Vise videoer i møtehus

For å sikre at teknologi ikke forstyrrer Ånden i undervisningen, skulle du laste ned videoer på forhånd istedenfor å stole på en Internett-tilkobling i møtehuset.

Møtehus har begrenset båndbredde, som deles av en hel menighet med mulighet for flere brukere samtidig. Dette kan få en video til å stoppe opp midlertidig eller helt, noe som fører til en dårlig seeropplevelse.

Nedlasting av video

Avspilling av video

Nedlasting av video

Laste ned til en bærbar datamaskin

Ettersom de fleste bærbare datamaskiner allerede har stor nok skjerm til at klassen kan se, er dette den enkleste måten å få video inn i klasserommet på. For større klasser kan du vurdere å bruke eksterne PC-høyttalere for å forsterke lyden.

For å laste ned en video til datamaskinen, gjør du følgende:

1. På den bærbare datamaskinen klikker du på videokoblingen.
  2. Når videoen lastes inn, vil du se en Last ned-kobling. Klikk Last ned.
  3. Velg den filstørrelsen du vil laste ned. Større filer tar lengre tid å laste ned, men videokvaliteten er bedre. Hvis du planlegger å overføre videoer til en Android eller Apple smarttelefon, bør du unngå 1080p-alternativet (hvis tilgjengelig), siden dette formatet kanskje ikke er kompatibelt med smarttelefonen.
  4. Du vil kanskje få anledning til å endre navn på filen og velge hvor du vil lagre den. I så fall endrer du filnavnet til noe du vil huske, og lagrer den på et praktisk sted. Klikk deretter Lagre.

Hvis datamaskinen ikke gir deg mulighet til å velge hvor du vil lagre den, lastes filen vanligvis ned til din Nedlastinger-mappe. Du finner Nedlastinger-mappen i Windows 7 ved å klikke på Start-knappen og skrive Nedlastinger. I Windows XP klikker du på Start og går til Mine dokumenter for å finne din nedlastingsmappe. På en Mac klikker du Finder, og deretter klikker du brukernavnet ditt for å se Nedlastinger-mappen.

For å spille av videoen, dobbeltklikker du på filen. Datamaskinen vil laste inn en videospiller og begynne å spille av videoen.

Laste ned til et nettbrett eller en smarttelefon

Apple

Hvis du har en Apple iPad eller iPhone, kan du laste ned videoer til enheten og deretter vise dem i klassen – enten fra selve enheten eller ved å koble enheten til en TV via en adapter. Du har to alternativer for nedlasting av videoer: gjennom Gospel Library app, eller ved å overføre videoer fra datamaskinen til den mobile enheten via en USB-kabel.

Hvis du ikke har lastet ned Gospel Library app, må du først søke etter og installere appen fra enhetens App Store.

For å laste ned videoer gjennom Gospel Library, gjør du følgende:

1. Ettersom videofiler er store (20 til 30 MB hver), vil du ønske å laste ned disse videoene gjennom et wifi-nettverk istedenfor et mobilnettverk. For å slå på wifi, trykker du på Innstillinger, slår på wifi og kobler til et nettverk.
  2. Trykk på appens hjem-knapp for å gå til Gospel Library apps startside.
  3. Gå til Manage Library > Videos og deretter til den delen du ønsker å vise.
  4. Trykk på videoen du vil laste ned. Når videoen lastes ned, endres den grønne pilen til en rød sirkel.

Merk: For å spille av videofiler du har lastet ned, må du spille av videoer fra Videoer-delen av biblioteket, ifølge trinnene nedenfor.

1. Trykk på appens hjem-knapp for å gå tilbake til startsiden for Gospel Library.
  2. Gå til Videoer og deretter til delen som inneholder videoen du ønsker å vise.
  3. Trykk på videoen du vil spille av.

For å overføre videoer du har lastet ned på datamaskinen, til din iPad eller iPhone via en USB-kabel, må du gjøre følgende:

Merk: Disse instruksjonene gjelder for en iPhone 4s med iOS 6 og iTunes 11. Trinnene kan variere med ulike enheter og versjoner. Hvis du ikke har den nyeste versjonen av iTunes (som er nødvendig for å overføre filer til enheten), gå til http://www.apple.com/itunes og last den ned. Hvis du vil oppdatere din iPhones operativsystem til iOS 6, kobler du din iPhone til datamaskinen med USB-kabelen. På Sammendrag-fanen iTunes klikker du Søk etter oppdateringer og installerer oppdateringen.

1. Start iTunes.
  2. I øvre venstre hjørne av iTunes velger du Filmer fra rullegardinmenyen.
  3. På den midterste fanen klikker du Hjemmevideoer.
  4. Dra videoene du har lastet ned til datamaskinen din, inn i dette feltet i iTunes.
  5. Koble din iPhone eller iPad til datamaskinen via USB-kabelen. iTunes gjenkjenner enheten og viser en iPhone- eller iPad-fane i øverst til høyre.
  6. Klikk iPhone- eller iPad-knappen for å håndtere media på enheten.
  7. Klikk fanen Filmer.
  8. Merk av i boksen Synkroniser filmer.
  9. Merk av i avmerkingsboksen ved siden av filmene du vil synkronisere. (Legg merke til at hvis du synkroniserer alle filmer, kan det oppta mye plass på enheten.)
  10. Klikk Synkroniser.

I iOS 6 synkroniseres filmene til videoappen på din iPhone. Hvis du ikke finner denne appen, kan du gå til startskjermen ved å stryke til høyre og skrive “videoer” for å finne appen.

Android

Hvis du har et nettbrett med Android eller en smarttelefon, kan du laste ned videoer til enheten og deretter vise videoene i klassen – enten fra selve enheten, eller ved å koble enheten til en TV via en adapter. Du har to alternativer for nedlasting av videoer: gjennom Gospel Library app, eller ved å overføre videoer fra datamaskinen til den mobile enheten via en USB-kabel.

Hvis du ikke har lastet ned Gospel Library app, må du først søke etter og installere appen fra enhetens App Store.

For å laste ned videoer gjennom Gospel Library, gjør du følgende:

1. Ettersom videofiler er store (20 til 30 MB hver), vil du ønske å laste ned disse videoene gjennom et wifi-nettverk istedenfor et mobilnettverk. Slå på wifi på enheten.
  2. Trykk på appens hjem-knapp for å gå til startskjermen for Gospel Library.
  3. Naviger til den delen som inneholder videoene du ønsker å laste ned.
  4. Trykk på koblingen til videoen.
  5. Trykk på Last ned.

Videoen lastes ned til enheten. For å vise en liste over nedlastede videoer, trykker du på menyknappen og trykker Manage Media.

For å overføre videoer du har lastet ned på datamaskinen, til ditt nettbrett eller din smarttelefon via en USB-kabel, må du gjøre følgende:

1. På en datamaskin laster du ned alle videoene du trenger.
  2. Koble datamaskinen til enheten via mikro-USB-kabelen.
  3. På datamaskinen klikker du på Start-knappen (nederst til venstre) og deretter på Datamaskin. Enheten skal vises under Bærbare enheter.
  4. Dobbeltklikk enheten og naviger til et lagringsområde.
  5. Opprett en ny mappe, for eksempel “Kirkevideoer”. (Hvis du vil opprette en ny mappe, høyreklikk og velg Ny > Mappe.)
  6. Dra videofilene du har lastet ned, til mappene du har opprettet, og vent så på at enheten skal synkronisere. (Synkroniseringens fremdrift vises på den mobile enhetens skjerm.)
  7. Klikk enhetens Hjem-knapp og start appen Mine filer eller Filer.
  8. Ved hjelp av appen Mine filer blar du til mappen der du lagret videoene. Deretter trykker du på en video for å spille den av.

Merk: Hvis du ikke ser appen Mine filer (Kindle Fire-enheter har den ikke), går du til enhetens App Store og søker etter og installerer et filutforskerprogram for å finne filene. (Søk etter den generelle termen “filutforsker” for å se en liste over mulige apper, og last ned og installer en.)

Lage en DVD

Et annet alternativ er å overføre de nedlastede videoene til en DVD og spille av filen i en DVD-spiller.

Vær oppmerksom på at selv om de fleste datamaskiner har evnen til å brenne filer til en DVD, vil møtehusets DVD-spiller ikke automatisk spille av filene med mindre DVD-en har en meny som lar deg navigere og velge filen. Derfor må du ikke bare brenne filen til DVD-en, du må også lage en meny til DVD-en. Du trenger DVD-brennerprogramvare for å lage denne menyen.

Vær også oppmerksom på at du må velge riktig type DVD for DVD-spilleren i møtehuset ditt. Du må bruke en video-DVD i stedet for en data-DVD. Før du brenner en DVD, finner du eksakt modell for DVD-spilleren og ser i bruksanvisningen etter den type brente DVD-er som fungerer godt i spilleren.

Kirken har ingen konkrete anbefalinger til DVD-programvare – mange programvarepakker kan gjøre dette.

Med DVD-en tilgjengelig kan lærerne ganske enkelt spille DVD-en på møtehusets TV/DVD-spiller for å vise innholdet til klassen sin.

Avspilling av video

Koble mobile enheter til TV-er

Når du laster ned videoene til enheten, har du to alternativer for å spille dem i klasserommet:

• Spille fra den mobile enheten. Hvis du har en liten klasse som kan se og høre video fra den mobile enheten, er det flott. Få dem til å sette seg tett sammen og se videoen på den måten.
  • Koble enheten til en TV. For større klasser, må du koble nettbrettet eller smarttelefonen til en TV slik at elevene kan se og høre videoen. Du kan koble til enheten enten via HDMI eller komponent-kabler, avhengig av hva du har tilgjengelig.

HDMI-kabel

Hvis du trenger å koble enheten til en TV, må du først finne ut om møtehusets TV har en HDMI-kontakt (dette er vanlig for flatskjerm-LCD-TV-er). HDMI-kontakten er den enkleste måten å spille av videoer fra enheten på.

Hvis TV-en har en HDMI-kontakt, trenger du en HDMI-kabel, og hvis du bruker iOS, en adapter for å koble enheten til HDMI-kontakten.

Android-enheter har ofte innebygde mini-HDMI-porter. Hvis det er tilfelle med din enhet, trenger du bare en HDMI (en mini-HDMI-kontakt i den ene enden og en vanlig HDMI-kontakt i den andre enden) for å koble den til TV-en.

Apple-enheter krever en adapter, siden de ikke har innebygde mini-HDMI-porter. Adapteren for iPhone kobles til hovedporten for lading/synkronisering. Du kan deretter koble en vanlig HDMI-kabel i den (ikke behov for en mini-HDMI-kabel).

For å finne disse adapterne, kan du søke på nettet ved hjelp av en setning som “Koble iPhone 4s til HDMI” eller “Koble Android-enhet til HDMI”. Den eksakte adapteren du trenger, avhenger av enheten.

Legg merke til at Apple-adapteren ikke har HDMI-kabel. Hvis du trenger en HDMI-kabel, vil dette være en ekstra utgift.

Komponent-adapter

Hvis møtehusets TV-er er CRT-TV-er (Cathode-Ray-Tube) og ikke har HDMI-kontakter, trenger du en komponent-adapter – en som kobles til de røde, gule og hvite kontaktene på en CRT-TV.

Adaptere for komponentporter er tilgjengelig for iOS-enheter og noen Android-enheter også. (Søk på nettet ved hjelp av en setning som “Koble iPhone 4s til CRT-TV” eller for Android, “Koble mikro-USB til komponent”.)

Begge disse typene adaptere koster i underkant av 200 kroner. Adapteren speiler skjermen på din smarttelefon eller ditt nettbrett på TV-skjermen.

VGA-adapter

Hvis du kobler en bærbar PC til en møtehus-TV, trenger du også en adapter. Hvis din bærbare datamaskin har en HDMI-port og møtehusets TV har det samme, bruker du dette alternativet.

Hvis du bare har en VGA-port (samme port som du ville bruke til å koble den bærbare datamaskinen til en skjerm), trenger du en VGA-adapter som enten kobles til en HDMI-port på møtehusets TV, eller en VGA-adapter som kobles til en komponentinngang eller, som i det forrige skjermbildet, VGA-porten på TV-en.

Spille videoen

Når du kobler adapteren til TV-skjermen, må du velge inngang for TV-en din. Se etter en inngang, og trykk på den for å velge hvilken type inngang du bruker, for eksempel HDMI.

Når TV-inngangen får kontakt med enheten, vil skjermen vise videoen du spiller på enheten. De fleste Android-enheter speiler videovisningen direkte. Med Apple-enheter vil du se en TV-tilkoblet skjerm.

Hvis du ikke ser denne TV-tilkoblede skjermen har ikke TV-skjermens inngang fått kontakt med enheten. Koble fra adapteren, vent noen sekunder, og koble den deretter til igjen. Kontroller at kablene sitter godt fast. Hvis du fortsatt har problemer må du dobbeltsjekke TV-en for å sikre at du har valgt riktig inngang.

Hvis du får kontakt med videoen, men så setter videoen på pause i en lengre periode, kan videomodusen på enheten utløpe. I så fall kobler du fra adapteren for så å koble den tilbake for å starte videomodus på nytt.

Andre metoder

Du kan gjerne bruke andre metoder for å vise video i klasserommet. Her er noen alternativer:

TV-er med USB-porter som har Videoavspilling

Hvis TV-en har en USB-stasjon som tillater videoavspilling, kan du laste ned videoer til en USB-stasjon og sette USB-stasjonen direkte i TV-en.

Vær imidlertid oppmerksom på at nesten ingen USB-porter på møtehus-TV-er har videoavspilling. De fleste USB-porter viser bare en lysbildefremvisning av bilder.

I fremtiden vil trolig TV-er med mulighet for video-avspilling av USB være en anbefalt løsning i møtehus. Utskiftningssyklusen for TV-er i møtehus er imidlertid ca 15 år, så møtehus kan ha alle slags TV-er en god stund fremover.

Western Digital TV Media Player

Noen staver som har CRT-TV-er, kjøper Western Digital TV-mediespillere (WD TV) som godtar en USB-inngang. WD TV media player (som koster mindre enn $ 100) har både komponent- og HDMI-utgang. Brukere kan navigere i filene på USB-pinnen med en fjernkontroll som kommuniserer med spilleren. Dette er en måte staver med CRT-TV-er kan gi lærere en enkel måte å vise video fra USB-stasjoner på.

Staver som bruker dette alternativet, kan bare la en USB-pinne stå i enheten slik at lærerne ikke behøver å ta med sin egen.

Western Digital TV er en anbefalt løsning fra Meetinghouse Technology-teamet. Se informasjon om Western Digital TV på nettstedet for brukerstøtte for sekretærer.

Roku 2 XS er en sammenlignbar enhet med WD TV, men den har to store ulemper: noen må angi et kredittkort for å aktivere en Roku-konto, og noen ganger blir annonser satt inn på skjermen.

Få hjelp

Hvis du trenger hjelp med video, gå til LDSTech Forum på https://tech.churchofjesuschrist.org/forum og legg inn spørsmålet i Digital Presentation-delen av forumet.

LDSTech Forum består av mange frivillige og ansatte som er kunnskapsrike og interessert i å dele løsninger for å vise video i møtehus.

Du kan også søke hjelp fra stavens eller menighetens tekniske spesialist.