2009
Молитва і чистий горизонт
Червень 2009


Послання Першого Президентства

Молитва і чистий горизонт

Зображення
President Dieter F. Uchtdorf

Одне з того, що мені дуже подобалося в польотах—відправлятися з похмурого аеропорту в дощову погоду, злітати крізь густі загрозливі хмари і вітер, а потім, раптово вириваючись з туманного мороку, стрімко набирати висоту в напрямку яскравого сонця і безмежної блакиті неба.

Мене часто вражало те, як багато спільного між цим суто технічним моментом і подіями нашого особистого життя. Як часто ми опиняємося серед загрозливих хмар у грозову погоду, не знаючи, чи темрява коли-небудь розвіється? Якби ми лишень могли піднятися над життєвими негараздами і прорватися до місця, де панує мир і спокій.

Члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів знають, що це можливо. Існує спосіб піднятися над турбулентністю повсякденного життя. Знання, розуміння і провід, які ми отримуємо завдяки Божому слову і пророчому спрямуванню у наш час, показують, як ми можемо цього досягнути.

Підйомна сила

Щоб літак відірвався від землі, потрібно створити підйомну силу. В аеродинаміці це відбувається завдяки проходженню повітря над крилами літака у такий спосіб, що тиск під крилами більший за тиск над крилами. Коли підйомна сила перевищує силу тяжіння, літак піднімається над землею і набирає висоту.

Подібним же чином ми можемо створювати підйомну силу у своєму духовному житті. Коли сила, що штовхає нас до небес, перевищує спокуси і страждання, що тягнуть нас до низу, тоді ми можемо піднятися і злетіти у царину Духа.

Словники називають підйомну силу несучою або спрямовуючою від нижчої позиції до вищої, силою або енергією, що здатна підняти на новий рівень чи висоту, силою, що діє вгору, долаючи гравітацію.1

Псалмоспівець встановлює навіть вищу мету: “До Тебе підношу я, Господи, душу свою” (Псалми 25:1) і “Свої очі я зводжу на гори, звідки прийде мені допомога,— мені допомога від Господа…” (Псалми 120:1–2).

Ми зводимо очі до Бога небес, якщо розвиваємо особисту духовність. Це відбувається, коли ми живемо в гармонії з Батьком, Сином, нашим Спасителем, і Святим Духом. Це відбувається, коли ми дійсно прагнемо бути “смиренн[ими], лагідн[ими], покірн[ими], терпелив[ими], сповнен[ими] любові, бажаюч[ими] підкорятися усьому, що Господь вважає за належне заподіяти [нам], саме як дитина підкоряється своєму батькові” (Мосія 3:19).

Щира молитва праведного серця

Хоча є багато євангельських принципів, що допомагають нам здобути підйомну силу, я б хотів особливу увагу звернути на один з них. Молитва—це один з євангельських принципів, який допомагає здобути підйомну силу. Молитва має силу піднімати нас над життєвими клопотами, над хмарами відчаю і мороку до яскравого і чистого горизонту.

Спілкування з Небесним Батьком—це одне з найбільших благословень і привілеїв, а також надзвичайна можливість, яку маємо ми, Його діти. Ми можемо з Ним розмовляти про події свого життя, випробування і благословення. Ми можемо слухати і отримувати небесне спрямування від Святого Духа. Ми можемо звертатися з проханнями до небес і отримувати запевнення, що наші молитви було почуто і що Він відповість на них як люблячий та мудрий Батько.

Щоб молитва сягнула вище стелі, вона має бути сердечною, позбавленою непотрібних повторів або бездумних слів. Наші молитви повинні основуватися на найщирішому бажанні відчути єдність з Небесним Батьком.

Молитва, промовлена з вірою, завжди приймається Богом. Якщо коли-небудь у вас виникне почуття, що не можете молитися, то це саме той час, коли вам слід неодмінно помолитися і виявити свою віру. Учення Нефія дуже просте: “Якби ви прислухалися до Духа [Божого], Який вчить людину молитися, ви б знали, що повинні молитися; тому що злий дух… вчить її, що вона не повинна молитися” (2 Нефій 32:8).

Президент Гарольд Б. Лі (1899–1973) навчав: “Щира молитва праведного серця відкриває будь-якій людині двері до божественної мудрості та сили в тому, що вона у праведності бажає”2

Чи надходить відповідь на наші молитви? Свідчу, що так.

Чи можемо ми отримати божественну допомогу, мудрість і підтримку з небесних сфер? Я знову з упевненістю свідчу, що саме так і буває.

Послух є гарантією того, що на наші молитви прийде відповідь. Ми читаємо у Новому Завіті: “І чого тільки попросимо, одержимо від Нього, бо виконуємо Його заповіді та чинимо любе для Нього” (1 Івана 3:22).

Відповіді на наші молитви надходять у визначений Господом час. Іноді ми засмучуємося через те, що Господь не поспішає відповідати на наші молитви. У таких випадках нам слід розуміти, що Він знає те, чого не знаємо ми. Він бачить те, чого ми не бачимо. Довіряйте Йому. Він знає, що є кращим для Його дитини, а оскільки Він є досконалим Богом, то відповість на молитви досконало і в найбільш слушний час.

Іноді відповіді на наші молитви надходять миттєво. Пророк Джозеф Сміт дізнався з одкровення, даного йому в Кертленді в 1831 році: “Той, хто просить у Дусі, просить згідно з волею Бога; отже, робиться саме так, як він просить” (УЗ 46:30; курсив додано). Яке прекрасне обіцяння!

Нова перспектива

Молитва—це небесний дар. Його мета—допомогти нам оволодіти духовною підйомною силою. Молитва поглиблює і розвиває наші стосунки з Богом. Хіба не викликає захоплення той факт, що у будь-який обраний нами час, у будь-якому місці ми можемо розмовляти з вищим Джерелом мудрості і співчуття, яке існує у Всесвіті.

Щоденні прості, щирі й потужні молитви піднімають наше життя на нову духовну височінь. У своїх молитвах ми прославляємо Бога, дякуємо Йому, зізнаємося у слабкостях, звертаємося з проханнями, висловлюємо глибоку відданість Небесному Батькові. Коли ми робимо таке духовне зусилля в ім’я Ісуса Христа, Викупителя нашого, то стаємо більш натхненними, праведними і сприйнятливими до одкровень. Внаслідок цього наше життя наповнюється небесним світлом.

Я пригадую ті дні, коли був пілотом, і ті рази, коли в густих хмарах страшної грози все виглядало темним і похмурим. Яким би безрадісним не здавалося все на землі, я знав, що над хмарами у блакиті небесного океану подібно до яскравого самоцвіту яскраво сяє сонце. Я не вірив у те, що так і є—я знав. Я знав про це з власного досвіду. Мені не потрібно було покладатися на теорії чи вірування інших людей. Я знав.

Я знаю, що так само, як аеродинаміка може підняти нас над вируючими бурями цього світу, принципи духовних підйомних сил можуть підняти нас над життєвими бурями.

І я знаю навіть більше. Хоча прорив через хмари й політ над яскравим горизонтом—це захоплююча подія, однак вона ніщо у порівнянні з тими чудесами, які можуть увійти в наше життя, якщо ми піднімемося серцем у смиренній і палкій молитві.

Молитва допомагає нам пережити грозові періоди життя. Вона дає можливість краєчком ока побачити блакитне небо, якого ми не можемо побачити з тієї точки земного існування, в якій знаходимося, і дає бачення іншої перспективи—славетного духовного горизонту, сповненого надією і впевненістю в отриманні яскравих благословень, обіцяних Господом тим, хто любить Його і йде за Ним. ◼

Посилання

  1. Див., наприклад, Merriam-Webster’s Collegiate Dictionary, 11th ed. (2003), “lift,” 718–719.

  2. Harold B. Lee, Stand Ye in Holy Places (1974), 318.

Молитва—це небесний дар. Його мета— допомогти нам оволодіти духовною підйомною силою. Молитва поглиблює і розвиває наші стосунки з Богом.

Зліва: фотографія © Dynamic Graphics, Inc.

Зліва: фотоілюстрація Крейга Дімонда, © IRI; справа: фотографія © IRI