2020
Програма для дітей і молоді: щоб стати сильними
Січень 2020


Програма для дітей і молоді: щоб стати сильними

Провідники Церкви розповідають, як батьки і приходи можуть допомагати дітям ставати такими, як Спаситель.

Зображення
father and daughter

Незалежно від того, радієте ви чи трохи хвилюєтеся щодо нової ініціативи Церкви—Програма для дітей і молоді—ви, ймовірно, маєте запитання: “Як вона допоможе моїм дітям?”, “Як ми будемо її виконувати?”, “Яка моя роль у програмі?”

Провідники Церкви надають відповіді.

Чому Церква запроваджує подібну зміну?

Сестра Бонні Х. Кордон: Як навчав Президент Рассел М. Нельсон, усім нам необхідно покращувати свою здатність отримувати одкровення1. Програма для дітей і молоді створена для того, щоб запрошувати окремих осіб і сім’ї шукати натхнення від Духа в тому, як розвиватися й знаходити радість на шляху завітів. Вона чудово символізує те, що пророк передбачає для кожного з нас.

Брат Стівен В. Оуен: Президент Нельсон також навчає нас, що ми є Церквою, зосередженою на сім’ї, незалежно від того, якою є наша сім’я2. Ми не є Церквою, зосередженою на програмах. Провідники Церкви та вчителі можуть допомагати нашим дітям вивчати доктрину і жити за нею, однак така відповідальність починається вдома, і це щоденний обов’язок.

Як навчав пророк, нам необхідно прагнути одкровення і діяти за спонуканнями Духа, а Програма для дітей і молоді допоможе в цьому частково тому, що вона спрощує процес. У минулому батькам доводилося виконувати сотні вимог, аби слідкувати за виконанням і розуміти такі програми, як Особистий розвиток, Обов’язок перед Богом, Віра в Бога та інші церковні програми, які їхні діти виконували в підліткові роки. Цей новий підхід пропонує молоді і дітям шукати натхнення під час встановлення цілей відповідно до їхніх потреб та інтересів.

Сестра Джой Д. Джоунс: Це така надзвичайна можливість для наших дітей і молоді—всього підростаючого покоління—поглибити віру в Ісуса Христа. Коли вони навчаються прагнути проводу Святого Духа і реагувати на нього, то краще будуть розуміти свою вічну сутність і мету, а також те, як вони можуть розвиватися й відчувати любов Небесного Батька. Програма для дітей і молоді може благословити і зміцнити нашу молодь та їхні сім’ї, допомагаючи у встановленні й налагодженні стосунків у сім’ях, у церкві та між ними й Небесним Батьком.

Які перші кроки може робити сім’я у застосуванні Програми для дітей і молоді?

Сестра Джоунс: Молитися разом, щоб отримати скерування Духа. Батьки можуть почати з розмови у своїй сім’ї про три сфери застосування Програми для дітей і молоді: вивчення євангелії, служіння і заходи та особистий розвиток. Що вони вже роблять зараз? Як вони можуть зростати—особисто і сім’єю—в цих трьох сферах? Як, приділяючи особливу увагу віршу з Писань, що міститься в Євангелії від Луки 2:52, вони зможуть так складати плани і встановлювати цілі, щоб пам’ятати Спасителя і йти за Ним? Яка чудова нагода зміцнювати молодь, домівку і сім’ю дуже простими, послідовними і дієвими методами.

Сестра Кордон: Ми починаємо потроху. Просування шляхом завітів відбувається крок за кроком. Встановіть одну ціль. Нехай початок буде простим. Путівники для молоді й дітей дадуть нам чудовий взірець для наслідування.

Брат Оуен: Не слід надто ускладнювати. Все має бути дуже просто. Прочитайте Лука 2:52. Почніть з цього. Хтось із батьків може вдома сісти поруч з дитиною або підлітком і поговорити про цей вірш. “Як ми будемо допомагати тобі зростати мудрістю, віком та благодаттю в Бога і в людей?”, “Чого ми можемо разом навчитися або що зробити?”, “Які ти можеш поставити цілі?”, Нехай усе буде просто.

Зображення
boy holding scriptures

Якби ви хотіли за допомогою цієї програми навчити дітей і молодь лише чомусь одному, що б це було?

Сестра Кордон: Це дивовижна можливість зростати так, як Спаситель! Якщо ми запитуємо себе: “На чому ж зосередитися?”, то можемо згадати, що вже робимо багато усього, щоб стати схожими на Нього. Вивчення євангелії відбувається у багатьох сім’ях і в церкві. Ми служимо й беремо участь у заходах. Мета цієї нової програми—бути свідомими і з відповідальністю діяти згідно з тим, чого навчилися, приділяючи увагу тому, щоб розвиватися в чотирьох сферах, як і Спаситель: духовній, соціальній, фізичній та інтелектуальній (див. Лука 2:52). Це принесе радість, мир і тривале щастя всім нам, якщо ми будемо йти за Спасителем!

Сестра Джоунс: Розвиток зосереджується на Спасителі, осередком його стає сім’я, а підтримкою—Церква. Усе спрощується і зосереджується на людині у порівнянні з минулими програмами. Зростання стає індивідуалізованим. Я сподіваюся, що діти, молодь і провідники та їхні сім’ї зрозуміють, що це досяжний, легкий у застосуванні спосіб розвиватися разом і відчувати тривалу радість на шляху завітів для всіх дітей Небесного Батька по всьому світу. Не очікується великих змін або надмірних ускладнень у навчанні. Ми будемо робити те, що вже робимо, керуючись Духом, аби наші щирі зусилля покращили нашу здатність з любов’ю і більш ефективно іти за Спасителем.

Чому важливо, аби молодь і діти розвивалися так, як Спаситель?

Сестра Джоунс: По-перше, і це головне,—вони уклали завіт завжди наслідувати Його. Вони уклали завіт “бути свідками Бога в усі часи і в усьому, і в усіх місцях” (Moсія 18:9). Тож їм необхідно розвиватися так, як Він: духовно, соціально, фізично та інтелектуально. Їхні завіти не лише є причиною того, чому вони мають так чинити, але вони також роблять їх спроможними досягти своїх цілей.

Брат Оуен: Головна мета нашого життя—іти за Небесним Батьком та Його Сином, Ісусом Христом, і стати такими, як Вони. Ми хочемо бути схожими на Них. Ми починаємо вчитися цьому з юних років, аби знати, як діяти решту днів свого життя. І ми дійсно наслідуємо Спасителя, коли робимо те, що робив Він.

Сестра Кордон: Спаситель—наш взірець в усьому. Ми вивчаємо Його життя, місію та вчення, бо Він володіє всіма якостями, які ми прагнемо мати. Однак оскільки кожен з нас є неповторним, кожен має якості та вміння, які необхідно розвивати, щоб стати такими, як Він. Цей новий підхід дає дітям і молоді індивідуалізовану можливість для зростання з огляду на ту неповторність, щоб розвивати притаманні кожному з них дари і знаходити те, до чого вони відчувають зацікавленість, аби стати більше схожими на Спасителя. Саме це і робить цю програму такою індивідуалізованою. Не існує переліку необхідних завдань. Цілі, які всі ми встановлюємо, аби рухатися вперед шляхом завітів, будуть різними, але разом ми будемо навчатися, зростати і наближатися до нашого Спасителя.

Що, на вашу думку, будуть відчувати діти і молодь, беручи участь у програмі?

Сестра Кордон: Я сподіваюся, що вони здобудуть глибше розуміння своєї вічної сутності і отримають відчуття приналежності. Коли ми знаємо, ким і Чиїми є, то діємо по-іншому. Вони навчаться розуміти, що сказане в певних соціальних медіа не є правдою, бо вони вже відчули, як Дух промовляє до них. Вони здобудуть упевненість у собі та в своєму Божественному потенціалі дочок і синів Бога.

Сестра Джоунс: Ми хочемо, аби вони мали віру й надію в Ісуса Христа, відчували мир, який приносить дотримання заповідей, мали здорові стосунки, навчилися витривалості, відчули радість, яку приносить служіння іншим, та відчули щастя і задоволення від участі в роботі зі спасіння.

Брат Оуен: Я сподіваюся, що діти розумітимуть євангелію таким чином, що вона знайде шлях від їхньої голови до їхнього серця. Це не просто ставити галочку біля виконаного завдання. Це процес навчання і наближення до Спасителя. Я дійсно сподіваюся, що наші діти й ті, кому ми служимо, почуватимуться досить упевнено в розумінні євангелії, аби навчати інших. Наприклад, я сподіваюся, що ми зможемо поставити своїм дітям запитання про євангелію і почути досить глибоку відповідь, бо вони засвоїли євангелію і вона вже стала частиною їхнього єства.

Зображення
young woman standing in class

Як батьки знатимуть, що Програма для дітей і молоді успішно втілюється в їхньому домі?

Брат Оуен: Я б звертав увагу на плоди Духа, про які згадується в Галатам 5, наприклад, більше миру в домі. Я думаю, що їхні діти ставатимуть більш добрими, люблячими. Їхні діти захочуть бути з сім’єю. Вони матимуть більше бажання молитися і шукати відповідей. Вони помітять покращення не лише в духовній сфері, але і в соціальній, фізичній та інтелектуальній.

Сестра Джоунс: Вони знатимуть, що програма втілюється успішно, бо стосунки зміцняться, оскільки члени сім’ї дійсно спостерігатимуть покращення і, навіть коли буде нелегко, продовжуватимуть докладати зусилля, дбаючи одне про одного і активно прагнучи та відчуваючи присутність Святого Духа у своєму домі. Члени сім’ї можуть чіткіше розуміти зв’язок між тим, що вони роблять кожного дня, і життям Христа. Ймовірно, вони відчуватимуть глибшу вдячність за свободу волі й покаяння, більше позитиву, впевненості, їхні зусилля будуть спрямовані на інших, а не на себе, зросте вдячність за Спасителя, Його життя, Його вчення, Його приклад і Його Спокуту й Воскресіння.

Яку пораду ви б дали батькам, які, можливо, дещо занепокоєні через відміну колишніх програм Церкви?

Сестра Кордон: Звичайно ж, нам подобаються колишні програми, оскільки кожен з нас зростав і мав можливість бачити, як інші зростають завдяки тим програмам. Вони були натхненними для свого часу. Але хіба ж ми не вдячні за неперервне одкровення? Господу необхідно, щоб ми постійно розвивалися і змінювалися, і Йому необхідно, щоб наші програми покращувалися і змінювалися, аби задовольняти потреби членів Церкви по всьому світу. Ми завжди прагнемо вдосконалюватись і ставати Церквою та людьми, якими нас знає Небесний Батько і якими, за Його задумом, нам потрібно стати.

Сестра Джоунс: Колишні програми були великим благословенням для нас, і ми можемо бути вдячними за все, чого навчилися й відчули. Настає чудова нова пора, і вона дає нам можливість прагнути скерування Господа в тому, щоб навчатися і зростати в новий, натхненний спосіб.

Як провідники можуть допомагати дітям і молоді покращуватися в особистому розвитку?

Брат Оуен: Перш за все, я вважаю, що дорослим провідникам необхідно дивитися на ту дитину, чи того юнака або дівчину так, як дивиться на них Бог, тобто брати до уваги, ким може стати та особа, а не лише, ким вона є зараз. Прагніть від початку бачити кінцеву мету. Дивіться в перспективу. Це вимагатиме часу. Подумайте, ким діти й молодь можуть стати. Розвивайте свої стосунки з ними, щоб, коли вам потрібно буде поговорити з молодою людиною, вона поважала вас настільки, аби вислухати.

Крім того, познайомтеся з батьками. Дізнайтеся від них, як ви можете допомагати. З повагою ставтеся до того, як вони виконують батьківські обов’язки.

Сестра Джоунс: У Початковому товаристві немає структури президентств кворумів та класів, як у молодих чоловіків і молодих жінок. Провідники і вчителі Початкового товариства, а також брати-служителі й сестри-служительки надають допомогу дітям, які не мають євангельської підтримки у своїх сім’ях. Втім важливо, щоб ми завжди шанували стосунки між дітьми, молоддю та їхніми батьками, якою б не була ситуація в домі. Програма для дітей і молоді може бути способом запрошувати всю сім’ю прийти і подивитися, прийти і допомогти. Вона може бути способом зміцнення всієї сім’ї, незалежно від того, чи є вони членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Сестра Кордон: У нас багато дітей і молоді, які приходять у неділю до церкви без батьків, хоча їхні батьки люблять їх. Я хочу закликати провідників познайомитися з батьками і дізнатися про їхні мрії та сподівання стосовно своїх дітей. Ми можемо допомагати. Якщо ми працюємо в тандемі з батьками, то будемо зміцнювати окремих осіб та сім’ї і також заохочувати дітей і молодь зміцнювати сім’ї одне одного.

Зображення
young woman with parents

Що б ви сказали переобтяженим батькам, яким здається, що вони не спроможні допомагати дітям успішно виконувати Програму для дітей і молоді?

Сестра Кордон: Прекрасним є те, що ми вже виконуємо переважну частину програми. Сім’ї вже вивчають євангелію разом. Ми вже виконуємо служіння й проводимо заходи. Ми завжди спрямовували зусилля на особистий розвиток; зараз ми просто зосереджуємося на тому, як зростав Христос.

Коли ми сядемо поговорити зі своїми дітьми, я думаю, нам це дійсно сподобається. Ви можете просто слухати у звичному оточенні, намагаючись зазирнути в серце своєї дитини. Наш Небесний Батько хоче, щоб ваша дитина зростала, раділа і повернулася жити з Ним. Ви відчуєте, як Святий Дух веде вас, коли разом намагатиметеся зробити так, аби євангелія і наш Спаситель Ісус Христос стали частиною кожного аспекту вашого життя.

Сестра Джоунс: Почніть з того, що підходить для вашої сім’ї. Вірте, що ви отримаєте допомогу з небес. Прагніть скерування Духа. Програма для дітей і молоді стане цінним засобом для батьків у вихованні дітей. Сьогодні батькам у процесі скерування сім’ї та виховання дітей доводиться задовольняти багато вимог. Батьки можуть відчувати себе переобтяженими. Програма для дітей і молоді допоможе батькам розрізнити, що є головним, а що—важливим. Допомагати сім’ям навчатися тому, як іти за Спасителем, керуючись натхненням від Святого Духа—це головне для всіх нас і принесе нам Господню любов і благословення.

Брат Оуен: Я думаю, що ви дійсно будете спроможні допомагати своїм дітям і молоді. Від вас не вимагається робити щось надзвичайне. Потрібно лише бути вірними і перебувати в молитві та розвивати праведні звички й традиції у вашій сім’ї. Почніть з основних, простих, праведних звичок, і ви побачите чудеса в житті своїх дітей.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона,, трав. 2018, сс. 93–96.

  2. Див. Рассел М. Нельсон, “Вступне слово”, Ліягона, лист. 2018, сс. 6–8.