Учення Президентів
РОЗДІЛ 5: Святий Дух і особисте одкровення


РОЗДІЛ 5

Святий Дух і особисте одкровення

Залежно від нашої вірності ми можемо отримувати супутництво Святого Духа, Який буде nросвітлювати, і скеровувати нас у нашому житті, і вести нас до вічного життя.

З життя Уілфорда Вудраффа

Ужовтні 1880 р. Президент Уілфорд Вудрафф розповів святим, що його незадовго до цього відвідав Президент Бригам Янг, який помер у 1877 р., і президент Гебер Ч. Кімбол, який помер у 1868 р. “Коли прийшли туди, куди прямували,—сказав Президент Вудрафф,—я спитав Президента Янга, чи буде він проповідувати нам”. Він сказав: “Ні, я закінчив моє свідчення у плоті. Я більше не буду розмовляти з цим наро-дом. Але,—сказав він,—я прийшов побачитися з тобою; я прийшов, щоби спостерігати за тобою і за тим, чим займається цей народ”. Тоді він додав: “Я хочу, щоб ти навчав народ—і я хочу, щоб ти сам слідував цій пораді,—що вони мають працювати і жити так, щоб отримати Святого Духа, бо без цього ви не зможете розбудовувати царство; без Духа Божого ви перебуваєте в небезпеці, що ви будете ходити в темряві, в небезпеці того, що не виконаєте свого покликання як апостоли і як старійшини церкви і царства Божого”.1

Ця порада була для Президента Вудраффа не новою. Його брати знали його як “людину, сприйнятливу для вражень Духа Господнього, людину, яку у виконанні його обов’язків натхнення веде у набагато більшому ступені, ніж будьякий дар мудрості або судження, які в нього були”2. Він часто згадував один випадок, коли він отримав враження від Духа. Це сталося з ним і його сім’єю, коли вони їхали на схід Сполучених Штатів, куди його було покликано служити на місії. Він розповідав:

“Я заїхав на своєму фургоні одного вечора у двір брата Уільямса, [місцевого члена Церкви]. Брат Орсон Гайд [з Кворуму Дванадцятьох] їхав на своєму фургоні збоку від мене. У моєму фургоні знаходилися моя дружина та діти. Я випряг з фургону тяглових тварин і повечеряв, а потім пішов спати у фургон. Не минуло й кількох хвилин, як Дух сказав мені: “Підведися і зруш з цього місця свій фургон”. Я сказав дружині, що маю встати й пересунути фургон. Вона спитала: “Навіщо?” Я сказав: “Не знаю”. Більше вона мене в таких випадках ні про що не питала; коли я сказав їй, що я не знаю, цього було досить. Я піднявся і відтягнув фургон далі. … Тоді я озирнувся і пішов спати. Той самий Дух сказав: “Піди і відведи тварин від того дуба”… Я пішов і відвів моїх коней в невеличкий ліщиновий гай. Я знову пішов до ліжка.

Через тридцять хвилин налетів смерч і підняв того дуба [майже] на метр над землею. Смерч зніс три або чотири паркани і пройшов саме по тому дворі, поблизу фургона брата Орсона Гайда, саме там, де стояв мій фургон. Якими були б наслідки, якби я не послухався того Духа? І я, і моя дружина, і діти безсумнівно загинули б. То був той тихий, негучний голос до мене—не землетрус, не грім, не блискавка; але тихий, негучний голос Духа Божого. Це врятувало мені життя. Це був дух одкровення для мене”3.

Президент Вудрафф наголошував на важливості того, щоб усі члени Церкви були керовані Святим Духом—щоб знаходити особисті одкровення. Він стверджував: “Церква Божа не прожила б і двадцяти чотирьох годин без одкровень”4.

Учення Уілфорда Вудраффа

Святий Дух є особою з духа, і Він свідчить про Бога Батька, Ісуса Христа та про істинність євангелії.

Святий Дух є одним із членів Божества. Бог Батько і Бог Син мають скинії [тіла з плоті й кісток], і Сам Бог створив людину за Своїм власним образом; але Святий Дух є особою з Духа, і Він свідчить про Батька і Сина дітям людським [див.УЗ 130:22]5.

Яке більше свідчення може мати людина, крім того, що це є робота Божа? Я скажу вам, яке свідчення є найвеличнішим серед усіх, що я будь-коли отримував, і найпевнішим—це свідчення Святого Духа, свідчення про Батька і Сина6.

Наші очі та вуха можуть бути обмануті підступністю та махінаціями людей; але Святий Дух ніколи не обманює нікого7.

Писання кажуть нам, що в людині живе дух і що натхнення Всемогутнього дає йому розуміння [див. Йов 32:8]. Згідно з цим принципом ми знайомимося з істиною і силою євангелії, яку ми прийняли. Принципи вічного життя явлені нам через одкровення Святого Духа, бо цей Дух почиває на нас, Він впливає на наш розум, і якщо ми дотримуємося цих повчань, маючи в собі правильні відчуття, ми будемо сприймати речі з ясністю, такими, якими вони є8.

Кожний вірний святий останніх днів може отриматидар Святого Духа, що є найбільшим даром, який людина може отримати у смертному житті.

Кожна людина, яка колись розкаювалася у своїх гріхах і була охрищеною для відпущення її гріхів за чином Божим і за подобою Ісуса Христа, яка була похованою під водою за подобою Його смерті і вийшла [з води] за подобою Його воскресіння, має право на Святого Духа; це обіцяно, і це їй належить; це право всіх людей—скористатися з цього, і якщо вони отримують Святого Духа і [Його] дари, вони мають натхнення, світло та істину; вони мають очі, щоб бачити, вуха, щоб чути, і серце, щоб розуміти9.

Отже, якщо з вами Святий Дух—і кожен зобов’язаний мати його,—я можу сказати вам, що не існує дару більшого за цей,—не існує більшого благословення, не існує більшого свідчення, даного будь-якій людині на землі. Вам можуть священнослужити ангели; ви можете бачити численні чудеса; ви можете бачити багато земних див; але я стверджую, що дар Святого Духа є найбільшим даром, який тільки можна дарувати людині. Саме цією силою ми здійснили те, що ми маємо. Це те, що підтримує нас в усіх переслідуваннях, випробуваннях і бідуваннях, що приходять до нас10.

Кожний чоловік, кожна жінка, що будь-коли входили в церкву Божу і були охрищені для відпущення їхніх гріхів, мають право на одкровення, право на Духа Божого, щоб Він допомагав їм у їхніх трудах, у їхніх благословеннях, що їх вони дають своїм дітям, у тому, щоб радити своїм дітям і тим, над кими їх поставлено головувати. Святий Дух дається не тільки чоловікам, або тільки апостолам чи пророкам; він належить кожному вірному чоловікові, кожній вірній жінці, а також кожній дитині, достатньо дорослій, щоб сприйняти євангелію Христа11.

Ми повинні навчитися впізнавати тихий, негучний голос Святого Духа—голос одкровення.

Існує усталений спосіб,… у який отримуються одкровення від Господа для уряду Його Церкви. Є тільки один чоловік на землі у визначений момент часу, який має цю владу. Але кожний окремий член Церкви має привілей отримувати одкровення від Господа для направи у своїх власних справах і для того, щоб свідчити йому про правильність громадських учень і рухів12.

Що таке одкровення? Це надихання людини Святим Духом. У свій час Джозеф Сміт казав братові Джону Тейлору: “Брате Тейлор, ви сприймаєте враження від Духа Божого; ви сприймаєте нашіптування Духа для вас; ви виконуєте їх у своєму житті, і [це] стане принципом одкровення в вас, і ви будете знати і розуміти цього Духа і цю силу”. Це ключ, фундаментальний камінь усіх одкровень. … Я знаю на власному досвіді, що таке намагання познайомитися з цим Духом і дізнатися, як Він діє13.

Скільки з вас мали одкровення? Скільки з вас відчували, як Дух Божий нашіптує вам—цей тихий, негучний голос?.. Я мав багато свідчень відтоді як приєднався до цієї Церкви і цього царства. Іноді мене благословляли певними дарами й благодатями, певними одкровеннями та священнослужіннями; а отримавши все це, я ніколи не знаходив нічого, на що я міг з більшою упевненістю покладатися, ніж на тихий, негучний голос Святого Духа14.

Людина схильна до того, щоб задивлятися надто високо або чекати чогось надто великого, і тому люди часто плутаються в тому, що є Духом Божим і натхненням від Всемогутнього. Не у громі і не у вихорі повинні ми шукати Духа Божого, але в тихому, негучному голосі [див. 1 Царів 19:11–12]15.

Через дар Святого Духа ми отримуємо благословення, які ведуть нас тепер і готують нас до вічного життя.

Ви можете оточити чоловіка або жінку всім добробутом і славою, що може уявити людина, але чи будуть вони задоволені? Ні. І тоді залишатиметься болюча порожнеча. З іншого боку, покажіть мені жебрака на вулиці, який має Святого Духа, чий розум сповнений тим Духом і силою, і я покажу вам людину, яка має мир душі, яка має істинні скарби й ті насолоди, які жодна людина не може отримати з іншого джерела16

Коли ми маємо Святого Духа, коли ми намагаємося жити згідно з нашою релігією тут, на землі, ми є найщасливішими людьми на Божому підніжку, якими б не були обставини нашого життя. Мені неважливо, чи ми є багатими, чи бідними, чи наше життя щасливе, чи сповненне бідуваннями: якщо людина живе згідно зі своєю релігією і має прихильність Духа Божого, тоді неважливо їй, що відбувається на землі. Хай там будуть землетруси, війни, пожежи або меч на землі, але така людина відчуває, що з нею все гаразд. Це те, що відчуваю я17

Кожна людина, що отримує цього Духа, має в собі утішите- ля—провідника, який наставляє її та керує нею. Цей Дух відкриває, день-у-день, кожній людині, що має віру, те, що піде їй на благо. … Це те одкровення Боже Його дітям кожної епохи світової історії, що є одним з найнеобхідніших дарів, які підтримують людину і дають їй змогу ходити вірою і просуватисявперед, слухаючись усіх вказівок, заповідей та одкровень, які Бог дав Своїм дітям, щоб вести їх і скеровувати у житті18

Кожна людина має отримати Духа Божого, а тоді слідувати Його вказівкам. Це є одкровення. Не важливо, що саме Дух каже вам робити; Він ніколи не скаже вам нічого неправильного19.

Нас оточують … злі духи, які воюють проти Бога і проти всього, що намагається розбудовувати царство Боже; і нам потрібен цей Святий Дух, щоб дати нам змогу здолати ці впливи. …

Це той Дух, Якого ми повинні мати, щоб здійснювати цілі Божі на землі. Ми потребуємо Його більше за будь-який інший дар. … Нас оточують вороги, нас оточує темрява і спокуси, і ми потребуємо того, щоб нас вів Дух Божий. Ми повинні молитися Господу, доки ми не отримаємо Втішителя. Це те, що обіцяно нам, коли ми охрищуємося. Це дух світла, істини і одкровення, і він може бути з усіма нами у той самий час20.

Ви побачите: якщо ми колись будемо шукати чогось іншого, крім дотримання вказівок Святого Духа, ми потрапимо в туман, і в темряву, і проблеми, і ми не будемо розуміти, куди нам іти. Кожного дня нашого життя ми потребуємо сили Господньої—сили Його Святого Духа і сили священства, щоб вона була з нами, щоб ми могли знати, що робити. І якщо ми будемо так жити перед Господом, Дух відкриватиме нам щодня, якими є наші обов’язки; мені байдуже, чим ми займаємося, ми повинні перш за все знайти волю Господа і тоді—виконувати її, і тоді наша робота буде добре виконана і вона буде прийнятною перед Господом21.

Протягом усього свого життя і в усіх своїх трудах, коли мені казав щось зробити Дух Господній, я завжди знаходив, що зробити це—справді добре. Мене зберігала ця сила. Отримайте дух одкровення. І коли ви отримаєте його, ви будете в безпеці і ви будете робите саме те, чого Господь чекає від вас22.

Думка про те, що ми можемо дотримуватися євангелії, і бути освяченими через неї, і бути підготовленими нею до того, щоб успадкувати вічне життя, є одним з найславетніших принципів, що будь-коли були відкриті людині. … Ми маємо надію, яку не пізнав світ, і світ не може осягнути цього. Якщо тільки вони не народжені від Духа Божого, вони не можуть навіть побачити царства Божого і вони не можуть потрапити туди, якщо вони не народжені від води й Духа [див. Іван 3:5], отже, вони не можуть розділювати цих радісних очікувань і надій, що є в нас. їхні очі, вуха та серця не відкриті, щоб бачити, і чути, й відчувати силу євангелії Христової23.

Це наш привілей—слідувати настановам Духа Господнього і мати його постійним керівником і супутником, і якщо ми будемо дотримуватися цього, благословення небес прийдуть до нас одразу, як тільки ми будемо готові прийняти їх24.

Постійне супутництво Духа вимагає від нас постійної праці й вірності.

Я палко прагну,… щоб як народ ми могли виконувати свої обов’язки, жити згідно зі своєю релігією, зберігати нашу віру, так ходити перед Господом, щоб Святий Дух міг бути нашим постійним супутником і вів нас у ті дні, що ще чекають на нас. Це моя молитва і моє прагнення25.

Я знаю, що це вимагає постійної боротьби, праці й вірності перед Господом, щоб ми зберігали товариство Святого Духа, і ми маємо так жити, щоб отримати ці благословення26.

Не існує нічого, заради чого нам варто працювати, поки ми живемо у плоті, ніж Дух Божий, Святий Дух, Утішитель, отримати Якого ми маємо право через послушність вимогам євангелії27.

Велике обіцяння, яке супроводжує проповідування євангелії, як це відкрито з небес у наш час, це те, що Святий Дух буде даровано тим, хто щиро покаявся, хто підкоряється її святим уставам. Через Святого Духа передається знання про минуле, нинішнє та майбутнє, а також задум та воля Батька стають відомими. У цей спосіб Всемогутній відкриває Свої цілі тим, хто дотримується Його заповідей і чиє життя є чистим і прийнятним перед Ним, так щоб вони могли бути підготовленими до всіх подій та випробувань, які можуть чекати їх на шляху.

Якщо є члени Церкви, які не знають на власному досвіді, що це істинно так, вони можуть бути впевнені в тому, що вони не живуть так, щоб бути гідними своїх привілеїв. Усі святімають бути у тісному спілкуванні зі Святим Духом і—через Нього—з Батьком, або ж вони перебувають у небезпеці того, що їх здолає зло і вони впадуть при дорозі.

Отже, ми кажемо святим останніх днів: Святий Дух не буде перебувати у несвятих скиніях. Якщо ви хочете мати повноту сили й дарів вашої релігії, ви мусите бути чистими. Якщо ви винні у слабкості, глупотах або гріхах, ви маєте розкаятися в них; це означає, що ви мусите повністю залишити їх. Жодним іншим способом ви не можете догодити Богові. “Людина святості”—Його ім’я [див. Мойсей 6:57], і він радіє зусиллям Його дітей бути чистими28.

Якщо ми не отримуємо одкровень, це тому, що ми не живемо так, як нам слід було, тому що ми не звеличуємо наших [покликань у] священстві так, як нам слід було; якби ми дотримувалися цього, ми б не залишилися без одкровень, ніхто не був би безплідним або спустошеним.29

Відмовмося від усіх злих діянь, усіх тих звичок, які не дозволяють нам спілкуватися з Богом! … Якщо ці мізерності мають тенденцію заважати нашій радості і принижують нас в очах Господніх, ми зобов’язані відмовитися від них і явити рішучість виконувати волю нашого Небесного Батька, виконуючи ту роботу, яку було покладено на нас, щоб ми виконували її. … Коли я роблю щось таке, що не дозволяє мені мати Духа Господнього, як тільки я відкриваю це, я одразу відкидаю це30.

Ми намагаємося дотримуватися целестіального закону Бога; ми проповідуємо євангелію Ісуса Христа і намагаємося дотримуватися його принципів. Таке запитання: чи не даремно ми робимо це? Чи не даремно ми вірні? Чи не даремно ми проходимо крізь усі випробування, або бідування, або переслідування, або навіть саму смерть заради царства Божого, заради спасіння та вічного життя, найбільшого з усіх дарів, які Бог може дарувати дітям людським? Я кажу: недаремно! І я сподіваюся, що святі останніх днів, що всі люди, які мають повноваження—що ми всі будемо вірними перед Господом, що ми будемо пам’ятати про наші молитви, працювати, щоб пізнати задум і волю Бога, щоб нам пізнати, яким шляхом іти, щоб ми могли отримати Дух Господній і Святий Дух і щоб ми могли здолати світ і звеличувати наші покликання, доки не пройдемо крізь це випробування31.

Рекомендації для вивчення і викладання

Обдумайте ці ідеї, вивчаючи розділ або готуючись до викладання. Додаткові допоміжні матеріали знаходяться на сторінках v–ix.

  • Що ми дізнаємося з історій на сторінках 46–47?

  • Опрацювавши цей розділ, що ви пізнали про Святого Духа та Його роботу?

  • Перегляньте весь другий абзац на с. 49. Чому ми можемо вважати дар Святого Духа “найбільшим даром”, який ми можемо отримати в смертному житті? Перегляньте останній абзац у розділі на сс. 54-55. Як саме дар Святого Духа готує нас до вічного життя, “найбільшого з усіх дарів”?

  • Як можуть учення Президента Вудраффа допомогти нам усвідомлювати спонукання Святого Духа? (Див. сс. 47, 50; див. також УЗ 6:15, 22–23; 11:12–14.) Чому важливо пам’ятати, що Святий Дух зазвичай спілкується “тихим, негучним голосом”?

  • Прочитайте абзац, що починається внизу на сторінці 50. Які з “істинних скарбів” ми отримуємо, коли маємо з нами Святого Духа? (Див. сс. 50–53).

  • Згадайте випадок, коли вас скеровував Святий Дух. Як саме ви були благословлені завдяки супутництву Святого Духа?

  • Перегляньте останній підрозділ цього розділу (сс. 53-55). Чому ми повинні постійно працювати, щоб отримати постійне супутництво Святого Духа? Що може перешкоджати нам відчувати вплив Святого Духа? Що може допомагати нам відчувати вплив Святого Духа?

Відповідні уривки з Писань: Іван 14:26; 15:26; 16:13; 1 Коринтянам 2:9–14; 1 Нефій 10:17–19; 2 Нефій 32:1–5; Мороній 10:5; УЗ 8:2–3; 14:7

Посилання

  1. The Discourses of Wilford Woodruff, sel. G. Homer Durham (1946), 290; див. також c. 289.

  2. Joseph F. Smith, Gospel Doctrine, 5th ed. (1939), 171.

  3. Deseret Weekly, September 5, 1891, 323.

  4. The Discourses of Wilford Woodruff, 61.

  5. Deseret Weekly, September 21, 1889, 393.

  6. Deseret News: Semi-Weekly, September 7, 1880, 1.

  7. Deseret News: Semi-Weekly, July 30, 1878, 1.

  8. Deseret News, June 26, 1861, 130.

  9. Deseret News: Semi-Weekly, May 2, 1876, 4.

  10. Deseret Weekly, April 6, 1889, 451.

  11. The Discourses of Wilford Woodruff, 53.

  12. The Discourses of Wilford Woodruff, 54.

  13. The Discourses of Wilford Woodruff, 45–46.

  14. The Discourses of Wilford Woodruff, 45.

  15. Journal of Wilford Woodruff, January 20, 1872, Archives of The Church of Jesus Christ of Latterday Saints.

  16. The Discourses of Wilford Woodruff, 5.

  17. Deseret News: Semi-Weekly, July 20, 1875, 1.

  18. The Discourses of Wilford Woodruff, 7–8.

  19. The Discourses of Wilford Woodruff, 293–294.

  20. Deseret Weekly, November 7, 1896, 643.

  21. Deseret News, March 4, 1857, 411.

  22. In Conference Report, April 1898, 31.

  23. Deseret News: Semi-Weekly, March 4, 1873, 3.

  24. Deseret News, December 26, 1860, 338.

  25. Deseret Weekly, March 6, 1897, 371.

  26. Deseret News: Semi-Weekly, July 20, 1875, 1.

  27. Contributor, August 1895, 637.

  28. “Epistle,” Woman’s Exponent, April 15, 1888, 174; from a letter written by President Woodruff in behalf of the Quorum of the Twelve.

  29. The Discourses of Wilford Woodruff, 51.

  30. Deseret News, February 26, 1862, 274.

  31. The Discourses of Wilford Woodruff, 129.

Зображення
gift of the Holy Ghost

Дар Святого Духа може бути наданий “кожному вірному чоловікові та жінці, а також кожній дитині, що є достатньо дорослою, щоб сприйняти євангелію Христову

Зображення
two men conversing

Гідні святі останніх днів можуть отримати Святого Духа, “щоб [Той] допомагав їм у їхніх трудах, у їхніх справах з їхніми дітьми, у тому, щоб давати поради їхнім дітями і тим, над кими їх покликано головувати