За Мною йдіть 2024
1–7 липня: “Я зроблю вас знаряддям”. Aлма 17–22


“1–7 липня: “Я зроблю вас знаряддям”. Алма 17–22”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“1–7 липня. Алма 17–22”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Аммон говорить з царем Ламонієм

Aммон і цар Ламоній, художник Скотт М. Сноу

1–7 липня: “Я зроблю вас знаряддям”

Aлма 17–22

Подумайте про всі можливі причини, якими люди пояснюють, чому вони не діляться євангелією: “Мені не вистачає знань” або “я не впевнений, що їм буде цікаво” чи, може, “я боюся, що вони не стануть мене слухати”. Може, часом, ви мали подібні думки. У нефійців була ще одна причина, з якої вони не ділилися євангелією з ламанійцями: бо вони були “дик[ий], і закам’яніл[ий], і жорсток[ий] наро[д]; наро[д], який втішався вбивством Нефійців” (Aлма 17:14; див. також Aлма 26:23–25). Але сини Мосії мали навіть більшу причину відчувати, чому вони мають ділитися євангелією з ламанійцями: “Вони мали бажання, аби спасіння могло бути проголошено кожній живій істоті, бо вони не могли знести, щоб яка-небудь людська душа загинула” (Moсія 28:3). Ця любов, яка надихала Аммона та його братів, може також надихнути і вас ділитися євангелією з вашою сім’єю, друзями та знайомими — навіть з тими, хто, на перший погляд, здається, не прийме її.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Aлма 17:1–4

Прості, послідовні дії, які виявляють відданість Христу, допомагають мені отримати Його силу.

Що ви дізналися з Алма 17:1–4 про те, як зберегти сильне свідчення про Ісуса Христа та щиру відданість Йому? Що робили сини Мосії, і як Господь благословив їх?

Коли ви читатимете про досвід синів Мосії в Алма 17–22, зверніть увагу, як їхня духовна підготовка вплинула на їхнє служіння серед ламанійців (наприклад, див. Алма 18:10–18, 34–36; 20:2–5; 22:12–16). Що, як ви відчуваєте за натхненням, вам слід робити, аби наслідувати їхній приклад?

Aлма 17:6–12; 19:16–36

Зображення
піктограма семінарії
Я можу бути знаряддям у Божих руках.

Хоча розповіді про навернення, які ми читаємо в Писаннях, часто драматичні, в їхній основі ми, зазвичай, знаходимо осіб, які мали сміливість не мовчати, а ділитися своєю вірою в Ісуса Христа. Подумайте про це, коли будете цього тижня читати про Авіш та синів Мосії.

Що, на вашу думку, означає бути знаряддям у Божих руках? Корисно поміркувати про інструменти чи знаряддя, які ви можете використовувати у звичайному житті. В Aлма 17:6–12 пошукайте, що робили сини Мосії, аби стати знаряддям у руках Бога. Як мені стати більш ефективним знаряддям, щоб допомагати іншим прийти до Христа?

Чим вас вразила Авіш в Алма 19:16–36? Чого ви можете навчитися в неї стосовно допомоги іншим у формуванні віри в Христа? Наприклад, що на вашу думку, допоможе близьким вам людям “повірити у силу Бога”? (Алма 19:17).

Ви також можете порівняти досвід Авіш з принципами, яких навчав старійшина Дітер Ф. Ухтдорф у виступі “Місіонерська робота: діліться тим, що в серці” (Ліягона, трав. 2019, сс. 15–18). Як Авіш була прикладом застосування “П’яти простих порад” старійшини Ухтдорфа? Спробуйте записати те, що ви можете сказати про Ісуса Христа. Наприклад: “Для мене Ісус Христос…” або “Спаситель допомагає мені…”

Див. також “Ласки Божої проміння”, Гімни, № 200.

Застосовуйте на уроках наочні приклади. Щоразу, коли люди можуть побачити або торкнутися чогось, пов’язаного з тим, що вони вивчають, вони, ймовірно, запам’ятають це надовше. Наприклад, якщо ви навчаєте про Aлма 17:11, ви можете показати музичні інструменти чи письмове приладдя, щоб допомогти розвитку обговорення про те, як бути знаряддям у Божих руках.

Aлма 17–19

Коли ми виявляємо любов до інших, ми можемо допомогти їм прийняти євангелію Ісуса Христа.

Знайдіть вірші в Алмa 17–19, які показують, як любов Аммона до ламанійців надихнула його на зусилля ділитися євангелією Ісуса Христа. Які інші істини стосовно проповідування євангелії ви можете засвоїти з його прикладу?

Зображення
Аммон спасає царевих овець

Мінерва Тейчерт (1888–1976), Аммон захищає овець царя, 1949–1951, олія на мазоніті, 90 x 122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

Алма 19:36

Господь допоможе мені покаятися.

Переказавши історію навернення Ламонія та його народу, Мормон підсумував цю розповідь спостереженням про Ісуса Христа. Що можна дізнатися про характер Господа з уривка Aлма 19:36? Що ще ви дізнаєтеся про Нього з Aлма 19:16–36? Коли ви відчували, що до вас була простерта рука Господа?

Алма 20:23; 22:15–18

Пізнання Бога варте будь-якої жертви.

Порівняйте, що був готовий віддати батько Ламонія заради порятунку свого життя (див. Алма 20:23) і що він пізніше був готовий віддати заради отримання радості євангелії і пізнання Бога (див. Алма 22:15, 18). Подумайте, чим ви готові пожертвувати, щоб краще пізнати Бога.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Алма 17:2–3

Моє свідчення про Ісуса Христа зростає, коли я читаю Писання, молюся та пощуся.

  • Як приклади синів Мосії можуть допомогти вашим дітям зміцнити їхні свідчення про Ісуса Христа? Ви можете допомогти дітям пошукати в Алма 17:2–3, що робили сини Мосії, аби зміцнити свою духовну силу. Потім вони можуть намалювати або знайти предмети, які символізуватимуть це. Допоможіть їм спланувати, що вони будуть робити, щоб зміцнити своє свідчення про Спасителя.

Aлма 17–19

Я можу ділитися євангелією Ісуса Христа з іншими людьми.

  • Щоб дізнатися, як, подібно до синів Мосії, бути знаряддям у Божих руках, ви та ваші діти можете розглянути якесь знаряддя чи інструмент та поговорити про те, для чого вони використовуються. Далі ви можете прочитати Алма 17:11 і поговорити про те, що означає бути знаряддям Небесного Батька, щоб допомагати людям дізнаватися про Ісуса Христа.

  • На творчій сторінці цього тижня є зображення, що представляють істини, яких Аммон навчав царя Ламонія. Ви можете допомогти дітям знайти ці істини в Алма 18:24–40. Ваші діти можуть вдавати, наче вони місіонери і діляться тим, що вони знають про ці істини.

  • Після того, як ви прочитаєте з дітьми про Авіш (див. Алма 19:16–20, 28–29), вони можуть вдавати, що вони Авіш, бігаючи на місці, стукаючи в уявні двері та розповідаючи про те, що сталося в Алма 19:1–17. Як ми можемо бути такими, як Авіш, і ділитися тим, що знаємо про Ісуса Христа та Його євангелію? Ваші діти можуть намалювати себе, як вони діляться євангелією з кимось або заспівати разом пісню про проповідування євангелії, наприклад, Нас Господь покликав (Збірник дитячих пісень, сс. 94–95).

Aлма 17:21–25; 20:8–27; 22:1–3.

Я можу допомогти іншим прийти до Христа, виявляючи до них любов.

  • Спочатку серця царя Ламонія і його батька були закам’янілими до євангелії. Пізніше їхні серця пом’якшилися, і вони повірили в Ісуса Христа. Як це сталося? Допоможіть дітям знайти відповіді на це запитання, переглянувши з ними досвід Аммона. Вони можуть розіграти в ролях “Розділ 23: Аммон — великий слуга” та “Розділ 24: Аммон зустрічає батька царя Ламонія” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 64–68, 69–70). Можливо, діти захочуть намалювати ілюстрації до різних частин історії і використати ці малюнки, щоб її розповісти. Що зробив Аммон, щоб допомогти Ламонію та його батькові відкрити свої серця для євангелії Ісуса Христа? (Див. Алма 17:21–25; 20:8–27; 22:1–3).

  • Можливо, ви і ваші діти можете згадати когось, кому потрібно знати про Ісуса Христа. Допоможіть їм поміркувати, як вони можуть бути хорошим прикладом і виявляти любов до цієї людини, як це робив Аммон до Ламонія та його батька.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
ілюстрація із зображенням Авіш

Ілюстрація із зображенням Авіш, художниця Діллін Марш