Заради зміцнення молоді
Протиотрута до токсинів у стосунках
Квітень 2024


“Протиотрута до токсинів у стосунках”, Заради зміцнення молоді, квіт. 2024.

Протиотрута до токсинів у стосунках

Ось що слід використати, аби протистояти тому, що отруює наші стосунки.

Протиотрута — це ліки, які нейтралізують дію отрути або токсину. Образно кажучи, протиотрута це щось, що “виліковує” негативні почуття або ситуацію. Наприклад, Президент Рассел М. Нельсон сказав: “Милосердя — це протиотрута до суперечок”1.

Не до всіх фізичних токсинів існує протиотрута. Але у Спасителі ми можемо знайти зцілення наслідків наших власних токсинів — зокрема і тих, які є у наших стосунках з людьми.

Не будьте токсичними!

Ніхто не досконалий. У нас усіх є свої моменти (години або дні… ) коли ми не настільки подібні до Христа, якими мали б бути. Нам потрібно стежити за собою і переконуватися, що ми не отруюємо людей навколо нас.

Ось кілька протиотрут до деяких поширених токсинів:

Токсин: Заздрість.

Чому інші люди здаються щасливішими або мають більше майна чи отримують більше благословень, ніж я?

Зображення
молодий чоловік виявляє вдячність

Ілюстрації Корі Егберта

Протиотрута: Вдячність.

Будьте вдячними за те, що Господь вже вам дав. Спробуйте виконати пораду з улюбленого старого гімну: буквально підраховуйте ваші благословення! Пригадайте, як Бог вас благословив. Вас здивує те, скільки усього Господь зробив для вас2.

Токсин: Гнів.

Навмисне чи ні, хтось мене розгнівив.

Зображення
молоді жінки обіймаються

Протиотрута: Прощення.

Прощення одне одного — це, насправді, заповідь (див. Учення і Завіти 64:10). Бонусом є те, що коли ми пробачаємо інших, Бог пробачає нас (див. Учення і Завіти 82:1). Крім цього ми часто відчуваємо менше гніву після того, як пробачили інших.

Токсин: Гординя.

Я не хочу визнавати свою неправоту. Я не хочу виконувати доручення, бо воно здається мені нижчим моєї гідності. Я не хочу проводити час з тими дітьми, бо вони не належать до моєї соціальної групи.

Зображення
молода жінка виявляє смирення

Протиотрута: Смирення.

Просто кажучи: не думайте, що ви надто круті. Ми — діти Бога, і Він любить нас, але в той же час ми всі є смертними людьми з недоліками, і не варті “навіть… прах[у] землі” (Moсія 2:25). Господь дає нам — усім нам — слабкості, щоб ми були смиренними (див. Eтер 12:27). І завжди краще вибирати смирення самому, аніж чекати, доки Бог примусить вас бути смиренними (див. Aлма 32:15–16).

Що робити, якщо токсичною є інша людина?

Милосердя є протиотрутою багато до чого, не лише до суперечок. “А милосердя довго терпить, і є добрим, і не заздрить, і не чваниться, не шукає для себе, легко не дратується, не думає злого” (Moроній 7:45). Нам слід молитися, щоб сповнитися милосердя (див. Moроній 7:48), щоб воно допомогло нам пробачати слабкості інших людей — так само, як ми сподіваємося, що вони молитимуться про милосердя, щоб справитися з нашими слабкостями. Нам також не треба боятися встановлювати межі. Пробачати — не означає залишатися у токсичних стосунках чи небезпечній ситуації3.