2018
Що, чому і як: етапи Відновлення
April 2018


Що, чому і як: етапи Відновлення

Щоб навчати євангелії, вам необхідно вміти пояснювати значення слів “відступництво”, “розподіл” і “Відновлення”. Ця схема може в цьому допомогти.

Зображення
a breakdown of the restoration 1
Зображення
a breakdown of the restoration 2

Уявімо, що ви тиждень відпочиваєте на морі з сім’єю свого друга. Вам дуже весело, але ви починаєте сумувати за своєю сім’єю. Потім ваш тато присилає текстове послання, щоб дізнатися, як ідуть справи. Це саме те, що вам потрібно, аби відчути, що вас люблять і пам’ятають.

Життя на землі можна порівняти з такою ситуацією. Бог не посилає нам послань, але ми далеко від нашого духовного дому, тож спосіб, у який Небесний Батько виявляє Свою любов до нас, полягає в тому, що Він посилає пророків.

Розподіл

Зображення
prophets called of God

Ілюстрації Бена Саймонсена

Пророки очолюють те, що має назву розподіл, тобто проміжок часу, коли (1) Бог має щонайменше одного уповноваженого провідника священства на землі і (2) цей провідник, тобто пророк, дізнається про план спасіння безпосередньо від Бога. Потім пророк навчає, іншими словами розподіляє, євангелію між людьми.

Завдяки Писанням ми знаємо про багато розподілів. Серед найважливіших є такі: розподіли Адама, Еноха, Ноя, Авраама, Мойсея, Ісуса Христа і Джозефа Сміта. Господь починав розподіл через кожного з цих пророків.

Відступництво

Зображення
apostasy cycle

Відступництво=злочестивість. Коли людина або група людей відвертаються від істин євангелії Ісуса Христа, відкидають пророків і впадають у гріх, вони перебувають у відступництві.

Як настає відступництво

Бог покликає пророка, який навчає істинної євангелії Ісуса Христа.

Люди, які живуть за вченнями пророка, мають благословення.

Деякі люди стають гордовитими і відкидають пророка.

Господь часто забирає Свого пророка від людей, які відвертаються від євангельських принципів.

Коли настає відповідний час, Бог знову покликає пророка, щоб відновити істину, священство і Церкву.

Відновлення

Зображення
restoration

Відновлення—це повернення чогось до початкового стану. Це не реформація, тобто зміна чогось існуючого для створення чогось нового. Наприклад, якщо ви хочете відновити старий будинок, ви заново побудуєте його за тими ж кресленнями, які існували на початку. Ви можете додати новий камін, але тоді ви змінюєте будинок, а не відновлюєте його.

Євангелію Ісуса Христа необхідно було відновити, бо її було втрачено під час Великого відступництва. Упродовж століть люди жили без істинної Церкви. Тож Господь відновив Свою Церкву і євангелію через Джозефа Сміта, як і передрікали стародавні пророки (див. Iсая 2:1–3; 29:13–14; Дії 3:19–21; Об’явлення 14:6–7; 2 Нефій 3:3–15).

Істинна євангелія Ісуса Христа зараз на землі й залишатиметься на ній. А чи залишитеся ви з нею? Хоча світ стає все більше злочестивим, Церква Ісуса Христа залишатиметься до кінця.

Ви можете зробити вибір—такий самий вибір, перед яким поставали всі смертні від початку часу: чи йтимете ви за пророком? Якщо так, то матимете благословення і Духа, який буде вас вести.

Адам

Адам був справжнім піонером: він був першою людиною на землі й першим пророком! Він навчав свою сім’ю євангелії, але навіть на початку багато людей “шукали своїх власних порад у темряві” й відкидали істину (Moйсей 6:28).

Енох

Зображення
city taken up to heaven

Чи ви коли-небудь чули, щоб ціле місто було взято на небо? А місто Сіон, засноване Енохом, було настільки праведним, що людей було забрано жити з Богом (див. Moйсей 7:23).

Ной

Зображення
noahs ark

Ви знаєте про ковчег Ноя. Лише вісім людей—сім’я Ноя—врятувалися після потопу, бо послухалися застережень Ноя (див. Буття 7; Moйсей 8). Але чи знали ви, що він отримав священство в 10-річному віці (див. УЗ 107:52) і що “велетні … прагнули позбавити Ноя життя”? (Мойсей 8:18).

Авраам

Зображення
abraham

Злочестивий священик мало не приніс Авраама в жертву, однак його врятував ангел (див. Aвраам 1). Він мав кілька дивовижних одкровень, у тому числі видіння про доземне життя. Члени Церкви є його нащадками, і Авраамів завіт названо на його честь. (Див. Авраам 2–5).

Мойсей

Зображення
moses

Мойсей вивів ізраїльтян з Єгипту й допоміг здобути свободу. Він “старанно прагнув освятити свій народ, щоб вони могли побачити обличчя Бога; але вони закамʼяніли серцями своїми і не могли витримати Його присутності” (УЗ 84:23–24). Насправді через своє відступництво вони блукали по пустині 40 років!

Ісус Христос

Зображення
Jesus Christ

Ісус Христос не лише навчав євангелії і творив багато чудес, але Він також встановив на землі Свою Церкву. Він викупив наші гріхи, Його розп’яли і Він воскрес, давши нам можливість подолати духовну й фізичну смерть. Він очолює Церкву й сьогодні, і Він разом з Небесним Батьком є джерелом влади священства.

Велике відступництво

Зображення
the great apostasy

Після Спасителевого Воскресіння Його апостоли та інші провідники Церкви намагалися поширювати євангелію, але люди відкинули їхнє вчення і навіть убили більшість апостолів. Через злочестивість людей повноту євангелії було втрачено на землі. Світ поринув у духовну темряву (див. Iсая 60:2).

  • Понад 1000 років люди не мали доступу до обрядів спасіння, благословень храму і провідництва пророка.

  • Біблія втратила певні дорогоцінні істини.

  • Про справжню природу Бога навчали неправильно.

  • Деякі обряди спасіння були змінені або їх неправильно навчали (див. Iсая 24:5).

  • Це відступництво згодом привело до створення багатьох церков.

Реформація

Зображення
reformation

Під час Великого відступництва певні люди в Європі, які багато розмірковували про релігію, зрозуміли, що євангелії Ісуса Христа навчають неправильно. Ці реформатори не були пророками, але вони робили все, що могли, аби навчати істині так, як вони її розуміли. Вони допомогли відкрити доступ до Біблії більшій кількості людей. Було багато борців за релігійну свободу, і вони відкрили шлях для Відновлення євангелії.

Джозеф Сміт

Зображення
joseph smith

То чи було втрачено повноту євангелії навіки? Ні! Бог знову відкрив важливі істини Джозефу Сміту. Небесні посланці відновили йому всі необхідні ключі священства (див. УЗ 27:8–13; 110; 128:18–21), тим самим перетворивши цей розподіл на “розподіл повноти часів” (УЗ 138:48). Його також називають останніми днями, бо це є останній розподіл перед Другим пришестям Ісуса Христа.

Відновлення

І знаєте що? ВИ маєте благословення Відновлення. Так, ви!

  • Церкву Ісуса Христа було відновлено разом з пророками і апостолами, які керують нею.

  • Книга Мормона, Учення і Завіти, Дорогоцінна Перлина та інші сучасні одкровення відновили дорогоцінні істини, які було втрачено (див. 2 Нефій 27).

  • Джозеф Сміт отримав Ааронове священство від Івана Христителя (див. УЗ 13) і Мелхиседекове священство від апостолів Петра, Якова та Івана (див. УЗ 128:20).

  • Уповноважені носії священства виконують належним чином обряди спасіння.

  • І ми знаємо, що істину ніколи знову не буде втрачено через відступництво (див. Дaниїл 2:44).