2013
Ви вільні
Березень 2013


Ви вільні

З виступу на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга, що проводився 19 жовтня 1999 року. Повний текст виступу англійською мовою знаходиться на сайті speeches.byu.edu.

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

Чого вимагає Бог—то це такої відданості, яку виявляв Ісус.

Євангелія, за словами Президента Гордона Б. Хінклі (1910–2008)—це “план свободи, який стримує пожадання і скеровує поведінку”1. Цей план виводить нас на шлях, що збільшує знання і здібності, благодать і світло. Це свобода ставати такими, якими ви можете і повинні бути. Але щоб ваша свобода була повною, ви маєте відмовитися від усіх гріхів (див. Aлма 22:18); упертості; ваших викоханих, але негарних звичок; можливо навіть від чогось хорошого, яке стає на заваді тому, що, як вважає Бог, є для вас найважливішим.

Голос господаря

Моя тітка Адена Нелл Горлі розповіла один випадок багаторічної давності з життя її батька і мого діда Хельге В. Свенсона, який уже пішов з життя. Ця історія є ілюстрацією того, що я маю на увазі. Вона розповідала:

“Ми з дочкою приїхали провідати моїх батьків. При заході сонця мама покликала нас на ґанок, запрошуючи подивитися, як батько кличе своїх [п’ятьох] овечок до хліва на ніч. Батько … був патріархом колу і … уособленням усього, що є хорошого і доброго в чоловікові Божім.

… Батько підійшов до краю поля і покликав: “Ідіть сюди”. Відразу ж, навіть не припиняючи жувати, усі п’ять голів повернулися в його бік, а потім [вівці] почали бігти, доки не опинилися поруч з ним, і він погладив кожну по голові.

Моя маленька дочка сказала: “Ой бабусю, а як дідусеві вдається це зробити?”

Моя мати відповіла: “Вівці знають його голос і люблять його”. Тепер маю визнати, що на полі було п’ять овець і п’ять голів піднялося, коли він їх покликав, але лише чотири підбігли до батька. Віддалік, майже на кінці поля, дивлячись прямо на батька, стояла велика [вівця]. Батько покликав її: “Іди сюди”. Вона ніби хотіла зробити рух у напрямку до нього, але не пішла. Тоді батько пішов через поле, кличучи її: “Іди сюди. Ти не прив’язана”. Інші чотири вівці йшли за ним по п’ятах.

Тоді мама пояснила, що кілька тижнів тому один знайомий привів цю [вівцю] і дав її батькові, сказавши, що не хоче мати її більше у своїй отарі. Чоловік сказав, що вона була дикою і неслухняною, завжди заводячи інших овець за огорожу і спричиняючи стільки клопоту, що він захотів спекатися її. Батько радо прийняв вівцю і наступні кілька днів тримав її у полі на прив’язі, щоб вона не втекла. Потім він терпляче привчав її любити його та інших овець. Пізніше, коли вже тварина відчула себе впевненіше у своєму новому домі, батько залишив коротку мотузку на її шиї, але не тримав на прив’язі.

Поки мама розповіла нам усе це, батько разом з вівцями майже дійшов до [самотньої вівці] в кінці поля і крізь тишу, ми знову почули, як він кликав: “Іди сюди. Ти вже не прив’язана. Ти вільна”.

Я відчула, що на очі навернулися сльози, коли побачила, як [вівця] повернулася і підійшла до батька. Потім, з любов’ю гладячи її по голові, він разом зі своєю невеличкою отарою розвернувся і знову пішов до нас.

Я подумала, як дехто з нас, хто є Божими вівцями, зв’язують себе гріхами світу. Стоячи там, на ґанку, я мовчки дякувала Небесному Батькові за те, що є істинні помічники Пастиря і вчителі, сповнені терпіння і доброти, готові навчати нас любові й послуху. Вони надають безпеку і свободу в отарі, щоб, навіть знаходячись далеко від укриття, ми впізнали голос Господаря, коли Він кликатиме: “Іди сюди. Тепер ти вільний”2.

Як чудово усвідомлювати, що ми можемо збільшувати свободу, вдосконалюючись у послуху. Кажучи словами президента Бойда К. Пекера, президента Кворуму Дванадцятьох Апостолів, “ми неслухняні тому, що сліпі, ми слухняні тому, що можемо бачити”3.

Наш вибір у цьому житті не полягає в тому, щоб підкорятися чи не підкорятися певній владі. Наш вибір полягає в тому, якій владі підкорятися: владі Бога чи Сатани. Як казав Легій, це вибір між волею і неволею (див. 2 Нефій 2:27). Якщо це не одне, то обов’язково інше.

Наше підкорення Богові і Його праву правити і царювати над нами приносить інші благословення. Серед найважливіших—віра і впевненість, що дозволяють нам жити в мирі. Господь сказав Ісусу Навину:

“Не встоїть ніхто перед тобою по всі дні життя твого. Як був Я з Мойсеєм, так буду з тобою,— Не залишу тебе й не покину тебе. …

Тільки будь дуже сильний та відважний, щоб додержувати чинити за всім тим Законом, що наказав був тобі Мойсей, Мій раб,—не відхилишся від нього ні праворуч, ні ліворуч, щоб щастило тобі в усьому, де ти будеш ходити” (Ісус Навин 1:5, 7).

“Я світ переміг”

Якщо і ми будемо “додержуватися чинити за всім тим Законом”, ми також матимемо впевненість, що Бог з нами так само, як Він був з Мойсеєм. Разом із псалмоспівцем ми зможемо сказати: “На Бога надію кладу, й не боюся,—що тіло учинить мені” (Псалми 55:5). Хіба не пообіцяв Господь: “Страждання зазнаєте в світі,—але будьте відважні: Я світ переміг!” (Іван 16:33).

Багато років тому я головував на церковній дисциплінарній раді. Перед нами сидів чоловік, гріхи якого були причиною скликання ради. Він розповідав нам свою історію. Його гріхи дійсно були важкими, але і проти нього сильно грішили. Коли ми розглядали той випадок, моя душа затривожилася, і я попросив дозвіл вийти, щоб подумати і помолитися про це на самоті, а потім знову приєднатися до ради.

Я стояв перед стільцем у своєму кабінеті, благаючи Господа допомогти мені зрозуміти, як можна було вчинити таке зло. Я не бачив, а радше відчув бездонну прірву, яка була чимось накрита. В одному куті накриття було ледь припідняте лише на мить, і я відчув, у цій прірві глибину й широчінь зла, яке існує у світі. Воно було більшим, ніж я міг насправді осягнути. Я був приголомшений. Я впав на стілець позаду мене. Мені здавалося, що від цього видовища у мене перехопило подих. Я подумки заволав: “Як ми можемо навіть сподіватися подолати таке зло? Як ми зможемо витримати те, що є настільки темним і всепоглинаючим?”

У ту мить у моєму розумі виникла така думка: “Будьте відважні: Я світ переміг!” (Іван 16:33). Я рідко відчував подібний спокій поруч з реальним злом. Я відчував глибоку вдячність за гостроту Спасителевих страждань і більшою мірою, навіть до відчуття страху, відчув вдячність за глибину того, що Йому довелося здолати. Я відчув заспокоєння, думаючи про чоловіка, який чекав нашого суду, знаючи, що у нього є Викупитель, Чиєї благодаті було достатньо, щоб очистити його і також залагодити ту несправедливість, яку йому довелося знести. Я краще зрозумів, що добро переможе завдяки Ісусу Христу, у той час як без Нього у нас не було б жодного шансу. Я відчув спокій, і він був дуже приємним.

Пророк Джозеф Сміт розумів це, коли сказав: “Життєрадісно робімо все, що в нашій владі; а тоді стіймо з найглибшою впевненістю, щоб побачити Боже спасіння і руку Його, яку буде явлено” (УЗ 123:17). Обіцяння тим, хто підкоряється Богові таке: Його рука, Його сила будуть явлені в їхньому житті. Спаситель сказав:

“Не бійтеся, малі діти, бо ви Мої, а Я подолав світ, і ви з тих, кого Мій Батько дав Мені;

І ніхто з тих, кого Мій Батько дав Мені, не загубиться” (УЗ 50:41–42).

Жити з таким запевненням є благословенням, можливо більшим, ніж ми здатні оцінити. Усі ми, раніше або пізніше, у миті невідворотного лиха чи виснажливого збентеження, обравши Бога своїм дороговказом, зможемо з упевненістю заспівати: “Чудовим є мир, що несе євангелія”4.

Ми не повинні очікувати миру або свободи, віри чи будь-яких інших дарів від нашого небесного Провідника, якщо неохоче або без задоволення приймаємо Його провідництво. Якщо праведність є ритуальною, а не реальною, нам не слід чекати винагороди. Відсторонена, байдужа відданість не є для Нього відданістю взагалі. Наша покірність має бути повною, щирою і безмежною. Що вимагає Бог—то це такої відданості, яку виявляв Ісус, Якому довелося випити чашу настільки гірку, що це здивувало навіть Його, великого Творця (див. Maрк 14:33–36; УЗ 19:17–18). Однак Він це зробив, “волю Сина бу[ло] поглинуто волею Батька” (Moсія 15:7).

Я залишаю вам своє свідчення, що через Ісуса Христа, Сина Божого, ми можемо стати, як одне, з Богом, так само, як про це молився Ісус (див. Іван 17:20–23). Нехай ваша вірність Їм навіки буде сяючим дороговказом у вашому житті.

Посилання

  1. Гордон Б. Хінклі, “A Principle with Promise,” Improvement Era, June 1965, 521.

  2. Adena Nell Swenson Gourley, “I Walked a Flowered Path” (unpublished manuscript, 1995), 199–200.

  3. Бойд К. Пекер, “Agency and Control,” Ensign, May 1983, 66.

  4. “Sweet Is the Peace the Gospel Brings,” Hymns, no. 14.

ІЛЮСТРАЦІЇ ДІЛЛІНА МАРША