2013
Всі Божії сини, несіть народам звістку
Травень 2013 р.


Всі Божії сини, несіть народам звістку

Брати, нехай же кожний з нас старанно досліджує Писання, планує своє життя, ставлячи цілі, навчає істині зі свідченням і служить Господу з любов’ю.

Зображення
Президент Томас С. Монсон

Двічі на рік цей величний Конференц-центр наче каже нам переконливим голосом: “Всі Божії сини, що маєте священство, несіть народам всім ви звістку про спасіння”1. На загальних зборах священства Церкви відчувається особливий дух.

Цього вечора багато тисяч наших членів Церкви по всьому світу служать Господу Його місіонерами. Як я зазначив у своєму виступі цього ранку, на даний час у нас більше 63000 місіонерів служать на місії і тисячі тих, хто чекає на вступ до центру підготовки місіонерів або чиї заяви знаходяться у стані обробки. Ми любимо і високо цінуємо тих, хто готовий і прагне служити.

У Святих Писаннях немає проголошення більш доречного, відповідальності більш зобов’язуючої, вказівки більш прямої, ніж наказ, даний воскреслим Господом, коли Він явився в Галілеї одинадцятьом учням. Він сказав:

“Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа,

навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку”2.

Цей божественний наказ разом зі славетним обіцянням в ньому є нашим девізом сьогодні, як це було і в Середину часів. Місіонерська робота є визначальною рисою Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Завжди нею була і завжди нею буде. Як проголосив пророк Джозеф Сміт: “Після всього, що було сказано, найвеличніший і найважливіший обов’язок—це проповідувати євангелію”3.

Протягом двох коротких років усі місіонери повного дня, які служать на даний час в цій чудовій армії Бога, завершать свої труди й повернуться у свої домівки до своїх близьких. Наступники цих старійшин цього вечора знаходяться сьогодні в лавах Ааронового священства Церкви. Молоді чоловіки, ви готові відгукнутись? Ви готові працювати? Ви підготувалися до служіння?

Безперечно, місіонерська робота вимагає значного пристосування до певного способу життя. Вона вимагає багатьох годин праці й великої відданості, безкорисливої жертви й палкої молитви. У результаті таке віддане місіонерське служіння приносить дивіденди у вигляді вічної радості, яка триває впродовж земного життя і у вічності.

Наше завдання полягає в тому, щоб бути більш вигідними служителями у Господньому винограднику. Це стосується всіх нас, незалежно від віку, а не лише тих, хто готується служити місіонерами повного дня, бо кожному з нас дано наказ ділитися євангелією Христа.

Дозвольте мені запропонувати формулу, дії за якою забезпечать нам успіх: по-перше, старанно досліджуйте Писання; по-друге, плануйте своє життя, ставлячи цілі (і, я можу додати, плануйте своє життя, якого б віку ви не були); по-третє, навчайте істині зі свідченням; і, по-четверте, служіть Господу з любов’ю.

Розгляньмо кожну з чотирьох складових цієї формули.

Перша, старанно досліджуйте Писання.

Писання свідчать про Бога і містять слова вічного життя. Вони стають основою нашого послання.

У церковних навчальних програмах наголос робиться на вивченні Священних Писань, ці програми плануються і координуються так, щоб вони були взаємопов’язані. Нас закликають також вивчати Писання кожного дня індивідуально і разом із сім’ями.

Дозвольте мені зробити лише одне посилання на Писання, яке безпосередньо стосується нашого життя. У Книзі Мормона, у 17-му розділі книги Алми, ми читаємо про Алмину радість, яку він відчув, коли знову побачив синів Мосії і виявив, що вони залишилися вірними справі істини. Нам там сказано: “Вони зміцніли у пізнанні істини; бо вони були чоловіками з твердим розумінням, і вони вивчали писання старанно, щоб вони могли знати слово Бога.

Але це ще не все; вони багато віддавалися молитві і посту; тому вони мали дух пророцтва і дух одкровення, і коли вони вчили, вони вчили з силою і владою від Бога”4.

Брати, старанно досліджуйте Писання.

Друге в нашій формулі: плануйте своє життя, ставлячи цілі.

Можливо, ще жодне покоління молоді не мало приймати таких далекосяжних рішень, як сьогоднішня молодь. Необхідно підготуватися до отримання освіти, до місії та шлюбу. А для декого і до військової служби.

Підготовка до місії розпочинається рано. Крім духовної підготовки, мудрі батьки забезпечать засоби, з допомогою яких хлопчик міг би починати збирати кошти у свій місіонерський фонд. З роками доцільно буде заохочувати його вивчати якусь іноземну мову, щоб у разі потреби його мовні навички могли бути використані. Нарешті приходить той чудовий день, коли єпископ і президент колу запрошують цього молодого чоловіка на співбесіду. В його гідності пересвідчуються; рекомендація місіонера заповнюється.

Ні в який інший час уся сім’я не виглядає і й не чекає з таким хвилюванням листоношу та листа, зворотна адреса на якому: 47 East South Temple, Salt Lake City, Utah. Лист приходить; очікування закінчуються; читають покликання. Часто призначене місце для служіння знаходиться далеко від дому. Однак незалежно від місця призначення, відповідь підготовленого й слухняного місіонера та ж сама: “Я буду служити”.

Починається підготовка до від’їзду. Молоді люди, я сподіваюся, ви цінуєте жертви, які ваші батьки так щедро приносять, щоб ви могли служити. Їхня праця буде підтримувати вас, їхня віра буде підбадьорювати вас, їхні молитви будуть захищати вас. Місія—це сімейна справа. Навіть відстань в континенти чи океани не може роз’єднати серця, поєднані в одне.

Брати, коли ви плануєте своє життя, ставлячи цілі, пам’ятайте, що ваші місіонерські можливості не обмежуються періодом офіційного покликання. Для тих з вас, хто служить в армії, цей час може і повинен бути плідним. Кожного року наші молоді люди у військовій формі приводять у царство Бога багато душ, шануючи своє священство, живучи за Божими заповідями і навчаючи інших божественному слову Господа.

Не забувайте про свій привілей бути місіонерами, коли ви здобуваєте свою формальну освіту. Ваш приклад святого останніх днів буде на виду, його будуть оцінювати й часто наслідувати.

Брати, якого б віку ви не були, в яких би обставинах ви не перебували, настійливо раджу вам планувати своє життя, ставлячи цілі.

Зараз щодо третього пункту нашої формули: навчайте істині зі свідченням.

Дотримуйтеся поради апостола Петра, який закликав: “Завжди готовими будьте на відповідь кожному, хто в вас запитає рахунку про надію, що в вас”5. Підносьте свій голос і свідчіть про істинну природу Божества. Проголошуйте своє свідчення про Книгу Мормона. Передавайте іншим славетні й прекрасні істини, що містяться у плані спасінння.

Коли я служив президентом місії в Канаді більш як 50 років тому, один молодий місіонер, родом із маленького села, був вражений розмірами Торонто. Він був невисокий на зріст, але високий у свідченні. Невдовзі після свого приїзду вони з напарником постукали у двері Елмера Полларда в Ошаві, провінція Онтаріо, Канада. Містер Поллард, пожалівши двох місіонерів, які у страшну завірюху ходили від будинку до будинку, запросив їх увійти до свого дому. Вони передали йому своє послання. Він не відчув Духа. Настав час, і він попросив їх піти з його дому й більше не приходити. Останні слова, які він сказав старійшинам, що сходили з ґанку, прозвучали глузливо: “Ви все одно не можете сказати мені, що дійсно вірите, що Джозеф Сміт був пророком Бога”.

І гримнув дверима. Старійшини пішли стежкою далі. Наш сільський хлопець сказав своєму напарнику: “Старійшино, а ми ж не відповіли містеру Полларду. Він сказав, що ми не віримо, що Джозеф Сміт справді був пророком. Давай повернемося і принесемо йому свої свідчення”. Більш досвідчений місіонер спочатку вагався, а потім усе ж погодився супроводжувати свого напарника. Зі страхом вони підійшли до дверей, з яких їх тільки-но вигнали. Вони постукали, побачили перед собою містера Полларда, пережили жахливий момент, а потім з силою, данною йому Духом, наш недосвідчений місіонер сказав: “Містер Поллард, ви сказали, що ми насправді не віримо, що Джозеф Сміт був пророком Бога. Я свідчу вам, що Джозеф був пророком. Він переклав Книгу Мормона. Він бачив Бога, Батька, і Ісуса, Сина. Я знаю це”.

Пройшов час, і містер Поллард, тепер вже брат Поллард, стояв на зборах священства і розповідав: “Того вечора я не міг заснути. У мене у вухах знову й знову звучали почуті мною слова: “Джозеф Сміт був пророком Бога. Я знаю це. Я знаю це. Я знаю це”. Наступного дня я зателефонував місіонерам і попросив їх повернутися. Їхнє послання разом з їхніми свідченнями змінило моє життя і життя моєї сім’ї”. Брати, навчайте істині зі свідченням.

Останній пункт нашої формули: служіть Господу з любов’ю. Замінника любові не існує. Успішні місіонери люблять своїх напарників, провідників своєї місії і безцінних людей, яких навчають. У четвертому розділі книги Учення і Завіти Господь встановлює вимоги для тих, хто трудиться у служінні. Давайте розглянемо лише кілька віршів:

“Отже, о ви, хто починає служіння Богу, дивіться, щоб ви служили Йому всім своїм серцем, могутністю, розумом і силою, щоб могли ви стояти безвинними перед Богом в останній день. …

І віра, надія, милосердя й любов, з оком, єдиноспрямованим до слави Бога, роблять його правомочним для цієї роботи.

Пам’ятайте про віру, чесноту, знання, стриманість, терпіння, братерську доброту, благочестя, милосердя, покірливість, старанність”6.

Гарна підстава для кожного з вас, хто чує мій голос, поставити собі запитання: “А чи зросли сьогодні моя віра, чеснота, знання, благочестя, любов?”

Завдяки вашій відданості й вірності вдома і за кордоном, ті душі, яким ви допомагаєте спастися, можуть допомогти спастися тим, кого ви найбільше любите.

Багато років тому, дорогі мої друзі, Крейг Садбері та його мати, Перл, прийшли до мене в офіс перед від’їздом Крейга в Австралійську Мельбурнську місію. Ясно було, що Фред Садбері, батько Крейга, не прийшов. Двадцять п’ять років тому мати Крейга вийшла заміж за Фреда, який не поділяв її любові до Церкви і не був її членом.

Крейг зізнався мені, що глибоко й міцно любить своїх батьків, і висловив сподівання, що в якийсь спосіб, якимось чином Дух торкнеться його батька і той відкриє своє серце для євангелії Ісуса Христа. Я молився про натхнення, щоб знати, як таке бажання могло б збутися. Натхнення прийшло, і я сказав Крейгу: “Служи Господу всім своїм серцем. Будь покірливим у своєму священному покликанні. Щотижня пиши лист своїм батькам; час від часу пиши своєму тату особисто і давай йому відчути, як ти його любиш, пиши йому, за що ти як син вдячний йому”. Він подякував мені і разом з матір’ю пішов з мого офісу.

Я не бачив матір Крейга більше 18 місяців, і ось вона прийшла в мій офіс і сказала, зупиняючись після кожного речення, бо не могла стримати сліз: “Минуло вже майже два роки, як Крейг поїхав на місію. Жодного тижня не пройшло, щоб ми не отримали від нього листа. Нещодавно мій чоловік, Фред, вперше виступив на зборах свідчень і здивував мене та шокував усіх присутніх, оголосивши про своє рішення стати членом Церкви. Він сказав, що ми з ним поїдемо в Австралію, щоб зустрітися з Крейгом під кінець його місії і щоб хрищення там Фреда стало завершальним хрищенням для Крейга як місіонера повного дня”.

Жодний місіонер не пишався так, як Крейг Садбері, коли в далекій Австралії він допомагав своєму батьку увійти по пояс у воду, підняв праву руку під прямим кутом і промовив ті священні слова: “Фредерік Чарльз Садбері, уповноважений Ісусом Христом, я хрищу тебе в ім’я Батька і Сина, і Святого Духа”.

Любов здобула свою перемогу. Служіть Господу з любов’ю.

Брати, нехай же кожний з нас старанно досліджує Писання, планує своє життя, ставлячи цілі, навчає істині зі свідченням і служить Господу з любов’ю.

Неперевершений Пастир наших душ, місіонер, Який викупив людство, дав нам Своє божественне запевнення:

“І якщо буде так, що вам доведеться трудитися всі ваші дні, сповіщаючи покаяння цьому народові, і ви приведете тільки одну душу до Мене, якою великою буде ваша радість з нею в царстві Мого Батька!

І ось, якщо ваша радість буде великою з однією душею, яку ви привели до Мене в царство Мого Батька, якою великою буде ваша радість, якщо ви приведете багато душ до Мене!”7

Про Того, Хто сказав ці слова, я виголошую своє свідчення: Він—Син Божий, наш Викупитель і наш Спаситель.

Я молюся, щоб ми завжди відгукувались на Його лагідне запрошення: “Йди за Мною”8. В Його святе ім’я—в ім’я Ісуса Христа, Господа, амінь.