Новий Завіт 2023
Додаток: Підготовка дітей до життя на Божому шляху завітів


“Додаток: Підготовка дітей до життя на Божому шляху завітів”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023 (2022)

“Додаток”, За Мною йдіть—для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023

Додаток

Підготовка дітей до життя на Божому шляху завітів

Оскільки Небесний Батько любить вас, довіряє вам і знає ваш потенціал, Він дав вам можливість допомагати вашим дітям стати на Його шлях завітів—шлях до вічного життя—і просуватися ним (див. Учення і Завіти 68:25–28). Це стосується й допомоги їм у підготовці до укладання і дотримання священних завітів, таких як завіту хрищення і завітів, які укладаються в храмі. Завдяки цим завітам ваші діти пов’яжуть себе зі Спасителем, Ісусом Христом.

Є багато способів підготувати ваших дітей до цієї подорожі шляхом завітів, і Небесний Батько допоможе вам знайти найкращий спосіб допомогти їм. Шукаючи натхнення, майте на увазі, що навчання не завжди відбувається протягом запланованих уроків. Насправді, частиною того, що робить вивчення вдома таким потужним, є можливість навчатися на прикладі та завдяки незначним і простим моментам, які природно виникають у потоці щоденного життя. Подібно до того, як слідування шляхом завіту є послідовним процесом, що триває все життя, так само і процес вивчення шляху завітів. (Див. “Дім і сім’я”, Навчати, як навчав Спаситель [2022], сс. 30–31).

Зображення
мати з дитиною

Існує багато способів підготувати дітей до їхньої подорожі Божим шляхом завітів.

Нижче наведено кілька ідей, які сприяють натхненню. Ви можете знайти додаткові ідеї для навчання дітей Початкового товариства у розділі “Підготовка дітей до життя на Божому шляху завітів” у посібнику За Мною йдіть—для Початкового товариства.

Хрищення і конфірмація

Нефій навчав, що “ворота, якими [м]и має[мо] увійти” на шлях завітів “є покаяння і хрищення водою” (2 Нефій 31:17). Ваші зусилля допомогти вашим дітям підготуватися до хрищення і конфірмації можуть твердо поставити їх на цей шлях. Ці зусилля починаються з навчання про віру в Ісуса Христа і покаяння. Вони також стосуються навчання про те, як ми поновлюємо наші завіти хрищення, приймаючи причастя кожного тижня.

Ось ще один ресурс, який може допомогти вам: 2 Нефій 31; topics.ChurchofJesusChrist.org.

  • Коли ви отримуєте досвід, який зміцнює вашу віру в Небесного Батька та Ісуса Христа, діліться ним з вашою дитиною. Допоможіть їй зрозуміти, що впродовж життя віра може ставати все міцнішою й міцнішою. Що саме може робити ваша дитина, аби зміцнювати віру в Христа до свого хрищення?

  • Коли ваша дитина робить неправильний вибір, з радістю говоріть про дар покаяння. А коли ви робите неправильний вибір, діліться радістю, яка приходить, коли ви каєтеся. Свідчіть про те, що оскільки Ісус Христос страждав і помер за наші гріхи, Він дав нам силу змінюватися. Коли ваша дитина шукає прощення, вільно й з радістю прощайте її.

  • Розкажіть своїй дитині про ваше хрищення. Покажіть фотографії та поділіться спогадами. Розкажіть про те, що ви відчували, як ваші завіти хрищення допомогли вам краще пізнати Ісуса Христа і як вони продовжують благословляти ваше життя. Заохочуйте свою дитину ставити запитання.

  • Коли у вашій сім’ї або у вашому приході відбувається хрищення, відвідайте його разом зі своєю дитиною. Обговоріть зі своєю дитиною те, що ви бачили й відчували. Якщо можливо, поговоріть з людиною, яка христиться, й поставте такі запитання: “Чому ви прийняли таке рішення? Як ви готувалися?”

  • Коли ви помічаєте, що ваша дитина робить те, що обіцяла зробити, щиро хваліть її. Зверніть увагу на те, що дотримання зобов’язань допомагає нам підготуватися до дотримання завітів, які ми укладаємо, коли христимося. Що ми обіцяємо Богу, коли христимося? Що Він обіцяє нам? (Див. Мосія 18:8–10, 13).

  • Коли ви з вашою дитиною разом отримуєте священний досвід (наприклад, у церкві, читаючи Писання або служачи комусь), розкажіть їй про свої духовні почуття або враження. Запропонуйте своїй дитині поділитися тим, що вона відчуває. Зверніть увагу на те розмаїття способів, як Дух може говорити з людьми, зокрема те, як саме Він говорить особисто з вами. Допоможіть своїй дитині розпізнати моменти, коли вона може відчувати вплив Святого Духа.

  • Подивіться разом кілька відео під хештегом “Слухайте Його!”, зокрема і у Євангельській бібліотеці. Обговоріть різні способи того, як Господні слуги чують Його голос. Попросіть дитину намалювати малюнок або створити відео про те, як вона чує голос Спасителя.

  • Розкажіть, які благословення ви отримали завдяки тому, що стали членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Чи стали ви ближчими до Небесного Батька та Ісуса Христа, коли служили іншим і коли інші служили вам? Допоможіть своїй дитині подумати про те, як вона, як член Церкви, може служити іншим та зміцнювати їх.

  • Зробіть причастя священною і радісною подією у своїй сім’ї. Допоможіть своїй дитині планувати, як зосереджуватися на Ісусі Христі під час причастя. Як ми показуємо, що причастя є священним для нас.

  • У кожному номері журналу Друг містяться статті, історії та заходи, які допомагають дітям готуватися до хрищення і конфірмації. Нехай ваша дитина вибере щось з них, щоб прочитати і насолодитися цим разом з вами.

    Зображення
    хрищення хлопчика

    Нефій навчав, що “ворота, якими [м]и має[мо] увійти” на шлях завітів “є покаяння і хрищення водою” (2 Нефій 31:17).

Навчати дітей про священство

Священство—це повноваження і влада Бога, якими Він благословляє Своїх дітей. Сьогодні Боже священство знаходиться на землі у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Усі члени Церкви, які дотримуються своїх завітів, благословляються владою Божого священства в їхніх домівках, щоб зміцнювати себе та свої сім’ї (див. Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 3.5, ChurchofJesusChrist.org). Ця влада буде допомагати членам Церкви виконувати Божу роботу зі спасіння і піднесення в їхньому особистому житті і в сім’ях (див. Загальний довідник, 2.2).

Ми отримуємо обряди повноваженням священства. Коли чоловіки і жінки служать в церковних покликаннях, то роблять це з повноваженням священства, під керівництвом тих, хто тримає ключі священства. Усі діти Небесного Батька—Його сини й дочки—будуть благословенні в міру того, як вони краще розумітимуть священство.

Щоб більше дізнатися про священство, див. Рассел М. Нельсон, “Духовні скарби”, Ліягона, лист. 2019, сс. 76–79; Рассел М. Нельсон, “Ціна сили священства”, Ліягона, трав. 2016, сс. 66–69; “Принципи священства”, розділ 3 у Загальному довіднику.

  • Зробіть обряди священства невід’ємною частиною вашого сімейного життя. Наприклад, допоможіть своїй дитині духовно готуватися до причастя кожного тижня. Заохочуйте свою дитину шукати благословень священства, коли вона хворіє або потребує втішення чи скерування. Зробіть за звичку звертати увагу дітей на те, як Господь благословляє вашу сім’ю владою священства.

  • Читаючи разом Писання, шукайте можливості обговорювати те, як Бог благословляє людей Своєю владою. Поділіться власним досвідом про те, як Бог благословляв вас Своїм священством. Щоб знайти приклади благословень, які ми отримуємо від Бога завдяки священству, див. Загальний Довідник, 3.2, 3.5.

  • Дізнайтеся лінію влади священства когось із своєї сім’ї. (Носії Мелхиседекового священства можуть замовити копію своєї лінії влади священства, надіславши електронного листа на адресу: LineofAuthority@ChurchofJesusChrist.org ChurchofJesusChrist.org). Говоріть про те, чому важливо знати, що влада священства йде від Самого Ісуса Христа. Чому Він дає її нам?

  • Навчайте свою дитину про те, що після хрищення він чи вона може отримати силу священства через дотримання завіту хрищення. Разом розгляньте виступ Президента Рассела М. Нельсона “Духовні скарби” (Ліягона, лист. 2019, сc. 76–79). Розкажіть своїй дитині про обряди священства, завдяки яким сила Бога приходить у ваше життя. Щоб знайти перелік того, як влада священства благословляє нас, див. Загальний довідник, 3.5.

  • Обговоріть це запитання: “Яким має бути слуга Господа?” Разом прочитайте Учення і Завіти 121:36–42 і знайдіть відповіді. Коли ви помічаєте, що ваша дитина (або хтось інший) застосовує один з принципів або якостей з цих віршів, зверніть на це її увагу.

  • Коли ви або ваша дитина використовуєте ключі, щоб відімкнути двері або завести машину, виділіть хвилинку на те, щоб порівняти ці ключі з тими, які тримають носії священства. (Щоб знайти визначення ключів священства, див. Загальний довідник, 3.4.1). Що “відмикають” чи “заводять” ключі священства для нас? Див. також Гарі Е. Стівенсон, “Де ключі та влада священства?”, Ліягона, трав. 2016, сс. 29–32. ChurchofJesusChrist.org

  • Коли вас рукопокладають для отримання покликання, нехай ваша дитина буде присутня, якщо це можливо. Нехай ваша дитина бачить, як ви виконуєте своє покликання. Можливо ви зможете знайти доречні способи, як вона може допомагати вам. Опишіть, як ви відчуваєте силу Господа у своєму покликанні.

Відвідування храму—хрищення і конфірмації за померлих

Храми є частиною плану Небесного Батька для Його дітей. У храмах ми укладаємо священні завіти з Небесним Батьком, коли беремо участь у священних обрядах, які всі вказують на Ісуса Христа. Небесний Батько забезпечив усім Своїм дітям спосіб укладати завіти і брати участь в обрядах, зокрема й тим, хто не отримав їх у цьому житті. На початку того року, коли вашій дитині виповнюється 12 років, вона є достатньо дорослою, щоб христитися і бути конфірмованою за померлих предків у храмі.

temples.ChurchofJesusChrist.org.

  • Відвідуйте храм настільки часто, наскільки дозволяють обставини. Розказуйте своїй дитині про те, чому ви туди ходите і як храм допомагає вам відчути себе ближче до Небесного Батька та Ісуса Христа.

  • Разом розгляньте і обговоріть запитання для отримання храмової рекомендації. Поговоріть зі своєю дитиною про те, що відбувається під час співбесіди для отримання храмової рекомендації. Розкажіть, чому для вас важливо мати храмову рекомендацію.

  • Разом прочитайте Малахія 4:6. Поговоріть про те, як ваші серця можуть повертатися до ваших предків. Дізнайтеся більше про своїх предків, разом досліджуючи вашу сімейну історію на сайті FamilySearch.org. Знайдіть предків, за яких потрібно виконати хрищення і конфірмацію. Консультант з храмової та сімейно-історичної роботи приходу може допомогти вам.

  • ChurchofJesusChrist.org).

Отримання патріаршого благословення

Патріарше благословення може бути джерелом скерування, втішення і натхнення. Воно містить особисту пораду для нас від Небесного Батька і допомагає нам розуміти нашу вічну сутність і мету. Допоможіть своїй дитині підготуватися до отримання патріаршого благословення, навчаючи її про важливість і священну природу патріарших благословень.

topics.ChurchofJesusChrist.org.

  • Розкажіть своїй дитині про свій досвід отримання патріаршого благословення. Ви можете розказати про те, як готувалися, щоб отримати його, як воно допомогло вам наближатися до Бога і як ви використовуєте це благословення у своєму житті. Ви також можете попросити вашу дитину поговорити з іншими членами сім’ї, які отримали свої патріарші благословення.

  • Щоб дізнатися про процес отримання патріаршого благословення, див. Загальний довідник, 18.17.

  • Якщо у вас є предки, які отримали патріарші благословення, ви можете дістати надихаючий досвід, якщо прочитаєте деякі з них з вашою дитиною. Щоб надіслати запит на отримання патріарших благословень предків, які померли, авторизуйтесь на сайті, ChurchofJesusChrist.orgклацніть на піктограмі акаунту у верхньому правому куті екрана і виберіть “Патріарше благословення”.

  • Після того, як ваша дитина отримає патріарше благословення, попросіть усіх членів сім’ї, які були присутні при цьому, записати свої почуття і поділитися ними з вашою дитиною.

Відвідування храму—ендаумент

Бог хоче обдарувати, або благословити, усіх Своїх дітей “владою згори” (Учення і Завіти 95:8). Ми відвідуємо храм, щоб отримати наш власний ендаумент, лише один раз, але завіти, які ми укладаємо з Богом, і духовна сила, яку Він дає нам під час ендаументу, може благословляти нас кожен день нашого життя.

temples.ChurchofJesusChrist.orgРассел М. Нельсон, “Готуйтеся до благословень храму”, Ліягона, жовт. 2010, с. 41.

  • Розмістіть зображення храму у своєму домі. Розкажіть своїй дитині про почуття, які у вас виникають у храмі. Часто говоріть про свою любов до Господа і Його дому та завіти, які ви там уклали.

  • Дізнавайтеся разом temples.ChurchofJesusChrist.org. Нехай ваша дитина ставить будь-які запитання, які вона має про храм. Для скерування стосовно того, про що можна говорити за стінами храму, див. виступ старійшини Девіда А. Беднара “Підготовлені отримати все необхідне” (Ліягона, трав. 2019, сс. 101–104; зверніть особливу увагу на розділ під назвою “Навчання, зосереджене на домівці та підтримане Церквою, й підготовка до храму”).

  • Коли ви разом зі своєю дитиною берете участь в інших обрядах або просто спостерігаєте за тим, як інші їх виконують (наприклад, причастя або благословення на зцілення), виділіть хвилинку, щоб обговорити символізм, присутній в обряді. Що представляють ці символи? Як вони свідчать про Ісуса Христа? Це може допомогти вашій дитині підготуватися розмірковувати про символічне значення храмових обрядів, які також свідчать про Ісуса Христа.

  • Допоможіть своїй дитині звертати увагу на те, як вона дотримується завіту хрищення, описаного в Мосія 18:8–10, 13. Також допоможіть своїй дитині помічати, як Господь благословляє її. Розвивайте впевненість вашої дитини в її здатності дотримуватися завітів.

  • Відкрито і часто говоріть про те, як храмові завіти скеровують вас у вашому виборі і допомагають вам наближатися до Ісуса Христа. Ви можете скористатися Загальним довідником, 27.2, щоб розглянути завіти, які ми укладаємо у храмі.

Служіння на місії

Старійшина Девід А. Беднар навчав: “Єдина найважливіша річ, яку ви можете зробити, щоб підготуватися до покликання служити, це те, щоб стати місіонером задовго до того, як вирушати на місію. … Питання не в тому, щоб вирушити на місію; радше, питання в тому, щоб стати місіонером і служити все своє життя всім серцем, могутністю, розумом і силою. … Ви готуєтеся до місіонерської роботи довжиною в життя” (“Стаючи місіонерами”, Ліягона, лист. 2005, сс. 45–46). Досвід, який отримує ваша дитина, коли стає місіонером, благословить її навічно, а не лише на період часу служіння місіонером.

Щоб дізнатися більше, див. Рассел М. Нельсон, “Проповідування євангелії миру”, Ліягона, трав. 2022, сс. 6–7; М. Рассел Баллард, “Місіонерське служіння назавжди благословило моє життя”, Ліягона, трав. 2022, сс. 8–10. ChurchofJesusChrist.org.

  • Будьте прикладом того, як природно ділитися євангелією. Завжди будьте напоготові ділитися з іншими своїми почуттями про Небесного Батька і Спасителя та благословення, які ви отримуєте як член Його Церкви. Запрошуйте інших разом з вашою сім’єю взяти участь у церковних та сімейних заходах.

  • Шукайте можливостей сім’єю взаємодіяти з місіонерами. Попросіть їх навчати ваших друзів або запропонуйте їм навчати людей у вас вдома. Запитайте місіонерів про їхній досвід і про те, як місіонерське служіння допомагає їм наближатися до Ісуса Христа. Також запитайте, що вони робили (або думали, що краще було б зробити), аби підготуватися до того, щоб стати місіонерами.

  • Якщо ви служили на місії, відкрито і часто говоріть про ваш досвід. Або попросіть друзів чи членів сім’ї, які служили на місії, розповісти про їхній досвід. Ви також можете обговорити те, як ви ділилися євангелією з іншими впродовж свого життя. Допоможіть своїй дитині подумати про те, як вона може ділитися євангелією.

  • Надайте своїй дитині можливості навчати вашу сім’ю принципів євангелії. Ваша дитина також може попрактикуватися ділитися своїми віруваннями з іншими. Наприклад, ви можете обговорити такі запитання: “Як би ми презентували Книгу Мормона людині, яка ніколи про неї не чула?” або “Як би ми описали потребу в Спасителі людині, яка не є християнином?”

  • Допоможіть своїй дитині почуватися комфортно при спілкуванні з людьми. Які є гарні способи почати розмову? Заохочуйте свою дитину навчитися слухати, що кажуть інші, розуміти, що у них на серці, і ділитися істинами євангелії, які можуть благословити їхнє життя.

  • Шукайте можливості для вашої дитини дізнаватися про інші культури і релігії. Допоможіть їй розпізнавати і поважати добрі й істинні принципи у віруваннях інших людей.

Відвідування храму—запечатування

У храмі чоловік і дружина можуть одружитися на вічність. Це відбувається під час обряду під назвою запечатування. І хоча пройдуть роки до того, як ваш син чи дочка зможуть взяти участь у цьому обряді, ті маленькі, прості, послідовні дії, які ви робитимете разом протягом цих років, можуть допомогти йому чи їй підготуватися до цього чудового благословення.

topics.ChurchofJesusChrist.org.

  • Разом прочитайте документ “Сім’я: Проголошення світові” на сайті ChurchofJesusChrist.org. Чого це проголошення навчає про щастя у сімейному житті і про успішні шлюби? Виберіть один з принципів, перелічених у цьому проголошенні, і опрацюйте його разом зі своєю дитиною. У Путівнику по Писаннях ви можете знайти уривки з Писань, пов’язані з цим принципом. Ви також можете поставити цілі для більш повного застосування того принципу у вашій сім’ї. Працюючи над досягненням ваших цілей, разом обговорюйте вплив, цього принципу на сімейне життя, за умови його дотримання.

  • Разом зі своєю дитиною прочитайте виступ президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Вшановуючи тих, хто зберігає” (Ліягона, трав. 2016, сс. 77–80). Коли ви дочитаєте до розділу під назвою “Суспільство нетривалого користування”, то можете знайти у себе вдома предмети як одноразового, так і багаторазового використання. Обговоріть, як ваше ставлення до певних речей відрізняється, коли ви хочете, щоб вони тривали довше. Що це говорить про те, як ми повинні ставитися до шлюбу та сімейних стосунків? Що ще ми дізнаємося з виступу президента Ухтдорфа про те, як Спаситель може допомогти нам зміцнювати наші шлюби та сім’ї?

  • Якщо ви одружені, відкрито говоріть зі своєю дитиною про те, що ви, на вашу думку, досить добре робите як подружня пара, те, чого ви ще навчаєтеся, і те, що намагаєтеся покращити. Якщо ви були запечатані з вашим подружжям у храмі, на прикладі показуйте своїй дитині, як ви намагаєтеся дотримуватися ваших завітів одне з одним і з Господом. Розкажіть своїй дитині, як ви намагаєтеся зробити Небесного Батька і Спасителя головними у ваших стосунках, і як Вони допомагають вам.

  • Коли потрібно приймати рішення усією сім’єю, проводьте сімейні наради і обговорення. Переконайтеся, що думки усіх членів сім’ї почуті і цінуються. Нехай ці обговорення стануть прикладом здорового спілкування і доброти у сімейних стосунках, навіть коли не всі мають однакову точку зору.

  • Коли у сім’ї виникає незгода або конфлікт, виявляйте терпіння і співчуття. Допоможіть своїй дитині побачити, як вирішення конфліктів способами, подібними до Христових, може допомогти їй підготуватися до щасливого шлюбу. Разом прочитайте Учення і Завіти 121:41–42 і обговоріть, як принципи, описані у цих віршах, можуть стосуватися й шлюбу.