2021
З вірою виховувати дітей у сьогоденному мінливому світі
Квітень 2021


З вірою виховувати дітей у сьогоденному мінливому світі

Автор живе у пров. Західна Австралія, Австралія

Ви можете мати потужний вплив на своїх дітей незалежно від того, чого навчає їх суспільство.

Зображення
a young family walking along a beach

Фотографія Скотта Дейвіса

Моє дитинство є свідченням могутнього впливу, який може мати на життя дитини доросла людина з християнськими переконаннями. Моя мама померла, коли мені було 4 роки, і моя бабуся допомагала піклуватися про мене і моїх братів та сестер. Вона належала до церкви Армія спасіння і навчала нас молитися, любити ворогів і ставитися до людей з добротою. Її вплив упродовж тих кількох важливих років став фундаментом моїх рішень у майбутньому.

Вже більше 40 років я є мамою та фахівцем з питань виховання дітей. Я спостерігаю, як цінності й норми в суспільстві все більше суперечать тому, чого навчав Спаситель. Здається, що зло поширило свій вплив на все: від книг і музики до повсякденної мови. Але нам не потрібно занепадати духом. Господь скерує нас і вкаже, як навчати, захищати і зміцнювати своїх дітей в атмосфері нинішньої культури. Ось три засвоєні мною уроки, які допоможуть і вашій сім’ї.

1. Зосереджуйтеся на стосунках, а не лише на правилах.

Оскільки я зростала, маючи за взірець “ідеальну сім’ю”, то постійно сумнівалася в собі й у своїх здібностях, виховуючи наших дітей. Ось ці слова старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, принесли мені втішення: “Якщо ви … намагаєтеся любити Бога і жити за євангелією; … якщо ви докладаєте всі зусилля, щоб бути найкращими батьками, то ви зробили все, на що спроможна людина, і все, чого сподівається від вас Бог”1. Якщо ми докладаємо всі зусилля, нам не обійтися без допомоги Спасителя. І якщо колись в історії був час, коли батькам потрібно було покладатися на Нього—то це наш час!

Замість того, щоб перейматися великою кількістю правил і тим, чи будуть діти з точністю їх дотримуватися, ми можемо зосередитися на зміцненні наших стосунків з ними і зі Спасителем. Наш улюблений пророк, Президент Рассел М. Нельсон, сказав ось що: “Не намагайтеся контролювати своїх дітей. Замість цього вислуховуйте їх, допомагайте їм пізнавати євангелію, надихайте їх і ведіть до вічного життя. Ви є розпорядниками Бога у справі опіки над дітьми, яких Він довірив вам. Нехай Його божественний вплив залишається у ваших серцях, коли ви навчаєте або переконуєте”2. Мій власний досвід є доказом істинності цієї поради.

2. Разом розважайтеся

Один зі способів зміцнювати стосунки з нашими дітьми—це сімейні заходи. Найчастіше вони були дуже простими, наприклад, ми ходили на прогулянки, їли картоплю й рибу на узбережжі. Наші діти знали, що ми щиро любимо проводити з ними час.

Ми намагалися слухати своїх дітей, щоб вони почувалися затишно, розповідаючи нам про свої проблеми. Коли в сім’ї виникала якась трудність, ми сідали разом з дітьми, обговорювали наші турботи, слухали їхні відповіді й намагалися разом прийти до певного рішення.

3. Будьте прикладом, живучи за євангелією

Я не була членом Церкви, коли мої діти були малими. Минуло 18 років, перш ніж я прийняла рішення охриститися. Але мій чоловік був членом Церкви. Він допомагав дітям розвивати стосунки з Небесним Батьком за допомогою сімейної молитви, вивчення Писань і домашніх сімейних вечорів. Ми робили це не дуже досконало, але чоловік виявляв наполегливість і терпіння.

Я впевнена, що приклад того, як жити за євангелією, показаний моїм чоловіком, мав найбільший вплив на наших дітей. Вони бачили, як він читає Писання, молиться і ходить до церкви—навіть коли йому доводилося це робити самому. Це впливало на них більше, ніж усе, чого ми їх формально навчали.

Навіть якщо ваша сім’я не ідеальна, ви все ж можете направляти своїх дітей. Не опускайте руки.

Ми можемо розпочати сьогодні

Усім нам, батькам, колись доведеться відпустити своїх дітей, даючи їм можливість приймати власні рішення. Будемо сподіватися, що у той час ми будемо з упевненістю вторити словам пророка Джозефа Сміта: “Я навчав їх правильних принципів, а вони керують собою”3. Ми вже сьогодні можемо спрямовувати своїх дітей до євангелії, незалежно від того, чого навчає світ.

Посилання

  1. Jeffrey R. Holland, “Because She Is a Mother”, Ensign, May 1997, 36.

  2. Рассел М. Нельсон, “Спасіння і піднесення”, Ліягона, трав. 2008, с. 10.

  3. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 286.