Інститут
Урок 28. Підготовчий матеріал для уроку: Мати надію на створення вічної сім’ї


“Урок 28. Підготовчий матеріал для уроку: Мати надію на створення вічної сім’ї”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя (2022)

“Урок 28. Підготовчий матеріал для уроку”, Вічна сім’я. Матеріал для вчителя

Зображення
сім’я гуляє перед храмом

Урок 28. Підготовчий матеріал для уроку

Мати надію на створення вічної сім’ї

Подумайте про те, що ви дізналися та відчули під час вашого вивчення тем про вічну сім’ю протягом цього курсу. Як ці вчення вплинули на ваше свідчення, бажання та дії? Вивчаючи цей заключний урок, подумайте, що Господь, можливо, хоче, щоб ви зробили, аби ви могли жити з більшою надією, намагаючись створити та зміцнити вашу власну вічну сім’ю.

Частина 1

Чому я можу мати надію на створення вічної сім’ї?

Президент Генрі Б. Айрінг, з Першого Президентства, навчав, що ми можемо мати надію на створення вічної сім’ї:

Зображення
Президент Генрі Б. Айрінг

“Усі ми сподіваємося мати радість, живучи в люблячих сім’ях. Хтось із нас ніколи не мав такого досвіду—того почуття, яке, як ми знаємо, могло би бути, але ще не здійснилося. Ми могли спостерігати його в житті інших людей. Для інших з нас любов у сім’ї здається реальнішою і ціннішою, коли смерть розлучає з дитиною, матір’ю, батьком, братом, сестрою чи улюбленими дідусем і бабусею, які любили нас. …

Якщо ми були благословенні тим, що знайшли відновлену євангелію, то можемо прийняти рішення укласти завіти з Богом і дотримуватися їх, що зробить нас гідними вічного життя. Якщо ми залишимося вірними, Святий Дух підтвердить наше сподівання і дасть впевненість, що ми на шляху до вічного життя, де ми зможемо вічно жити сім’ями у целестіальному царстві” (“Надія на вічну любов у сім’ї”, Ліягона, серп. 2016, с. 4).

Наша віра у план нашого Небесного Батька та в Його Сина, Ісуса Христа, може дати нам надію, що ми можемо створити вічну сім’ю. Господь хоче допомагати нам, і завдяки Його силі ми можемо пройти випробування. У Новому Завіті ми читаємо про те, як Єлисавета завагітніла далеко вже не в дітонародному віці, а діва Марія стала матір’ю Сина Бога. Кожна з цих жінок мала різні обставини, але вони обидві розуміли, що “для Бога нема неможливої жадної речі!” (Лука 1:37).

Зображення
піктограма, записуйте

Записуйте свої думки

Знайдіть приклад з Писань або з досвіду вашої сімʼї, коли Господь допомагав тим, хто довіряє Йому і прагне Його допомоги. Виділіть кілька хвилин, щоб записати свої відповіді на наведені далі запитання у зошит для навчання або у додатку для записів:

  • Які істини, що стосуються Господа, герой (чи герої) цієї історії порадили би вам пам’ятати?

  • Що порадив би герой (чи герої) цієї історії вам робити у ваших зусиллях створити вічну сім’ю?

Частина 2

Як я можу мати надію на створення вічної сім’ї, якщо не походжу із сім’ї, яка віддано йде за Спасителем?

Дехто з дорослої молоді не має досвіду праведної поведінки або не бачив її у своїх сім’ях. Дехто бачив, як шлюб їхніх батьків закінчився розлученням. Ті, у кого були такі або інші важкі життєві обставини, можуть засумніватися, чи дійсно вони зможуть створити вічну сім’ю.

Зображення
жінка дивиться у вікно

Старійшина Йон Гван Чоі, сімдесятник, навчав, якими можуть бути наслідки нашого вибору для нашої вічної сім’ї:

Зображення
Старійшина Йон Гван Чоі

“Всі ми знаходимося посередині вічної сім’ї. Наша роль у ній може стати поворотним пунктом, який може принести значні зміни: як позитивні, так і негативні. …

Перед нами і після нас знаходяться покоління, які залежать від того, чи ми слідуємо за Христом, аби ми могли бути вічною сім’єю Бога” (“Не озирайся навколо, дивись вгору!”, Ліягона, трав. 2017, сс. 91, 92).

Пророк Авраам є чудовим прикладом того, як ми можемо вирішити бути “поворотним пунктом” в історії нашої власної сім’ї. Деякі члени сім’ї Авраама, зокрема і його батько, відвернулися від заповідей Господа. Замість цього вони вибрали поклонятися лжебогам. (Див. Авраам 1:5–6).

Зображення
піктограма, вивчайте

Вивчайте, готуючись до уроку

Прочитайте Авраам 1:2 та знайдіть, чого хотів Авраам і що він вирішив робити, незважаючи на свої обставини.

Коли злочестиві жерці намагалися принести Авраама в жертву своїм лжебогам, Господь дивовижним чином визволив Авраама. Пізніше Він вивів Авраама і декого з його сім’ї до іншої землі. Коли вони перебували там, Господь пообіцяв Аврааму важливі благословення, зокрема і благословення вічної сім’ї. (Див. Авраам 1:7–18; 2:3–4, 8–11).

Подібно до Авраама ми можемо прагнути благословень вічної сім’ї й отримати Господню допомогу в її створенні, якими б не були наші попередні сімейні обставини.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, свідчив:

Зображення
Старійшина Д. Тодд Крістофферсон

“Дітям, чия сімейна ситуація складна, ми кажемо, що ви через це анітрохи не гірші. Іноді випробування свідчать лише про те, що Господь вам довіряє. Він може допомогти вам напряму і через інших справитися з тим, що ви переживаєте. Ви можете стати поколінням, можливо, найпершим у вашій сім’ї, в якому божественні зразки, призначені Богом для сімей, воістину знайдуть своє втілення і благословлять усі наступні покоління” (“Батьки”, Ліягона, трав. 2016, с. 96).

Зображення
сім’я молиться разом

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, розповів про власний досвід щодо рішення створювати вічну сім’ю: Прочитайте розповідь нижче або послухайте її, починаючи з часового коду 25:47 і до 28:15.

Зображення
Старійшина Девід А. Беднар

“За допомогою Господа, ви можете створити вічну сім’ю, навіть якщо ви не походите з таких домівок святих останніх днів, які інколи зображені на обкладинках [церковних] журналів. Будь ласка, завжди пам’ятайте: це починається з вас!

Той факт, що сам я не бачив зразків праведної сім’ї в домі свого дитинства, викликав у мене сильне бажання старанно працювати разом з Сюзен, аби бути певним, що такі зразки завжди будуть частиною дому, який ми створили разом. Коли ми радилися одне з одним і благали про допомогу в наших молитвах, ми були натхненні і благословенні допомагати нашим дітям вивчати принципи відновленої євангелії Спасителя. Звичайно ж, ми не були досконалими батьками, але ми отримали духовні дари, які були нам потрібні, і знайшли допомогу, яка перевершувала наші власні сили [“Я йтиму за Христом”, Гімни, № 129].

Ми з вами не знаходимося в полоні нашого минулого досвіду. Ми не є жертвами наших теперішніх обставин цілком і повністю чи полоненими нашого навколишнього середовища. Святий Дух навчить нас усього, що нам слід робити, включно із зразками сімейної праведності, учасниками якої ми раніше не були. Це починається з вас! А з Господньою допомогою ви зможете це зробити.

У декого з вас були розбиті серця чи то членами сім’ї, чи шанованими провідниками, які не шанували священних шлюбних завітів. Ви можете запитати себе: “Якщо мої батьки чи інші подружжя, які я знаю, були запечатані в храмі і їхні шлюби не вдалися, то яку надію маю я на те, що мій шлюб буде тривати вічно?”

Всі ви, хто відчував біль розлучення у вашій сім’ї або відчував агонію порушеної довіри, будь ласка, пам’ятайте: це починається знову з вас! Одна ланка в ланцюгу ваших поколінь, можливо, й розірвана, але інші праведні ланки і те, що залишається від ланцюга, є все ж вічно важливим. Ви можете додати сили до вашого ланцюга і, можливо, навіть допомогти відновити розірвані ланки. Та робота виконуватиметься крок за кроком” (“Міцна ланка” [всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 10 вересня 2017 р.], broadcasts.ChurchofJesusChrist.or).

Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Подумайте про ваших майбутніх (чи тих, яких маєте тепер) дітей. Які зразки праведного сімейного життя вони б хотіли, щоб ви запровадили чи продовжили дотримуватися? Чи є якісь приклади неправедної поведінки, якої вони б хотіли, щоб ви позбулися? Як Господь може допомогти вам у цьому?

Частина 3

Що ви дізналися та який отримали досвід під час вивчення курсу “Вічна сім’я”?

Підходячи до завершення цього курсу, поміркуйте, що ви дізналися про важливість сім’ї у плані спасіння Небесного Батька й у вашому власному житті.

Стосовно важливості сімей президент М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

Зображення
Президент М. Рассел Баллард

“Брати і сестри, найважливіша справа нашого життя—це наші сім’ї. Якщо ми присвячуємо себе цій справі, то будемо покращувати всі інші аспекти свого життя і, як народ і як Церква, будемо ставати прикладом і маяком для всіх людей на землі” (“Щоб загублені могли знайтися”, Ліягона, трав. 2012, с. 98).

Зображення
батьки зі своєю дитиною
Зображення
піктограма, розмірковуйте

Розмірковуйте, готуючись до уроку

Перегляньте назви уроків у цьому курсі. Роблячи це, обміркуйте наступні запитання:

  • Як цей курс вплинув на ваше розуміння Господніх вчень про шлюб і сім’ю та свідчення про них?

  • Яка з ідей була для вас ключовою у цьому курсі?

  • Що ви дізналися про Небесного Батька та Ісуса Христа протягом цього курсу? Наскільки зміцнилися ваші стосунки з Ними?