Příručky pro Primárky a společné zaměstnání
Pokyny týkající se společného zaměstnání a vystoupení dětí na shromáždění svátosti


Pokyny týkající se společného zaměstnání a vystoupení dětí na shromáždění svátosti

Vážená předsednictva Primárek a vedoucí hudby,

letos budeme mít to posvátné požehnání a příležitost pomoci každému dítěti v Primárkách poznat, že je dítě Boží. Doufáme, že děti poznají tuto důležitou pravdu, zatímco budou pociťovat lásku, kterou k nim náš Nebeský Otec chová. Když budete s modlitbou učit naukám obsaženým v těchto lekcích pro společné zaměstnání, můžete dětem pomoci porozumět jejich božské podstatě, účelu a možnostem. Můžete jim pomoci prohloubit víru v Ježíše Krista a jejich svědectví o plánu našeho Nebeského Otce, který pro ně má. A můžete jim dát naději do budoucna a posílit jejich touhu zůstat na cestě vedoucí zpět k Nebeskému Otci.

Při přípravě, výuce a při vydávání svědectví o těchto pravdách usilujte o pomoc Ducha. Díky vašemu oddanému úsilí budou požehnány jednotlivé rodiny. Máme vás rády a jsme vám vděčné za vaši oddanou službu, kterou poskytujete, abyste posilovaly a ochraňovaly naše drahocenné děti.

Generální předsednictvo Primárek

Pokyny pro společné zaměstnání

Výuka evangelia

Používejte tuto brožuru pro přípravu 15 minutových lekcí, jež budou probíhat každý týden při společném zaměstnání. Lekce můžete doplnit z dalších materiálů schválených Církví, jako je Liahona. Následující pokyny vám pomohou při plánování a výuce lekcí.

Mějte rády ty, které učíte. Projevujte dětem lásku tím, že si zapamatujete jejich jména a budete mít na paměti jejich zájmy, talenty a potřeby.

Učte nauce pomocí Ducha. Při přípravě lekcí se modlete o vedení a snažte se posílit své svědectví o zásadách, jimž budete učit. To vám pomůže učit pomocí Ducha.

Povzbuzujte k učení. Tato brožura vám má pomoci dozvědět se nejen to, co máte učit, ale také to, jak máte učit a jak máte povzbuzovat děti k tomu, aby se učily. Nauce budete učit účinněji, pokud při každé lekci uděláte tyto tři věci:

  1. Představte nauku. Jasně představte dětem nauku, které se budou učit. Zvažte, jak to můžete učinit slovy nebo pomocí obrazových materiálů. (Několik příkladů najdete v lekci pro čtvrtý týden v únoru a pro třetí týden v červenci.)

  2. Pomozte porozumět nauce. Zajistěte, aby děti získaly hlubší porozumění nauce tím, že budete používat rozmanité vyučovací metody, jež je vtáhnou do výuky, například zpěv písní, scénky a čtení písem.

  3. Povzbuzujte k uplatňování nauky. Poskytujte dětem příležitosti pro uplatňování nauky v životě. Uvažujte o tom, jak mohou vyjádřit pocity nebo jak si mohou stanovit cíl vztahující se k nauce.

Tato brožura obsahuje celé lekce na některé vybrané týdny tohoto roku. Na ostatní týdny nepřináší celé lekce, ale jen náměty. Tyto náměty doplňte vlastními nápady. Náměty můžete získat studiem jiných lekcí v této brožuře. Čas během páté neděle věnujte zopakování předchozích lekcí. Při plánování a přípravě činností pro lekce vás může vést Duch.

Při přípravě lekce spolupracujte s vedoucí hudby. Zpěv písní vám pomůže zdůraznit nauky, jimž učíte. Občas můžete požádat učitelky nebo učitele a jejich třídy, aby vám s výukou evangelia částečně pomohli.

V některých lekcích se navrhuje, abyste do Primárek pozvaly hostující řečníky. Než tyto hosty do Primárek pozvete, je k tomu třeba získat svolení biskupa nebo presidenta odbočky.

Lekce jsou doplněny vždy několika tipy pro učitele, které vám pomohou zlepšit vaši schopnost učit. Lekce také obsahují obrázky, které vám pomohou představit si, jak určitá činnost vypadá. I když rozvíjení vašich vyučovacích dovedností je důležité, nakonec právě vaše duchovní příprava a svědectví vybídnou Ducha, aby tyto nauky potvrdil v srdci dětí.

Čas pro zpěv písní

Hudba v Primárkách má navodit uctivou atmosféru, učit evangeliu a pomáhat dětem pociťovat vliv Ducha Svatého a radost, kterou zpěv přináší. Zpěvu a výuce hudby má být věnována 20minutová část společného zaměstnání. To vám zajistí dostatek času na výuku nových písní a na to, abyste dětem pomohly pocítit radost ze zpívání.

Tato brožura obsahuje píseň, které se děti budou učit v tomto roce (viz strana 28). Obsahuje také oddíl nazvaný „Jak používat hudbu v Primárkách“ (viz strany 26–27) a další náměty, jak učit děti písním (viz strany 3, 11 a 17).

Pokyny pro vystoupení na shromáždění svátosti

Pod vedením biskupa nebo presidenta odbočky se vystoupení dětí na shromáždění svátosti obvykle koná v průběhu posledního čtvrtletí roku. Začátkem roku se sejděte s rádcem v biskupstvu nebo v předsednictvu odbočky, který dohlíží na Primárky, a prodiskutujte s ním předběžné plány. Až budete mít připravené konečné plány, předložte mu je ke schválení.

Naplánujte vše tak, aby děti předvedly program založený na tématech společného zaměstnání z jednotlivých měsíců. V průběhu roku si veďte poznámky o proslovech a osobních zkušenostech dětí pro případné použití při vystoupení. Až budete plánovat, jak se děti podělí o to, čemu se naučily o tématu pro tento rok, přemýšlejte o tom, jak mohou shromážděným pomoci zaměřit se na nauky evangelia, kterým učí. Na konci shromáždění může krátce promluvit člen biskupstva.

Při plánování vystoupení mějte na paměti tyto pokyny:

  • Nácvik vystoupení nemá klást zbytečné nároky na čas, který by jinak mohl být stráven výukou nebo s rodinou.

  • Pro shromáždění svátosti nejsou vhodné vizuální pomůcky, kostýmy ani audiovizuální materiály.

Obrázek
vystoupení na shromáždění svátosti

Zdroje použité v této brožuře

V celé brožuře jsou jednotně použity tyto zkratky:

PPDPísně pro dětiZNPPDZpěvník náboženských písní a písně pro děti

KOEKniha obrázků z evangelia

Mnoho lekcí obsahuje náměty pro použití obrázků. Obrázky můžete najít v Knize obrázků z evangelia, v balíčcích s obrázky k jednotlivým příručkám pro Primárky, v církevních časopisech a na internetové adrese images.lds.org.

Studijní osnovy pro rok 2018

Všeobecné studijní osnovy

Jesle: Behold Your Little Ones [Pohleďte na maličké své]; Sluneční paprsek: Primárky 1; Rozhodni se správně 4–7: Primárky 2; Stateční 8–11: Primary 6 [Primárky 6]

Základní studijní osnovy

Sluneční paprsek: Primárky 1; Rozhodni se správně 4–7: Primárky 2; Stateční 8–11: Primárky 5