2010–2019
Батько
Жовтень 2018 р.


Батько

Кожен з нас має потенціал стати схожим на Батька. Для цього нам слід поклонятися Батькові в ім’я Сина.

Протягом усього свого життя моя дружина Мелінда всім своїм серцем намагалася бути відданим учнем Ісуса Христа. Однак, починаючи з юності, вона відчувала себе негідною любові і благословень Небесного Батька через те, що неправильно розуміла Його сутність. На щастя, Мелінда продовжувала виконувати заповіді, незважаючи на смуток, який відчувала. Кілька років тому з нею трапилася низка випадків, які допомогли їй краще зрозуміти сутність Бога, зокрема, Його любов до Своїх дітей і Його вдячність за наші навіть недосконалі зусилля виконувати Його роботу.

Вона пояснює, як це вплинуло на неї: “Зараз я відчуваю впевненість, що план Батька діє; що Батько робив особисті вкладення для нашого успіху і що Він дає нам уроки й досвід, потрібні для повернення в Його присутність. Я вже дивлюся на себе і на інших майже так, як дивиться на нас Бог. Я в змозі виховувати дітей, навчати і служити з більшою любов’ю і меншим страхом. Я відчуваю скоріше спокій і впевненість, аніж тривожність і небезпеку. Замість почуття осудження, я відчуваю підтримку. Моя віра більш певна. Я частіше і глибше відчуваю любов мого Батька”1.

Для того, щоб виявляти віру, достатню для здобуття піднесення, необхідно мати “правильне уявлення про характер, досконалість і якості [Небесного Батька]”2. Правильне розуміння характеру Небесного Батька може змінити те, як ми сприймаємо себе та інших. Воно допомагає нам розуміти надзвичайну любов Бога до Його дітей і Його велике бажання допомогти нам стати схожими на Нього. Невірне сприйняття Його сутності може залишити нас з відчуттям, що нам ніколи не буде під силу повернутися в Його присутність.

Моя мета сьогодні---навчати ключових доктринальних істин щодо Батька. Це дозволить кожному з нас, а особливо тим, хто сумнівається, чи Бог любить їх, краще зрозуміти Його справжній характер та виявляти більшу віру в Нього, Його Сина і Його план для нас.

Доземне життя

У доземному світі ми народилися як духовні істоти у Небесних Батьків і жили з Ними як сім’я3. Вони знали нас, навчали нас і любили нас4. Ми дуже хотіли стати схожими на нашого Небесного Батька. Однак ми усвідомлювали, що для цього нам потрібно буде:

  1. Отримати прославлені, безсмертні, фізичні тіла;5

  2. Укласти шлюб і створити сім’ю через запечатування силою священства;6 і

  3. Здобути все знання, силу і божественні якості7.

Тому Батько створив план, завдяки якому, за певних обставин8, ми в змозі отримати фізичні тіла, які стануть безсмертними і прославленими у Воскресінні; укласти шлюб і створити сім’ї в земному житті або, для вірних, у кого не було такої можливості, після земного життя9; зростати в досконалості; і, зрештою, повернутися до наших Небесних Батьків і жити з Ними та нашими сім’ями у стані піднесення і вічного щастя10.

У Писаннях це називається планом спасіння11. Ми були настільки вдячні за цей план, що коли нам його було представлено, ми вигукували від радості12. Кожен з нас прийняв умови плану, зокрема, події і випробування смертного життя, які допоможуть нам розвинути божественні якості13.

Смертне життя

У смертному житті Небесний Батько створює для нас умови, потрібні для нашого розвитку згідно з Його планом. Батько дав життя Ісусу Христу у плоті14 і надав Йому божественну допомогу для здійснення Його земної місії. Подібним чином Небесний Батько допомагатиме кожному з нас, якщо ми будемо намагатися виконувати Його заповіді15. Батько дає нам свободу волі16. Наше життя---в Його руках, і наші “дні відомі” і “не буд[уть] скороче[ні]”17. І Він запевняє, що, зрештою, все спрацює на благо тим, хто любить Його18.

Саме Небесний Батько дає нам щоденний хліб19, який означає як їжу, яку ми споживаємо, так і силу, потрібну, щоб дотримуватися Його заповідей20. Батько дає нам добрі дари21. Він чує наші молитви і відповідає на них22. Небесний Батько визволяє нас від зла, коли ми Йому дозволяємо23. Він плаче, коли ми страждаємо24. Зрештою, всі наші благословення йдуть від Батька25.

Небесний Батько скеровує нас і дає нам потрібний досвід на основі нашої сили, слабкостей і прийнятих рішень, щоб ми могли принести добрий плід26. Батько карає нас, коли необхідно, тому що Він любить нас27. Він є “Людиною Поради”28 і дасть нам пораду, якщо ми попросимо29.

Саме Небесний Батько посилає в наше життя як вплив, так і дар Святого Духа30. Завдяки дару Святого Духа, слава (або розум, світло, і сила) Батька може жити в нас31. Якщо ми будемо зростати у світлі та істині, доки наше око не стане єдиноспрямованим до Божої слави, Небесний Батько пошле Святого Духа обіцяння, щоб запечатати нас до вічного життя й відкрити нам Своє обличчя---чи то в цьому житті, чи в прийдешньому32.

Післяземне життя

У післяземному духовному світі Небесний Батько продовжує проливати Святого Духа й посилати місіонерів до тих, хто потребує євангелії. Він відповідає на молитви і допомагає тим, кого це стосується, отримати спасительні обряди, виконані за померлих33.

Батько воскресив Ісуса Христа і дав Йому владу принести Воскресіння34, завдяки чому ми отримуємо безсмертні тіла. Викуплення і Воскресіння Спасителя приводять нас назад у присутність Батька, де нас буде суджено Ісусом Христом35.

Ті, хто покладається на “діяння, милість і благодать Святого Месії”36, отримають прославлені тіла, як у Батька37, і житимуть з Ним “у стані нескінченного щастя”38. І там Батько кожну сльозу зітре з наших очей39 і допомагатиме нам у подальшій подорожі, щоб стати схожими на Нього.

Як бачите, Небесний Батько завжди поруч з нами40.

Характер Батька

Щоб стати схожими на Батька, нам слід розвинути притаманні Йому риси характеру. До досконалих рис і якостей Небесного Батька належать такі:

  • Батько є “Нескінченним і Вічним”41.

  • Він досконало справедливий, милостивий, добрий, довготерпеливий і бажає нам лише найкращого42.

  • Небесний Батько є любов43.

  • Він дотримується Своїх завітів44.

  • Він не змінюється45.

  • Він не може казати неправду46.

  • Батько не дивиться на обличчя47.

  • Він знає все---минуле, теперішнє і майбутнє---від початку48.

  • Небесний Батько більш розумний49, ніж усі ми50.

  • Батько має всю силу51 і робить усе, що бере до серця зробити52.

Брати і сестри, ми можемо довіряти Батькові і покладатися на Нього. Завдяки тому, що Небесний Батько має вічне бачення, Він може бачити те, чого не бачимо ми. Його радість, робота і слава---здійснювати наше безсмертя і піднесення53. Усе, що Він робить---для нашого блага. Він “бажає [нашого] вічного щастя навіть більше, ніж бажаємо [ми]”54. І Він “не вимагатиме від [нас] переживати складні моменти більше, ніж це абсолютно потрібно задля [нашого] блага або блага тих, кого [ми] любимо”55. Тобто Він зосереджується на тому, щоб допомагати нам вдосконалюватися, а не на тому, щоб нас судити і засуджувати56.

Ставати такими, як наш Батько

Як духовні сини і дочки Бога, кожен з нас має потенціал стати схожим на Батька. Для цього нам слід поклонятися Батькові в ім’я Сина57. Ми робимо це, намагаючись бути слухняними волі Батька, як робив Спаситель58, і завдяки постійному покаянню59. У процесі цього ми отримуємо “благодать за благодаттю”, доки не отримаємо повноту Батька60 і нас не буде наділено “його характером, досконалістю та якостями”61.

Зважаючи на відстань, яка відділяє нас, смертних, від того, ким став Небесний Батько, не дивно, що дехто може відчувати недосяжність стати схожим на Батька. Однак у Писаннях ясно говориться: якщо ми з вірою пристанемо до Христа, покаємося і будемо прагнути Божої милості завдяки слухняності, то, зрештою, ми станемо подібними до Батька. Я знаходжу велику втіху в тому факті, що люди, які намагаються бути слухняними, “отримуватимуть благодать за благодаттю” і зрештою “отримають від Його повноти”62. Іншими словами, нам не стати схожими на Батька самостійно63. Натомість це буде приходити завдяки дарам благодаті, деякі з яких будуть великими, але в більшості малими, які накладатимуться один на одний, доки ми не матимемо повноти. Але, брати і сестри, повнота прийде!

Я закликаю вас довіритися тому, що Небесний Батько знає, як піднести вас. Шукайте Його щоденної підтримки і допомоги, й просувайтеся вперед з вірою в Христа, навіть коли ви не можете відчувати Божу любов.

Багато чого ми не розуміємо стосовно процесу уподібнення Батькові64. Але я можу впевнено свідчити, що прагнення стати, як Батько, гідне кожної жертви65. Жертви, які ми приносимо в смертному житті, незалежно від того, наскільки вони великі, не можна порівняти з неймовірною радістю, щастям і любов’ю, які ми будемо відчувати в присутності Бога66. Якщо вам важко повірити, що це варто жертв, які вас попросили принести, Спаситель звертається до вас зі словами: “Ви ще не зрозуміли, які великі благословення Батько … приготував для вас; … ви не можете знести все тепер; проте, будьте в доброму гуморі, бо Я вестиму вас”67.

Я свідчу, що ваш Небесний Батько любить вас і хоче, аби ви жили з Ним знову. В ім’я Ісуса Христа, амінь.