2016
За Мною йдіть: Навчання основам вдома
червень 2016


За Мною йдіть: Як навчати основам вдома

Частина 2

Автори живуть у шт. Юта, США.

Наслідуючи приклад цих членів Церкви, ви також можете застосовувати принципи з навчального плану для молоді у своїй домівці.

Зображення
family on a walk

Як неодноразово навчали пророки: “Наш успіх, як окремих людей і як Церкви, здебільшого визначатиметься тим, наскільки віддано ми зосереджуємося на житті за євангелією вдома”1.

Жити за євангелією—це найкращий спосіб навчатися і навчати євангелії. Живучи за цими доктринальними принципами, ми будемо наближати сім’ї та себе ближче до Духа. З допомогою Духа ми можемо краще навчатися і навчати цих принципів. Ми будемо скеровані до найефективніших методів навчання, що відповідатимуть нашим потребам і обставинам, та разом із сім’ями наближатися до Спасителя.

Липень: Обряди і завіти

Зображення
taking the sacrament

Фотоілюстрація Девіда Стокера

Обряди священства і священні завіти—обіцяння, які ми укладаємо з Небесним Батьком—приносять величезні благословення в наше життя. Один зі способів того, як ми можемо здобувати бачення мети обрядів—це думати про них як про віхи на шляху, що веде назад у присутність Небесного Батька—у вічне життя. Ми залишаємося на цьому шляху, дотримуючись укладених завітів.

Наприклад, молода жінка описує, як вона залишається на шляху завітів: “Одного разу однокласниця попросила мене допомогти їй. Я не дуже над цим задумувалася, просто надала їй ту допомогу, про яку вона просила. Але після того Дух нагадав мені, що допомігши їй нести її тягарі, я дотримувалася завітів, укладених під час хрищення (див. Moсія 18:8–10). Я вдячна за надані Небесним Батьком можливості щодня йти шляхом завіту”.

Всією сім’єю ви можете визначити, які обряди все ще необхідно отримати кожному члену сім’ї, а потім оцінити, наскільки добре ви дотримуєтеся укладених завітів. Наприклад, що показує ваша підготовка до отримання щотижневого обряду причастя стосовно вашої відданості своїм завітам? Святий Дух може навчати вас, як покращуватися.

Серпень: Шлюб і сім’я

Зображення
temple wedding

Шлюб і сім’я є серцевиною нашого щастя і плану Небесного Батька для нашого спасіння. Сім’я є основною організацією в часі та у вічності.

Навчати наших дітей про шлюб і сім’ю може бути так само легко, як і ділитися особистим досвідом. Одна молода жінка розповіла, як вона навчилася цінувати своє храмове запечатування:

“Я пам’ятаю, як сиділа одна в порожній целестіальній кімнаті храму. Я була занепокоєна, не знаючи, чи буду запечатана того дня через непорозуміння з рекомендаціями, які потребував мій наречений.

Я почала гаряче молитися, щоб Господь дозволив нам запечататися в Його храмі того дня. В цей час до мене прийшла думка: хоча ти одна в целестіальній кімнаті, целестіальне царство є целестіальним, тому що ти не будеш самотня. Ти будеш зі своєю вічною сім’єю і своєю небесною сім’єю. Ось чому ти запечатуєшся.

Після сорока хвилин очікування і кількох телефонних дзвінків ми з чоловіком змогли запечататися. Я відчула величезну радість і полегшення. Обряд набув більшого значення для мене, тому що ми могли будувати целестіальне життя з Богом, де ми ніколи не будемо самотніми”.

Які випадки навчали вас про роль шлюбу і сім’ї в плані Небесного Батька? Святий Дух може допомагати вам пригадати відповідні випадки і поділитися ними. Незалежно від вашої сімейної ситуації Святий Дух може навчати вас, як застосовувати принципи шлюбу і сім’ї у своєму житті.

Вересень: Заповіді

Зображення
mother teaching son

Заповіді—це закони і вимоги, дані люблячим Небесним Батьком, щоб благословляти наше життя.

Один дієвий спосіб вивчати їх—це досліджувати Писання, аби дізнатися про благословення, які приходять завдяки послуху, як про це розповіла ця молода людина:

“Коли я вивчаю заповіді, я люблю читати вірші з Писань, де я можу знайти відповіді та скласти перелік благословень, які Небесний Батько обіцяє за мій послух. Дізнаючись більше про обіцяні благословення, я зміцнюю своє свідчення про те, що Небесний Батько любить мене і хоче благословити”.

Аби дізнатися про заповіді, ви можете прочитати зі своїми дітьми урок 4 в розділі 3 посібника Проповідуйте Мою євангелію, вивчати пов’язані з цією темою уривки з Писань і скласти свій перелік обіцяних благословень. Ви можете скористатися цим підходом, щоб дізнаватися про благословення, пов’язані з будь-яким євангельським принципом.

Жовтень: Ставати більше схожими на Христа

Зображення
woman with Christ

Фрагмент картини Зцілена жінка, художник Дж. Кірк Річардс

Під час Свого служіння Христос заповідав нам: “Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!” (Матвій 5:48). Ми намагаємося ставати досконалішими, коли просто працюємо над розвитком однієї з багатьох Христових якостей одна за одною і намагаємося вдосконалюватися в цій сфері з Його допомогою. Один юнак почав працювати над рисою старанність.

“Я хотів розвинути якомога більше якостей, притаманних Христу, тож я вивчав Писання і посібник Проповідуйте Мою євангелію. У розділі 6 книги Проповідуйте Мою євангелію я знайшов запропоновану модель розвитку подібних до Христових якостей і вирішив спробувати розвинути в собі старанність. Спочатку я записав особисте визначення старанності і запитання, які в мене виникали. Тоді я розглянув усі запропоновані посилання на Писання, пов’язані зі старанністю, і записав особисті враження та відповіді, які я знайшов під час читання. Після цього я встановив ціль бути більш старанним у виконанні домашніх завдань у школі й побачив, що маю більшу мотивацію і стаю більш послідовним, коли кожного вечора молюся про старанність”.

У ваших намаганнях розвивати в собі і навчати своїх дітей тому, як їм розвивати якості, подібні до Христових, церковні джерела можуть допомогти вам зрозуміти, з чого почати. У Писаннях ви завжди знайдете приклад із життя Христа, а такий ресурс, як Проповідуйте Мою євангелію, містить моделі, що допоможуть започаткувати звички навчатися і встановлювати цілі. Поєднання Писань з іншими ресурсами допоможе нам застосувати вивчене, аби ставати більше схожими на Христа.

Листопад: Духовна впевненість і самостійне забезпечення мирських потреб

Зображення
mother and daughter in the kitchen

Розвивати самозабезпеченість означає використовувати нашу свободу, щоб піклуватися про себе і про наші сім’ї та докладати найкращих зусиль у пошуках рішень власних проблем. Коли ми стаємо більш самозабезпеченими, ми збільшуємо здатність служити в своїх домівках, у Церкві та в суспільстві. Один з найкращих способів навчати цього поняття—це бути прикладом, як розповідає цей член Церкви:

“Скільки себе пам’ятаю, моя мама прокидалася рано кожного дня, щоб вивчати Писання. Я бачив, як вона розвивала духовну силу, яка веде її крізь важкі часи. Вона знаходить підтримку, покладаючись на власні стосунки з Небесним Батьком. Я вражений не лише її духовною силою, але і здатністю піклуватися про сім’ю. Я спостерігав, як вона складає бюджет, жертвуючи своїми бажаннями, прагне отримувати освіту і виявляє велике смирення у такий спосіб, що дозволяє їй задовольняти фінансові потреби нашої сім’ї та залишатися вдома зі своїми дітьми, коли вони повертаються зі школи. Я хочу розвинути таку силу, як у неї, і я дуже вдячний за її приклад, що навчає мене, як цього досягнути”.

Як ви можете показувати своїм дітям кращий приклад завбачливого життя? Якщо ви ще мало знаєте про певні аспекти самозабезпечення, то можете запропонувати своїм дітям навчатися разом, і це вже саме по собі буде чудовим прикладом.

Грудень: Побудова Царства Божого в останні дні

Зображення
man teaching

“А хто знає, чи не на час, як оцей, досягла ти царства!” (Eстер 4:14). Саме таке запитання ви можете поставити собі та своїм дітям, коли будете досліджувати, якою є ваша роль в побудові царства Божого.

Ця член Церкви навчилася довіряти тому, що Господь допоможе їй будувати царство: “Я пам’ятаю, як батьки змалку навчали мене, що ми завжди приймаємо свої покликання, бо вони приходять від Господа. Коли я навчалася у коледжі, мене покликали бути президентом Товариства допомоги. Я була приголомшена, але мені навіть на думку не спадало відмовитися. Тож я почала рік, маючи понад 100 жінок, про яких мала піклуватися, маленький досвід і віру в те, що Господь допоможе з усім справитися. Через рік мене відкликали. Згадуючи ті моменти отримання одкровення, коли я точно знала, який урок провести чи яким коментарем поділитися, або ті часті випадки, коли для мене хтось готував їжу, бо я була надто зайнята, щоб готувати, або величезну кількість підбадьорюючих записок, які я отримувала, я знаю з упевненістю, що Господь звеличував мої зусилля в розбудові царства”.

Коли разом зі своїми дітьми ви думаєте про способи розбудови царства Божого, не забувайте підбадьорювати їх і надавати можливості служити. Ви можете обговорювати, як послужити іншим у тих покликаннях, які ви отримали. Яким іншим чином ви можете допомагати в просуванні роботи? Де б ви не служили, ваші зусилля мають значення. Як сказав президент Дітер Ф. Ухтдорф, другий радник у Першому Президентстві: “Станьте ближче один до одного і піднімайте, де стоїте”2.

Посилання:

  1. Spencer W. Kimball, “Living the Gospel in the Home,” Ensign, May 1978, 101; див. також Л. Том Перрі, “Учнівство”, Ліягона, січ. 2001, с. 72.

  2. Дітер Ф. Ухтдорф, “Піднімайте, де стоїте”, Ліягона, лист. 2008, с. 56.