на цій землі, поклоняючись найважливішій Особі, Яка будь-коли ходила цією землею. У цій Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів ми поклоняємося Тому, Хто розпочав Свою нескінченну Спокуту в Гефсиманському саду. Він був готовий страждати за гріхи і слабкості кожного з нас, і ці страждання змусили Його “кровоточити кожною порою”1. Він був розп’ятий на Голгофському хресті2 і піднявся на третій день, воскресши першим з дітей нашого Небесного Батька. Я люблю Його і свідчу, що Він живе! Саме Він веде Свою Церкву і скеровує її.

Без нескінченної Спокути нашого Викупителя ні в кого з нас не було б надії повернутися колись до нашого Небесного Батька. Без Його Воскресіння все скінчилось би смертю. Спокута нашого Спасителя уможливила вічне життя і зробила безсмертя реальністю для кожного.

Саме завдяки Його надзвичайній місії і миру, який Він дарує Своїм послідовникам, моя дружина Венді і я відчували втіху пізньої пори 2 січня 2018 року, коли нас розбудив телефонний дзвінок і нам повідомили, що Президент Томас С. Монсон перейшов за завісу.

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон і Президент Томас С. Монсон

Як же ми сумуємо за Президентом Монсоном! Ми з пошаною ставимося до його життя і до його спадку. Він був духовним велетнем і залишив незабутній слід у житті всіх, хто знав його, і в Церкві, яку любив.

У неділю, 14 січня 2018 року, у верхній кімнаті Солт-Лейкського храму Перше Президентство було реорганізоване за простим, але священним зразком, встановленим Господом. Потім на вчорашньому ранковому урочистому зібранні члени Церкви по всьому світу підняли свої руки на знак підтримки дій апостолів. Я зі смиренням дякую вам за вашу підтримку.

Я також вдячний за тих, на чиїх плечах стою. Я мав привілей служити у Кворумі Дванадцятьох Апостолів протягом 34 років і особисто знати 10 з 16 попередніх Президентів Церкви. Я багато чого навчився від кожного з них.

Я також у великому боргу перед своїми предками. Усі восьмеро моїх прадідусів і прабабусь були наверненими до Церкви в Європі. Кожна з цих вірних душ пожертвувала всім, щоб прийти в Сіон. Однак не всі мої предки в наступних поколіннях залишалися такими ж відданими. Через це я виростав у сім’ї, життя якої не було зосереджене на євангелії.

Зображення
Батьки президента Нельсона
Зображення
Молода сім’я Президента Нельсона

Я обожнював своїх батьків. Вони були для мене всім і навчали мене дуже важливим урокам. Мені не вистачить слів, щоб висловити їм свою вдячність за щасливе життя в домі, який вони створили для мене та моїх брата і сестер. Втім, навіть ще хлопчиком я знав, що мені чогось не вистачає. Одного дня я заскочив у трамвай і поїхав до книгарні святих останніх днів, щоб знайти там книгу про Церкву. Мені подобалося дізнаватися більше про євангелію.

Коли я зрозумів Слово мудрості, то захотів, щоб мої батьки жили за цим законом. Тож одного дня, будучи ще дуже юним, я пішов у підвал і розбив об бетонну підлогу всі пляшки з алкоголем! Я думав, що мій батько покарає мене, але він ніколи й словом не обмовився про це.

Підростаючи і починаючи розуміти велич плану Небесного Батька, я часто казав собі: “Я більше не хочу ніяких Різдвяних подарунків! Я лише хочу запечататися зі своїми батьками”. Ця жадана подія сталася тільки тоді, коли моїм батькам вже було за 80, але вона таки сталася! Я не можу повною мірою висловити радість, яку відчував того дня3. Кожного дня я відчуваю радість від того, що вони запечаталися, і мене було запечатано до них.

Зображення
Рассел і Дентзел Нельсони

У 1945 році, коли я навчався у медичному навчальному закладі, я одружився з Дентзел Уайт у Солт-Лейкському храмі. Ми з нею були благословенні стати батьками дев’ятьох чудових дочок і одного дорогоцінного сина. Сьогодні наша постійно зростаюча родина, є однією з найбільших радостей у моєму житті.

Зображення
Президент і сестра Нельсони та їхні діти
Зображення
Президент Нельсон і його син

У 2005 році, після 60 років подружнього життя, мою любу Дентзел було несподівано покликано додому. Якийсь час моє горе було майже невтішним. Але послання Великодня й обіцяння воскресіння підтримували мене.

Зображення
Венді і Рассел Нельсони

Тоді Господь дав мені у супутниці Венді Уотсон. Ми були запечатані у Солт-Лейкському храмі 6 квітня 2006 року. Як же я люблю її! Вона є надзвичайною жінкою—великим благословенням для мене, для нашої сім’ї і для всієї Церкви.

Кожне з цих благословень прийшло в результаті пошуків і слідуванням підказкам Святого Духа. Президент Лоренцо Сноу сказав: “Це великий привілей для кожного святого останніх днів. … Це наше право—кожний день свого життя мати прояви Духа”4.

Одне з того, що Дух постійно давав мені розуміти з того часу, як я отримав нове покликання бути Президентом Церкви,—це те, як сильно Господь бажає відкривати Свій розум і волю. Привілей отримувати одкровення є найвеличнішим з дарів Бога Його дітям.

Через прояви Святого Духа Господь допомагатиме нам в усіх наших праведних прагненнях. Пам’ятаю, як я стояв в операційній над пацієнтом—непевний, як виконати безпрецедентну процедуру,—і Святий Дух показав у моєму розумі техніку її виконання5.

Щоб підкріпити свою пропозицію Венді, я сказав їй: “Я знаю, що таке одкровення, і те, як його отримати”. Слід віддати їй належне—і, як я дізнався, це є типовим для неї,—вона вже шукала й отримала одкровення стосовно нас, що дало їй сміливість сказати “так”.

Як член Кворуму Дванадцятьох Апостолів, я щодня молився про одкровення і дякував Господу щоразу, коли Він промовляв до мого серця і розуму.

Уявіть собі, яке це чудо! Яким би не було наше церковне покликання, ми можемо молитися нашому Небесному Батькові й отримати провід і скерування, бути попередженими про небезпеки й те, що відволікає, і здобути можливість виконати те, чого ми просто не могли зробити самотужки. Якщо ми дійсно отримали Святого Духа і навчаємося розпізнавати і розуміти Його спонукання, нас буде скеровано і у важливих, і у незначних справах.

Коли недавно мені довелося виконати надзвичайно важке завдання—вибрати двох радників, я не знав, як мені вибрати лише двох з дванадцяти чоловіків, яких я люблю і поважаю.

Оскільки я знаю, що хороше натхнення ґрунтується на хорошій поінформованості, я з молитвою провів зустріч сам на сам з кожним апостолом6. Після цього я усамітнився в окремій кімнаті у храмі і прагнув дізнатися волю Господа. Я свідчу, що Господь настановив мене вибрати президента Далліна Х. Оукса і президента Генрі Б. Айрінга служити моїми радниками у Першому Президентстві.

Я свідчу, що подібним чином Господь надихнув покликати старійшину Герріта В. Гонга і старійшину Уліссеса Соареса, щоб їх було висвячено в Його апостоли. Ми вітаємо їх у цьому унікальному братерському служінні.

Коли ми збираємося як рада Першого Президентства і Кворуму дванадцятьох, наші кімнати для зборів стають кімнатами одкровення. Дух дуже сильно відчувається там. У той час, коли нам доводиться вирішувати складні питання, починається захоплюючий процес, коли кожен апостол вільно висловлює свої думки і точку зору. Хоча спочатку наші думки можуть і відрізнятися, любов, яку ми відчуваємо один до одного, є незмінною. Наша єдність допомагає нам розпізнавати волю Господа стосовно Його Церкви.

На наших зборах ніколи не переважає більшість! Ми з молитвою вислуховуємо один одного і розмовляємо один з одним, поки не об’єднаємося у думці. І ось тоді, коли ми досягаємо повної згоди, об’єднуючий вплив Святого Духа стає просто приголомшливим! Ми відчуваємо те, що пізнав пророк Джозеф Сміт, коли навчав: “Через єдність у почуттях ми отримуємо силу від Бога”7. Жоден член Першого Президентства чи Кворуму дванадцятьох ніколи не приймав рішень щодо Господньої Церкви на свій розсуд!

Брати і сестри, як ми можемо стати такими чоловіками й жінками—слугами, подібними до Христа,—яких потребує Господь? Як ми можемо знайти відповіді на запитання, які турбують нас? Якщо дивовижний досвід Джозефа Сміта у Священному гаю навчає нас чомусь, так це тому, що небеса відкриті і Бог розмовляє зі Своїми дітьми.

Пророк Джозеф Сміт установив для нас модель для наслідування у вирішенні наших питань. Захоплений обіцянням Якова, що якщо нам не вистачає мудрості, ми можемо просити її у Бога8, хлопчик Джозеф звернувся із своїм запитанням безпосередньо до Небесного Батька. Він прагнув особистого одкровення, і його пошуки відкрили цей останній розподіл.

Подібним чином, що ви бажаєте, щоб відкрилося для вас? Якої мудрості вам не вистачає? Що, на вашу думку, вам вкрай потрібно пізнати або зрозуміти? Наслідуйте приклад пророка Джозефа. Знайдіть тихе місце, яке ви можете відвідувати регулярно. Упокортеся перед Богом. Вилийте своє серце вашому Небесному Батькові. Зверніться до Нього за відповіддю і втіхою.

Моліться в ім’я Ісуса Христа про ваші занепокоєння, ваші страхи, ваші слабкості—так, прагнення вашого серця. А потім слухайте! Записуйте думки, які приходять до вас. Записуйте почуття і дійте відповідно до спонукань, які ви отримуєте. Якщо ви повторюватимете цей процес день за днем, місяць за місяцем, рік за роком, ви будете “розвиватися в принципі одкровення”9.

Чи дійсно Бог хоче розмовляти з вами? Так! “Перешкоджати Всемогутньому проливати знання з небес на голови святих останніх днів—усе одно, що людині спромогтися простерти свою кволу руку, щоб зупинити річку Міссурі, коли вона тече у своєму звичному руслі”10.

Вам немає потреби гадати, що є істинним11. Вам непотрібно гадати, кому можна без ризику довіритися. Через особисте одкровення ви можете отримати власне свідчення про те, що Книга Мормона є словом Бога, що Джозеф Сміт є пророком, і що це Церква Господа. Незалежно від того, що можуть казати або робити інші люди, ніхто й ніколи не може забрати свідчення, яке народилося у вашому серці й розумі про те, що є істинним.

Я закликаю вас сягнути вище ваших теперішніх духовних здібностей отримувати особисте одкровення, бо Господь пообіцяв: “Якщо ти [шукатимеш], ти отримаєш одкровення за одкровенням, знання за знанням, щоб ти міг знати таємниці і мирні речі—те, що приносить радість, те, що приносить життя вічне”12.

О, є ще так багато всього, що ваш Небесний Батько хоче, аби ви пізнали. Як навчав старійшина Ніл А. Максвелл: “Тим, хто має очі, щоб бачити, і вуха, щоб чути, очевидно, що Батько і Син діляться таємницями всесвіту!”13

Ніщо не відкриває небеса так, як поєднання більшої чистоти, неухильного послуху, щирих пошуків, щоденного бенкетування словами Христа у Книзі Мормона14 та часу, який регулярно відводиться для храмової і сімейно-історичної роботи.

Звичайно, можуть бути часи, коли ви відчуваєте, що небеса закриті. Але я обіцяю: якщо ви й далі будете слухняними, будете висловлювати вдячність за кожне благословення, яке Господь дає вам, і якщо ви будете терпеливо й шанобливо ставитися до розкладу Господа, то отримаєте знання і розуміння, яких прагнете. Ви отримаєте кожне благословення, яке Господь приготував для вас,—навіть чудеса. Це те, що принесе вам особисте одкровення.

Я з оптимізмом ставлюсь до майбутнього. Воно буде наповнене можливостями, завдяки яким кожен з нас розвиватиметься, робитиме свій внесок і нестиме євангелію у кожний куточок землі. Але я також не з наївністю дивлюся у дні, що попереду. Ми живемо у світі, який є складним і дедалі суперечливішим. До соціальних медіа є постійний доступ, і новини, які виходять 24 години на добу, бомбардують нас безжалісними повідомленнями. Якщо ми сподіваємося відсіювати міріади голосів і філософій людей, які атакують істину, ми повинні навчитися отримувати одкровення.

Наш Спаситель і Викупитель, Ісус Христос, виконуватиме деякі зі Своїх найвеличніших справ від цього часу і до того, коли Він прийде знов. Ми побачимо дивовижні ознаки того, що Бог Батько і Його Син, Ісус Христос, правлять цією Церквою у величі й славі. Але в майбутньому буде неможливо вижити духовно без скеровуючого, спрямовуючого, втішаючого й постійного впливу Святого Духа.

Мої улюблені брати і сестри, я благаю вас зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення. Нехай ця Великодня неділя буде визначальним моментом у вашому житті. Вирішіть виконувати духовну роботу, яка вимагається, щоб насолоджуватися даром Святого Духа і чути голос Духа частіше і ясніше.

Разом з Моронієм я закликаю вас у цю Великодню неділю “приходити до Христа і сприймати кожний добрий дар”15, починаючи з дару Святого Духа, який може змінити і змінить ваше життя.

Ми—послідовники Ісуса Христа. Найважливіша істина, про яку Святий Дух будь-коли свідчитиме вам, полягає у тому, що Ісус є Христос, Син живого Бога. Він живе! Він наш Оборонець перед Батьком, наш Взірець і наш Викупитель. Цієї Великодньої неділі ми вшановуємо Його спокутну жертву, Його буквальне Воскресіння і Його божественність.

Це Його Церква, відновлена через пророка Джозефа Сміта. Про це я свідчу і висловлюю свою любов кожному з вас, у священне ім’я Ісуса Христа, амінь.