За Мною йдіть
Як я можу розвивати в собі Христову любов?


Як я можу розвивати в собі Христову любов?

Чиста любов Христова, відома як милосердя, є найвищим, найблагороднішим і найсильнішим видом любові і найрадіснішим для душі (див. 1 Нефій 11:23). Ісус Христос є досконалим прикладом милосердя. Під час Свого служіння на землі “ходив Він, добро чинячи”, виявляючи ніжне співчуття до бідних, стражденних та недужих (див. Матвій 4:23; Дії 10:38). Щоб розвинути в собі Христову любов, ми повинні прагнути її, молитися про неї і наслідувати приклад Спасителя у своїх думках, словах і вчинках.

Підготуйтеся духовно

Чи виявляли до вас любов, подібну до Христової, інші люди? Який вплив це мало на вас? Чи відчували ви виявлення Христової любові до себе? Як ви виявляєте любов, подібну до Христової, до інших людей?

Які нагоди є у молодих жінок, щоб виявляти любов, подібну до Христової? Чому важливо, щоб вони навчилися любити інших так, як любив Христос?

Які уривки з Писань та інші матеріали допоможуть молодим жінкам розвинути в собі таку Христову рису, як милосердя?

Буття 45; Лука 23:33–34; Алма 61:9 (приклади людей, які виявляли любов)

Левит 19:18 (любіть своїх ближніх, як самих себе)

1 Самуїла 16:7 (Господь дивиться на серце)

Іван 15:9–13 (Христос виявив до нас Свою любов тим, що віддав за нас Своє життя)

1 Івана 4:7–11, 18–21 (Бог є любов)

Мосія 4:16 (допомагайте тим, хто потребує вашої допомоги)

3 Нефій 12:44 (любіть своїх ворогів)

Мороній 7:45–48 (милосердя—це чиста любов Христа; моліться, щоб сповнитися цією любов’ю)

Tомас С. Монсон, “Доброта, милосердя і любов”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 66–67

Дітер Ф. Ухтдоф, “Досконала любов проганяє страх геть”, Ensign або Ліягона, трав. 2017, сс. 104–107

Томас С. Монсон, “Любов—це суть євангелії”, Ensign або Ліягона, трав. 2014, сс. 91–94

Даллін Х. Оукс, “Любити відмінних від нас людей і жити з ними”, Ensign або Ліягона, лист. 2014, сс. 25--27

Милосердя”, Стійкі у вірі (2005), сс. 60–61

“Милосердя: Зразок для вірних,” “За Медісон”, “Ділитися світлом Христа”

Навчати, як навчав Спаситель

За будь-яких обставин Спаситель був прикладом і наставником для Своїх послідовників. Як ви можете бути прикладом у виявленні милосердя, подібного до Христового, до молодих жінок, яких навчаєте?

Зображення

Відео: “Допоможіть нам довідатися про євангелію”

Дивіться більше

Діліться досвідом

На початку кожного уроку запрошуйте молодих жінок розказувати й свідчити про досвід, якого вони набули, застосовуючи вивчене на уроці минулого тижня, а також навчати з нього. Це сприятиме особистому наверненню й допомагатиме молодим жінкам побачити важливість євангелії в їхньому повсякденному житті.

Ознайомте з вченням

Використайте одну з цих ідей або придумайте власну, щоб розпочати урок цього тижня:

  • На кількох папірцях напишіть “Найсильнішу любов я відчувала від когось, коли ___”. Роздайте ці папірці усім молодим жінкам до початку уроку і попросіть їх подумати, як би вони могли закінчити це речення. Щоб розпочати урок, попросіть молодих жінок поділитися їхніми думками.

  • Запропонуйте молодим жінкам заспівати пісню “Так всіх любіть ви” (Гімни, №193). Попросіть молодих жінок розказати, що для них означають слова цього гімну.

Навчайтеся разом

Кожна, наведена нижче вправа, допоможе молодим жінкам дізнатися, як розвивати любов, подібну до Христової. Керуючись Духом, виберіть одну або більше вправ, які будуть найкращими для вашого класу:

  • Усе, що Ісус Христос робив для нас, Він робив, керуючись досконалою любов’ю---до нас і до Свого Батька. Як ми можемо розвинути здатність слухатися, керуючись досконалою любов’ю, такою, яку мав Спаситель, а не через страх? Поділіть клас на дві групи, щоб вивчити виступ президента Дітера Ф. Ухтдорфа “Досконала любов проганяє страх геть”. Дайте завдання одній групі розповісти, що вони дізнаються з призначеного їм розділу під заголовками “Страх як засіб маніпуляції” і “Проблема страху”, а іншій групі розповісти, що вони дізналися з розділів під заголовками “Кращий спосіб” і “Досконала любов проганяє страх геть”. Дайте молодим жінкам час написати свої думки стосовно наступних запитань: Яким чином я змушена робити щось через страх? Що я можу зробити, щоб розвивати любов, подібну до Христової? Що я хочу змінити завдяки тому, про що дізналася? 

  • Принесіть на урок аркуші паперу (по аркушу для кожної молодої жінки) і зверху напишіть одне з наступних слів: Доброта, Милосердя і Любов. Роздайте по одному аркушу кожній молодій жінці та запропонуйте їм вивчити виступи Президента Томаса С. Монсна“Любов—це суть євангелії” і “Доброта, милосердя і любов”, шукаючи цитату або історію, що навчає нас про вказане слово на її сторінці. Попросіть молодих жінок поділитися знайденим. Які у нас, як у класу, є можливості бути більш добрими, люблячими і милосердними? 

  • Запропонуйте молодим жінкам прочитати Іван 15:9–13, 1 Івана 4:7–11, 18–21 і Moроній 7:47–48. Що молоді жінки дізналися з цих віршів стосовно того, як розвивати любов, подібну до Христової? Що для них означає фраза “чиста любов Христа”? Запропонуйте молодим жінкам знайти історії з Писань, які ілюструють любов Спасителя, і попросіть їх розповісти ці історії одна одній. Як ми можемо наслідувати приклад Спасителя? Вони також можуть читати і обговорювати історії з якогось виступу, наведеного в цьому навчальному плані або ділитися прикладами випадків, коли вони або люди, яких вони знають, мали благословення відчути на собі прояви любові, подібної до Христової. 

  • Напишіть на дошці наведені далі посилання на Писання: Мосія 4:16 і Левит 19:18. Розділіть клас на дві групи і призначте кожній групі один з уривків із Писань. Дайте молодим жінкам завдання знайти заповіді, наведені в їхньому уривку, і написати на дошці перелік заповідей навпроти посилань на Писання. Які можливості вони мають, щоб виконувати ці заповіді вдома, у школі і в громаді? Що може завадити нам дотримуватися цих заповідей? Як ми можемо подолати ці перешкоди?

  • Всім класом прочитайте, перегляньте або послухайте виступ старійшини Далліна Х. Оукса “Любити відмінних від нас людей і жити з ними.” Попросіть молодих жінок шукати поради, яка допоможе їм любити інших людей, що опинилися у складних ситуаціях.  Що ще можуть молоді жінки дізнатися, вивчаючи приклад одного з персонажів у Писаннях, який виявляв любов до тих, хто переслідував його чи ображав? Можливі прикади: Спаситель (див. Лука 23:34), Йосип у Єгипті (див. Буття 45) або Пагоран (див. Aлма 61:9). Запропонуйте молодим жінкам спокійно подумати про людину в своєму житті, до якої вони, можливо, мають погані почуття й поміркувати над тим, як вони можуть виявляти цій людині більше любові, подібної до Христової.

  • Покажіть якесь одне відео із запропонованих у цьому навчальному плані. Що молоді жінки дізналися про любов, подібну до Христової, з цього відео? Запросіть молодих жінок поділитися їхніми досвідом, коли чиєсь служіння допомогло їм відчути любов Спасителя. Що вони засвоїли з цього досвіду стосовно Ісуса Христа? Запросіть молодих жінок подумати про знайому їм людину, якій, можливо, потрібно відчути любов Господа. Що вони можуть зробити, щоб допомогти цій людині?

Попросіть молодих жінок поділитися тим, про що вони дізналися сьогодні. Які у них є почуття або враження? Чи розуміють вони, як розвинути любов, подібну до Христової? Чи виникли у них якісь нові запитання? Чи потрібно для вивчення цієї теми виділити більше часу?

Живіть відповідно до вивченого

Попросіть молодих жінок поміркувати, як вони будуть застосовувати в житті засвоєне сьогодні. Наприклад, вони могли б:

  • Молитися про людину, до якої вони мають негативні почуття, або виявляти до неї любов.

  • Виявляти любов до людини, яка, можливо, потребує особливої уваги чи допомоги (див. Завдання 3, 5, і 6 на засвоєння цінності “Добрі справи”, Особистий розвиток, сс.54--55).

Розкажіть молодим жінкам, що вони будуть вивчати на наступному тижні. Які вони мають думки і запитання стосовно цієї теми? Що вони можуть зробити, аби підготуватися до навчання? Наприклад, вони могли б прочитати виступ, подивитися відео або дослідити уривок з Писань, пов’язаний з уроком на наступному тижні.