2015
Запитання і відповіді
Жовтень 2015


Запитання і відповіді

Коли моя мама була хвора, ми молилися і постилися за неї, але вона все одно померла. Як мені з цим примиритися?

Це—сумний період вашого життя. Як правило, хочеться мати запевнення і відповіді на багато ваших запитань: “Чому вона пішла з життя? Чи побачу я її знову? Як я буду без неї жити?”

Євангелія Ісуса Христа пропонує як втіху, так і відповіді. Господь пообіцяв: “Благословенні всі ті, хто тужить, бо вони втішаться” (3 Нефій 12:4). Прагніть Святого Духа, бо Він є Утішителем.

Ви не знаєте, чи ваші молитви почуті. Будьте впевнені: Небесний Батько завжди чує наші молитви. І Писання, і сучасні пророки обіцяють, що це справді так. Те, що Господь сказав Джозефу Сміту, стосується також і вас: “Tвої молитви й молитви твоїх братів дійшли до Моїх вух” (УЗ 90:1). Але нам треба пам’ятати, що Небесний Батько відповідає на наші молитви з огляду вічної перспективи (див. Iсая 55:8–9). Саме тому ми наслідуємо взірець Спасителя, коли благаємо благословень і після цього щиро просимо, щоб було виконано Батькову волю (див. Лука 22:42).

Хоча вам важко, це випробування може стати часом вашого зростання. Ви можете навчитися довіряти волі Бога, навіть якщо це означає, що вашу маму не було зцілено. Звичайно, вам хотілося, щоб вона жила. Але випробуванням цього земного життя є вміння довіряти Богові завжди—особливо коли це важко. Якщо ви Йому довіряєте, “все спрацює вам на благо” (УЗ 90:24).

Смерть є складовою плану

Згідно з планом щастя Небесного Батька, наше повернення в Його присутність основується на смерті й воскресінні, що допоможе нам змінитися з цього смертного стану до безсмертного. Тобі потрібно лише прийняти той факт, що смерть—це частина плану і вірити, що одного дня ти зможеш знову бути зі своєю померлою мамою. Знай, що твоя мама зараз у духовному світі і що вона чекає на тебе.

Девід М., 18 років, провінція Західне Касаї, Демократична Республіка Конго

Вона в духовному світі

Два роки тому у моєї мами виявили рак. Мені було важко дивитися, як вона мучиться від болю, тож я так хотів чимось зарадити. І хоча мамі стало легше, я пережив важкий час. Твоя мама у такому місці, де вона не буде потерпати від болю і страждань. Важко більше не бачити її, але ти ніколи не самотній. Вона завжди любитиме тебе, а Небесний Батько завжди буде поруч, щоб підтримувати, коли тобі буде погано. Ти ніколи не будеш полишений. Ісус Христос відстраждав болі всього світу; Він знає, що ти відчуваєш і через що проходиш. Тож, як і я у годину своїх випробувань, звернися до Нього і Він полегшить твої тягарі.

Шіло В., 18 років, Чіуауа, Мексика

Твоя сім’я возз’єднається

Моя мама померла, коли мені було лише 12 років. У той час я не була членом Церкви. Коли вона хворіла, я багато молилася, щоб мамі стало краще. У мене було багато віри, я вірила в Бога, сподіваючись, що у мами відновиться здоров’я. На жаль, вона не одужала. Я запитувала, чому вона мала померти в такому молодому віці й залишити мене ще підлітком? Я сердилася і дійшла до того, що сумнівалася в існуванні Бога. Тепер, коли я член Церкви, я розумію план спасіння. Я знаю, що вона чекає на мене і що наша сім’я возз’єднається.

Інае Л., 19 років, Мінас Гераїс, Бразилія

Ти побачиш її знову

Мама моєї мами померла, коли моїй мамі було 17 років. Сім’я постилася і молилася за неї упродовж кількох тижнів перед її смертю. Їй також надали благословення священства. Найголовніше, що принесло моїй мамі спокій—це знання про те, що вона зможе побачити свою маму знову в наступному житті. Ціль моєї мами—прожити життя так, щоб вона була гідною того благословення. Мені сумно, що я ніколи не зможу зустрітися з нею в цьому житті, але я з нетерпінням чекаю на час, коли ми нарешті зустрінемося.

Карі Р., 15 років, шт. Юта, США

Випробування нас навчають

Моя мама померла три роки тому. Твої стосунки з Небесним Батьком та Спасителем зміцняться, якщо ти звертатимешся до Них у часи своєї потреби. Ти побачиш, що це випробування, яким би спустошуючим воно не було, може бути також і благословенням. Молися Небесному Батькові про мир і впевненість. Довіряй Господньому плану для тебе. Прийми те, що Небесний Батько знає, куди ми йдемо і навіщо нам це потрібно. Господь любить тебе і хоче, щоб ти мав радість. Мета наших випробувань—навчати нас і зміцнити.

Меган Б., 18 років, пров. Онтаріо, Канада