2007
Запитання і відповіді
Грудень 2007 р. року


Запитання і відповіді

“Як мені настільки зміцнити свідчення, щоб я залишався міцним у євангелії?”

  • З усією серйозністю візьміть на себе зобов’язання вивчати Писання і розмірковувати над ними.

  • Переконайтеся, що ви гідні завжди мати поряд Святого Духа.

  • Переконайтеся, що ви смиренно каєтеся навіть у маленьких гріхах.

  • Думайте про те, на чому основується ваше свідчення.

  • Часто свідчіть.

Ліягона

Ваше свідчення зміцнюється, коли Святий Дух свідчить вам про духовні істини. Існує кілька способів того, як запросити Духа у своє життя:

По-перше, ваше щоденне вивчення Писань має бути ефективним. Замість того, щоб намагатися з усіх сил не заснути і протягом 15 хвилин швидко читати Писання щовечора, по-справжньому бенкетуйте словами Христа. Коли ви будете вивчати і розмірковувати, ваше розуміння поглибиться, і ви відчуєте Святого Духа, що зміцнить ваше свідчення.

Переконайтеся, що ви гідні мати поруч Святого Духа. Коли ви гідні, то даєте можливість Духові спонукати вас діяти таким чином, який буде приємний Небесному Батькові. Ви також зможете відчувати, як Дух втішає вас і запевняє, що євангелія є істинною і що Небесний Батько й Ісус Христос люблять вас. Якщо ви гідно причащаєтеся щотижня, це також допоможе вам мати поруч Святого Духа.

Не ставтеся легковажно до своїх гріхів, навіть до маленьких. Наприклад, не обманюйте. Намагайтеся не критикувати людей. Вибачтеся перед братом або сестрою, якщо ви на них накричали. Гріхи віддаляють вас від Господнього Духа. Заведіть звичку слідкувати за своїми думками і вчинками та, при потребі, щиро кайтеся.

Відведіть окремий час, щоб дати оцінку своєму свідченню. Чи маєте ви сильне особисте свідчення про Спасителя, Джозефа Сміта і Книгу Мормона? А, може, ви ходите до церкви, щоб зустрітися з друзями? Пам’ятайте, що місія Церкви—приводити людей до Ісуса Христа. Основуйте своє свідчення на камені Христа, “який є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не зможуть упасти” (Геламан 5:12).

І, нарешті, переконайтеся в тому, що ви знаєте, поділившись віруваннями з іншою людиною. Якщо спонукає Дух, свідчіть або під час зборів свідчень, або друзям, або сім’ї, або людям, яких ви зустрінете. Завдяки цьому ваше свідчення зміцниться, а ви матимете щире бажання міцно триматися євангелії. Навіть найсильніше свідчення може ослабнути, якщо ним не ділитися.

Однак пам’ятайте, що наявність свідчення не є достатньою умовою, яка не дасть вам відійти від Церкви. Лише після того як ламанійці здобули свідчення і навернулися до Господа, вони “ніколи не відпали” (Алма 23:6). Писання нагадують нам завжди молитися і бути обережними, щоб не впасти у спокусу (див. УЗ 26:32–34). Не впадайте у відчай, якщо процес розвитку вашого свідчення і зміцнення вашого навернення іде повільно. Якщо ви покладаєтеся на силу Святого Духа, ваше переконання стане сильним.

Читачі

Я здобула своє свідчення через вивчення Писань і постійні молитви. Але це ще не все. Я продовжую вивчати [Писання], молитися і поститися. Це дає мені свіжий погляд на євангелію і утримує мене на прямому й вузькому шляху. Я вірю, що оновлене розуміння приносить сильнішу віру. Чим більше ви розумієте євангелію, тим старанніше ви дотримуєтеся Божих заповідей і залишаєтеся вірними євангелії.

Беатріс С., 21 рік, Зімбабве

На мою думку, немає кращого способу зміцнити свідчення, ніж, у першу чергу, усвідомити, що євангелія потрібна у вашому житті. Приклад інших членів Церкви, які свідчать, що Церква істинна, також допомагає. Крім того, ви можете розмовляти зі своїми друзями у філії або приході про євангелію і про те, що вона для вас означає. Якщо ви робите принаймні це і просите Небесного Батька у своїх щоденних молитвах зі щирим бажанням зміцнити свою віру, тоді Він відповість вам. Він дасть вам упевненість і радість, які прийдуть, коли ви приймете євангелію як вічне джерело мудрості та щастя.

Максим К., 22 роки, Україна

Виконання програми Наш обов’язок перед Богом або Особистий розвиток—це один зі способів зміцнити своє свідчення. Завжди ходіть на церковні збори та спільні заходи і завжди свідчіть. Слухайтеся батьків і церковних провідників. Тоді ви відчуєте Духа і будете знати, що йдете вірним шляхом.

Ерлсон Н., 20 років, Філіппіни

Якщо ви здобуваєте свідчення і якщо у вас воно вже є, ведіть духовний щоденник. Записуйте духовні події. Записуйте уроки або враження, на які вас надихнули виступи в Церкві. Записуйте все, що є для вас особливим у духовному плані, навіть коли це іноді здається неважливим. Коли ви сумніваєтеся або перебуваєте в духовному збентеженні, кожен випадок, записаний вами, допоможе повернутися на той рівень, на якому ви хочете бути, і допоможе Духу скеровувати вас.

Меген Дж., 17 років, шт. Вірджинія, США

Я можу зміцнювати своє свідчення і ставати сильнішою в боротьбі із супротивником за допомогою молитви, щоденного вивчення Писань, дотримання заповідей Божих і постійного вияву вдячності до Нього. Коли я дотримуюся заповідей, то відчуваю себе сильною в боротьбі із ворогом, і я пам’ятаю все хороше, що пов’язано з євангелією. Отже, моє свідчення зростає та стає непохитним проти зла, і я не можу відійти від цієї істинної євангелії Христа. Ми завжди повинні пам’ятати, що про віру слід піклуватися, як про маленький паросток, який завдяки нашій турботі зростає і стає сильним.

Барбара М., 16 років, Сан-Паулу, Бразилія

Ваше свідчення буде зростати поступово, разом із вашим досвідом. Дуже рідко буває, щоб люди раптово здобували свідчення. Ваше свідчення зростатиме, якщо ви будете з бажанням служити у Церкві, дотримуватися заповідей, молитися, поститися, вивчати Писання, ходити на церковні збори й слухати, як інші люди діляться своїм свідченням. Якщо ви так робитимете, то отримаєте як благословення миті натхнення, що зміцнять ваше особисте свідчення. Крім того, не вагаючись діліться своїм свідченням із іншими.

Старійшина Альберто Акіно, 21 рік, Південна місія у Гватемалі, Гватемала

Інколи до мене приходять сумніви, але завдяки силі молитви й силі Святого Духа я зміцнила своє свідчення про те, що ми дійсно діти Божі. Сатана з усіх сил намагатиметься змусити вас піддавати сумніву своє свідчення. Моліться від усього серця, щоб подолати ті думки й також щоб пам’ятати про те, як Він допомагав вам раніше. Він завжди поруч, щоб слухати й допомагати.

Сарін С., 17 років, шт. Юта, США

Відповіді слід розглядати як допомогу і спрямування, а не як офіційне проголошення вчень Церкви.

Зображення

“Усе, що не наближає нас до Бога, віддаляє від Нього. Немає нейтральної території, якоїсь туманної сірої смуги, де ми можемо трошки грішити і не відхилятися від духовного курсу. Ось чому ми повинні каятися і щоденно приходити до Христа, смиренно ставши на коліна, щоб не дати гріху загасити вогонь нашого свідчення”.

Старійшина Джозеф Б. Віртлін, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, “Spiritual Bonfires of Testimony,” Ensign, Nov. 1992, 34.