Ліягона
Шукайте старанно, і ви знайдете
Січень 2024


“Шукайте старанно, і ви знайдете”, Ліягона, січ. 2024.

Шукайте старанно, і ви знайдете

Господь відкрив, як ми можемо шукати істину і спрямування у житті.

Зображення
лупа

Коли ми з Регіною, моєю дружиною, повернулися додому в Бразилію після служіння в Ангольській Луандській місії, що тривало з 2016 по 2019 рік, нам потрібно було прийняти важливе рішення. Ми змушені були продати свій будинок перед від’їздом на місію. За рік після повернення додому нам необхідно було вирішити: купувати будинок чи орендувати його. Як ми могли вирішити, що є правильним для нас?

Подібні рішення стосуються багатьох завдань, заходів і турбот повсякденного життя, які виникають у всіх нас. Іноді вони можуть відволікати нас від славетних благословень і привілеїв, які пропонує лише відновлена євангелія Ісуса Христа. Перед лицем такої великої кількості зобов’язань і обов’язків важко зрозуміти, що ж є правильним або в якому напрямку слід рухатися. Через це ми раптом можемо відчути на собі тягар непосильних завдань.

На щастя, наш люблячий Небесний Батько не залишив нас наодинці, щоб ми самі з’ясовували, що для нас правильно і що нам робити.

Джерело всієї істини

Перш ніж залишити цю землю, Спаситель Ісус Христос пообіцяв Своїм учням, що Батько пошле їм Утішителя, тобто Святого Духа, щоб благословляти їх. Утішитель, як сказав Ісус, “навчить вас усього, і пригадає вам усе” (Іван 14:26).

Ключова роль Святого Духа полягає в тому, щоб відкривати істину (див. Іван 16:13). Небесний Батько є джерелом усієї даної через одкровення істини, хто б її не отримував — пророки, провидці і одкровителі чи кожен з нас через Святого Духа. Якщо ми намагаємося мати супровід Святого Духа, Небесний Батько скерує нас навіть у найважчі часи.

Просіть, шукайте і стукайте

Оскільки Небесний Батько хоче надихати, давати настанови і зміцнювати нас, ми отримуємо запрошення: “просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам” (Maтвій 7:7; див. також Лука 11:9; 3 Нефій 14:7).

Коли Нефій почув слова свого батька Легія про дерево життя, яке той побачив у видінні, Нефій сказав, що він “також захотів побачити, і почути, і пізнати все те, силою Святого Духа, яка є дар Божий усім тим, хто старанно шукає Його” (1 Нефій 10:17).

Необхідно бути старанними в пошуках істини. Коли ми старанні, то намагаємося послідовно, щиро і енергійно пізнавати істину та Господню волю стосовно нашого життя. Старанно шукаючи істини від Господа, ми наближаємося до Нього на будь-якому етапі свого життя.

Пророк Джозеф Сміт на ранньому етапі свого життя зрозумів, що один з найефективніших способів пізнати істину — це з вірою шукати відповіді на запитання (див. Джозеф Сміт — Історія 1:10, 18). Ми можемо ставити наступні запитання, шукаючи істину. Відповіді являють собою зразок, за яким ми можемо пізнавати істину.

Зображення
жінка тримає Писання і молиться

До кого ми звертаємося, щоб пізнати істину?

У кінці Книги Мормона пророк Мороній запрошує кожного запитати в Бога зі щирим серцем, зі справжнім наміром і вірою в Христа, “чи не істинн[е]” те, чого навчає книга. Мороній свідчить, що Бог “явить вам правду про [Книгу Мормона] силою Святого Духа”. І силою Святого Духа ви можете пізнати правду про все” (Moроній 10:4–5).

Бог, наш Вічний Батько, встановив практичний і доступний спосіб, у який Його діти можуть запитувати Його (див. Якова 1:5) і наближатися до Нього кожного дня, кожної години — саме завжди. Цим простим, однак потужним способом є молитва.

Повчання Алми його синові Геламану повною мірою стосуються нас: “Волай до Господа за всілякою для тебе підтримкою”. І “всі діяння твої… і куди б ти не пішов… нехай всі твої думки будуть націлені на Господа; так, нехай любов твого серця буде спрямована на Господа завжди” (Aлма 37:36). Алма також навчав: “Радься з Господом в усіх своїх діяннях, і Він направлятиме тебе на добре” (Aлма 37:37). Нам не потрібно призначати час або шукати місце, щоб помолитися. Хоча ми не завжди матимемо можливість помолитися вголос, ми можемо завжди молитися в серці (див. Алма 34:27).

Отримані відповіді на молитви не завжди будуть такими, як ми того сподівалися. Іноді вони навіть можуть іти всупереч нашій волі. Відповідь на молитви також може надходити довше, ніж ми того бажаємо. Іноді якийсь час відповіддю на них може бути тиша. Утім Небесний Батько знає про наші потреби. Його відповіді завжди будуть нам на добро. Нам лише потрібно рухатися вперед з вірою в Ісуса Христа. (Див. Лука 11:9–13)1.

Наш Спаситель і Викупитель проголосив, що ми ніколи не повернемося до Небесного Батька, якщо не через Нього. “Я дорога, і правда, і життя — сказав Ісус. — До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене” (Іван 14:6). Це усуває будь-яку альтернативу або навіть будь-яку перепону в нашому спілкуванні з Богом. Ось чому всі молитви, виступи, свідчення, уроки і багато іншого, що ми робимо — у церкві, вдома з сім’єю або самостійно — все робиться в ім’я Ісуса Христа.

Яким має бути наше ставлення?

Аби знайти істину, ми повинні бути щирими і мати справжні наміри. Коли ми смиренно звертаємося до Небесного Батька, то стаємо спроможними діяти згідно з отриманими відповідями і збільшувати свою здатність робити це.

Щирий і справжній намір спонукає нас робити те, чого очікує від нас Небесний Батько, а не чого хочемо ми. Ми чітко показуємо Небесному Батькові свою довіру до Нього , якщо ми “смиренн[і], лагідн[і], покірн[і], терпелив[і], сповнен[і] любові, бажаюч[і] підкорятися усьому, що Господь вважає за належне заподіяти [нам]” (Moсія 3:19). Завдяки цим якостям ми починаємо розуміти Небесного Батька і довіряти, що Він завжди робить для нас те, що є найкращим.

Зображення
Людина сидить і дивиться на гори.

Фотограф Лі Майкл Рагсдейл

Як надходять відповіді?

Приймаючи рішення, купувати чи орендувати будинок, ми з дружиною молилися, розмірковували і багато про це говорили. Згодом у нашому розумі й серці з’явилося відчуття, що нам не слід купувати будинок. Ми з вірою діяли згідно з цією відповіддю, не знаючи, що має статися у нашому житті.

Приблизно через півтора роки, в квітні 2022 року мене покликали генеральним авторитетом сімдесятником. Після квітневої генеральної конференції 2022 р. у нас було лише три тижні, щоб залишити Бразилію для виконання нашого першого завдання. Оскільки ми жили в орендованому помешканні, переїзд був для нас набагато легшим. Сьогодні ми з Регіною чітко бачимо, що Господь скеровував нас у нашому рішенні.

Нефій також отримав згідно зі своїм бажанням. Оскільки Нефій старанно шукав істину, вірив і довіряв, що Небесний Батько відкриє йому істину, він був благословен побачити те, що бачив його батько. Він побачив дерево життя, яке символізувало любов Бога — любов, яка “є бажаніша за все” і “найрадісніша для душі” (1 Нефій 11: 22, 23).

За допомогою Святого Духа Небесний Батько відкриває істини, доступні для всіх Його дітей. Господь в одкровенні пророкові Джозефу Сміту сказав, що Святий Дух може промовляти до нашого розуму і серця (див. Учення і Завіти 8:2, “тяжі[ти]… над [нашими] почуттями” (Учення і Завіти 128:1), робити так, щоб груди нам “запалали зсередини” (Учення і Завіти 9:8), сповнювати нашу душу радістю, просвітлювати наш розум або промовляти мир нашому занепокоєному серцю (див. Учення і Завіти 11:13; 6:14–15, 22–23).

Я свідчу, що Божі істини розганяють сумнів і страх та зміцнюють наше свідчення. Разом з Нефієм я проголошую: “Бо той, хто старанно шукає, знайде” (1 Нефій 10:19). Бог відкриє істину, якщо ми старанно шукаємо її, бо “тим, хто шукає Його, Він дає нагороду” (Євреям 11:6). І Він зробить це так ясно, що не буде жодних сумнівів у тому, що Його рука скеровує наше життя.

Посилання

  1. Річард Г. Скотт, “Застосування божественного дару молитви”, Ліягона, трав. 2007, с. 8.