За Мною йдіть 2024
8‒14 січня: “Я піду і зроблю”. 1 Нефій 1–5


“8‒14 січня: “Я піду і зроблю”. 1 Нефій 1–5”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“8–14 січня. 1 Нефій 1–5”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Подорож сім’ї Легія у пустині

Легій подорожує біля Червоного моря, художник Гарі Сміт

8‒14 січня: “Я піду і зроблю”

1 Нефій 1–5

Книга Мормона починається із розповіді про реальну сім’ю, яка переживала реальні труднощі. Це сталося за 600 років до Р.Х., але у цій розповіді є таке, що може здаватися знайомим сучасним сім’ям. Ця сім’я жила у нечестивому світі, але Господь пообіцяв їм, що якщо вони йтимуть за Ним, Він приведе їх у безпечне місце. Під час їхньої подорожі у них були хороші і погані часи, великі благословення і чудеса, але також у них були суперечки та чвари. Рідко в Писаннях зустрічається настільки детальна розповідь про сім’ю, яка намагається жити за євангелією: батьки, яким важко вдається спонукати до віри свою сім’ю і які хвилюються про її безпеку, діти, які вирішують, чи будуть вони вірити своїм батькам, і брати, які заздрять та вступають у суперечки — й іноді пробачають одне одного. У цілому, у прикладах віри цієї недосконалої сім’ї є сила.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

1 Нефій 1–5

Слово Бога має “велик[у] цінн[ість]” для мене.

Одне з важливих послань у Книзі Мормона — про те, що Боже слово має “велик[у] цінн[ість]” (1 Нефій 5:21). Читаючи 1 Нефій 1–5, звертайте увагу на те, як слово Бога безпосередньо або опосередковано благословляло сім’ю Легія (наприклад, див. 1:11–15; 3:19–20; 5:10–22). Чого ці розділи навчають вас про слово Боже? Що ви знаходите такого, що надихає вас досліджувати Писання?

Див. також “Як вивчатиму Писання”, Гімни, № 169.

1 Нефій 2

Звернувшись до Господа, я можу здобути своє свідчення і зміцнити його.

Нефій відомий своєю могутньою вірою в Господа, але йому потрібно було докласти зусиль, щоб здобути своє свідчення — так само, як і всім нам. Що з прочитаного у 1 Нефій 2 показує, чому Нефій зміг отримати свідчення про істинність слів свого батька? Чому Ламан і Лемуїл не отримали цього свідчення? (Див. також 1 Нефій 15:2–11). Коли ви відчували, що Господь пом’якшив ваше серце?

1 Нефій 3–4

Зображення
піктограма семінарії
Бог підготує для мене шлях виконати Його волю.

Коли Господь наказав синам Легія здобути пластини з латуні, Він не дав конкретних настанов стосовно того, як це зробити. Це часто справедливо щодо отриманих від Бога спрямувань, і може викликати у нас відчуття, що Він вимагає від нас “важко[го]” (1 Нефій 3:5). Що надихає вас у відповіді Нефія на наказ Господа в 1 Нефій 3:7, 15–16?

Читаючи 1 Нефій 3–4, зверніть увагу на різні труднощі, з якими зіткнувся Нефій. Як Господь “приготува[в] шлях” для Нефія, щоб той міг “виконати те, що Він наказав”? Чому вам важливо знати, що Господь зробив для Нефія?

Одним із важливих шляхів, якими Бог готував нас, щоб ми дотримувалися Його заповідей, було те, що Він послав Ісуса Христа бути нашим Спасителем. Ви можете прочитати виступ президента Далліна Х. Оукса “Що наш Спаситель зробив для нас?” (Ліягона, трав. 2021, сс. 75–77). Яким чином Ісус Христос приготував шлях для кожного з нас? Знаючи, що Він подолав усе заради вас, що, за отриманим спонуканням, ви відчуваєте вам потрібно “пі[ти] і зроб[ити]”?

Використовуйте історії та приклади, щоб навчати принципів євангелії. Готуючись навчати, подумайте про особистий досвід, який міг би бути другим свідченням на додаток до розповідей у Писаннях. Наприклад, коли Господь готував для вас шлях, щоб ви виконали Його волю?

Зображення
Легій і Сарія вітають Нефія та його братів

Їхня радість була повною, художник Уолтер Рейн

1 Нефій 4:1–3, 5:1–8

Якщо я пам’ятаю про справи Бога, це може дати мені віру, необхідну для виконання Його заповідей.

Коли Ламан і Лемуїл відчували бажання ремствувати чи скаржитися, біля них, зазвичай, були Нефій та Легій, які надихали і підтримували їх. Коли вам хочеться ремствувати, може бути корисним прочитати слова Нефія та Легія. Як Нефій і Легій намагалися допомогти іншим зміцнювати віру в Бога? (Див. 1 Нефій 4:1–3, 5:1–8; див. також 1 Нефій 7:6–21). Що з того, що ви дізнаєтеся, може допомогти вам під час спокуси ремствувати чи скаржитися?

1 Нефій 4:5–18

“Вів мене Дух Божий”.

Що вразило вас у 1 Нефій 4:5‒18 стосовно здатності Нефія розпізнавати Духа і слідувати за Ним? Ви можете опрацювати послання Президента Рассела М. Нельсона “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя” (Ліягона, трав. 2018, сс. 93‒96), щоб дізнатися більше про отримання одкровень від Господа.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

1 Нефій 2:16

Я можу мати своє власне свідчення.

  • Як Нефій дізнався про істинність того, чого навчав його батько? Допоможіть своїм дітям знайти відповіді на це запитання в 1 Нефій 2:16, 19. Можливо, їм також сподобається записувати дії Нефія на кубиках чи інших предметах, а потім будувати щось із цих предметів. Це може привести до розмови про те, як ці дії допомагають нам будувати свідчення.

  • Ви можете показати своїм дітям малюнки або предмети, які представлятимуть те, про що або про кого вони можуть шукати свідчення, наприклад, примірник Книги Мормона або зображення Ісуса Христа, храму чи сучасного пророка. Запропонуйте їм вибрати щось одне і поділитися своїм свідченням про це. Ви також можете розповісти своїм дітям, як ви отримали своє свідчення. Навіщо нам потрібно мати власне свідчення?

1 Нефій 3‒4

Бог допоможе мені дотримуватися Його заповідей.

  • Ви можете скористатися одним або кількома з цих джерел, щоб допомогти своїм дітям розповісти про те, як Бог допоміг Нефію отримати пластини з латуні: 1 Нефій 3–4; творча сторінка цього тижня; “Відвага Нефія” (Збірник дитячих пісень, сс. 64–65) і “Розділ 4: Пластини з латуні” (в Оповіданнях з Книги Мормона, сс. 8–12).

  • Вам і вашим дітям може сподобатися розіграти в ролях 1 Нефій 3:2–7. Можливо, ви можете зіграти роль Легія і попросити своїх дітей повернутися до Єрусалиму, щоб отримати пластини з латуні. Попросіть їх відповісти своїми словами, але так, наче вони Ламан, Лемуїл або Нефій. Назвіть кілька прикладів того, що Бог наказує нам робити. (Для додаткових ідей, див. ілюстрації № 103–115 у Євангелії в мистецтві або Мосія 18:8–10). Як ми можемо бути схожими на Нефія?

1 Нефій 3:19–21; 5:19–22

Писання — це великий скарб.

  • Писання були дуже важливими для сім’ї Легія. Щоб проілюструвати це, попросіть дітей допомогти вам розповісти або показати рухами, що Нефій та його брати робили, аби отримати пластини з латуні: вони пройшли довгу відстань, віддали своє золото й срібло і сховалися у печері, щоб врятувати своє життя. Потім можна прочитати 1 Нефій 5:21 і поговорити, чому Писання були настільки цінними для сім’ї Легія. Чому вони цінні для нас? Як ми можемо ставитися до Писань, як до скарбу?

Зображення
Нефій та його сім’я вивчають пластини

Нефій та його сім’я цінували Писання.

1 Нефій 4:6

Святий Дух буде спрямовувати мене, коли я прагнутиму виконувати волю Господа.

  • Разом проглянувши 1 Нефій 3 щодо того, як Нефій і його брати намагалися отримати пластини з латуні, прочитайте зі своїми дітьми 1 Нефій 4:6, щоб дізнатися, що зробив Нефій, що дозволило йому нарешті досягти успіху. Потім ваші діти могли б скласти перелік того, що Бог хоче, аби вони робили. Як Святий Дух може допомагати нам у таких ситуаціях?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Нефій стоїть біля сп’янілого Лавана

Я послухався голосу Духа, художник Уолтер Рейн