2009
Дорогоцінні плоди Першого видіння
Лютий 2009


Послання Першого Президентства

Дорогоцінні плоди Першого видіння

Зображення
President Dieter F. Uchtdorf

У юнацькі роки в Німеччині я відвідував церкву в багатьох різних місцях і за багатьох різних обставин—у скромних приміщеннях, на розкішних віллах і в дуже функціональних сучасних каплицях. Усі ці будівлі поєднував один важливий фактор: там був присутній Дух Бога. Ми відчували любов Спасителя, коли філією чи приходом збиралися, як сім’я.

Каплиця в Цвікау мала старий пневматичний орган. Кожної неділі призначався юнак, щоб рухати вверх і вниз тугий важіль, що приводив у рух міхи, без яких орган не працював. Навіть до того, як я став носієм Ааронового священства, я інколи мав великий привілей допомагати у цьому важливому завданні.

Поки присутні співали наші улюблені гімни Відновлення, я качав з усієї своєї сили, аби орган не залишився без повітря. По очах органіста я безпомилково здогадувався, чи справлявся добре, чи ж мав негайно докласти більше зусиль. Для мене завжди було за честь відчувати важливість цього обов’язку і довіру, яку органіст покладав на мене. Це було чудове відчуття: я мав відповідальність і брав участь у цій великій роботі.

Була й додаткова користь від виконання цього доручення: той, хто накачував міхи, сидів на сидінні, звідки було видно чудовий вітраж, який прикрашав передню частину каплиці. На вітражному склі було зображено Перше видіння, де Джозеф Сміт стояв навколішки у Священному гаю і дивився на небо й на стовп світла.

Коли присутні співали гімни і навіть коли члени Церкви виступали з промовами і свідченнями, я часто дивився на це зображення найбільш священного моменту в історії світу. Подумки я бачив, як Джозеф отримував знання, свідчення, і божественні настанови, як він став благословенним знаряддям у руках нашого Небесного Батька.

Я відчував особливий дух, вдивляючись у прекрасну сцену на цій картині зі скла, де було зображено віруючого юнака у священному гаю, який прийняв сміливе рішення гаряче помолитися Небесному Батькові, і Небесний Батько почув і з любов’ю відповів йому.

Свідчення Духа

Таким був я: юнаком у повоєнній Німеччині, який більше ніж через сто років після цієї події мешкав у зруйнованому місті за тисячі миль від Пальміри, шт. Нью-Йорк, що у Північній Америці. Всеохоплююча сила Святого Духа доносила до мого серця й розуму, що це було насправді, що Джозеф Сміт дійсно бачив Бога та Ісуса Христа і чув Їхні голоси. Дух Бога втішив мою душу в такому юному віці, і я не сумнівався в реальності цієї священної події, завдяки якій в усьому світі почався рух, якому було призначено “покотитися, доки він не наповнить усю землю” (УЗ 65:2). Я вірив свідченню Джозефа Сміта про цю славетну подію у Священному гаю тоді, і я знаю це тепер. Бог промовляв до людства знов!

Озираючись у минуле, я вдячний тим багатьом друзям, які допомогли мені в мої юнацькі роки здобути свідчення про відновлену Церкву Ісуса Христа. Спершу я виявив просту віру у їхні свідчення, і тоді отримав божественне свідчення, яке Дух доніс до мого розуму і серця. Для мене Джозеф Сміт став одним з тих, чиї свідчення про Христа допомогли розвинути моє особисте свідчення про Спасителя. Перш ніж я розпізнав настанови Духа, який свідчив мені, що Джозеф Сміт був пророком Бога, моє юнацьке серце відчувало, що він був другом Бога, а тому і моїм другом. Я знав, що можу довіряти Джозефу Сміту.

Писання навчають нас, що духовні дари даються тим, хто просить Бога, хто любить Його і хто дотримується Його заповідей (див. УЗ 46:9).

“Бо не всім даються всі дари; бо є багато дарів, і кожній людині дається дар Духом Бога.

Декому дається один, і декому дається інший, щоб усі мали користь від цього” (УЗ 46:11–12).

Сьогодні я знаю, що моє свідчення в молоді роки значно збагатилося завдяки свідченню Пророка Джозефа Сміта й багатьох друзів у Церкві, які знали “Святим Духом…, що Ісус Христос є Сином Бога, і що Його було розіпрято за гріхи світу” (УЗ 46:13) . Їхній добрий приклад, турботлива любов і руки допомоги дали мені можливість здобути ще один особливий духовний дар, описаний у Писаннях, коли я прагнув більшого світла й істини: “Іншим дано вірити їхнім словам, щоб вони також могли мати вічне життя, якщо вони залишатимуться вірними” (УЗ 46:14) . Який це чудовий і дорогоцінний дар!

Дар віри

Коли ми по-справжньому упокорюємося, то будемо благословлені цим даром мати віру й сподіватися на те, чого не видно, але що є істинним (див. Алма 32:21). Коли ми досліджуємо слова, що дійшли через Писання та живих пророків—навіть якщо ми лише маємо бажання повірити—і не чинимо опір Духові Господа,—наші душі збільшуються, а розуміння—просвітлюється (див. Алма 32:26–28).

Сам Спаситель ясно пояснив цей милосердний принцип для всього світу у Своїй великій заступницькій молитві, піднесеній не лише за Своїх Апостолів, але й за всіх святих, навіть за нас сьогодні, де б ми не жили. Він сказав:

“Та не тільки за них Я благаю, а й за тих, що ради їхнього слова ввірують у Мене,

щоб були всі одно: як Ти, Отче, в Мені, а Я—у Тобі, щоб одно були в Нас і вони,—щоб увірував світ, що Мене Ти послав” (Іван 17:20–21; курсив додано).

Ось яким чином Перше видіння благословляє наше особисте життя, життя сімей і, зрештою, всю людську сім’ю—ми знаходимо віру в Ісуса Христа завдяки свідченню пророка Джозефа Сміта. Пророки й апостоли протягом історії людства мали божественні явлення, подібні до отриманого Джозефом. Мойсей бачив Бога лицем до лиця і пізнав, що він був сином Бога, за “подобою [Його] Єдинонародженого” (Мойсей 1:6). Апостол Павло свідчив, що воскреслий Ісус Христос явився йому на дорозі до Дамаска (див. Дії 26:9–23). Після цього Павло став одним з найвеличніших Господніх місіонерів. Слухаючи Павлове свідчення про його небесне видіння під час допиту в Кесарії, могутній цар Агріппа припустив: “Ти малощо не намовляєш мене, щоб я став християнином” (Дії 26:28).

І було багато інших давніх пророків, які також приносили могутнє свідчення про Христа. Всі ці явлення, давні і сучасні, ведуть віруючих до божественного джерела всієї праведності й надії—до Бога, нашого Небесного Батька, і Його Сина, Ісуса Христа.

Бог промовляв до Джозефа Сміта з метою благословити всіх Божих дітей Своєю милістю й любов’ю навіть у часи непевності й небезпеки, воєн і чуток про війни, природних і особистих катастроф. Спаситель сказав: “Дивіться, Моя рука милості простерта до вас, і хто прийде, того Я прийму” (3 Нефій 9:14). І всі, хто приймає це запрошення, будуть “оточені незрівнянною щедрістю Його любові” (Алма 26:15).

За нашу віру в особисте свідчення Пророка Джозефа і реальність Першого видіння, за навчання й молитву, глибоку і щиру, ми будемо мати благословення твердої віри в Спасителя світу, Який говорив до Джозефа “вранці чудового, ясного дня, ранньою весною тисяча вісімсот двадцятого року” (див. Джозеф Сміт—Історія 1:14).

Віра в Ісуса Христа і свідчення про Нього і Його всеохоплюючу Спокуту—це не просто вчення великого теологічного значення. Ця віра є загальним, славетним даром для всіх культур на цій землі, незалежно від раси, кольору шкіри, мови, національності або соціоекономічних обставин, але найглибше відчувають його вплив ті люди, які охоче приймають його благословення, що приходять завдяки чистому й доброчесному життю, яке є шляхом справжнього покаяння і дотримання заповідей Бога.

Вдячність за пророка

Коли ми пам’ятаємо і шануємо Пророка Джозефа Сміта, моє серце сповнюється вдячності до нього. Він був добрим, чесним, смиренним, розумним і сміливим юнаком із золотим серцем і непохитною вірою в Бога. Він був цілісним. У відповідь на його смиренну молитву небеса відкрилися знову. Джозеф Сміт дійсно бачив видіння. Він знав це, і він знав, що Бог знає це, і він не міг відкинути цього (див. Джозеф Сміт—Історія 1:25).

Завдяки його роботі й жертві, я нині маю істинне розуміння нашого Небесного Батька і Його Сина, нашого Викупителя і Спасителя, Ісуса Христа, і я можу відчувати силу Святого Духа і знати план Небесного Батька для нас, Його дітей. Для мене це воістину є плодами Першого видіння.

Я вдячний, що ще на початку свого життя мав благословення щиро вірити в те, що Джозеф Сміт був пророком Бога; що він бачив Бога Батька і Його Сина Ісуса Христа у видінні. Джозеф Сміт переклав Книгу Мормона даром і силою Божою. Я неодноразово отримував підтвердження цього свідчення.

Я свідчу, що Ісус Христос дійсно живий, що Він—Месія. Я маю особисте свідчення, що Він є Спасителем і Викупителем людства. Я отримав це знання через несказанний спокій і силу Духа Бога. Бажання мого серця і мого розуму—бути чистим і вірним у служінні Йому нині і навіки.

Ось яким чином Перше видіння Джозефа Сміта благословляє наше особисте життя, життя сімей і, зрештою, всю людську сім’ю—ми знаходимо віру в Ісуса Христа завдяки свідченню пророка Джозефа Сміта.

Віра в Ісуса Христа і свідчення про Нього і Його всеохоплюючу Спокуту—це не просто вчення великого теологічного значення. Ця віра є загальним, славетним даром для всіх культур на цій землі, незалежно від раси, кольору шкіри, мови, національності або соціоекономічних обставин.

Бажання мого серця, художник Уолтер Рейн, з люб’язного дозволу Музею церковної історії та мистецтва

Фотоілюстрації Метью Рійєра; Він воскрес, художник Дел Парсон