2018
Як простити саму себе
March 2018


Як простити саму себе

Автор живе в штаті Юта, США.

Мені не потрібно було продовжувати карати себе, оскільки Ісус Христос вже спокутував мої гріхи.

Зображення
young woman sitting with head down

Фотографія від Getty Images

Вже минуло п’ять місяців, а я ще не могла простити себе. Відтоді, як я стала на слизький путь і вчинила те, чого соромилась, я відчувала наче скочуюсь по спіралі вниз. Відчуття сорому ставало все сильнішим щоразу, коли я робила щось, на мою думку, неправильне. Я не могла відчувати мир.

Я молилася про прощення і навіть відчула, що Бог простив мене. Але я не могла простити саму себе. Як же я могла, якщо я згрішила? Я продовжувала бичувати себе знов і знов, заважаючи собі рухатися вперед.

Відчуваючи це, я поїхала на літню молодіжну конференцію, де ми значною мірою зосередили наше навчання на Спокуті Спасителя. Одного дня я знайшла уривок у книзі Еноша, де було сказано: “Енош, твої гріхи прощені тобі, і ти будеш благословен.

“І я, Енош, знав, що Бог не може обманювати; отже, моя провина була змита” (Енош 1:5–6).

Мене вразили ці слова. Я усвідомила, що, подібно до мене, Енош вчинив щось неправильне і потребував прощення. Він навіть описав свої зусилля, щоб отримати прощення, як боротьбу перед Богом (див. Енош 1:2). Але зрештою, після того, як Енош молився цілий день і ніч, він відчув мир. І коли він запитав: “Господи, як це сталося?”, Господь відповів: “Через твою віру в Христа” (Енош 1:7, 8).

Ось воно що! Енош мав віру в Ісуса Христа. Якщо Енош міг дозволити, щоб Спаситель змив його провину, чому б і мені не дозволити Йому принести такий самий мир у моє життя? Відтоді щоразу, коли я відчувала, що не можу простити себе, я думала про любов Ісуса Христа і Його прощення. Я молилася про здатність позбутися своїх поганих почуттів і більше не відчувати сорому. На це пішов деякий час, але після багатьох молитов я вже не мала того жахливого відчуття постійно. Я нарешті відчула мир.

Завдяки цьому досвіду я багато чого дізналась про благодать Христа. Після того, як я згрішила, я відчула смуток для Бога, молилась, покаялась і відчула підтвердження, що Бог мене простив. Втім я продовжувала карати себе. Зрештою я усвідомила, що мені не слід змушувати себе страждати за вчинення того гріха, оскільки Ісус Христос вже сплатив за нього Своєю Спокутою. Йому безперечно було важко і болісно, але Він все одно прагнув відстраждати, щоб не довелося страждати мені.

Зображення
Jesus Christ

Зображення Христа, художник Генріх Гофман

Відтоді я навчилася покладатися на Ісуса Христа і дозволила Його миру сповнити моє життя завдяки зміцненню стосунків з Ним та Небесним Батьком. Я намагаюся молитися і читати Писання, особливо Книгу Мормона, кожного дня. Я намагаюся брати участь у надихаючих заходах і користуватися пристойними медіа.

Я все ще роблю помилки, але я знаю: якщо я каюся і роблю все, що в моїх силах, Ісус Христос благословить мене Своєю благодаттю. Покладаючись на Нього і Небесного Батька, я більше не відчуваю почуттів провини і сорому. Мені знайомий мир, який приносить віра в Ісуса Христа, і, завдяки йому, я міцніша.