Інші джерела
Одкровення


Одкровення

Одкровення—це передача інформації від Бога до Його дітей. Це провідництво надходить різними каналами відповідно до потреб і обставин окремих осіб, сімей і всієї Церкви.

Коли Бог виявляє свою волю Церкві, Він говорить через Свого пророка. Писання містять багато таких одкровень, що представляють слово Господа через стародавніх пророків і пророків останніх днів. Сьогодні Господь продовжує направляти Церкву, виявляючи Свою волю Своїм обраним слугам.

Не лише пророки є тими людьми, які можуть отримати одкровення. Згідно до вашої вірності, ви можете отримати одкровення, щоб допомогти вам у ваших особистих потребах, обов’язках і запитаннях і щоб допомогти вам зміцнити своє свідчення.

Підготовка до отримання одкровення через Святого Духа

Писання розповідають про різні типи одкровення: видіння, сни і відвідування ангелами. Завдяки цим каналам Господь відновив в останні дні Свою євангелію і відкрив істини щодо таких учень, як доземне існування, викуплення мертвих і три царства слави. Однак, більшість одкровень до провідників і членів Церкви приходить через шепіт Святого Духа.

Тихі духовні підказки можуть здаватися не такими ефектними, як видіння чи відвідування ангелами, але вони більш могутні, довготривалі й змінюють життя. Свідчення Святого Духа справляє на душу більш істотне враження, ніж будь-що інше, побачене чи почуте. Завдяки таким одкровенням ви отримуватимете тривалу міць, щоб лишатися вірними євангелії і допомагати іншим робити те саме.

Наступні поради допоможуть вам підготуватися до отримання підказок Святого Духа:

Моліться про керівництво. Господь сказав: “Просіть—і буде вам дано, шукайте—і найдете, стукайте—і відчинять вам; бо кожен, хто просить—одержує, хто шукає—знаходить, а хто стукає—відчинять йому” (Матвій 7:7–8). Щоб знайти і отримати, ви мусите шукати і просити. Якщо ви не стукаєте, молячись своєму Небесному Батькові про керівництво, двері одкровення для вас відчинені не будуть. Але якщо ви наближаєтесь до свого Батька у смиренній молитві, ви можете зрештою “отрима[ти] одкровення за одкровенням, знання за знанням, щоб [ви могли] знати таємниці і мирні речі—те, що приносить радість, те, що приносить життя вічне” (УЗ 42:61).

Будьте благоговійними. Благоговіння—це глибоке почуття поваги і любові. Коли ви благоговійні і спокійні, ви запрошуєте одкровення. Навіть коли все навколо вас знаходиться в сум’ятті, ви можете залишатися благоговійним і бути готовим до отримання провідництва від Господа.

Будьте смиренними. Покірність тісно пов’язана з благоговінням. Коли ви смиренні, ви визнаєте свою залежність від Господа. Пророк Мормон навчав: “Через лагідність і невибагливість серця приходить відвідування Святого Духа, Утішителя, який сповнює надією і досконалою любов’ю” (Мороній 8:26).

Виконуйте заповіді. Якщо ви виконуєте заповіді, ви готові отримувати і розпізнавати підказки Святого Духа і слідувати ним. Господь обіцяв: “Але тому, хто дотримується Моїх заповідей, Я дам таємниці Мого царства, і вони будуть у ньому криницею живої води, що тече в життя вічне” (УЗ 63:23).

Гідно приймайте причастя. Причасні молитви навчають яким чином отримати постійне товаришування Святого Духа. Коли ви приймаєте причастя, ви свідчите Богові, що хочете взяти на себе ім’я Його Сина і що завжди пам’ятатимете Його, і виконуватимете Його заповіді. Небесний Батько обіцяє, що якщо ви виконуватимете ці завіти, то Дух завжди перебуватиме з вами. (Див. УЗ 20:77, 79).

Щоденно вивчайте Писання. Якщо ви старанно вивчаєте Писання, ви навчаєтесь на прикладах чоловіків і жінок, чиї життя були благословлені, коли вони слідували виявленій Господній волі. Ви також стаєте чутливішими до Святого Духа у власному житті. Читаючи і роздумуючи, ви можете отримати одкровення щодо того, яким чином певні уривки з Писань стосуються вас, або щось інше, що Господь хоче повідомити вам. Оскільки читання Писань може допомогти вам отримати особисті одкровення, ви повинні вивчати Писання щоденно.

Знаходьте час для роздумів. Якщо ви знаходите час для роздумів над істинами євангелії, ви відкриваєте свої розум і серце провідному впливу Святого Духа (див. 1 Нефій 11:1; УЗ 76:19; 138:1–11). Роздуми відводять ваші думки від повсякденних речей світу і наближають вас до Духа.

Шукаючи особливого провідництва, самі з’ясовуйте суть справи. Часом повідомлення від Господа надходитимуть тільки після того, як ви з’ясуєте справу власним розумом. Господь пояснив це Оліверу Каудері, який служив писарем Джозефа Сміта для багатьох перекладів з Книги Мормона. Через пророка Джозефа Сміта Господь у розмові з Олівером Каудері пояснив, чому Олівер був би нездатний перекладати Книгу Мормона, навіть якщо б йому було дано перекладацький дар: “Ось, ти не зрозумів; ти вважав, що Я дам це тобі, тоді як ти не взяв на думку нічого, крім того, щоб просити Мене. Але, ось, Я кажу тобі, що ти повинен з’ясувати це повністю своїм розумом; потім ти повинен спитати Мене, чи це правильно, і якщо це правильно, Я зроблю так, щоб твої груди запалали зсередини; отже, ти відчуєш, що це правильно” (УЗ 9:7–8).

Терпляче шукайте Господньої волі. Бог являє Себе “у Його належний час, і Його належним шляхом, і за Його власною волею” (див. УЗ 88:63–68). Можливо, одкровення прийде до вас “рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи” (2 Нефій 28:30; див. також Ісая 28:10; УЗ 98:12). Не намагайтеся вирішувати духовні питання силоміць. Таким шляхом одкровення не приходить. Будьте терплячі і вірте, що Господь вибере належний час.

Розпізнавання підказок Святого Духа

Серед великого шуму і численних посланців сьогоднішнього світу ви маєте навчитися розпізнавати шепіт Святого Духа. Далі наведені деякі з головних способів, якими Святий Дух може спілкуватися з нами:

Він розмовляє з розумом і серцем тихим лагідним голосом. Господь навчав: “Я скажу тобі у твоєму розумі і у твоєму серці, через Святого Духа, Який зійде на тебе і Який буде жити у твоєму серці. Тепер ось, це є дух одкровення” (УЗ 8:2–3). Іноді Святий Дух допомагатиме вам зрозуміти істину євангелії чи даватиме підказку, що “здається, займає [ваші] думки і тяжіє над [вашими] почуттями” (УЗ 128:1). Хоча таке одкровення може мати на вас могутній вплив, воно майже завжди приходить тихо, як “тихий лагідний голос” (див. 1 Царів 19:9–12; Геламан 5:30; УЗ 85:6).

Він підказує нам через наші почуття. Хоча ми часто зображуємо спосіб спілкування Духа як голос, це такий голос, який ми більше відчуваємо, ніж чуємо. І коли ми говоримо про “прислухання” до нашіптувань Святого Духа, ми часто описуємо духовні спонукання, кажучи: “Я мав відчуття…” Порада Господа Оліверу Каудері в розділі 9 Учення і Завітів, що обговорюється на с. 83, навчає цього принципу. Однак, цю пораду іноді невірно розуміють. Читання цього уривку спантеличує деяких членів Церкви, вони починають боятися, що ніколи не отримували підказок Святого Духа, бо ніколи не відчували палання у своїх грудях. Зверніть увагу на останні слова Господа в Ученні і Завітах 9:8: “Отже, ти відчуєш, що це правильно”. Описане в цьому уривку з Писань палання означає відчуття спокою і безтурботності, не обов’язково відчуття тепла. Якщо ви продовжуватимете шукати і виконувати волю Господа у своєму житті, ви прийдете до пізнання яким чином Святий Дух впливає особисто на вас.

Він приносить мир. Святий Дух часто називають Утішителем (див. Іван 14:26; УЗ 39:6). Виявляючи вам волю Господа, Він “промовл[ятиме] мир [вашо]му розуму” (УЗ 6:23). Мир, що Він дає, не може бути підроблений мирськими факторами чи хибними вченнями. Це той мир, який обіцяв Спаситель, коли запевняв Своїх учнів, що пошле Утішителя: “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! Я даю вам не так, як дає світ. Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається!” (Іван 14:27).