2010–2019
Пророк Бога
Квітень 2018


Пророк Бога

Пророк не стоїть між вами і Спасителем. Натомість він стоїть поряд з вами і вказує вам шлях до Спасителя.

Я також вітаю старійшину Герріта Гонга і старійшину Уліссеса Соареса в неперевершеному братерстві Кворуму дванадцятьох.

Коли ми підтримали Президента Рассела М. Нельсона як Господнього пророка і як Президента Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, ми були частиною урочистого зібрання---урочистого, адже події минулої години очікувалися на небесах задовго до початку світу. Господь Ісус Христос, Який направляє Свою роботу, представив нам, Своєму завітному народу, сьогодні через президента Айрінга Свого пророка, Свого помазаного провідника, дозволяючи нам публічно виявити наше бажання підтримати його і слідувати його пораді.

Тим мільйонам членів Церкви, які не з нами в Конференц-центрі, я хочу сказати: знайте, що Дух Господа в цій будівлі під час підтримки Президента Нельсона був точно таким, яким ви Його очікували---сповнений духовної сили. Але наше скероване небесами зібрання відбувається не лише в Конференц-центрі, а й по всьому світу---в причасних залах в Азії, Африці і Північній Америці; в домах Центральної та Південної Америки і Європи; у критих двориках островів у Тихому океані і у морі. Це зібрання відбувається в тій частині світу, де б ви не були, навіть якщо ваше з’єднання відбувається лише через аудіо вашого смартфону. Наші підняті руки не були пораховані нашими єпископами, але їх дійсно помітили на небесах, адже наш завіт---з Богом, а наші діла записані в книзі життя.

Господь вибирає Свого пророка

Сам Господь обирає пророка. Немає агітації, дебатів, штучної поведінки для отримання посади, чвар, недовіри, збентеження чи сум’яття. Я також підтверджую, що сила небес була з нами у верхній кімнаті храму, коли ми з молитвою оточили Президента Нельсона і відчули беззаперечне схвалення Господа на ньому.

Президента Нельсона було обрано служити Божим пророком дуже давно. Господні слова Єремії також стосуються Президента Нельсона: “Ще поки тебе вформував в утробі матерній, Я пізнав був тебе, і ще поки ти вийшов із нутра, тебе посвятив, дав тебе за пророка народам!”1 Лише три року тому старійшина Нельсон, у віці 90 років, був четвертим за старшинством, а два з трьох старших апостолів були молодшими від нього за віком. Господь, Який контролює життя і смерть, обирає Свого пророка. У віці 93 роки Президент Нельсон має чудове здоров’я. Ми сподіваємося, що він пробуде з нами ще одне чи два десятиліття, але зараз ми намагаємося переконати його залишатися подалі від гірськолижних схилів.

Хоча ми й підтримуємо Господнього помазаника, нехай буде ясно, що ми поклоняємося лише Богу, нашому Небесному Батьку, і Його божественному Сину. Саме через діяння, милість і благодать нашого Спасителя, Ісуса Христа, ми одного дня зможемо увійти в Їхню присутність знову2.

Чому ми йдемо за пророком

Але Ісус також навчав важливій істині про слуг, яких Він посилає нам. “Хто вас приймає,---сказав Він,---приймає Мене, хто ж приймає Мене,---приймає Того, Хто послав Мене”3.

Найважливішою роллю Господнього пророка є навчати нас про Спасителя та вести нас до Нього.

Існує багато логічних причин, щоб слідувати за Президентом Расселом М. Нельсоном. Навіть люди не нашого віросповідання назвали б його надзвичайно розумним. Він став лікарем у віці 22 років, шанованим кардіохірургом і відомим піонером в розвитку операції на відкритому серці.

Більшість людей звернула б увагу на його мудрість і розсуд: дев’ять десятиліть вивчення життя і смерті, його безкорисливе життя, любов до Божих дітей і навчання їх в кожній частині планети та досвід дорослішання 10 дітей, 57 онуків і 118 правнуків (ця остання цифра часто змінюється; правнук народився лише минулої середи).

Зображення
Президент Рассел М. Нельсон з новонародженим правнуком

Ті, хто добре його знають, говорять про те, як Президент Нельсон стикався з труднощами життя з вірою і сміливістю. Коли рак забрав життя його 37-річної доньки Емілі, залишивши люблячого чоловіка і п’ять маленьких дітей, я чув, як він сказав: “Я був її батьком, лікарем і апостолом Господа Ісуса Христа, але мав схилити свою голову і визнати: “Не Моя, а Твоя нехай станеться воля”4.

Вартовий на башті

Хоча ми й захоплюємося усіма цими благородними якостями, чому ми слідуємо за Президентом Нельсоном? Чому ми йдемо за пророком? Тому що Господь Ісус Христос покликав його і призначив його Своїм вартовим на башті.

Зображення
Каркассонн, Франція

Каркассонн---це дивовижне, огороджене стіною місто у Франції, яке стоїть з середньовіччя. Високі башти піднімаються вгору із захищених стін, зведених для сторожів, які стояли на тих баштах вдень і вночі, уважно видивляючись ворога з відстані. Коли сторож бачив ворога, що наближався, його голос застереження захищав людей Каркассонну від грізної небезпеки, яку вони не могли бачити.

Пророк---це сторож на башті, який захищає нас від духовних небезпек, які ми можемо не бачити.

Господь сказав Єзекіїлю: “Я дав тебе вартовим для Ізраїлевого дому, і ти почуєш з уст Моїх слово, й остережеш їх від Мене”5.

Ми часто говоримо про нашу потребу слідувати за пророком, але подумайте про цей важкий тягар, який Господь покладає на Свого пророка: “Коли … ти не говорив би, щоб остерегти безбожного … то він, …, помре за свій гріх, а його кров Я вимагатиму з твоєї руки”6.

Велике особисте свідчення

Ми приймаємо Президента Нельсона так само, як прийняли б Петра чи Мойсея, якби жили в їхні дні. Бог сказав Мойсею: “Я буду з устами твоїми, і буду навчати тебе, що ти маєш говорити”7. Ми слухаємо Господнього пророка з вірою в те, що його слова---“з [Господніх] власних уст”8.

Чи це сліпа віра? Ні, це не так. У кожного з нас є духовне свідчення істинності відновлення євангелії Ісуса Христа. За нашою власною волею й вибором ми підняли наші руки цим ранком, заявляючи про наше бажання підтримувати Господнього пророка нашою “довірою, вірою та молитв[ами]”9 і слідувати за його порадою. Ми, як святі останніх днів, маємо привілей отримати особисте свідчення того, що покликання Президента Нельсона---від Бога. Хоча моя дружина Кеті особисто знає Президента Нельсона вже майже три десятиліття і не має жодного сумніву стосовно його божественних шатів, до того, як його було рукопокладено, вона почала читати всі його виступи з генеральних конференцій за останні 34 роки, молячись про навіть глибше запевнення його пророчої ролі. Я обіцяю вам, що це величніше свідчення з’явиться у вас, якщо ви смиренно і гідно прагнете його.

Чому ми так прагнемо слідувати за голосом нашого пророка? Для тих, хто старанно прагне вічного життя, голос пророка надає духовну безпеку в дуже бурхливі часи.

Ми живемо на планеті, сповненій мільйонами голосів. Інтернет, наші смартфони, наші роздуті коробки розваг---це все вимагає нашої уваги і намагається вплинути на нас, сподіваючись, що ми купимо їхні продукти і приймемо їхні стандарти.

Начебто нескінченний потік інформації і точок зору нагадує нам про застереження з Писань: вони “хитаються”10, їх “жене … вітер”11, їх долає “лукавство” людей “хитрого блуду”12.

Скріплення своїх душ з Господом Ісусом Христом вимагає слухання тих, кого Він посилає. Слідування за пророком у неспокійному світі---це наче бути закутаним в заспокійливу, теплу ковдру в морозний день.

Ми живемо у світі обґрунтувань, дебатів, аргументів, логіки і пояснень. Запитання “Чому?” є позитивним в багатьох аспектах нашого життя, що дозволяє силі нашого інтелекту скеровувати безліч виборів і рішень, з якими ми стикаємося кожного дня.

Але Господній голос часто приходить без пояснення13. Задовго до того, як вчені вивчали вплив невірності на довірливих подружжів і дітей, Господь заявив: “Не чини перелюбу!”14 На додаток до того, щоб просто покладатися на інтелект, ми цінуємо дар Святого Духа.

Не дивуйтеся

Зображення
Ной проповідує

Голос пророка, коли промовляє з добротою, часто буде голосом, що закликає нас змінитися, покаятися і повернутися до Господа. Коли потрібне виправлення, давайте не будемо зволікати. І давайте не лякатися, коли голос застереження пророка протирічить популярним точкам зору сьогодення. Роздратовані невіруючі завжди кидають вогняні кулі висміювання, як тільки пророк починає говорити. Коли ви смиренно слідуєте за порадою Господнього пророка, я обіцяю вам додаткове благословення безпеки і миру.

Зображення
Самуїл Ламанієць пророкує

Не дивуйтеся, якщо інколи ваші особисті погляди спочатку не знаходяться в гармонії з вченнями Господнього пророка. Це моменти навчання, покірності, коли ми стаємо на коліна в молитві. Ми йдемо вперед з вірою, довіряючи Богу, знаючи, що з часом ми отримаємо більше духовної ясності від нашого Небесного Батька. Один пророк описав незрівнянний дар Спасителя, як те, що “волю Сина буде поглинуто волею Батька”15. Підкорення нашої волі Божій волі---це, насправді, не підкорення взагалі, а початок славетної перемоги.

Дехто буде намагатися надмірно аналізувати слова пророка, не в змозі розрізнити його пророчий голос і його особисту точку зору.

У 1982 році, за два роки до покликання генеральним авторитетом, брат Рассел М. Нельсон сказав: “Я ніколи себе не запитую: “Коли пророк говорить як пророк, а коли---ні?” Мене більше цікавить: “Як я можу бути більше схожим на нього?” А потім Він додав: “Моя [філософія---це] перестати ставити знаки запитання після висловлювань пророка, а натомість почати ставити знаки оклику”16. Це те, як смиренний і духовний чоловік вирішив організувати своє життя. Зараз, 36 років потому, він---Господній пророк.

Збільшуйте свою віру в Спасителя

У своєму особистому житті я помітив, що коли з молитвою вивчаю слова пророка Бога і уважно, з терпеливістю, духовно поєдную мою волю з його натхненними вченнями, моя віра в Ісуса Христа завжди збільшується17. Якщо ми вибираємо відкласти його пораду в сторону і визначити, що нам видніше, наша віра страждає, а наша вічна перспектива захмарюється. Я обіцяю вам, що якщо ви залишитеся вірними в слідуванні за пророком, ваша віра в Спасителя зросте.

Спаситель сказав: “Всі пророки … свідчили про Мене”18.

Пророк не стоїть між вами і Спасителем. Натомість він стоїть поряд з вами і вказує вам шлях до Спасителя. Найвеличніший обов’язок і найдорогоцінніший дар пророка нам---це його певне свідчення, його певне знання, що Ісус є Христом. Як Петро давнини, наш пророк заявляє: “[Він]---Христос, Син Бога Живого!”19

Одного дня, озираючись на наше смертне життя, ми радітимемо через те, що жили на землі в той час, коли там був пророк. Я молюсь, щоб в той день ми могли сказати:

Ми слухали його.

Ми вірили йому.

Ми вивчали його слова з терпеливістю і вірою.

Ми молилися за нього.

Ми підтримували його.

Ми були достатньо смиренними, щоб слідувати за ним.

Ми любили його.

Я урочисто свідчу вам про те, що Ісус є Христом, нашим Спасителем і Викупителем, і що Президент Рассел М. Нельсон є Його помазаним пророком на землі. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Єремія 1:5.

  2. Див. 2 Нефій 2:8.

  3. Maтвій 10:40.

  4. Особистий спогад; див. також Spencer J. Condie, Russell M. Nelson: Father, Surgeon, Apostle (2003), 235.

  5. Єзекіїль 33:7.

  6. Єзекіїль 33:8.

  7. Вихід 4:12.

  8. Учення і Завіти 21:5.

  9. Учення і Завіти 107:22.

  10. Ефесянам 4:14.

  11. Якова 1:6.

  12. Ефесянам 4:14.

  13. Президент Даллін Х. Оукс одного разу сказав:

    “В 1988 році на співбесіді … я пояснив своє відношення стосовно знаходження смертних причин для божественного одкровення:

    “Якщо ви читаєте Писання, тримаючи в розумі це питання: “Чому Господь дав цю заповідь або чому Він наказав це”, ви побачите, що менше ніж для однієї зі ста заповідей були дані будь-які пояснення. Зазвичай Господь не дає пояснень. Ми [смертні] можемо пояснювати одкровення. Ми можемо давати пояснення заповідям. Коли ми робимо це, то залишаємося на самоті. Деякі люди пояснюють причини [одкровення] … , але вони дуже помиляються. У цьому є урок. … Давно вже я вирішив, що матиму віру в заповідь і не матиму віри у пояснення причин, які були дані стосовно неї. …

    Цілий ряд причин здався мені зайвим ризиком. … Давайте не будемо робити помилок, які робили в минулому, … намагаючись пояснити одкровення. Виявляється, що причини здебільшого походять від людей. Одкровення---це те, що ми підтримуємо як волю Господа, і саме в цьому є безпека” (Life’s Lessons Learned [2011], 68--69).

  14. Вихід 20:14.

  15. Moсія 15:7.

  16. Рассел М. Нельсон, in Lane Johnson, “Russell M. Nelson: A Study in Obedience”, Tambuli, Jan. 1983.

  17. Президент Генрі Б. Айрінг сказав: “Ще однією помилкою є впевненість в тому, що вибір прийняти чи не прийняти пораду пророків---це лише рішення прийняти хорошу пораду і отримати від цього користь або залишитися там, де ми є. Але вибір не прийняти пораду пророка змінює саму основу, на якій ми стоїмо. Вона стає більш небезпечною. Неприйняття поради пророка зменшує нашу здатність прийняти натхненну пораду в майбутньому. Найкращий час для того, щоб прийняти рішення допомогти Ною побудувати ковчег, був у перший раз, коли той попросив. Кожного разу, коли він просив після того, кожне неприйняття зменшувало чутливість до Духа. І тому з кожним разом його прохання здавалось би більш нерозумним, поки б не почався дощ. А тоді вже було надто запізно” (“Finding Safety in Counsel”, Ensign, May 1997, 25).

  18. 3 Нефій 20:24.

  19. Матвій 16:16; див. також Іван 6:69.