2010–2019
Хочеш бути здоровим?
Жовтень 2018 р.


Хочеш бути здоровим?

Завдяки Спокуті Ісуса Христа, якщо ми вибираємо каятися та повністю розвернути наші серця до Спасителя, Він зцілить нас духовно.

Пройшло кілька місяців з початку місії нашого молодшого сина, і одного дня, коли він з напарником завершував своє навчання, наш син раптом відчув тупий біль у голові. Він почувався дуже дивно, спочатку він перестав відчувати свою ліву руку, а потім онімів і його язик. А лівий бік його обличчя почав сповзати. Йому було важко говорити. Він знав, що сталося щось погане. Чого він не знав, це те, що у нього стався обширний інсульт у трьох відділах його мозку. Коли його частково паралізувало, він почав боятися. Від того, наскільки швидко людина, вражена інсультом, отримає допомогу, у значній мірі залежатиме те, наскільки вона одужає. Його вірний напарник діяв рішуче. Зателефонувавши у службу порятунку за номером 911, він дав йому благословення. Дивовижно, але швидка була лише в п’яти хвилинах від них.

Після того, як нашого сина негайно відвезли у лікарню, медичний персонал швидко оцінив ситуацію і було вирішено призначити нашому сину препарат, який потенційно міг з часом усунути параліч, що виник внаслідок інсульту1. Однак, якщо у нашого сина був не інсульт, тоді застосування цього препарату могло призвести до небезпечних наслідків, таких, як крововилив у мозок. Наш син мав зробити вибір. Він вирішив дати згоду на лікування цим препаратом. Хоча до повного одужання необхідно було більше процедур і багато місяців, врешті-решт наш син повернувся і завершив свою місію після того, як наслідки інсульту переважно зникли.

Наш Небесний Батько всемогутній і всезнаючий. Він знає наші фізичні проблеми. Він знає про наш фізичний біль, який з’являється через хворобу, недугу, вік, нещасний випадок або вади при народженні. Він знає про емоційні страждання, які пов’язані з тривогою, самотністю, депресією або психічними захворюваннями. Він знає кожну людину, яка страждала від несправедливості або яка була скривджена. Він знає наші слабкості, схильності та спокуси, з якими ми боремося.

У цьому житті нас перевіряють, аби побачити, чи будемо ми вибирати добро, а не зло. Для тих, хто дотримується Його заповідей, вони житимуть з Ним “у стані нескінченного щастя”2. Аби допомогти нам у нашому просуванні, щоб стати подібними до Нього, Небесний Батько дав всю владу і все знання Його Сину, Ісусу Христу. Нема такої фізичної, емоційної або духовної хвороби, яку Христос не може вилікувати3.

У Писаннях записано багато чудесних подій, що сталися протягом земного служіння Спасителя і під час яких Ісус Христос використовував Свою божественну силу зцілювати тих, хто фізично страждав.

В євангелії від Івана розповідається історія про одного чоловіка, який 38 років страждав від виснажливої хвороби.

“Як Ісус його вгледів, що лежить, та, відаючи, що багато він часу слабує, говорить до нього: Хочеш бути здоровим?”

Безпомічний чоловік відповів, що біля нього нікого не було, щоб допомогти, коли він потребував допомоги найбільше.

“Говорить до нього Ісус: Уставай, візьми ложе своє та й ходи!

І зараз одужав оцей чоловік, і взяв ложе своє та й ходив”4.

Зауважте, будь ласка, дві протилежності---як довго цей чоловік самотньо страждав (38 років) і як швидко прийшло зцілення, коли до цього залучився Спаситель. Зцілення відбулося “зараз”.

В іншій історії жінка, яка страждала на кровотечу 12 років так, “що ніхто вздоровити не міг її, підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його, і хвилі тієї спинилася їй кровотеча! …

Ісус же промовив: Доторкнувсь хтось до Мене, бо Я відчув силу, що вийшла з Мене…

А жінка, побачивши, що вона не втаїлась, … упала перед Ним, і призналася перед усіма людьми, … як хвилі тієї одужала”5.

Протягом Свого служіння Христос навчав, що у Нього є влада над фізичним тілом. Ми не можемо контролювати, коли саме відбудеться зцілення Христом наших фізичних слабкостей. Зцілення відбувається відповідно до Його волі та мудрості. У Писаннях хтось страждав протягом десятиліть, а хтось все своє земне життя. Хвороби у смертному житті можуть очистити нас та поглибити нашу довіру до Бога. Якщо ми дозволяємо Христу бути частиною нашого життя, Він завжди зміцнить нас духовно, щоб у нас було більше сили нести нашу ношу.

Зрештою ми знаємо, що кожна фізична хвороба, недуга або недосконалість буде зцілена під час Воскресіння. Це дар всьому людству через Спокуту Ісуса Христа6.

Ісус Христос може зцілювати не тільки наше фізичне тіло. Він також може зцілити наші духи. Ми дізнаємося з Писань, як Христос допомагав тим, чиї духи були слабкими, і Він зцілив їх7. Коли ми розмірковуємо над цими прикладами, збільшується наша надія та віра у силу Спасителя благословляти наше життя. Ісус Христос може змінити наші серця, зцілити нас від наслідків несправедливості або образ, які ми пережили, та зміцнити нас, щоб ми могли перенести втрати та душевний біль, приносячи нам мир, аби допомогти нам витерпіти випробування у нашому житті, та зцілюючи нас емоційно.

Христос також може зцілити нас, коли ми згрішили. Ми грішимо, коли ми свідомо порушуємо один із законів Бога8. Коли ми грішимо, то наші душі стають нечистими. Ніщо нечисте не може жити у Божій присутності9. “Очиститися від гріха означає стати духовно зціленим”10.

Бог Батько знає, що ми будемо грішити, але Він підготував шлях для нашого викуплення. Старійшина Лінн Г. Роббінс навчав: “Покаяння не є запасним планом [Бога] в разі нашої невдачі. Покаяння є Його планом, згідно зі знанням того, що ми зазнаємо невдачі”11. Коли ми грішимо, у нас є можливість вибирати між добром і злом. Ми вибираємо добро, коли ми каємося після того, як згрішили. Завдяки Ісусу Христу та Його спокутній жертві , якщо ми покаємося, то можемо бути викуплені від наших гріхів та повернутися назад у присутність Бога Батька. Духовне зцілення не однобічне---для нього необхідні викупительна сила Спасителя та щире покаяння з боку грішника. Ті, хто вибирає не каятись, відкидають зцілення, яке пропонує Христос. Для них неначе викуплення і не відбулося12.

Коли я надавав поради іншим, хто прагнув покаяння, мене дивувало, що людям, які жили у гріху, було важко прийняти правильні рішення. Святий Дух покидав їх, і їм часто було важко зробити правильний вибір, який би наблизив їх до Бога. Вони боролися місяцями або навіть і роками, соромилися або боялися наслідків своїх гріхів. Часто вони відчували, що вони ніколи не зможуть змінитися або бути прощеними. Я часто чув, як вони розповідали про свій страх, що якщо їх близькі дізнаються про зроблене ними, то вони розлюблять чи залишать їх. Коли вони вірили своєму страхові, то приймали рішення просто мовчати і відкладати своє покаяння. Вони неправильно відчували, що краще не каятися зараз, щоб не завдавати подальшого болю тим, кого вони люблять. У їхньому розумінні краще страждати після цього життя, ніж проходити процес покаяння зараз. Брати й сестри, відкладати ваше покаяння---ніколи не було хорошою ідеєю. Супротивник часто використовує страх, не допускаючи, щоб ми негайно діяли згідно з нашою вірою в Ісуса Христа.

Коли близькі люди дізнаються правду про грішну поведінку, вони, хоча і можуть відчувати глибокий душевний біль, усе-таки часто хочуть допомогти грішнику, який щиро кається, змінитися і примиритися з Богом. Насправді, духовне зцілення прискорюється, коли грішник сповідується і знаходиться в оточенні тих, хто любить його та допомагає йому облишити свої гріхи. Будь ласка, пам’ятайте, що Ісус Христос має могутню силу також зцілювати невинних жертв гріха, які звертаються до Нього13.

Старійшина Бойд К. Пекер зауважив: “Наші духи ушкоджуються, коли ми робимо помилки і грішимо. Та на відміну від наших смертних тіл, коли процес покаяння завершено, шрамів не залишається через Спокуту Ісуса Христа. Господь сказав: “Ось, хто покаявся у своїх гріхах, того прощено, і Я, Господь, не пам’ятаю їх більше [Учення і Завіти 58:42]” 14.

Коли ми каємося “з щирими намірами в серці”, 15негайно великий план викуплення буде здійснений” у нашому житті16. Спаситель зцілить нас.

Місіонер-напарник та медичний персонал, які допомогли нашому ураженому інсультом сину під час його служіння на місії, діяли швидко. Наш син вирішив прийняти препарат, який усунув наслідки інсульту. Параліч, який виник внаслідок інсульту і міг тривати решту його смертного життя, було усунуто. Подібно до цього, чим швидше ми покаємося і зробимо Спокуту Ісуса Христа частиною нашого життя, тим швидше ми можемо бути зціленими від впливу гріха.

Президент Рассел М. Нельсон проголосив це запрошення: “Якщо ви зійшли зі шляху, дозвольте мені запросити…,будь ласка, поверніться. Якими б не були ваші тривоги, якими б не були ваші труднощі, для вас є місце у цій Господній Церкві. Ви, як і ті покоління, що народяться в майбутньому, матимете благословення завдяки вашим нинішнім зусиллям повернутися на шлях завітів”17.

Наше духовне зцілення вимагає, щоб ми підкорили себе умовам, які встановив наш Спаситель. Нам не слід зволікати! Нам слід починати діяти вже сьогодні! Дійте зараз, щоб ваш духовний параліч не утримав вас від вашого вічного прогресу. Якщо під час мого виступу ви відчули потребу попросити пробачення у когось, кого ви образили, я запрошую вас зробити це. Розкажіть їм, що ви зробили. Попросіть у них пробачення. Якщо ви вчинили гріх, який впливає на вашу храмову гідність, я запрошую вас зустрітися з вашим єпископом негайно. Не зволікайте.

Мої брати й сестри, Бог---люблячий Небесний Батько. Він дав всю владу і знання Його Улюбленому Сину, Ісусу Христу. Завдяки Йому все людство одного дня навіки буде зцілене від всіх фізичних недугів. Завдяки Спокуті Ісуса Христа, якщо ми вибираємо каятися та повністю розвернути наші серця до Спасителя, Він зцілить нас духовно. Це зцілення може розпочатися негайно. Вибір за нами. Чи хочемо ми бути здоровими?

Я свідчу, що Ісус Христос заплатив ціну, щоб ми могли бути зціленими. Але ми повинні зробити вибір прийняти цілющі ліки, які Він пропонує. Прийміть їх зараз. Не зволікайте. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Препарат називався tPA (тканинний активатор плазміногену).

  2. Мосія 2:41.

  3. Див. Maтвій 4:24. Христос ходив і зцілював всіх хворих людей, навіть тих, “хто терпів на різні хвороби і муки”, “біснуватих” і “сновид”.

  4. Див. Іван 5:5--9; курсив додано.

  5. Див. Лука 8:43-47; курсив додано.

  6. Див. Алма 40:23; Геламан 14:17.

  7. Див. Лука 5:20, 23--25; див. також Joseph Smith Translation, Luke 5:23 (in Luke 5:23, footnote a): “Does it require more power to forgive sins than to make the sick rise up and walk?”

  8. Див. 1 Івана 3:4.

  9. Див. 3 Нефій 27:19.

  10. The Gospel of Jesus Christ”, Preach My Gospel: A Guide to Missionary Service, rev. ed. (2018), lds.org/manual/missionary.

  11. Лінн Г. Роббінс, “До семидесяти раз по семи”, Ліягона, трав. 2018, с. 22.

  12. Див. Мосія 16:5.

  13. Я часто ставав свідком прискореного зцілення людей, коли члени сім’ї допомагали і підтримували того, хто порушив обітниці вірності і довіри, допомагаючи їм у їхньому житті повністю звернутися до Спасителя за Його зцілюючою силою. Якщо душа, яка щиро кається, насправді бажає змінитися, члени сім’ї, які допомагають у вивченні євангелії, щирій молитві та служінні, подібному до Христового, не лише допомагають грішнику змінитися, але також відкривають двері для більшого зцілення у своєму житті, що йде від Спасителя. Коли це доречно, невинні жертви можуть допомагати грішнику, шукаючи небесного проводу у тому, щоб вивчати разом, як служити та як залучити членів родини підтримувати та зміцнювати зміни у душі, яка кається, та користуватися викупною силою Ісуса Христа.

  14. Бойд К. Пекер, “План щастя”, Ліягона, трав. 2015, с. 28.

  15. 3 Нефій 18:32.

  16. Алма 34:31; курсив додано.

  17. Рассел М. Нельсон, “Разом уперед”, Ліягона, квіт. 2018, с. 7.