Priručnici za Malu školu i zajedničke aktivnosti
Upute za zajedničke aktivnosti i dječji prikaz na sakramentalnom sastanku


Upute za zajedničke aktivnosti i dječji prikaz na sakramentalnom sastanku

Drage članice predsjedništava Male škole i drage glazbene voditeljice,

ove ćemo godine imati sveti blagoslov i mogućnost pomoći svakom djetetu u Maloj školi spoznati da je dijete Božje. Nadamo se da će djeca naučiti ovu važnu istinu dok osjećaju ljubav Nebeskog Oca. Dok uz molitvu podučavate nauk tijekom ovih lekcija, možete pomoći djeci da shvate svoje božansko porijeklo, svrhu i potencijal. Možete im pomoći da ojačaju svoju vjeru u Isusa Krista i svoje svjedočanstvo o naumu našeg Nebeskog Oca za njih. I možete im dati nadu u njihovu budućnost te im ojačati želju da ostanu na putu koji vodi natrag k Nebeskom Ocu.

Tražite pomoć Duha dok se pripremate, podučavate i svjedočite o ovim istinama. Obitelji će biti blagoslovljene vašom odanom službom. Volimo vas i zahvalni smo na vašoj odanoj službi u jačanju i zaštiti naše dragocjene djece.

Vrhovno predsjedništvo Male škole

Upute za zajedničke aktivnosti

Evanđeoska poduka

Koristite ovu knjižicu dok se pripremate podučavati 15-minutnu lekciju svakog tjedna za vrijeme zajedničkih aktivnosti. Možete nadopuniti tjedne lekcije drugim materijalima odobrenim od Crkve, poput časopisa Friend ili Lijahona. Sljedeće će vam upute pomoći planirati i održati lekcije.

Volite one koje podučavate. Pokažite svoju ljubav prema djeci tako što ćete zapamtiti njihova imena i upoznati se s njihovim interesima, talentima i potrebama.

Podučavajte nauk s Duhom. Dok pripremate lekcije, molite se za vodstvo i nastojte jačati svoje svjedočanstvo o načelima koja ćete podučavati. To će vam pomoći da podučavate s Duhom.

Potaknite učenje. Ova je knjižica osmišljena da vam pomogne znati ne samo što podučavati već i kako podučavati i potak-nuti učenje. Podučavat ćete nauk učinkovitije čineći sljedeće tri stvari u svakoj lekciji:

  1. Odredite nauk. Jasno predočite nauk koji će djeca učiti. Razmotrite načine kako ovo učiniti riječima i vizualno. (Za neke primjere pogledajte lekcije za četvrti tjedan u veljači i treći tjedan u srpnju.)

  2. Potaknite razumijevanje. Pobrinite se da djeca dobiju dublje razumijevanje nauka kroz različite metode podučavanja koje ih uključuju u učenje, kao što su pjevanje pjesama, igrokazi i čitanje Svetih pisama.

  3. Potaknite primjenu. Dajte djeci priliku da primjene nauk u svom životu. Razmotrite kako oni mogu izraziti svoje osjećaje o nauku i postaviti ciljeve vezane za nauk.

Ova knjižica daje potpune lekcije za neke tjedne u godini. Za preostale tjedne uključene su ideje, umjesto cijelih lekcija. Nadopunite te ideje vlastitima. Možete ih dobiti čitajući druge lekcije u ovoj knjižici. Tijekom pete nedjelje iskoristite vrijeme za pregled prethodnih lekcija. Duh vas može voditi dok planirate i pripremate aktivnosti za lekcije.

Radite s glazbenom voditeljicom dok pripremate lekcije. Pjevanje pjesama pomoći će osnažiti nauk koji podučavate. Povremeno možete pozvati učitelje i njihove razrede da vam pomognu u dijelovima evanđeoske poduke.

Neke lekcije predlažu pozivanje gostiju govornika da prisustvuju Maloj školi. Trebate dobiti odobrenje svog biskupa ili predsjednika ogranka prije nego što pozovete ove pojedince da sudjeluju.

Uz ove lekcije nalazi se nekoliko uputa za podučavanje koje će vam pomoći poboljšati vašu sposobnost podučavanja. Lekcije također uključuju slike koje će vam pomoći da vidite kako aktivnost izgleda. Iako je razvijanje vještina podučavanja važno, vaša vlastita duhovna priprema i svjedočanstvo su ono što će pozvati Duha da potvrdi ovaj nauk u srcima djece.

Pjevanje

Glazba u Maloj školi treba stvoriti pobožan ugođaj, podučavati evanđelje i pomoći djeci da osjete utjecaj Duha Svetoga i radost koja dolazi kroz pjevanje. Segment od 20 minuta zajedničkih aktivnosti treba biti posvećen pjevanju i glazbenoj poduci. To će omogućiti da imate dovoljno vremena podučiti nove pjesme i pomoći djeci da zavole pjevanje.

Ova knjižica uključuje pjesmu koju djeca trebaju naučiti ove godine (vidi str. 28). Ona također uključuje dio »Kako koristiti glazbu u Maloj školi« (vidi stranice 26–27) i dodatne ideje za podučavanje djece pjevanju (vidi stranice 3, 11, 17).

Smjernice za prikaz na sakramentalnom sastanku

Pod vodstvom biskupa ili predsjednika ogranka dječji prikaz na sakramentalnom sastanku obično se održava tijekom četvrtog tromjesečja u godini. Početkom godine sastanite se sa savjetnikom u biskupstvu ili predsjedništvu ogranka koji nadgleda Malu školu kako biste raspravili pripremne planove. Trebate dobiti njegovo odobrenje završenih planova.

Planirajte da djeca predstave program koji se temelji na mjesečnim temama zajedničkih aktivnosti. Tijekom godine vodite bilješke dječjih govora i osobnih iskustava za moguću upotrebu u prikazu. Dok planirate da djeca ispričaju što su naučila o ovogodišnjoj temi, razmislite o načinima na koje ona mogu pomoći zajednici usredotočiti se na nauke evanđelja koje podučavaju. Član biskupstva može zaključiti sastanak kratkim primjedbama.

Dok pripremate prikaz, upamtite sljedeće smjernice:

  • Probe ne smiju nepotrebno oduzeti vrijeme od nastave ili od obitelji.

  • Vizualna pomagala, kostimi i video prezentacije nisu primjereni za sakramentalni sastanak.

Slika
prikaz na sakramentalnom sastanku

Materijali korišteni u ovoj knjižici

Sljedeće kratice koriste se u ovoj knjižici:

DPDječja pjesmarica

KUEKnjiga umjetnosti o evanđelju

Mnoge lekcije uključuju prijedloge za korištenje slika. Slike možete naći u Knjizi umjetnosti o evanđelju, paketima slika u priručniku za Malu školu te u crkvenim časopisima i na internetskoj stranici images.lds.org.

Nastavni plan i program za 2018. godinu

Opći nastavni plan i program

Jaslice: Behold Your Little Ones; Sunčice: Mala škola 1; BI 4–7: Primary 2; Odvažni 8–11: Primary 6

Temeljni nastavni plan i program

Sunčice: Mala škola 1; BI 4–7: Primary 2; Odvažni 8–11: Mala škola 5