2010
Як підготувати хороший виступ
Серпень 2010 року


Служіння в Церкві

Як підготувати хороший виступ

Бути членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це більше, ніж просто сидіти в церкві й слухати промови інших людей. Спаситель організував Свою Церкву, щоб дати всім нам можливість зростати духовно. Одна з таких можливостей—виступати в церкві. Це може принести нам радість і духовне задоволення.

Щоб виступи були найбільш результативними, успішні промовці виголошують їх з ентузіазмом, розповідають історії та діляться особистим досвідом, наводять цитати і уривки з Писань та промовляють силою Святого Духа.

Виявляйте ентузіазм

Чим більшим є наш ентузіазм у ставленні до євангелії, тим помітнішим для інших буде наш вогонь, який розпалить у них бажання отримати такі ж відчуття. З іншого боку, якщо під час свого виступу, особливо на початку, ми починаємо вибачатися чи вдаватися до негативних висловлювань, то таким чином дискредитуємо себе, зменшуємо цінність свого послання й ображаємо Духа. Якщо впевнений у собі промовець радісно й енергійно передає своє послання—Господнє послання,—він благословляє інших людей.

Розповідайте історії та випадки зі свого життя

Коли ми розповідаємо яскраву історію чи випадок зі свого життя, наше послання може мати тривалий вплив на слухачів. Людям подобається слухати історії. Ось чому, коли ми їх розповідаємо, голови підіймаються, а увага збільшується.

Усі ми переживали незабутні події. Потрібно докласти лише трохи творчості й зусиль, щоб цікаво переказати історію. Якщо ми не можемо пригадати відповідної історії зі свого життя, то завжди можемо звернутися до історій з церковних журналів.

Розповідаючи історії з особистого життя, успішні промовці:

  • заздалегідь вчаться переказувати такі історії; тоді замість того, щоб читати їх вони можуть підтримувати зоровий контакт з аудиторією;

  • переказують історії коротко й цікаво;

  • змінюють інтонацію голосу та передають почуття;

  • вдаються до детальних описів, якщо це доречно;

  • зрідка жартують, однак розуміють, що не у всіх виступах жарт доречний;

  • у кінці кожної історії роблять висновки.

Користуйтеся цитатами й Писаннями

Слова Господа і Його служителів навчають, надихають, скеровують і мотивують. Якщо ми звертаємося до їхніх слів під час виступів, то можемо справити на інших глибокий позитивний вплив.

Звертаючись до Писань і цитат, хороші промовці:

  • розповідають про обставини та історичну ситуацію, що стосуються уривка з Писань і цитати, аби допомогти слухачам зрозуміти їхнє значення;

  • зосереджуються лише на кількох віршах і цитатах;

  • виділяють важливі частини;

Промовляйте силою Святого Духа

Промовляти силою Святого Духа—це для нас найважливіший вид спілкування. Як зауважив пророк Нефій: “Коли людина говорить силою Святого Духа, сила Святого Духа доносить це до сердець дітей людських” (2 Нефій 33:1).

Ми гідні того впливу, якщо постимося, молимося й старанно готуємося до своїх виступів. Якщо ми належним чином підготовлені, то нам не потрібно боятися (див. УЗ 38:30).

Якщо ми поєднаємо присутність Святого Духа з ентузіазмом, переказуванням історій, уривками з Писань та цитатами, а на завершення додамо своє свідчення про істини, якими поділилися, то наш виступ буде підносити і надихати.

Щоб ваш виступ справив сильнійший вплив, промовляйте його з ентузіазмом, встановіть зоровий контакт і усміхайтеся.

ЗЛІВА: ФОТОІЛЮСТРАЦІЯ Крістіни Сміт; СПРАВА: ФОТОІЛЮСТРАЦІЯ ДЖОНА ЛЮКА