Заради зміцнення молоді
Припиніть порівнювати! Ви достатньо хороші
Січень 2024


“Припиніть порівнювати! Ви достатньо хороші”, Заради зміцнення молоді, січ. 2024.

За Мною йдіть

1 Нефій 27

Припиніть порівнювати! Ви достатньо хороші

Ось чотири способи навчатися у одного зі старших братів Нефія.

Зображення
гантелі

Ілюстрації Корі Егберта

У кожному класі є той один учень, який завжди знає правильну відповідь. Дитина у баскетбольній команді, яка завжди забиває найбільше м’ячів. Людина, з якою всі хочуть дружити. У світі, повному порівнянь, здається, що завжди є хтось кращий.

Порівняння можуть бути особливо неприємними, коли справа доходить до життя за євангелією. Ви можете вважати, що інші є більш праведними, мають міцніше свідчення або чіткіше відчувають Духа, ніж ви. Але порівнювати себе з іншими подібним чином не йде на користь.

З Книги Мормона ви, вірогідно, знаєте, що Нефій був чудовим провідником і пророком. Але що вам відомо про вірного старшого брата Нефія, Сама? Він не був провідником чи пророком, як Нефій, але йому не потрібно було бути точнісінько таким, як Нефій, аби бути достатньо хорошим.

Зображення
чоловіки моляться

1. Сам вірив

Нефій молився й особисто отримав відповідь, що Господь наказав їхній сім’ї піти в пустиню. І Сам “повірив [Нефієвим] словам” (див. 1 Нефій 2:16–17). У Сама, можливо, не було досконалого свідчення. У нього, можливо, були запитання. Але він вирішив вірити словам свого брата, а потім діяв відповідно до своєї віри. Не порівнюйте свою віру чи свідчення з вірою чи свідченням інших людей. Якщо ви будете діяти з вірою, як це робив Сам, ваше свідчення про Спасителя буде потроху зростати. (Див. також Учення і Завіти 46:13–14; Алма 32.)

Зображення
чоловіки розмовляють

2. Сам був смиренним

Ламан і Лемуїл не були задоволені тим, що їхній молодший брат, Нефій, головував над ними. Але Сам, який також був старшим братом Нефія, вірогідно, був смиренним. Він прислухався до Нефія і дослухався до його порад (див. 2 Нефій 5:3–6). Якщо людей навколо вас просять бути провідниками, а вас не просять, будьте смиренними і не порівнюйте себе з ними. Підтримуйте їх, навчайтеся у них, і з усіх сил намагайтеся робити праведний вибір.

Зображення
два сердитих чоловіка гніваються на третього

3. Сам був терплячим

Вам може здаватися, що усі навколо вас живуть досконалим життям, але усі проходять крізь важкі часи. І Сам не був винятком. Ламан і Лемуїл повернулися проти Сама так само, як вони повернулися проти Нефія. Вони навіть били Сама палицею, як били Нефія! (Див. 1 Нефій 3:28; 1 Нефій 7:6.) Але Сам терпляче переносив свої випробування. Те, що ви проходите через важкі часи, не обов’язково означає, що ви робите щось неправильно. Не порівнюйте ваші випробування з випробуваннями інших людей. Будьте терплячими і довіряйте Господу. Він допоможе вам пережити це.

Зображення
чоловік

4. Сам був благословенний

Батько Сама, Легій, сказав йому: “Будеш ти благословен на всі дні твої” (2 Нефій 4:11). Можливо, Сам і не був провідником чи пророком, але він однак з вірою наслідував Ісуса Христа і отримував за це благословення. З допомогою Спасителя він був достатньо хороший. І ви теж можете такими бути.