Algühingu käsiraamatud ja ühishetk
Juhised ühishetkede ja sakramendikoosoleku lasteettekande läbiviimiseks


Juhised ühishetkede ja sakramendikoosoleku lasteettekande läbiviimiseks

Kallid Algühingute juhatused ja muusikaõpetajad!

Käesoleval aastal on teil püha õnnistus ja võimalus aidata igal Algühingu lapsel mõista, et ta on Jumala laps. Me loodame, et Taevase Isa armastust tundes jõuab see tähtis tõde iga lapseni. Kui õpetate lastele palvemeelselt neid ühishetke õpetusi, aitate lastel mõista nende jumalikku olemust, eesmärki ja potentsiaali. Ka suurendate te sellega laste usku Jeesusesse Kristusesse ja nende tunnistust Taevase Isa plaanist. Te annate neile tulevikulootust ja tugevdate nende soovi püsida rajal, mis viib neid tagasi meie Taevase Isa juurde.

Valmistudes õpetama ja tunnistama nendest tõdedest, otsige Vaimu juhatust. Me armastame teid ja täname teid teie pühendunud teenimise eest meie armsate laste tugevdamisel ja kaitsmisel.

Algühingu üldjuhatus

Juhised ühishetkede läbiviimiseks

Evangeeliumi õpetamine

Käesolev trükis on abiks 15-minutilise õpetuse läbiviimisel iganädalase ühishetke ajal. Võite neid õppetunde täiendada teiste Kiriku poolt heaks kiidetud materjalidega nagu Sõbrake või Liahoona. Õppetunni planeerimisel ja läbiviimisel lähtuge järgnevast:

Armastage neid, keda te õpetate. Näidake üles armastust laste vastu: kutsuge neid nimepidi, õppige tundma nende huvisid, andeid ja vajadusi.

Õpetage Vaimuga. Palvetage, et saada õppetundide ettevalmistamisel juhatust, püüdke tugevdada oma tunnistust seoses põhimõtetega, mida hakkate õpetama. See aitab teil õpetada Vaimuga.

Innustage lapsi usinasti õppima. Käesoleva trükise eesmärgiks on aidata teil teada, mida ja kuidas õpetada ning kuidas innustada lapsi õppima. Evangeeliumi õpetamine on tõhusam, kui peate õpetamisel silmas kolme asja:

  1. Kõigepealt tutvustage evangeeliumi õpetust, mida käsitlema hakkate. Selgitage lastele, millist evangeeliumi õpetust nad õppima hakkavad. Mõelge läbi, kuidas teha seda nii sõnadega kui näitlike vahenditega. (Näiteid leiate märtsi- ja juulikuu esimese nädala õppetunnist.)

  2. Aidake lastel mõista. Et lapsed õpetust paremini mõistaksid, kasutage nende kaasamiseks erinevaid õpetamismeetodeid: laule, rollimänge, pühakirjade lugemist.

  3. Innustage lapsi õpitut rakendama. Andke lastele võimalusi õpetust ellu rakendada. Mõelge, kuidas nad saaksid väljendada tundeid, mida õpetus neis tekitab, või millise eesmärgi võiksid nad seoses õpituga endale seada.

Mõne nädala kohta on trükises esitatud näidisplaanid, kuidas õppetundi läbi viia. Ülejäänud nädalate kohta näidisplaanid puuduvad, kuid teemale on lisatud soovitusi tunni läbiviimiseks. Täiendage neid omapoolsete mõtetega. Ideede leidmiseks tutvuge teiste trükises avaldatud õppetundide plaanidega. Viienda pühapäeva ühishetke kasutage eelmiste õppetundide kordamiseks. Õppetundide planeerimisel ja ettevalmistamisel võite saada juhatust Vaimult.

Kaasake tundide ettevalmistamisse muusikaõpetaja. Laulud aitavad õpetusi kinnistada. Ühe või teise teema õpetamisel võite appi paluda teisi õpetajaid ja nende klasse.

Vahel on kasulik kutsuda Algühingu tundi külalisesinejaid. Selleks vajate oma piiskopi või koguduse juhataja luba.

Trükis sisaldab nõuanded, mis aitavad täiustada teie õpetamisoskust. Lisatud on ka pildid, kuidas mingi tegevus võiks välja näha. Kuigi õpetamisoskuse arendamine on tähtis, on teie enda vaimne ettevalmistus ja tunnistus need, mis kutsuvad Vaimu kinnistama õpetused laste südamesse.

Lauluaeg

Muusika loob Algühingus harda meeleolu, õpetab evangeeliumi, aitab lastel tunda Püha Vaimu mõju ja rõõmu, mida laulmine kaasa toob. 20 minutit ühishetkest peaks olema pühendatud muusikale. Sellest piisab, et õpetada lastele selgeks uus laul ja aidata neil laulmisest rõõmu tunda.

Trükise lõpust leiate uue laulu, mille lapsed tänavu selgeks saavad õppida (vt lk 28). Lisaks sellele sisaldab trükis peatükki pealkirjaga „Kuidas kasutada muusikat Algühingus” (vt lk 26–27) ja täiendavaid soovitusi lastele laulude õpetamiseks (vt lk 9, 17).

Juhised sakramendikoosoleku ettekande läbiviimiseks

Sakramendikoosoleku lasteettekanne toimub piiskopi või koguduse juhataja juhendamisel aasta neljandas kvartalis. Kohtuge aasta alguses aegsasti Algühingu tegevuse eest vastutava nõuandjaga piiskopkonnast või koguduse juhatusest ja arutage läbi tegevusplaan, mille olete koostanud. Kui parandused ja soovitused on sisse viidud, paluge plaan kinnitada.

Ettekande koostamisel pidage silmas, et laste esitus haakuks igakuiste ühishetkede teemadega. Tehke aasta jooksul ülestähendusi laste jutuajamistest ja nende isiklikest kogemustest ning kasutage neid võimaluse korral ettekandes. Vaagides, mida lapsed aasta jooksul õpitust teistega jagada võiksid, püüdke leida viise, kuidas aidata kogudusel keskenduda ettekantavale evangeeliumi õpetusele. Koosolek võiks lõppeda piiskopkonna või koguduse juhatuse liikme lühikese kokkuvõtva sõnavõtuga.

Ettekandeks valmistumisel pidage meeles järgmist:

  • Ärge kulutage ettekande harjutamisele üleliia õppetundide ja perede aega.

  • Sakramendikoosolekul ei ole kohane kasutada näitlikke abivahendeid, kostüüme ega massiteabevahendeid.

Kujutis
sakramendikoosoleku ettekanne

Trükises kasutatud materjalid

Trükises kasutatakse läbivalt järgmisi lühendeid:

KL Kiriku lauluraamat

EK Evangeeliumi kunstiraamat

Paljudes õppetundides soovitatakse kasutada pilte. Pilte võib leida „Evangeeliumi kunstiraamatust”, Algühingu käsiraamatute pildipakist, Kiriku ajakirjadest ja internetiaadressilt images.lds.org.

Õppekava 2018

Üldõppekava

Lastetuba: „Hoidke oma väikesi”; Päikesekiired: „Algühing 1”; VÕ 4–7: „Algühing 3”; Ustavad 8–11: „Primary 5”

Põhiõppekava

Päikesekiired: „Algühing 1”; VÕ 4–7: „Algühing 3”; Ustavad 8–11: „Algühing 7”