2010–2019
Що має розуміти кожен носій Ааронового священства
Квітень 2018


Що має розуміти кожен носій Ааронового священства

Ваше висвячення в Ааронове священство є основним у допомозі дітям Бога прийняти спокутну силу Христа.

Брати, це привілей---бути з вами на цій історичній конференції. Коли я тільки почав служити президентом місії, я з нетерпінням чекав на зустріч з першою групою новоприбулих місіонерів. Кілька наших більш досвідчених місіонерів готувалися до короткої зустрічі з ними. Я помітив, що вони розставили півколом дитячі стільці.

“Навіщо тут ці маленькі стільці?”---Запитав я.

Місіонери якось невпевнено відповіли: “Це для нових місіонерів”.

Я вважаю, що те, як ми дивимося на інших, великою мірою впливає на їх самосприйняття: ким вони є і ким можуть стати1. Наші нові місіонери того дня сиділи на стільцях для дорослих.

Іноді я боюся, що ми, образно кажучи, даємо нашим молодим чоловікам Ааронового священства дитячі стільці для сидіння, замість того, аби допомогти їм побачити, що Бог поклав на них священну довіру і дав їм важливу роботу.

Президент Томас С. Монсон навчав нас, що молодим чоловікам слід зрозуміти, “що означає … бути носіями священства Бога. Їх слід скеровувати до духовного усвідомлення священності покликання, в яке їх висвячено”2.

Сьогодні я молюся, щоб Святий Дух скеровував нас до кращого розуміння сили і священності Ааронового священства та надихав нас більш старанно зосереджуватися на наших обов’язках у священстві. Моє послання---для всіх носіїв Ааронового священства і тих, хто також має Мелхиседекове священство.

Старійшина Дейл Г. Ренлунд навчав, що мета священства---надавати дітям Бога доступ до спокутної сили Ісуса Христа3. Щоб прийняти спокутну силу Христа в наше життя, нам треба вірити в Нього, покаятися в наших гріхах, укласти священні завіти й дотримуватися їх через обряди і прийняти Святого Духа4. Ці принципи застосовують не лише один раз, скоріше вони працюють разом, підсилюючи один одного і спираючись один на одного у тривалому процесі розвитку, щоб “прий[ти] до Христа, і вдосконал[ити]ся в Ньому”5.

То, яка ж тут роль Ааронового священства? Як це допомагає нам отримати доступ до спокутної сили Христа? Я вірю, що відповідь лежить в ключах Ааронового священства—ключах священнослужіння ангелів і підготовчої євангелії6.

Священнослужіння ангелів

Давайте почнемо із одного аспекту---священнослужіння ангелів. До того, як діти Бога можуть почати вірити в Ісуса Христа, їм слід пізнати Його і бути навченими Його євангелії. Апостол Павло сказав:

“А як увірують у Того, що про Нього не чули? А як почують без проповідника?

І як будуть проповідувати, коли не будуть послані? …

Тож віра від слухання, а слухання через Слово Христове”7.

З самого початку часів Бог “послав ангелів священнослужити дітям людським, обʼявити про пришестя Христа”8. Ангели---це небесні істоти, які несуть послання від Бога9. На івриті та грецькою корінь слова ангел---це “посланець”10.

Майже так само, як ангели є уповноваженими посланцями, яких Бог посилає проголошувати Його слово і таким чином зміцнювати віру, ми, носії Ааронового священства, були висвячені “вчити, і запрошувати всіх прийти до Христа”11. Проповідувати євангелію---це обов’язок священства. І сила, пов’язана з цим обов’язком, надається не лише пророкам чи навіть не лише місіонерам. Вона надається вам!12

Тому як ми отримуємо цю силу? Як 12-літній диякон---чи будь-хто з нас---доносить віру в Христа до сердець дітей Бога? Ми починаємо з того, що зберігаємо Його слово, аби його сила перебувала в нас13. Він пообіцяв, що якщо ми робимо це, у нас буде “сил[а] Бога для переконання людей”14. Це може бути можливість навчати на зборах кворуму або відвідати домівку члена Церкви. Це може бути щось менш формальне, наприклад, розмова з другом або членом сім’ї. У будь-яких з цих обставин, якщо ми підготувалися, ми можемо навчати євангелії так, як це роблять ангели: силою Святого Духа15.

Зображення
Джейкоб і брат Холмс

Недавно я чув, як Джейкоб, носій Ааронового священства з Папуа Нової Гвінеї, свідчив про силу Книги Мормона і те, як вона допомогла йому протистояти злу і йти за Духом. Його слова збільшили мою віру й віру інших людей. Моя віра також зросла, коли я почув, як носії Ааронового священства навчають і свідчать на своїх зборах кворумів.

Молоді чоловіки, ви---уповноважені посланці. Своїми словами і діями ви можете викликати в серцях дітей Бога віру в Христа16. Як сказав Президент Рассел М. Нельсон: “Ви будете для них як ангели-священнослужителі”17.

Підготовча євангелія

Зростання віри в Христа завжди приводить до бажання змінитися або покаятися18. Тому це логічно, що ключі служіння ангелів мають використовуватися разом з ключами підготовчої євангелії, “євангелі[ї] покаяння, і хрищення, і відпущення гріхів”19.

Коли ви будете вивчати ваші обов’язки в Аароновому священстві, ви побачите чітке доручення запрошувати інших покаятися і покращитися20. Це не означає, що нам треба стояти на розі вулиць і вигукувати: “Покайтеся!” Частіше це означає, що ми каємося, ми прощаємо і коли ми служимо іншим, ми пропонуємо надію і мир, які приносить покаяння, оскільки ми самі відчули його.

Я був з носіями Ааронового священства, коли вони відвідували інших членів свого кворуму. Я бачив, як їх турбота пом’якшила серця і допомогла їхнім братам відчути любов Бога. Я чув, як один молодий чоловік приносив своїм одноліткам свідчення про силу покаяння. Коли він робив це, серця пом’якшилися, люди брали на себе зобов’язання, і відчувалася зцілююча сила Христа.

Президент Гордон Б. Хінклі навчав: “Одна справа---покаятися. Інша---досягти того, щоб наші гріхи було відпущено або прощено. Сила, якою це здійснюється, знаходиться в Аароновому священстві”21. Обряди Ааронового священства---хрищення і причастя---засвідчують та завершують наше покаяння для відпущення гріхів22. Президент Даллін Х. Оукс пояснив це так: “Нам заповідано покаятися у своїх гріхах, прийти до Господа зі скрушеним серцем і впокореним духом та прийняти причастя. … Коли ми поновлюємо свої христильні завіти в такий спосіб, Господь поновлює очищувальну дію нашого хрищення”23.

Брати, це священний привілей---виконувати обряди, які через спокутну силу Спасителя приносять відпущення гріхів покаянним серцям24.

Недавно мені розказали про священика, якому важко висловлюватися, і який вперше благословляв причастя. Коли він зробив це, сильний Дух зійшов на нього і на присутніх. Пізніше на тих зборах він приніс просте, але чітке свідчення про силу Бога, яку він відчув під час того обряду.

Зображення
Кворум священиків із сім’єю Мбуелонго

В Сіднеї, Австралія, чотири члени кворуму священиків охристили членів сім’ї Мбуелонго. Матір одного з цих священиків розповіла мені, як сильно цей досвід вплинув на її сина. Ці священики зрозуміли, що означає бути “уповноважени[ми] Ісусом Христом”25.

Як ви знаєте, священики тепер можуть виконувати у храмі обряди хрищень для померлих. Мій 17-літній син недавно охристив мене за декого з наших предків. Ми обидва відчули глибоку вдячність за Ааронове священство і за привілей діяти заради спасіння дітей Бога.

Молоді чоловіки, коли ви старанно виконуєте свої обов’язки у священстві, ви з Богом берете участь у Його роботі---“здійснювати безсмертя і вічне життя людини”26. Подібний досвід підсилює ваше бажання і готує вас навчати покаянню і христити навернених в якості місіонерів. Він також готує вас до служіння в Мелхиседековому священстві, яке триватиме все життя.

Іван Христитель---наш взірець

Носії Ааронового священства, ми маємо привілей і обов’язок служити так, як це робив Іван Христитель. Івана було послано як уповноваженого посланця приносити свідчення про Христа і запросити всіх покаятися й охриститися---тобто він застосовував ключі Ааронового священства, про які ми говорили. Іван тоді проголосив: “Я хрищу вас водою на покаяння, але Той, Хто йде по мені, потужніший від мене … : Він христитиме вас Святим Духом й огнем”27.

Таким чином Ааронове священство з ключами священнослужіння ангелів та підготовчої євангелії готує шлях для дітей Бога, щоб отримати через Мелхиседекове священство дар Святого Духа, найбільший дар, який ми можемо отримати в цьому житті28.

Яку глибоку відповідальність дав Бог носіям Ааронового священства!

Запрошення й обіцяння

Батьки і провідники священства, чи можете ви усвідомити важливість поради Президента Монсона, який радив нам допомагати молодим чоловікам розуміти, “що означає … бути носіями священства Бога”?29 Розуміння того, що таке Ааронове священство, і його звеличення підготує їх бути вірними носіями Мелхиседекового священства, сповненими сили місіонерами і праведними чоловіками й батьками. Через їхнє служіння вони зрозуміють і відчують реальність сили священства, сили діяти в ім’я Христа заради спасіння усіх дітей Бога.

Молоді чоловіки, Бог має для вас роботу30. Ваше висвячення в Ааронове священство є основним у допомозі Його дітям прийняти спокутну силу Христа. Я обіцяю, що коли ви зробите ці священні обов’язки основою вашого життя, ви, як ніколи раніше, відчуєте силу Бога. Ви зрозумієте вашу сутність, що ви син Бога, покликаний святим покликанням виконувати Його роботу. І, як Іван Христитель, ви допоможете готувати шлях для повернення Його Сина. Про ці істини я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.