2011
Книга Мормона—ключовий камінь нашої релігії
Жовтень 2011 р.


Книга Мормона—ключовий камінь нашої релігії

Езра Тефт Бенсон став тринадцятим Президентом Церкви 10 листопада 1985 року. Його пам’ятають за непохитне свідчення про силу Книги Мормона і наголос, який він робив на її важливості в щоденному вивченні Писань, місіонерській роботі і навчанні євангелії. Цього року відзначається 25-та річниця цього виступу на жовтневій генеральній конференції 1986 року.

Зображення
President Ezra Taft Benson

Мої дорогі брати і сестри, сьогодні я б хотів говорити про один із найцінніших дарів, даних світу в наш час. Дар, який я маю на думці, є більш важливим, ніж будь-який винахід, який з’явився завдяки промисловим та технологічним революціям. Цей дар навіть більш вагомий для людства, ніж багато прекрасних досягнень, які ми бачимо в сучасній медицині. Він цінніший для людства, ніж освоєння повітряного або космічного простору. Я говорю про дар Книги Мормона, даний людству 156 років тому.

Господь Своєю рукою готував цей дар протягом періоду часу, більшого за тисячу років, а потім сховав його, щоб зберегти в чистоті для нашого покоління. Можливо, ніщо не свідчить більш ясно про важливість цієї сучасної книги Писань, ніж те, що сказав про неї Сам Господь.

Своїми власними вустами Він засвідчив: (1) що вона істинна (УЗ 17:6), (2) що вона містить істину і Його слова (УЗ 19:26), (3) що її було перекладено силою з висоти (УЗ 20:8), (4) що вона містить повноту євангелії Ісуса Христа (УЗ 20:9; 42:12), (5) що її було дано за натхненням і підтверджено священнослужінням ангелів (УЗ 20:10), (6) що вона доводить, що Святі Писання істинні (УЗ 20:11), та (7) що ті, хто отримають її з вірою, отримають вічне життя (УЗ 20:14).

Зверніть увагу на те, що другим могутнім свідченням про важливість Книги Мормона є визначений Господом час її появи в розкладі відновлення, яке розпочиналося. Єдине, що передувало їй,—це Перше видіння. Завдяки тому дивовижному явленню, пророк Джозеф Сміт дізнався про істинну природу Бога і про те, що Бог мав для нього роботу. Наступним кроком була поява Книги Мормона.

Подумайте, про що це свідчить. Поява Книги Мормона передувала відновленню священства. Вона була видана лише за кілька днів до того, як була організована Церква. Святим Книга Мормона була дана для читання раніше, ніж одкровення, що описують такі великі вчення, як вчення про три ступені слави, целестіальний шлюб або роботу за померлих. Вона з’явилася до того, як були організовані кворуми священства й структура Церкви. Чи не каже це нам про те, яке у Господа ставлення до цієї священної праці?

Як тільки ми усвідомлюємо, як Господь ставиться до цієї книги, нас не повинно дивувати те, що Він також дає нам важливі застереження щодо того, як ми маємо її приймати. Зазначивши, що ті, хто отримають Книгу Мормона з вірою і чинитимуть праведність, отримають вінець вічного життя (див. УЗ 20:14), Господь додає таке застереження: “Але ті, хто закам’яніють своїми серцями в зневірі і відкинуть її, це обернеться на їхнє власне засудження” (УЗ 20:15).

Господь у 1829 році застеріг святих, щоб вони не ставилися легковажно до того, що є священним (див. УЗ 6:12). Справді, Книга Мормона є священною, та все ще багато хто легковажно ставиться до неї, інакше кажучи, не сприймає серйозно, вважає її чимось маловажливим.

Коли в 1832 році кілька перших місіонерів повернулися з місць, де вони проводили свою місіонерську роботу, Господь дорікнув їм за легковажне ставлення до Книги Мормона. Через таке ставлення, сказав Він, їхній розум було затьмарено. Таке ставлення до цієї священної книги не тільки призвело до втрати світла ними самими, а й підвело всю Церкву, тобто всіх дітей Сіону, під засудження. І потім Господь сказав: “І вони залишатимуться під цим засудженням, доки вони не покаються і не згадають новий завіт, саме Книгу Мормона” (див. УЗ 84:54–57).

Чи той факт, що ми маємо Книгу Мормона протягом вже більше півтора століття, робить її менш важливою для нас сьогодні? Ви пам’ятаєте новий завіт, саме Книгу Мормона? У Біблії ми маємо Старий Завіт і Новий Завіт. Слово завіт в англійській мові є запозиченим словом з грецької мови, яке також можна перекласти як угода. Чи не це мав на увазі Господь, коли Він назвав Книгу Мормона “новим завітом”? Вона справді є ще одним завітом, або свідченням про Ісуса. Це одна з причин того, чому ми нещодавно додали до назви Книги Мормона слова “Ще одне свідчення про Ісуса Христа”.

Якщо першим святим докорялося за легковажне ставлення до Книги Мормона, то чи знаходимося ми під меншим осудженням, якщо робимо те саме? Сам Господь свідчить, що вона має вічну значущість. Чи може меншість з нас підвести всю Церкву під засудження через те, що ми легковажно ставимося до священного? Що ми скажемо на Суді, коли стоятимемо перед Ним і відчуємо на собі Його проникливий погляд, якщо були серед тих, про кого написано, що вони забули новий завіт?

Є три важливі причини, з яких святі останніх днів повинні зробити вивчення Книги Мормона справою усього свого життя.

По-перше, Книга Мормона є ключовим каменем нашої релігії. Це стверджував Джозеф Сміт. Він свідчив, що “Книга Мормона найбільш правильна з усіх книг на світі і є ключовим каменем нашої релігії”1. Ключовий камінь є центральним каменем арки. Він утримує всі інші камені на своєму місці, і якщо його забрати, арка розпадеться.

Є три пояснення того, чому Книга Мормона є ключовим каменем нашої релігії. Вона—ключовий камінь в нашому свідченні про Христа. Вона—ключовий камінь нашого вчення. Вона—ключовий камінь свідчення.

Книга Мормона є ключовим каменем в нашому свідченні про Ісуса Христа, Який Сам є наріжним каменем усього, що ми робимо. Вона свідчить про Його реальність з силою і ясністю. На відміну від Біблії, яка пройшла через покоління переписувачів, перекладачів і розтлінних релігійників, які перекручували частини тексту, Книга Мормона пройшла від автора до читача лише один натхненний крок перекладу. Отже, її свідчення про Господаря є ясним, цільним і сповненим сили. Але вона робить навіть щось більше. Багато хто в сучасному християнському світі відкидає божественність Спасителя. Вони піддають сумнівам Його чудотворне народження, Його досконале життя і реальність Його славетного воскресіння. Книга Мормона навчає про все це ясно і безпомилково. Вона також дає найповніше пояснення вченню про Спокуту. Дійсно, ця божественно натхненна книга є ключовим каменем у наданні свідчення світові, що Ісус є Христос2.

Книга Мормона є також ключовим каменем учення про Воскресіння. Як уже говорилося раніше, Сам Господь сказав, що Книга Мормона містить “повноту євангелії Ісуса Христа” (УЗ 20:9). Це не означає, що в ній містяться всі вчення, всі доктрини, які було відкрито. Скоріше це означає, що в Книзі Мормона ми знайдемо повноту тих положень учення, які є необхідними для нашого спасіння. І їх викладено настільки просто і зрозуміло, що навіть діти можуть навчитися шляхам, що ведуть до спасіння і піднесення. Книга Мормона пропонує так багато всього, що розширює наше розуміння вчення про спасіння. Без неї більшість того, чого навчають інші Писання, не було б настільки простим і цінним.

І, нарешті, Книга Мормона є ключовим каменем свідчення. Так само, як арка розпадеться, якщо забрати ключовий камінь, так само вся Церква буде стояти або впаде, в залежності від того, істинна Книга Мормона чи ні. Вороги Церкви це чітко розуміють. Ось чому вони так далеко заходять, намагаючись спростувати Книгу Мормона, бо якщо її буде дискредитовано, те ж станеться і з пророком Джозефом Смітом. Таку ж долю матимуть наші твердження про ключі священства, одкровення й відновлену Церкву. Але так само, якщо Книга Мормона істинна, а наразі мільйони засвідчили, що отримали свідчення від Духа, що вона дійсно істинна, тоді людина повинна прийняти твердження стосовно Відновлення і всього, що його супроводжує.

Так, мої улюблені брати і сестри, Книга Мормона є ключовим каменем нашої релігії—ключовим каменем в нашому свідченні, ключовим каменем нашого вчення і ключовим каменем свідчення про нашого Господа і Спасителя.

Другою важливою причиною того, чому нам слід зосереджуватися на вивченні Книги Мормона—це тому, що її було написано для наших днів. У нефійців ніколи не було цієї книги, так само, як і у давніх ламанійців. Книга призначалася для нас. Мормон писав наприкінці існування нефійської цивілізації. Під натхненням Бога, Який бачить усе від початку, він скоротив літописи, що писалися протягом століть, вибираючи історії, промови й події, що будуть для нас найбільш корисними.

Кожен з основних літописців Книги Мормона свідчив, що писав для майбутніх поколінь. Нефій сказав: “Господь Бог [пообіцяв] мені, що те, що я пишу, буде утримано і збережено, і передано моєму сімені, від покоління до покоління” (2 Нефій 25:21). Його брат Яків, який став його наступником, написав схожі слова: “Бо [Нефій] сказав, що історія його народу має бути вигравіювана на його інших пластинах, і що я маю зберегти ці пластини і передавати їх моєму сімені, від покоління до покоління” (Кн. Якова 1:3). І Енош, і Яром зазначали, що й вони писали не для свого власного народу, а для майбутніх поколінь (див. Енош 1:15–16; Яром 1:2).

Мормон сам сказав: “Так, я звертаюся до вас, ви, залишок дому Ізраїля” (Mормон 7:1). І Мороній, останній з натхнених літописців, дійсно бачив наші дні й час. “Ось,—сказав він,—Господь показав мені великі і дивовижні речі стосовно того, що має невдовзі відбутися, в той день, коли ці речі прийдуть до вас.

Ось, я звертаюся до вас, нібито ви присутні тут, і все ж вас немає. Але знайте, Ісус Христос показав мені вас, і я знаю ваші діла” (Mормон 8:34–35).

Якщо вони бачили наші дні й вибрали саме те, що матиме для нас найбільшу цінність, то хіба це не вказує на те, як ми повинні вивчати Книгу Мормона? Ми повинні постійно запитувати себе: “Чому Господь надихнув Мормона (або Моронія, або Алму) включити це у свій літопис? Який урок, що допоможе мені жити сьогодні й у цю добу, я можу почерпнути з цього?”

І там міститься безліч прикладів того, які відповіді будуть надані на це запитання. Наприклад, у Книзі Мормона ми знаходимо зразок того, як готуватися до Другого пришестя. Більша частина книги зосереджена на кількох десятиліттях, які безпосередньо передували приходу Христа до Америки. Ретельно вивчаючи цей період часу, ми можемо визначити, чому частину людей було знищено через жахливі присуди, які передували Його приходу, і що дало змогу іншим стояти біля храму на землі Щедрій і доторкатися руками до ран на Його руках і ногах.

З Книги Мормона ми дізнаємося, як учні Христа жили в часи війни. З Книги Мормона ми бачимо злочестивість таємних змов, змальованих наочно й з жахливою реалістичністю. У Книзі Мормона ми знаходимо уроки того, що робити, коли є переслідування і відступництво. Ми багато чого дізнаємося про те, як виконувати місіонерську роботу. І в Книзі Мормона ми бачимо більше, ніж будь-де, небезпеку матеріалізму і зосередження наших сердець на речах цього світу. Чи може хтось сумніватися, що цю книгу було призначено для нас і що в ній ми знайдемо велику силу, велику втіху і великий захист?

Третя причина того, чому Книга Мормона має таку велику цінність для святих останніх днів, названа в тому ж самому висловлюванні пророка Джозефа Сміта, яке було цитовано раніше. Він сказав: “Я говорив браттям, що Книга Мормона найбільш правильна з усіх книг на світі і є наріжним каменем нашої релігії, і людина буде ближча до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги”. У цьому й полягає третя причина вивчення цієї книги. Вона допомагає нам наблизитися до Бога. Хіба в глибині наших сердець немає прагнення наблизитися до Бога, бути більш схожими на Нього у нашому повсякденному житті, постійно відчувати Його присутність? Якщо так, тоді Книга Мормона допоможе нам у цьому краще, ніж будь-яка інша книга.

Справа не тільки в тому, що Книга Мормона навчає нас істині, хоч вона дійсно робить це. Справа не тільки в тому, що Книга Мормона свідчить про Христа, хоч вона справді робить і це також. Але є щось більше. В цій книзі є сила, яка почне входити у ваше життя в той самий момент, коли ви почнете серйозно вивчати книгу. Ви знайдете більшу силу, щоб чинити опір спокусі. Ви знайдете силу, щоб уникати обману. Ви знайдете силу, щоб залишатися на тісній та вузькій путі. Писання називають “словами життя” (див. УЗ 84:85), і для жодної іншої [книги] це не є істинним настільки, наскільки для Книги Мормона. Коли ви почнете відчувати голод і спрагу за цими словами, ви побачите, що ваше життя все більше і більше збагачується.

Наш дорогий брат, Президент Меріон Дж. Ромні, … свідчив про благословення, які можуть прийти в життя тих, хто читатиме і вивчатиме Книгу Мормона. Він сказав:

“Я переконаний у тому, що коли в наших сім’ях батьки будуть читати Книгу Мормона з молитвою і регулярно—самі та разом із дітьми,—дух цієї великої книги прийде, щоб наповнити собою наші домівки і всіх, хто живе в них. Відчутнішим стане дух благоговіння, зростатимуть взаємоповага й піклування одне про одного. Дух суперечок відійде. Батьки будуть радити своїм дітям з більшою любов’ю та мудрістю. Діти будуть більш сприйнятливими і слухняними батьківській пораді. Праведність зросте. Віра, надія і милосердя—чиста любов Христа—рясно наповнять наші домівки й життя і принесуть з собою мир, радість і щастя”3.

Ці обіцяння—зростання любові й гармонії в домі, збільшення поваги між батьками і дітьми, зростання духовності й праведності—не марні обіцянки, а саме те, що мав на увазі пророк Джозеф Сміт, коли сказав, що Книга Мормона допоможе нам краще наблизитися до Бога.

Брати і сестри, я благаю вас від усього серця, щоб ви обміркували з усією серйозністю важливість Книги Мормона особисто для вас і для Церкви в цілому.

Більше 10 років тому я зробив таке висловлювання стосовно Книги Мормона:

“Чи залежать вічні наслідки від нашого ставлення до цієї книги? Так, і то буде або наше благословення, або засудження.

Кожен святий останніх днів повинен зробити вивчення цієї книги справою усього свого життя. Інакше він ставить під загрозу свою душу і нехтує тим, що може дати його життю духовну й інтелектуальну цілісність. Існує різниця між наверненим, який збудований на скелі Христа за допомогою Книги Мормона і постійно тримається за жезл з заліза, і тим, хто цього не робить”4.

Сьогодні я знову підтверджую вам ці слова. Не залишаймося під засудженням, з його бичем і судом, через легковажне ставлення до цього величного і дивовижного дару, даного нам Господом. Натомість заслуговуймо обіцяння, пов’язані зі збереженнями його в серці як скарбу.

У книзі Учення і Завіти, розділ 84, вірші з 54 до 58, ми читаємо:

“І ваш розум у часи минулі був затьмареним через зневіру і через те, що ви легковажно ставились до того, що отримали—

Ця суєтність і зневіра підвели усю Церкву під засудження.

І це засудження є на дітях Сіону, на них усіх.

І вони залишатимуться під цим засудженням, доки вони не покаються і не згадають новий завіт, саме Книгу Мормона і попередні заповіді, які Я дав їм, щоб не тільки говорити, але й чинити згідно з тим, що Я написав—

Щоб вони могли принести плід, гідний царства їхнього Батька; інакше залишаються бич і суд, що мають бути пролитими на дітей Сіону”.

З часу останньої генеральної конференції я отримав багато листів від святих, і молодих, і літніх, з усіх кінців світу, які відгукнулися на заклик читати і вивчати Книгу Мормона.

Я був вражений їхніми розповідями про те, як завдяки їхній відданості цьому зобов’язанню змінилося їхнє життя і як вони наблизилися до Господа. Ці дивовижні свідчення підтвердили моїй душі слова пророка Джозефа Сміта, що Книга Мормона істинно є “ключовим каменем нашої релігії” і що чоловіки і жінки будуть “ближче до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги”.

Я молюся про те, щоб Книга Мормона могла стати ключовим каменем нашого життя.

Посилання

  1. Вступ до Книги Мормона.

  2. Див. титульну сторінку Книги Мормона.

  3. Marion G. Romney, “The Book of Mormon,” Ensign, May 1980, 67.

  4. Ezra Taft Benson, “The Book of Mormon Is the Word of God,” Ensign, May 1975, 65.

Фотоілюстрації Девіда Стокера; праворуч: фотографія Уелдена С. Андерсена; фотографія Президента Бенсона, Busath Photography