2010–2019
Усе об’єднати в Христі
Жовтень 2018 р.


Усе об’єднати в Христі

Сила євангелії Спасителя змінювати і благословляти нас приходить від розпізнавання і застосування взаємопов’язаності її вчень, принципів та практик.

Мотузка---це добре знайоме нам усім базове знаряддя. Мотузки виготовляють із пасм пряжі, рослин, дроту чи інших матеріалів, окремо скручених або сплетених. Цікаво, що досить звичайні матеріали можна переплести, і вони стануть надзвичайно міцними. Таким чином ефективне поєднання і скріплення звичайних матеріалів може створити дивовижне знаряддя.

Зображення
Пасма, переплетені в мотузку

Як мотузка отримує силу від багатьох переплетених пасм, так само євангелія Ісуса Христа надає найкраще бачення істини і пропонує найбільші благословення, якщо ми прислухаємося до настанови Павла “щоб усе об’єднати в Христі, що на небі, і що на землі”1. Важливо те, що це життєво-необхідне збирання істини зосереджується і фокусується на Господі Ісусі Христі, оскільки Він---це “дорога, і правда, і життя”2.

Я молюся, щоб Святий Дух просвітив кожного з нас, коли ми будемо розглядати, як принцип об’єднання усього в Христі стосується на практиці нашого щоденного пізнання Його відновленої євангелії і життя за нею.

Пора одкровень

Ми живемо у дивовижну пору одкровень, пору відновленої Церкви Ісуса Христа. Оголошені сьогодні історичні зміни мають лише одну всеохоплюючу мету---зміцнити віру в Небесного Батька і Його план та в Його Сина, Ісуса Христа, і Його Спокуту. Розклад недільних зборів було не просто скорочено. Навпаки, у нас, як окремих людей і сімей, зараз є більше можливостей і відповідальності використовувати свій час для посилення сприйняття Суботи як приємності вдома і в Церкві.

Минулого квітня організаційна структура кворумів священства не просто змінилася. Натомість, наголос і сила були зосереджені на вищому і святішому способі служити нашим братам і сестрам.

Так само, як сплетені пасма мотузки створюють міцне і надійне знаряддя, всі ці взаємопов’язані дії є складовою поєднаних зусиль, щоб краще узгодити фокус, ресурси і роботу відновленої Церкви Спасителя з її фундаментальною місією: допомагати Богу у виконанні Його роботи---здійснювати спасіння і піднесення Його дітей. Будь ласка, не зосереджуйтеся лише на тому, як будуть втілюватися оголошені зміни. Нам не слід дозволяти процедурним деталям затуманювати найважливіші духовні причини, через які ці зміни зараз відбуваються.

Ми бажаємо, щоб віра в план Батька і викупну місію Спасителя могла зрости на землі і щоб вічні завіти Бога могли бути укладені3. Наші єдині цілі---це сприяти неперервному процесу навернення до Господа, більш повно любити наших братів і сестер і краще їм служити.

Розділення на частини й відділення

Іноді як члени Церкви ми розділяємо на частини, відділяємо і застосовуємо євангелію в нашому житті, створюючи довгі контрольні списки окремих тем для вивчення і завдань для виконання. Але такий підхід потенційно може обмежувати наше розуміння і наше бачення. Нам слід бути обережними, оскільки фарисейське зосередження на контрольних списках може відволікати нас від наближення до Господа.

Мету й очищення, щастя і радість та постійне навернення й захист, які приходять через “віддання своїх сердець Богові”4 та “[отримання] образ[у] Його у виразі [нашого] обличчя”5 неможливо отримати просто виконуючи усі духовні справи, які нам слід робити, і відмічаючи їх виконання. Натомість, сила євангелії Спасителя змінювати і благословляти нас приходить від розпізнавання і застосування взаємопов’язаності її вчень, принципів та практик. Лише коли ми усе об’єднуємо в Христі з твердою зосередженістю на Ньому, лише тоді синергія євангельських істин може дати нам змогу стати тими, ким Бог хоче, щоб ми стали6, і сміливо витерпіти до кінця7.

Пізнання і поєднання євангельських істин

Євангелія Ісуса Христа є дивовижним гобеленом істин “улад [скомпонованих]”8 і переплетених разом. Коли ми пізнаємо і поєднуємо відкриті євангельські істини, ми благословляємося отриманням цінної перспективи і зростанням духовного потенціалу завдяки очам, які можуть бачити вплив Господа на наше життя, і вухам, які можуть чути Його голос9. І принцип об’єднання усього в одне---навіть у Ньому— може допомогти нам замінити звичайні контрольні списки поєднаним, інтегрованим і довершеним цілим. Дозвольте мені навести і доктринальний і церковний приклад того, що я маю на увазі.

Приклад 1. Четверте уложення віри є однією з найкращих ілюстрацій об’єднання усього в Христі: “Ми віримо, що основними принципами і обрядами євангелії є: перше—віра в Господа Ісуса Христа; друге—покаяння; третє—хрищення зануренням для відпущення гріхів; четверте—рукопокладання для надання дару Святого Духа”10.

Зображення
Віра в Господа Ісуса Христа

Істинна віра зосереджена в і на Господі Ісусі Христі---ми віримо в Нього, як у божественного та Єдинонародженого Сина Батька, і покладаємо віру на Нього та на здійснену Ним спокутну місію. “Бо Він задовольнив закон повною мірою, і Він предʼявляє права на всіх тих, хто має віру в Нього; і ті, хто має віру в Нього, припадуть до всього доброго; отже, Він захищає справу дітей людських; і Він перебуває вічно на небесах”11. Застосовувати віру в Христа---це довіряти Йому і бути впевненими в Ньому, як у Нашому Спасителі, і в Його імені і в Його обіцяннях.

Зображення
Покаяння

Перший і природний наслідок віри в Спасителя---це покаяння і відвертання від зла. Коли ми виявляємо віру в Господа і покладаємося на Нього, ми природно звертаємося, приходимо до Нього і залежимо від Нього. Таким чином покаяння---це віра у Викупителя і покладання на Нього в тому, що ми не можемо зробити для себе самі. Кожен з нас має “[покладатися] повністю на заслуги Того, Хто владний спасати”12, оскільки лише “через діяння, і милість, і благодать Святого Месії”13 ми можемо стати новими створіннями у Христі 14 і, зрештою, повернутися і жити у присутності Бога.

Зображення
Хрищення

Обряд хрищення через занурення для відпущення гріхів вимагає, щоб ми довіряли Йому, покладалися на Нього і йшли за Ним. Нефій проголосив: “Я знаю, якщо ви будете слідувати за Сином з щирими намірами в серці, не чинячи лицемірства й обману перед Богом, але із справжнім бажанням, каючись у своїх гріхах, засвідчуючи перед Батьком, що ви бажаєте взяти на себе імʼя Христа, хрищенням—так, слідуючи за вашим Господом і вашим Спасителем у воду, згідно з Його словом, знайте, тоді ви отримаєте Святого Духа; так, тоді прийде хрищення вогнем і Святим Духом”15.

Зображення
Конфірмація

Обряд покладання рук для надання дару Святого Духа вимагає, щоб ми довіряли Йому, покладалися на Нього, йшли за Ним і просувалися вперед у Ньому і з допомогою Його Святого Духа. Як сказав Нефій: “І ось, … я знаю через це, якщо людина не витерпить до кінця, наслідуючи приклад Сина Бога живого, то вона не може бути спасенною”16.

Зображення
Усе об’єднати

Четверте уложення віри не просто визначає фундаментальні принципи й обряди відновленої євангелії. Натомість, це натхненне твердження про вірування усе об’єднує в Христі: довіру Йому і до Нього, покладання на Нього, наслідування Його і просування вперед з Ним—і навіть в Ньому.

Приклад 2. Тепер я хочу описати, як усі програми та ініціативи Церкви об’єднуються у Христі. Можна навести багато додаткових прикладів. Я скористаюся лише вибраними кількома.

Зображення
Будуйте і зміцнюйте Сіон

У 1978 році Президент Спенсер В. Кімбол дав настанову членам Церкви зміцнювати силу Сіону по всьому світу. Він порадив святим залишатися в їхніх рідних країнах і засновувати міцні коли, збираючи сім’ю Бога і навчаючи її шляхам Господа. Далі він сказав, що буде побудовано більше храмів і пообіцяв благословення святим, де б вони у світі не жили17.

Зображення
Тригодинний блок
Зображення
Сім’я: Проголошення світові

Коли кількість колів зросла, посилилася потреба в тому, щоб домівки людей “стали [місцями], де членам сімей [подобалось] би знаходитись, де вони [могли б] збагатити свої життя і знайти взаємну любов, підтримку, відчуття, що їх цінують, і заохочення”18. Як наслідок, у 1980 році недільні збори були поєднані у тригодинний блок, щоб “поновити наголос на особистій та сімейній відповідальності вивчати євангелію, жити за нею і навчати їй”19. Цей наголос на сім’ї і домівці було знову підтверджено у документі “Сім’я: Проголошення світові”, представленому Президентом Гордоном Б. Хінклі у 1995 році20.

Зображення
Будівництво храмів

У квітні 1998 року Президент Хінклі оголосив про будівництво набагато більшої кількості малих храмів, наближаючи цим священні обряди дому Господа до окремих осіб і сімей святих останніх днів по всьому світу21. І ці покращені можливості для духовного зростання і розвитку доповнювалися пов’язаним зростанням у мирському самозабезпеченні через започаткування Постійного фонду освіти у 2001 році22.

Зображення
Піклуватися про бідних і нужденних

Під час свого служіння Президент Томас С. Монсон неодноразово заохочував святих іти “на порятунок” і робив наголос на піклуванні про бідних і нужденних, як на одному з божественно встановлених обов’язків Церкви. Як продовження наголосу на мирській підготовці у 2012 році була впроваджена ініціатива---Служба самозабезпечення.

Зображення
Робити Суботній день приємністю

Протягом кількох останніх років було зроблено і посилено наголос на тому, щоб зробити Суботній день приємністю в домівці і в церкві23, таким чином готуючи нас до змін в розкладі недільних зборів, про які було оголошено сьогодні на цій сесії генеральної конференції.

Зображення
Кворуми Мелхиседекового священства узгоджено з допоміжними організаціями

І шість місяців тому кворуми Мелхиседекового священства були зміцнені й ефективніше узгоджені з допоміжними організаціями заради досягнення вищого і святішого підходу до служіння.

Зображення
Одна поєднана робота

Я вірю, що послідовність і розклад цих дій протягом багатьох десятиліть може допомогти нам побачити одну поєднану і всеосяжну роботу, а не лише серію незалежних і розрізнених започаткувань. “Через одкровення Бог відкрив, як саме завдяки обрядам, навчанню, програмам та заходам, що зосереджені на домівці та підтримуються Церквою, має відбуватися духовний розвиток окремих людей і сімей. Церковні організації і програми існують не заради самих себе, а для того, щоб благословляти окремих людей і сім’ї”24.

Я молюся, щоб ми побачили в роботі Господа одну велику всесвітню роботу, яка стає все більше зосередженою на домівці і підтримується Церквою. Я знаю і свідчу, що Господь відкриває і “відкриє ще багато великого і важливого стосовно Царства Божого”25.

Обіцяння і свідчення

Я почав своє послання наголосивши на силі, яка створюється, коли окремі пасма різних матеріалів скручують чи сплітають разом. Я обіцяю, що так само більша перспектива, краще відчуття мети і сила будуть явлені у нашому навчанні і житті за відновленою євангелією Ісуса Христа, якщо ми будемо намагатися усе об’єднати в Христі---саме у Ньому.

Усі можливості і благословення, які мають вічні наслідки, починаються з Господа Ісуса Христа і завдяки Ньому є можливими, тривалими і мають мету. Як свідчив Алма: “Немає іншого шляху або засобу, якими людина могла б спастися, як тільки в Христі і через Нього. Знай, Він є життя і світло для світу”26.

Я радісно проголошую своє свідчення про божественність і живу реальність Вічного Батька і Його Улюбленого Сина, Ісуса Христа. У нашому Спасителі ми знаходимо радість. І в Ньому ми знаходимо запевнення, що матимемо “мир у цьому світі і вічне життя у тому світі, що прийде”27. Я про це свідчу у священне ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.